Η μέρα που Δημιουργήθηκε ο Σουρεαλισμός

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μέχρι τη σημερινή ημερομηνία αλλά 98 χρόνια πίσω, σε μια προγραμματισμένη συνάντηση υπό τη μορφή άτυπης συνδιάσκεψης στο Cafe “Closerie des Lilas” στο Παρίσι, όπου σύχναζαν διάφοροι καλλιτέχνες του Γαλλικού Ντανταϊσμού, ο εν λόγω έπαψε να αποτελεί μια ενιαία οντότητα. Φυσικά εκτός της Γαλλίας, ο Ντανταϊσμός εκφράζονταν σαν ένα ενιαίο καλλιτεχνικό ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και έδρα του υπήρξε το θρυλικό Καμπαρέ Βολταίρ (Cabaret Voltaire) στην Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου ήταν το διεθνές σημείο συνάντησης των καλλιτεχνών του εν λόγω ρεύματος. Ο Ντανταϊσμός, δηλαδή το (Dada) εξέφραζε την λογική μιας γενικευμένης αισθητικής αναρχίας που γέννησε η άρνηση της αποδοχής της του Πολέμου και εκφράστηκε στην καρδιά του Α’ ΠΠ το 1916 κυρίως στις εικαστικές τέχνες, στη λογοτεχνία και στην ποίηση, στο θέατρο, στη ζωγραφική αλλά και στην γραφιστική και ως σύνθημα του είχε ” την απόρριψη των κυρίαρχων ιδανικών της τέχνης ” και την αντιπολεμική κουλτούρα. Σαν σήμερα η 17η του Φλεβάρη του 1922, έμελλε να είναι και η απαρχή της διάσπασης, η αρχή του τέλους του da da, όπως είχε εκφραστεί από το 1916, ενός από εκ των προοδευτικότερων ρευμάτων της τέχνης στον 20ο αιώνα και να αποτελέσει την απαρχή για τη δημιουργία ενός ακόμα νέου, πολύ προοδευτικότερου κινήματος στην τέχνη, αυτού του Σουρεαλισμού. Το αντικείμενο αυτής της άτυπης συνδιάσκεψης(βασικά σύσκεψη ήταν) αποτέλεσε η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε δύο κυρίαρχες τάσεις στο εσωτερικό των ντανταϊστών. Στο αν το εν λόγω ρεύμα θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή αν θα είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας απέναντι στον πόλεμο και μια γενικευμένη άρνηση στις βασικές καλλιτεχνικές αρχές του παρελθόντος, η αν θα εξελιχθεί και σε κάτι άλλο, νεότερο και πιο ουσιαστικό. Να μπορέσει να γίνει μία βαθιά καλλιτεχνική τομή ανάμεσα στον Καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής πολεμώντας τον με τα ίδια του τα όπλα, επιδιώκοντας την απελευθέρωση της φαντασίας και διακηρύττοντας τον απόλυτο μη κομφορμισμό. Αυτή η διαμάχη είχε ως βασικούς εκφραστές τους Τριστάν Τζαρά(ο οποίος ήθελε και πίστευε πως το da da να μείνει προσηλωμένο στις αρχές του) και Αντρέ Μπρετόν που ήταν διαπρύσιος κήρυκας της μετατροπής του σε κάτι πιο ρηξικέλευθο. Σ’ αυτήν την σύναξη παρίστανται όλοι οι μεγάλοι εκφραστές του τότε ντανταϊσμού στη Μεσόγειο και δυτική Ευρώπη, ανάμεσά τους οι Πικάσο, Ματίς, Μπρανκούζι, Κοκτό κλπ, με επιδιαιτητή τον Ερίκ Σατί που ανακήρυξε νικητή τον Τζαρά, αναγκάζοντας τον Μπρετόν σε παραίτηση. Αυτή ήταν η μέρα που έπεσε το σπέρμα του σουρεαλισμού και λίγο αργότερα ήρθε σαν πραγματική καλλιτεχνική επανάσταση.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Font Resize
istosch webPortal