Έφυγε η δημιουργός του Θεατρικού εργαστηρίου της πόλης μας

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Έφυγε η δημιουργός του Θεατρικού εργαστηρίου της πόλης μας

Ήμασταν στο τέλος της παιδικής ηλικίας, λίγο πριν την εφηβεία, όταν η πόλη που ζούσαμε ήταν ένα “χαλικουταριό” από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών Ναζί από την περίοδο της Κατοχής.
Υπήρχε ανοικοδόμηση από τότε και έπειτα, αλλά μέχρι εκεί στο επίπεδο της οικοδομικής διεργασίας, του Καραμανλικού νόμου της αντιπαροχής(το τι νεοκλασικό γκρεμίστηκε στο όνομα της ανάπτυξης, δε λέγεται).
Υπήρχαν δρόμοι γιατί είχαν χαραχθεί από τον μεσοπόλεμο και η ασφαλτόστρωση ήταν εύκολη.
Υπήρχε δημόσιος φωτισμός γιατί υπήρχε παντού η τότε κρατική και σημερινή ιδιωτική ΔΕΗ.
Υπήρχαν οι περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες σε αναλογία πληθυσμού, μιας και τα Χανιά ήταν, πάντα κατ΄αναλογία πληθυσμού, στην πρώτη τριάδα κινηματογραφικής κουλτούρας της χώρας, ξεπερνώντας σε εισιτήρια, αλλά και σε κινηματογραφικές ομάδες και λέσχες πολύ μεγαλύτερες πόλεις από αυτήν όπως την Πάτρα, αλλά και την Θεσσαλονίκη που είχε την έδρα του , το τότε κινηματογραφικό Φεστιβάλ.
Αυτό που δεν υπήρχε, ήταν το Θέατρο, αλλά κανείς πλην της οκταετίας της Δημοτικής Αρχής Κατσανεβάκη(από το 1982-1990, δηλαδή τότε που έγινε η σημερινή σύγχρονη πόλη, με πάρκα, αποχετευτικό κλπ), άρχισαν να αναπτύσσονται τα Θέατρα και οι ομάδες τους στο δήμο μας.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL


Πρώτο το Χανιώτικο Θεατρικό Εργαστήρι, με την επίβλεψη της Ελπίδας Μπραουδάκη, η Θεατρική Ομάδα Αρένα, μετά το ΔH.ΠE.ΘE.Κρήτης. Τότε ακριβώς, άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια από το πουθενά, αίθουσες που ο Δήμος τις έφτιαχνε και να γίνεται το όνειρο ενός παιδιού πραγματικότητα (προφανώς δεν ήταν και το μόνο, που ονειρεύονταν το κοινό καλό περισσότερο από το ατομικό), που έβλεπε στην πόλη του να ξεφυτρώνουν θέατρα από το πουθενά. Εκεί που πριν δεν υπήρχε τίποτα, από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας και νωρίτερα, που γινόταν ο κακός χαμός, όταν ήταν το διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της νότιο ανατολικής Μεσογείου, άρχισε ξαφνικά να αναβιώνει μέσα σε μια οκταετία το πολιτιστικό γίγνεσθαί. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι στην πόλη μας στην κατά το μακρυνό παρελθόν ζούσε και εργάζονταν η πιο διάσημη ιερόδουλη της νότιας Ευρώπης, η Μαντάμ Ορτάνς.


Την περίοδο λοιπόν 1982-1990, το Χανιώτικο Θεατρικό Εργαστήρι( ΧΘΕ), στεγάστηκε στις ανακαινισμένες πρώην αποθήκες της Βίλας Κούνδουρου και μετέπειτα Θέατρο Βλησίδη(ήταν ο τότε αντιδήμαρχος, κάτι σαν τον Πελετίδη της εποχής και εμπνευστής της δημιουργίας θεατρικών αιθουσών στην πόλη, γι αυτό και η επόμενη δημοτική αρχή έδωσε το όνομα του στο χώρο αυτό).
Όμως αυτή που έκανε τα πάντα για να αναπτυχθεί θεατρική παιδεία και σχολή στην στέγη του ΧΘΕ, ήταν η Ελπίδα Μπραουδάκη, που μπορεί να είχε κάποιος χιλιάδες διαφωνίες και χιλιάδες αντιθέσεις με αυτήν, εκατομμύρια ιδεολογικές και καλλιτεχνικές διαφορές και διαχωριστικές γραμμές, ωστόσο ήταν υπηρέτης της τέχνης της στον απώτατο βαθμό κι αυτό πρέπει κανείς να της το αναγνωρίσει και να της το αποδώσει στο έπακρο και στο ακέραιο, αλλιώς θα ήταν τουλάχιστον αχάριστος.
Σήμερα το πρωί μάθαμε, αυτό που δεν περιμέναμε και δεν θέλαμε να ακούσουμε, γιατί η Ελπίδα έφυγε από κοντά μας και άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό, από αυτά που τα αντιλαμβάνονται μόνο οι άνθρωποι του χώρου και οι λίγοι φιλότεχνοι πλέον της πόλης και της χώρας αυτής.
Καλό Ταξίδι Ελπίδα, ήσουν φως και θα παραμείνεις κάτι τέτοιο, ο ιστορικός τους μέλλοντος, να είσαι σίγουρη, ότι θα σου αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αυτά που δεν σου έδωσαν οι της εποχής σου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.


Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr