Κινηματογραφικά Χριστούγεννα

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Οι εικόνες που έχουν για τα Χριστούγεννα όλες σχεδόν οι μεταπολεμικές γενιές σε όλο το δυτικό κόσμο, είναι αυτές που διαμορφώθηκαν στα κινηματογραφικά studios του καλοκαιρινού Hollywood στη διάρκεια του μεσοπολέμου(προπολεμικά). Η εικόνα είχε τη δικιά της σημασία αποτυπώνοντας πολύ χιόνι, φανταχτερή και πολύχρωμη ατμόσφαιρα από εκατομμύρια φωτάκια που αναβοσβήνουν, ρεβεγιόν στους πύργους – ουρανοξύστες είτε του όλου Μανχάταν είτε της 5ης Λεωφόρου του εν λόγω Δήμου, με πατινάζ έξω από την Madison Square Garden όπου εντός παίζουν συνήθως οι New York Nicks στην ανατολική ακτή, δηλαδή στην άλλη πλευρά των ΗΠΑ με sountracks τις μεγάλες ορχήστρες του Swing(που ήταν η jazz της εποχής, πριν αυτή επωμισθεί το βάρος του αυτοσχεδιασμού).

Τα Χριστούγεννα από την απαρχή της βιομηχανικής επανάστασης και ο απεγκλωβισμός τους τόσο από την ανατολική, όσο και από τη δυτική Ρώμη, δηλαδή από την Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία, έχασαν το τυπικό τους, αυτό που ο μέχρι τότε γνωστός κόσμος γνώριζε και καθόριζε με θρησκευτική ευλάβεια και σε αυτό βοήθησε ο Λούθηρος και οι μετέπειτα συνεχιστές των λεγόμενων Διαμαρτυρόμενων η Προτεσταντών. Να θυμίσουμε ότι και τα Χριστούγεννα στο Χριστιανισμό συνολικά, όπως και στις προγενέστερες θρησκείες τόσο του πολυθεϊσμού, όσο και του μονοθεϊσμού, τοποθετούσαν την γέννεση του μεσσία τους, η κάποιας σημαντικής θεότητας, όχι τυχαία στην περίοδο λίγο πριν, λίγο μετά του τότε Χειμερινού Ηλιοστασίου που τότε καθορίζονταν στο  γεωγραφικό πλάτος των 30° 15’ Β. έως 45° 50’ Β. στο ύψος της Μεσογείου δηλαδή, μέχρι τις μακρινές Ινδίες.

Πριν φτάσουμε στο δια ταύτα, να θυμίσουμε επίσης, ότι τόσο η Καθολική, όσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν δώσει λυσσαλέες μάχες και έχουν κάνει λυσσαλέα διαπάλη με τους πάσης φύσης Προτεστάντες για το εθιμοτυπικό των Χριστουγέννων, αλλά απ΄ότι φαίνεται οι τελευταίοι βγαίνουν μονίμως νικητές. Για τους τελευταίους, η έλευση των Χριστουγέννων καθορίζεται με τον Santa Claus που γεννήθηκε μαζί με το γνωστό ερυθρό, Κοκαϊνοειδές ζαχαρούχο αναψυκτικό, τα ιπτάμενα έλκηθρα του, αποκλειστικά για το Βόρειο Ημισφαίριο και φυσικά την βιομηχανική παραγωγή, τα δώρα και ενδόμυχα την πολυκατανάλωση κυρίως παιχνιδιών και προϊόντων ομορφιάς. Φυσικά τη χρήση του Ελάτου που είναι το είπειν, αν όχι αποκλειστικό κωνοφόρο που φύεται στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και για τους Γερμανικούς λαούς αποτελεί ενδεικτικό καλοτυχίας. Για τους Διαμαρτυρόμενους, Μεταρρυθμιστές, Ευαγγελιστές κοκ, η κοινωνική ηθική απορρέει κυρίως απ’ την Παλαιά Διαθήκη και αναδείχνει το ρόλο του ισχυρού και τιμωρού που δεν ξεχνάει ποτέ και δε συγχωρεί. Για τους εν λόγω, δεν υπάρχουν οι βασικοί νόμοι της διαλεκτικής και κυρίως το πέρασμα των ποσοτικών αλλαγών σε ριζικές ποιοτικές αλλαγές. Αν είναι κάποιος μια φορά κλέφτης, θα είναι για πάντα, δαιμονοποιόντας τα υποκείμενα της όποιας ανομίας(θυμίζοντας τον Ιαβέρη του Βίκτορος Ουγκώ), καθώς επίσης και το νόμο του τόκου που πρέπει να ενυπάρχει στην οικονομία και πρέπει να εισπραχθεί ακόμα κι αν προξενήσει πολύ πόνο, εξάλλου όποιος δεν τον αποδώσει είναι κλεπταποδόχος. Χωρίς τον τόκο δεν μπορεί να υπάρξει Καπιταλισμός, εξάλλου αυτό υπηρετεί ως νέο Θεό ο Προτεσταντισμός κι αυτόν ήρθε να βάλει στη θέση της Φεουδαρχίας(να θυμίσουμε ότι από το τέλος της δουλοκτητικής κοινωνίας και μετά η μόνη θεωρητική γνώση έρχονταν δια των θρησκειών). Η κοινωνική ηθική των Διαμαρτυρόμενων, λίγη σχέση διαφαίνεται να έχει με τον κλασσικό Χριστιανισμό των Χωριών και της Φεουδαρχίας, τόσο της Δύσης(η πιο σκληρή εκδοχή της), όσο και της Ανατολής όπου η αλληλεγγύη περίσσευε, ως συνέχεια των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων παραγωγής της εποχής.

