Η σονάτα της ματωμένης Ανδαλουσιάνικης γαίας

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Αποτέλεσμα εικόνας για federico garcia lorca

Σαν σήμερα 5 του Ιούνη του 1898 στο Φουέντε Βακέρος, μικρό χωριό στον νομό Βέγα  της περιφέρειας της Γρανάδα γεννήθηκε μια τεράστια γραφίδα, ένας οραματιστής του “έρωτα και της επανάστασης”, την ώρα που τα φύλλα των παρακείμενων δέντρων κροτάλιζαν σαν καστανιέτες αυτός έριχνε το πρώτο παιδικό κλάμα. Το πλήρες όνομα του ήταν όνομα είναι Φεδερίκο ντελ Σαγράδο Κοραθόν ντε Χεσούς Γκαρθία Λόρκα που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς στον Ισπανικό εμφύλιο όπου εξέπνευσε στις 18  Αυγούστου 1936 από τουφεκισμό, όμως παραμένει ακόμα ζωντανός, μιας και το έργο του είναι ακόμη εδώ, πιο ζωντανό από ποτέ άλλοτε.

Γιος ενός γαιοκτήμονα του Φεδερίκο Γκαρθία Ροδρίγες (1859-1945) και μιας φιλάσθενης δασκάλας της Βιθέντα Λόρκα Ρομέρο (1870–1959), που τον διαπαιδαγώγησε κατάλληλα για να καταλήξει να είναι αυτός που ήταν και θα συνεχίζει να είναι για αιώνες φεγγοβολώντας πάθος, ανυπακοή και δύναμη.

Αποτέλεσμα εικόνας για federico garcia lorca

Εκτός από μεγάλος ποιητής ο Φεντερίκο υπήρξε και ένας εξαιρετικός θεατρικός συγγραφέας καθώς και μια τεράστια προσωπικότητα που καθόρισε ολόκληρη την Ιβηρική και Ευρωπαϊκή Άβαντ Γκαρντ, εξάλλου άνηκε στη λεγόμενη «γενιά του ’27», μια ομάδα συγγραφέων που πειραματίζονταν και πρωτοπορούσαν μέσω του γραπτού λόγου συμπυκνώνοντας στο λόγο τους κάθε είδους ερωτική και επαναστατική ρανίδα του αίματος τους. Ο μεγάλος Ανδαλουσιανός ποιητής/συγγραφέας άνηκε επίσης στην λεγόμενη «αργυρή εποχή» (edad de plata) της ισπανικής λογοτεχνίας.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Ο μεγάλος Φεδερίκο (ντελ Σαγράδο Κοραθόν ντε Χεσούς) Γκαρθία Λόρκα , ήταν ο ποιητής της Ανδαλουσίας όπου το Βεληνεκές του προσδιορίζονταν από την Ευρωπαϊκή Λογοτεχνική πρωτοπορία του 20ου αιώνα και κατέληγε στις στέγες με τις ξύλινες δεξαμενές νερού στη Νέα Υόρκη, όπου χιλιάδες νέοι της εποχής πριν 89 χρόνια τον απάγγειλαν στην εκεί μεγαλούπολη. Οι σονάτες και τα μοιρολόγια του ήταν μια τομή στην Ευρωπαϊκή και Τσιγγάνικη Κουλτούρα της Ιβηρικής, αποπνέοντας τον κοινό παρονομαστή των αισθήσεων που είναι ο πόνος βάζοντας την επαναστατική διαδικασία, τον έρωτα, τη γέννεση και το θάνατο στην ίδια λογοτεχνική εξίσωση…

Ποίηση

 • 1931: Divan del Tamarit
 • 1930: Poeta en Nueva York. – «Ποιητής στη Νέα Υόρκη»
 • 1935: Llanto por Ignacio Sánchez Mejías – «Μοιρολόι για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας»
 • 1936: Sonetos del amor oscuro – «Σονέτα του σκοτεινού έρωτα»
 • 1928: Romancero gitano – «Τσιγγάνικο τραγουδιστάρι»
 • 1934: Duente – «Ντουέντε (ομιλία του για την ποίηση)

Θεατρικά έργα

 • 1920. El maleficio de la mariposa – Τα Μάγια της Πεταλούδας
 • 1922. Los títeres de Cachiporra – Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα
 • 1925. Mariana Pineda – Μαριάνα Πινέδα
 • 1930. La zapatera prodigiosa – Η θαυμαστή μπαλωματού
 • 1930. El publico – Το κοινό
 • 1930. Así que pasen cinco años – Έτσι πέρασαν πέντε χρόνια
 • 1933. Amor de don Perlimplín con Belisa en su jardín – Ο έρωτας του δον Περλιμπλίν με την Μπελίζα στον κήπο του
 • 1933. Bodas de sangre – Ματωμένος Γάμος
 • 1934. Yerma – Γέρμα
 • 1935. Doña Rosita la soltera – Δόνια Ροζίτα η ανύπαντρη
 • 1936. La casa de Bernarda Alba –Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Σενάρια

 • Ταξίδι στη σελήνη (περιέχει το σενάριο Ταξίδι στη σελήνη – Viaje a la luna (1929) του Λόρκα)

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal