Ο ποιητής της λαϊκής οργής

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Σαν σήμερα στις 16 του Δεκέμβρη του 1974 έφυγε ο ποιητικός καθοδηγητής της υπερηφάνειας, των πανανθρώπινων αξιών και της εργατικής τάξης, ο μεγάλος Κώστας Βάρναλης. Κι αν νομίζει κανείς ότι είναι εύκολο να γράψει κάποιος γι αυτό το θαύμα της λόγιας τέχνης του έμμετρου και του πεζού λόγου είναι γελασμένος. Ο Βάρναλης διάλεξε να είναι απόλυτα στρατευμένα λαϊκός και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε. Κάθε βιογραφική αναπαράσταση του αποξενωμένη από το ίδιο του το έργο, είναι μια προσπάθεια να αποκρυφτεί η ουσία του κι αυτό εμείς δεν το αποζητούμε, γι αυτό το εγχείρημα που σήμερα επιχειρούμε είναι πολύ δύσκολο, εξάλλου όλοι γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε στο Μπουργκάζ, ότι υπήρξε από ποιητής μέχρι δημοσιογράφος. Όσοι μένουμε αποκλειστικά στη βιογραφική αποτίμηση του έργου του, μάλλον δεν έχουμε καταλάβει το εύρος και το μέγεθος της βαρύτητας του γραπτού έργου του μεγαλύτερου Έλληνα ποιητή όλων των εποχών. Αν αφήσεις το νόημα των λόγων του να σε προσπεράσει και να ασχοληθείς αποκλειστικά με το βιογραφικό του, μπορεί να σε φέρει το ίδιο το εγχείρημα, σε μια εκτός πραγματικότητας ιεροσυλία και θα είναι τέτοια γιατί ο Βάρναλης ήταν το ζωντανό έργο του, που τόσο δεν έχουμε ξανάβρει πουθενά αλλού. Εξάλλου ο Βάρναλης δεν ήταν μόνο ποιητής, δεν ήταν μόνο πεζογράφος, δεν ήταν μόνο μεταφραστής, δεν ήταν μόνο θεατρικός συγγραφέας, δεν ήταν μόνο δημοσιολόγος, είχε σπουδάσει στο Παρίσι κάπου στο μακρινό 1919 πριν εκατό χρόνια δηλαδή και φιλοσοφία και κοινωνιολογία και γλωσσολογία, ήταν αυτός που στη δίκη του μεγάλου Μενέλαου Λουντέμη γελοιοποίησε ολόκληρη την τότε χειραγωγούμενη αστική δικαιοσύνη.

Αυτή η τεράστια πρόσκληση – πρόκληση – περιπέτεια με βάση ότι σαν σήμερα έφυγε ο τεράστιος Κώστας Βάρναλης, διορθώθηκε πάνω από δέκα φορές(είναι κάτι που δεν το έχουμε ματαξανακάνει πριν καν δημοσιευθεί και μας πήρε πάνω από τέσσερις ώρες για να το γράψουμε, ειλικρινά πρώτη φορά στα χρονικά μας συμβαίνει,) που πρακτικά σημαίνει ότι όλο και κάτι ξεχνούσαμε – προσπερνούσαμε από το έργο του. Δεν ήταν καθόλου έυκολο να γράψουμε γι αυτόν τον γίγαντα πέντε αράδες που να μην είναι βιογραφικής φύσης, αλλά να είναι ουσιαστικές πάνω στο επίσης τεράστιο έργο του και πιστέψτε μας, με όλο το δέος που μας διακατέχει και διατρέχει για τον εν λόγω, απορρέει μέσα από αυτό το απέραντο έργο του. Είναι πάρα πολύ εύκολο στην προσπάθειας μας όπως πάμε να σηκώσουμε ένα τέτοιο έργο (όπως το φωτεινό σέλας της πύρινης γραφής του), να λικνίσουμε και να διαλύσουμε συθέμελα κάτω από το βάρος των πλατιών μηνυμάτων αυτού του αληθινού, υπέροχου, μοναδικού και βαθύτατου του λόγου. Αλήθεια τι να πρώτο-γράψεις για το Βάρναλη, εκτός του ότι αυτός τα έγραψε όλα(όχι σχεδόν όλα, αλλά όλα), μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για να τον μνημονεύσεις, ο ποιητής δεν ήθελε τέτοια πράγματα, δεν ήταν κάποιος νάρκισσος που επιζητούσε τα εύσημα, ο ποιητής αγαπούσε με όλο του το είναι τους φτωχούς ανθρώπους που έδιναν το χέρι τους σε όσους δεν άντεχαν άλλο τη μπόχα του βούρκου της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Ήταν η σπορά της λαϊκής ηθικής και αλήθειας, σε μια εποχή που οι άρχοντες θέριζαν κορμιά, άρχοντες που μέσω της εξουσίας τους γίνονταν θηρία ανήμερα και σκότωναν ότι πιο όμορφο γεννιόταν. Ήταν η “σιωπηρά” μεταφορική – σημειολογική και ταυτόχρονα τόσο κυριολεκτική και στρατευμένη του γραφή, που ούρλιαζε ως ώριμο τέκνο για τη διεκδίκηση του δικαίου (που δεν περιμένει κανένα κάπου σε κάποια γωνία να έρθει αναίμακτα και να κερδηθεί κατά αυτόν τον τρόπο), με τέτοια ένταση και τέτοιο ρυθμό που εναλλάσσονταν τόσο η οργή, όσο και ο πόνος, αλλά και η αναγκαιότητα τόσο δυνατά μέσα από κάθε λέξη που ξεπηδούσε μέσα από κάθε στροφή, κάθε τι μέσο και η πένα του γινόταν το μανιφέστο της επαναστατικής πρακτικής.

Ο λόγος του Βάρναλη είναι το φως που καίει μέσα σε κάθε τίμιο ανθρώπινο πλάσμα που κάνει το “άνω θρώσκω” πραγματικότητα και δεν περιγράφει Ομηρικά Έπη, Αινειάδες, Ηλιάδες, Θεογονίες, Κοσμογονίες, ούτε έργα και ημέρες για αδιάφορες μυθολογικές που δεν έχουν καμία θέση στην εποχή μας και δεν βρίσκουν καμία σοβαρή έκφραση στο σύγχρονο κόσμο, που ναι ευτυχώς είναι πολύ ανώτερος απ΄τον αρχαίο, κάθε πράγμα στον καιρό του. Ο λόγος του Βάρναλη είναι ο προσκυνητής της οργής ενός λαού που δεν υα τον ευνουχίσει κανένας δικτάτορας μιας και έχει κινήσει και έχει κάνει την πλάση ένα ολάνθιστο περιβόλι ενός ελεύθερου κόσμου, αυτός είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας ποιητής όλων των εποχών κι αυτός έφυγε σαν σήμερα το 1974….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.