Όσον αφορά το τυπικά θρησκευτικό κομμάτι(που θα δούμε παρακάτω πως συνδέεται με τα σημερινά Χριστούγεννα), ο Λούθηρος, ο Έρασμος και ο Καλβίνος (ήταν ο σκληρότερος και ο εκδικητικότερος εκφραστής του νέου δόγματος), έθεσαν τους πέντε βασικούς άξονες του εν λόγω δόγματος που αποθέωσε τον Καπιταλισμό και απονέκρωσε την Φεουδαρχική ιεράρχηση των τότε Ευρωπαϊκών κοινωνιών που υπηρετούσε τόσο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όσο και η Ορθόδοξη, οι οποίες ξεχώριζαν την Καινή Διαθήκη από την Παλαιά και την έθεταν στην υπηρεσία της Εκκλησίας και όχι το αντίθετο, θεωρώντας και οι δύο την Τριαδικότητα του Θεού, ως βάση για τις μεταφυσικές(όχι με την Μαρξιστική έννοια) απαντήσεις και των δυο δογμάτων, το κάθε ένα με τις δικές του προτεραιότητες. Οι πέντε βασικές αρχές των Διαμαρτυρόμενων είναι:

α) Solus Christus: Μόνο ο Χριστός. (Δηλαδή, δεν αναγνωρίζονται ούτε υπάρχουν Άγιοι στο τυπικό, εξάλλου ο Santa Claus είναι ένας καλός και αγαθός παππούλης που αγαπάει τα παιδιά και τον Καπιταλισμό).

β) Sola scriptura: Μόνο η Γραφή. (Δηλαδή, το ευαγγέλιο είναι η μόνη πηγή της αλήθειας και όχι οι ιερές συνόδοι των εκκλησιών, τα ντοκουμέντα και οι αποφάσεις τους).

γ) Sola gratia: Μόνο η Χάρη. (Δηλαδή, ότι μόνο ο Θεός μπορεί να χορηγήσει τη σωτηρία, τη συγχώρεση και την αγάπη και όχι “τα ανάξια και ποταπά ανθρώπινα όντα”).

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

δ) Sola fide: Μόνο η πίστη. (Δηλαδή, αν δεν πιστεύεις στον Χριστό δεν υπάρχει καμία σωτηρία, ούτε εν ζωή, ούτε μετά θάνατον).

ε) Soli Deo gloria: Δόξα μόνο στο Θεό. (Δηλαδή, καμία θυσία ακόμα κι αυτή της σταύρωσης δεν είναι αρκετή για δόξα. Αυτή την δίνει μόνο ο Θεός που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι πατέρας, η ιός, όσο για το Άγιο Πνεύμα, αυτό δημιουργείται στην πορεία, στην καρδιά δηλαδή στην Πίστη του Ιησού. Σύμφωνα με αυτή την αρχή δεν ξεκαθαρίζεται, αν η Αγία Τριάδα είναι ο Θεός, είτε με τον Ρωμαιοκαθολικό τρόπο, είτε με τον Ορθόδοξο που και στις δυο περιπτώσεις είναι τριαδικός, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμάχες ανάμεσα σε Μεταρρυθμιστές – Προτεστάντες που άλλες εκδοχές τους πιστεύουν κι άλλες όχι στην τριαδικότητα του Θεού.

Το κοινωνικό και πολιτικό δόγμα των Διαμαρτυρομένων καθόρισε και τα Χριστούγεννα ως γιορτή της αγάπης για τις εγχρήματες συναλλαγές την περίοδο που ξεκινάει ο Χειμώνας(βλέπε εορταστικά ωράρια) και για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των καιρικών συνθηκών θα πρέπει να είναι μαζικές, δυναμικές και η ροή τους να καλύπτει το επόμενο μη αμελητέο χρονικό διάστημα μέχρι την Άνοιξη για να κινηθούν οι αγορές. Αυτό είχε να κάνει με τον προμονοπωλιακό Καπιταλισμό, όπου οι μεταφορές στα χιόνια ήταν δυσχερείς, ωστόσο από αυτή την αναγκαιότητα δημιουργήθηκε μια παράδοση που στις αρχές του 20ου αιώνα δημιούργησε τον ιπτάμενο “Άγιο”(βασικά παππού) που μεταφέρει παντού δώρα.

