O Σαμουράι του Ιαπωνικού Σινεμά

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

O Σαμουράι του Ιαπωνικού Σινεμά

Ο Μεγάλος Ακίρα Κουροσάβα γεννηθείς στις 23 του Μάρτη του 1910, έφυγε σαν χτες στις 6 του Σεπτέμβρη του 1998, θεωρείται ένα από τους σπουδαιότερους κινηματογραφιστές στην ιστορία του Ιαπωνικού Σινεμά και όχι μόνο αυτού, αλλά και του παγκόσμιου, ως κινηματογραφικός παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ένα από τα τοτέμ της μεταπολεμικής, αλλά και σύγχρονης κινηματογραφίας.

Θεωρείται ένας από τους ποιοτικά καλύτερους κινηματογραφιστές της ιστορίας και ένας από τους πλέον πρωτοποριακούς σκηνοθέτες όλων των εποχών, έχοντας γυρίσει πάνω από 30 ταινίες τόσο στην πατρίδα του, τόσο στα Studios του Hollywood, όσο και με τη βοήθεια της Μόσφιλμ στη Σοβιετική Ένωση στο φιλμ “Dersu Uzala”, με τη βοήθεια στη χρηματοδότηση από την πατρίδα του παγκόσμιου Κινηματογράφου την ΕΣΣΔ δηλαδή.

Στην τελευταία ο Κουροσάβα λατρεύονταν ως ένα καταξιωμένο ταλέντο στο χώρο και τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν από πρωτοβουλία Σοβιετικών Κινηματογραφιστών όπως του ηλικιωμένου τότε Σεργκέι Γιουκτέβιτς(ενός εκ των Πατριαρχών του Παγκόσμιου Σινεμά, μαζί με τους Πουντόβκιν και Αϊζενστάιν), σε μία περίοδο που ο Μεγάλος Κουροσάβα ήταν στα πρόθυρα της κατάθλιψης, μιλάμε βεβαίως για το 1975.

Μέχρι σήμερα ο Τεράστιος Κουροσάβα έχει επηρεάσει πολλούς μεγάλους κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες σε όλο τον κόσμο και είναι ένα από τα τοτέμ της παγκόσμιας κινηματογραφίας λαμβάνοντας τον Χρυσό Λέοντα για την ταινία Rashômon.

Παρότι οι βραβεύσεις δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα για ένα σινεφίλ, αποτελούν αναμφισβήτητα ένα φόρο τιμής για τη δουλειά του κάθε κινηματογραφιστή και οι δύο Χρυσοί Φοίνικες για τις ταινίες Kagemusha και Ran, αλλά και ένα τιμητικό Όσκαρ το 1990 αποτελούν δείγμα γραφής του μεγέθους αυτού του Κολοσσού της 7ης Τέχνης.

Ο όγδοος από τους Επτά Σαμουράι του Ιαπωνικού Κινηματογράφου (οι Γιασουχίρου Όζου, Χιρόσι Τεσιγκαχάρα, Μίκιο Ναρούζε, Νάγκισα Όσιμα, Γιουχάρου Ατσούτα, Μασάκι Κομπαγιάσι και Κιόγκο Καγκάβα, ήταν οι υπόλοιπο επτά), κάθισε στο Θρόνο του πιο μεγάλου απ΄ όλους, φτιάχνοντας και τρέχοντας ταινίες που ξεπερνούσαν το Μυστικό Φρούριο της κινηματογραφικής Ιαπωνίας, με αριστουργηματικά φιλμ που προσιδιάζουν τις Ραψωδίες του Αυγούστου και αποτέλεσαν το καταφύγιο του.

dersu uzala (1975)

Οι συνθήκες της Άπω Ανατολής, γέννησαν τον πιο απέριττο, ήσυχο, λιτό και θαυμάσιο Άγγελο της κινηματογραφίας της πατρίδας του, που θαύμαζε τόσο τη Σοβιετική πρωτοπορία του Πουντόβκιν, τόσο το δικό μας τον Αγγελόπουλο, όσο και το Σαίξπηρ, εξάλλου το Seven Samurai καθώς και το Ran, τα γύρισε πάνω στη φιλοσοφία του Βρετανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα. Μπορεί το Ιαπωνικό Κινηματογραφικό γίγνεσθαι πριν απ΄ αυτόν και παράλληλα με αυτόν, δηλαδή στα πρώτα του βήματα να ιδιώτευσε σαν αδέσποτο σκυλί στην ουρά μιας Ασιατικής Λευκής Τίγρης, ωστόσο τα όνειρα του Κουροσάβα ήταν κοσμικής φύσης και φιλειρηνικής πνοής.

Ο μεγάλος αυτός κινηματογραφιστής, υπήρξε πολέμιος των σκιών στην φιλμογραφία, θεωρώντας πως το σοβιετικό σινεμά σε σχέση με το Χολιγουντιανό, σου έδινε περισσότερες δυνατότητες για μια ολοκληρωμένη δημιουργία. Για τον ίδιο, το τελευταίο δεν εμβάθυνε, δεν άφηνε περιθώρια δημιουργικής προοπτικής και στο τέλος κολύμπαγε στα αβαθή νερά της χρηματοδότησης από τον παραγωγό, ως εξαρτώμενο και προσαρμοσμένο στο σενάριο από τον τελευταίο, ενώ όπως είχε δηλώσει σε μια από τις συνεντεύξεις του, του ήταν παντελώς αδιάφορο.

Φιλμογραφία

1943 Sanshiro Sugata (Judo Saga)

1944 The Most Beautiful

1945 Sanshiro Sugata Part II (Judo Saga 2)

The Men Who Tread on the Tiger’s Tail

1946 No Regrets for Our Youth

1947 One Wonderful Sunday

1948 Drunken Angel

1949 The Quiet Duel

Stray Dog

1950 Scandal

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Rashomon

1951 The Idiot

1952 Ikiru(To Live)

1954 Seven Samurai

1955 I Live in Fear(Record of a Living Being)

1957 Throne of Blood(Spider Web Castle)

The Lower Depths

1958 The Hidden Fortress

1960 The Bad Sleep Well

1961 Yojimbo(The Bodyguard)

1962 Sanjurō

1963 High and Low(Heaven and Hell)

1965 Red Beard

1970 Dodesukaden

1975 Dersu Uzala

1980 Kagemusha(The Shadow Warrior)

1985 Ran

1990 Dreams(Akira Kurosawa’s Dreams)

1991 Rhapsody in August

1993 Madadayo(Not Yet)

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυo στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης.Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση.Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr