Το κύκνειο άσμα της “Giselle”

alonso_alicia1

Η Alicia Alonso η ο “τυφλός” Κύκνος της Καραϊβικής (λόγω ενός προβλήματος που είχε εκ γενετής στα μάτια της, το οποίο εκδηλώθηκε μετά την εφηβεία της και το πλήρες ονοματεπώνυμο της ήταν Alicia Ernestina de la Caridad Martínez del Hoyo), γεννήθηκε στην την πρώτη μέρα του Χειμώνα του 1920 στις 21 Δεκεμβρίου(αν και στην Κούβα δεν υπάρχει τέτοια εποχή) και έφυγε πριν ακριβώς δυο μέρες την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 δυο μήνες και τέσσερις ημέρες πριν συμπληρώσει το 100 έτος της ηλικίας της(ουσιαστικά θα ήταν το ενενηκοστό ένατο), τρεις ημέρες μετά την Φθινοπωρινή ισημερία.

Η Alicia Alonso αποτέλεσε την μεγαλύτερη Κουβανή μπαλαρίνα και χορογράφο της εποχής της και η οποία έγινε και μια τεράστια χοροδιδάσκαλος του είδους, αλλά και του σύγχρονου χορού. Υπήρξε ο εμπνευστής του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας και από το 1955 και έπειτα, από τα χέρια της πέρασαν οι μεγαλύτερες νεότερες χορογράφοι της Καραϊβικής. Είναι ευρύτερα γνωστή για τις απεικονίσεις της Giselle και το μπαλέτο για την Carmen.

alonso_alicia2

Η Alicia Alonso επειδή ακριβώς έπασχε από την χαμηλού επιπέδου όραση της, θεωρούσε το έργο της περισσότερο συλλογικό και αυτό διέδιδε στους μαθητές και μαθήτριες της, εφόσον η ζωή τέτοιο προϊόν είναι, ανεξαρτήτως προβλήματος, χρησιμοποιούσε τους προβολείς σε διάφορα μέρη της σκηνής για να καθοδηγήσει τα βήματα της υπέροχης χορογραφίας της.

Ήταν τόσο σπουδαία χορευτής που όλες οι εικόνες και οι απεικονίσεις που έχουμε από την Giselle και την Carmen στο μπαλέτο συνολικά είναι από αυτήν.

Με 25 τίτλους στο ενεργητικό της και σημαντικότερο αυτό της Άννα Πάβλοβα, αποχαιρέτησε τον “μάταιο τούτο” κόσμο, με το μήνυμα της συλλογικής σκέψης και δράσης (που ανέκαθεν και μέχρι το τέλος της ζωής της η τεράστια Κουβανή μπαλαρίνα και χορογράφος υπηρετούσε) ως “κύκνειο άσμα” στις νεότερες γενιές.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει!!!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυo στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης.Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση.Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας. 

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Font Resize
istosch webPortal