Τώρα όλα τα παραπάνω τι σχέση έχουν με τα Χριστούγεννα, όπως τα βιώνει ο σύγχρονος κόσμος; Οι Μεταρρυθμιστές ήταν αυτοί που βοήθησαν να απαντηθούν κεφαλαιώδη ερωτηματικά στο τι είναι τελικά το Θείο στις κοινωνικές σχέσεις και στις σχέσεις παραγωγής, στον τρόπο παραγωγής και πως αυτές πρέπει να επενεργούν στις κοινωνίες για να μην υπάρχουν παρεκτροπές στις μητροπολιτικές βιομηχανικές και εμπορικές πόλεις. Γιατί τελικά ο Χειμώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι σκληρός και ατελείωτος και πρέπει στην καρδιά του Χειμώνα να υπάρξει μια περίοδος φωτός και χάριτος που το σύστημα δίνει στους “ανίκανους για επίγεια σωτηρία κοινούς θνητούς”. Και το φως είναι τα λαμπιόνια, οι μουσικές βραδιές, η κατανάλωση πάσης φύσης δώρων, ο ερωτικός χορός στον πάγο μέσω πατινάζ, η φάτνη που εκφράζει τους οικογενειακούς δεσμούς και που γεννάει ελπίδα για το επόμενο τρίμηνο, μέχρι να επέλθει η Άνοιξη (και η οποία δεν γιορτάζεται μέσω του Πάσχα που δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης διότι εμπεριέχει ύφος κατανυκτικού πνεύματος και η Ανάσταση δεν είναι και τόσο σημαντική για κάποιους Προτεστάντες διότι δεν ενέχει χαρακτηριστικά τιμωρίας), τα έλατα που ήταν ένα σημάδι ευπορίας, γονιμότητας και τύχης, όπου κανένας δεν θα έρθει σε σύγκρουση με αυτά, όσο πλούσιος κι αν είναι. Αυτές ημέρες μιας κι αργεί η Άνοιξη, είναι ιερές και φωτεινές στην καρδιά του Χειμώνα και δεν είναι τυχαίο το παραμύθι με τον Σκρουτζ και το πνεύμα των Χριστουγέννων(όπου δεν γίνεται καμία αναφορά σε καμία γέννεση, κανενός Θεανθρώπου), αλλά ενός εκδικιτητικού πνεύματος που μοιράζει χάρη και πολλά δώρα, αλλά και πολύ τιμωρία σε όσους ξεφεύγουν από την πεπατημένη, όσο ψηλά κι αν είναι. Αυτά τα Χριστούγεννα δημιουργήθηκαν από τους Προτεστάντες για να βοηθήσουν αρχικά στον προμονοπωλιακό Καπιταλισμό να ξεπεράσει τις αδυναμίες προώθησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων που είναι ο πραγματικός δρόμος για την χάρη του Θεού που δεν είναι άλλος από το κέρδος και τούμπαλιν.

Το Hollywood, η Coke, τα μεγάλα και πολύχρωμα πολυκαταστήματα δεν εκφράζουν τα Χριστούγεννα στο Λος Άντζελες των 32 βαθμών Κελσίου, αλλά κατά βάση την Χειμερινή και χιονισμένη Νέα Υόρκη των -10 που δια μέσω των Χριστουγέννων γίνεται και η Μέκκα του Καπιταλισμού στον 20ο Αιώνα, λόγω της πολύχρωμης γιορτής που τα πολυκαταστήματα κάνουν πάρτι στα κέρδη και διανέμουν τη χάρη του πλούτου(αυτός είναι ο Θεός) είτε στο Οικογενειακό τραπέζι με τις γαλοπούλες, είτε στα ρεβεγιόν στα πολυτελή εστιατόρια που γίνονται και κέντρα διασκέδασης και χορού για τα ερωτευμένα ζευγάρια, που ο ένας κάνει δωράκια στον άλλο, με τους ήχους του Swing και των Big Bands να είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της περιόδου.

Το Swing είναι ένας ενδιάμεσος JAZZ τρόπος, ανάμεσα στην παραδοσιακή και στην Μοντέρνα εκδοχή της, που εμφανίστηκε στην περίοδο του Οικονομικού Κραχ στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο, τόσο από μουσικούς του Νότου, όσο και λευκούς διευθυντές κλασσικής ορχήστρας, όπως ο μεγάλος Benny Goodman, στην δεκαετία του 1930. Οι κυριότεροι εκπρόσωποι της ήταν οι  Louis Armstrong, Count Basie, Cab Calloway, Jimmy Dorsey, Tommy Dorsey, Duke Ellington, Benny Goodman, Woody Herman, Harry James, Louis Jordan, Glenn Miller, Louis Prima, Artie Shaw, Dean Martin, αλλά και άλλοι αφανείς Ήρωες που δημιούργησαν το απόλυτο sountrack των Χριστουγέννων, μέσω της βιομηχανίας του εμπορικού Σινεμά.        Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα τραγούδι του swing που αποδείχνει όλα τα παραπάνω που γράφτηκε στο LA  από τον Dean Martin και στους στίχους λέει: “Κάθομαι στο παράθυρο και έξω έχει 32 βαθμούς περιμένοντας τα Χριστούγεννα και δεν θα χιονίσει, ας χιονίσει επιτέλους”

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal