Ο Συγγραφέας του Μεγάλου Ανατολικού

Ο Συγγραφέας του Μεγάλου Ανατολικού

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος γεννήθηκε σαν χτες στις 2 του Σεπτέμβρη του 1901 Μπράιλα της Ρουμανίας και αποχαιρέτησε το “μάταιο” τούτο κόσμο στις 3 του Αυγούστου του 1975. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες πεζογράφους, αλλά ταυτόχρονα υπήρξε και ποιητής, λάτρευε την φωτογραφία ενώ μελετούσε την ψυχανάλυση. Οι γονείς του μετεγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά τη γέννηση του. Στην ενηλικίωση του αποδείχτηκε πολυτάλαντος, με μεγάλα ενδιαφέροντα, παρακολουθώντας μαθήματα φιλοσοφίας και αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα στο King’s College του Λονδίνου.

Από το 1926 μέχρι το 1931 έζησε στο Παρίσι, όπου ανέπτυξε σχέσεις με το σουρεαλισμό και με τους κύκλους του, που τον επηρέασε και επηρέασαν τα μάλα, οδηγώντας τον να ασχοληθεί με τον μεγάλο του έρωτα την ψυχανάλυση, πλάι στον Ρενέ Λαφόργκ, έναν από τους πρωτοπόρους της Γαλλικής σχολής της Ψυχανάλυσης. Έκτοτε εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα αναδείχνοντας το ταλέντο του.

Πολλοί τον τοποθετούν λανθασμένα στη Γενιά του ’30, με την οποία δεν είχε καμία σχέση όσον αφορά την γραφή και τη σκέψη.

Ο Συγγραφέας του Μεγάλου Ανατολικού

Αυτός σπουδαίος υπερρεαλιστής και Ευρωπαϊκής παιδείας, γραφής, ηθικής και αισθητικής μέτοχος και φορέας, μαζί με τον Λουντέμη ήταν στην άλλη όχθη του ποταμού αν και είχαν πολλές διαφορές μεταξύ τους, ενώ η γενιά του ’30 επώαζε και αποθέωνε την παρηκμασμένη ηθική και αισθητική του Ελληνικού Βουκολικού τοπίου, των Αρματολών, της μεταφυσικής, τις δεισιδαιμονίας, των προλήψεων της εικασίας και φυσικά της χωρίς όρια προγονολατρείας.

Ο Εμπειρίκος υπήρξε εισηγητής και ο επίσημος φορέας του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα. Αποτελώντας την πιο κλασσική και φυσική του προέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Νότια Βαλκάνια. Υπήρξε πιστός και με φανατισμό υπηρέτησε το εν λόγω κίνημα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην είναι αρεστός στην κυρίαρχη τάση της πεζογραφίας, των κριτικών της εποχής και φυσικά του θεολόγίζοντος κοινού. Αυτό εμπεριείχε φυσικά και την μη χρηματοδότηση και προώθηση για μαζική έκδοση του έργου του που μισήθηκε και κυνηγήθηκε στο παρασκήνιο από το Μανιαδάκη και τις υπηρεσίες του, αφού δεν υπηρετούσε τα μέχρι τότε ¨χρηστά ήθη” και έθιμα της εποχής.

Τρομερή γραφίδα που φάνταζε με υψικάμινο σκέψης που ένωνε λιώνοντας τόσο τη συναισθηματική νοημοσύνη, όσο και τη λογική σκέψη με την πραγματικότητα κατακαίοντας στο διάβα της, την μέχρι τότε ηθική των παλαιών γενναίων. Έφτιαξε τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις στη γραφή που ποτέ δεν παζάρεψε και εγκατέλειψε. Έχυσε πολύ μελάνι πάνω στην προσωπική του μυθολογία, ενώ πέρασε δια της πένας του στην ενδοχώρα πολλά χρόνια μετά το Θάνατο του, τα ερωτικά πάθη του Μεγάλου Ανατολικού με πολύ σκληρή για την εποχή γλώσσα, όπου οι ιστορίες για τις ερωτικές απολαύσεις χωρίς λογοκρινούμενα αποσιωπητικά τον έκαναν ίσως το σπουδαιότερο “συγγραφέα” αισθησιακής λογοτεχνίας στην χώρα. Στο τέλος ως μεγάλος ποιητής ανέδειξε την αγάπη του για το Σοσιαλισμό που οικοδομούνταν στην τότε ΕΣΣΔ κι ως σπουδαίος φωτογράφος, έγινε ο φωτοφράκτης της προσωπικής του αναγκαιότητας να μιλήσει για την εν λόγω τέχνη.

Πεζά

Υψικάμινος (1935)

Ενδοχώρα (1934-1937)

Γραπτά ή Προσωπική Μυθολογία (1936-1946)

Οκτάνα (1958-1965)

Aι γενεαί πάσαι ή Η σήμερον ως αύριον και ως χθες (1965-1971)

Ο Μέγας Ανατολικός (1945 μέχρι σχεδόν το τέλος της ζωής του Εμπειρίκου)

Τα χαϊμαλιά του έρωτα και των αρμάτων(1964)

  • Ες Ες Eς Ερ Ρωσσία
  • Ταξίδι στη Ρωσσία: Ημερολόγιο και φωτογραφίες
  • Φωτοφράκτης: Οι φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου
  • Ένα ποίημα, ένα γράμμα, μία δήλωση
  • Η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου
  • Γράμματα στον πατέρα, τον αδελφό του Μαράκη και την μητέρα
  • Το θέαμα του μπογιατιού ως κινούμενου τοπίου (1933)
  • 1934· Προϊστορία ή Καταγωγή
  • Οι Κύκλοι του Ζωδιακού
ΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυo στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης.Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση.Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς
το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν
καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.