Ανθρώπινο Λειτουργικό.

Σχετική εικόνα

Το Ubuntu εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004, με βάση το Debian. Βασικός στόχος του Ubuntu υπήρξε η συνεχόμενη και δωρεάν παροχή ενός διαρκώς ενημερωμένου αλλά και πολύ σταθερού λειτουργικού συστήματος για τον μέσο χρήστη. Είχε και έχει δόσει μεγάλη έμφαση στην ευκολία χρήσης του και εσωτερικής εγκατάστασης εφαρμογών. Το Ubuntu μέχρι σήμερα είναι η πιο δημοφιλής διανομή στα Linux για επιτραπέζιους και για φορητούς υπολογιστές, αφού κατέχει το 45% της χρήσης σε διανομές Linux.

Το Ubuntu είναι ένα ελεύθερο, ανοικτού κώδικα λειτουργικό, που στη γλώσσα των Zulu σημαίνει “ανθρώπινο” δίνοντας προέκταση στη συλλογικότητα και κατά τη φυλή Κόσα που εδρεύει στο Λεσότο«Είμαι αυτό που είμαι λόγω αυτού που όλοι είμαστε».

Το Ubuntu διανέμεται χωρίς χρέωση, ενώ υπάρχει και σύστημα αλληλοϋποστήριξης μέσω του Donate σε προγραμματιστές που συνεχώς το βελτιώνουν. Σήμερα έχει φτάσει στην έκδοση 18 και είναι η πιο βελτιωμένη έκδοση μέχρι σήμερα.

Κάθε προγραμματιστής που θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα ανάπτυξης έχει την ευχέρεια να το πραγματοποιήσει, εξάλλου το Ubuntu χρηματοδοτείται από την Canonical Ltd., μία ιδιωτική επιχείρηση του Νοτιοαφρικανού (Mark Shuttleworth), που δεν πουλάει το Ubuntu, αλλά τα έσοδα της προέρχονται από την επί πληρωμή τεχνική υποστήριξη που παρέχει για το λειτουργικό της. Το Ubuntu είναι LINUX κατ΄επέκταση είναι ελεύθερο και ανοικτό, με αποτέλεσμα ο κατασκευαστής του να δέχεται και την βοήθεια τρίτων προγραμματιστών για την ανάπτυξή του.

Όπως κάθε λειτουργικό έχει προβλήματα, όμως το εν λόγω, είναι ότι πιο σταθερό υπάρχει στους προσωπικούς υπολογιστές και σε αντίθεση τόσο με τα windows, macintosh, αλλά και τα android, είναι ότι καλύτερο και σταθερότερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στα λειτουργικά συστήματα.

Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu GΝΟΜΕ, Ubuntu Mate

KDE, Xfce, LXDE, GNOME, MATE