Μαθήματα και τεχνικές της ηλεκτρικής κιθάρας σε όλες τις κατηγορίες του εναλλακτικού ροκ (βήμα, βήμα)

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μαθήματα και τεχνικές της ηλεκτρικής κιθάρας σε όλες τις κατηγορίες του εναλλακτικού ροκ (βήμα, βήμα)

Με την έναρξη του Οκτώβρη του 2020 το istosch data &web center με τη βοήθεια του RCTeam και τη συμβολή του istosch web & entertainment studios ξεκινάει τα δικτυακά μαθήματα κλασσικής, ακουστικής ηλεκτρικής κιθάρας όχι σε όλα τα είδη της μουσικής η του τραγουδιού, αλλά μονάχα στις κατηγορίες και τις οικογένειες του Ανεξάρτητου, Εναλλακτικού, Μαχητικού, Υπερηχητικού, Νέου Ροκ Post Punk, Jazz-Punk καθώς και Punk Rock και σε όλες τις υποκατηγορίες τους, τάξεις, ομοταξίες, συνομοταξίες, από το μουσικό γένος του ηλεκτρικού ήχου, η rock n roll και φυσικά όχι σε όλο το τελευταίο.

Μαζί με μέρος των εκπομπών των Ηλεκτρικών Κολλεκτίβων που αναλύουν και θα αναλυθούν εκτενέστερα οι διαφορές από τα υπόλοιπα γένη του Rock n Roll, και τις υπόλοιπες μουσικές κατηγορίες και είδη, θα γίνει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια ανάδειξης μιας μουσικής(κυρίως τραγουδιστικής οικογένειας που καθόρισε τον ηλεκτρικό ήχο ειδικά μετά το 1969 και μετά. Το πως όλη αυτή η οικογένεια του ηλεκτρικού ήχου που έχει ως αφετηρία το proto punk, το primitive punk, τη ψυχεδέλεια, το surf punk αλλά και garage punk & garage rock, κατάφερε να δημιουργήσει εκείνες τις τεχνικές, τα μέτρα, τους ρυθμούς, το ηχόχρωμα και φυσικά τα διαφοροποιημένα αρμονικά και μελωδικά διαστήματα, η γραμμές από τα υπόλοιπα είδη της μουσικής και από τα υπόλοιπα γένη του ηλεκτρικού ήχου.

Φυσικά πέρα από τις τεχνικές και τα διαφοροποιημένα κουρδίσματα, θα αναδείξουμε τη βάση των τεχνικών της κιθάρας και πως αυτές εξελίσσονται ως βαση και μέσα στην ακόλουθη πλειάδα αναλυτικών και διάφοροποιητικών τεχνικών των ήχων που μας ενδιαφέρουν πάνω στην κιθάρα. Όλα όμως ξεκινούν από τις θέσεις της κάθε νότας (τόνου καθώς και ημιτονίου) στην κιθάρα, οι οποίες εκτός από μια καθαρή μαθηματική εξίσωση είναι και μια εικόνα στο πως θα χειριζόμαστε το όργανο και πως θα επιβληθούμε πάνω του, ακόμα και σε περιπτώσεις διαφορετικών κουρδισμάτων(μακρυά από το γνωστό E, B, G, D, A, E)και πως θα γνωρίσουμε ότι σε κάθε τάστο ανάλογα με το κούρδισμα θα έχουμε την τάδε, η την δείνα νότα, όπου θα αντικαθιστά την αντίστοιχη, στην ίδια θέση αλλά με άλλο κούρδισμα. Δεν θα απαιτήσουμε σε κανένα να τις μάθει απ’ έξω, εξάλλου αυτό δεν έχει κανένα νόημα, εξάλλου δεν τον έχουν κάνει ήδη μεγάλοι σολίστες κιθαρίστες κάθε είδους με όρους “παπαγαλίας”, ωστόσο πρέπει να υπάρχει μια εικόνα κατανόησης της χρωματικής κλίμακας και ένας μπούσουλας πάνω στην κιθάρα που φυσικά μας αφορά γιατί καθορίζει και τα πάντα πάνω της. Επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες από κιθάρες εκτός από τα τρία βασικά είδη της, που ανήκουν στην οικογένεια των εγχόρδων και στη γενική κατηγορία της κιθάρας ως μέρος των εγχόρδων, ωστόσο στην παρούσα φάση θα σταθούμε κυρίως σε αυτά που είναι τα εξής τρία:

1) Η κλασσική Κιθάρα: Είναι η παλαιότερη και με καταγωγή από τους Άραβες που την ανακάλυψαν (με τις πάμπολλες οικογένειες της, την οκτάχορδη, την δωδεκάχορδη, την κιθάρα του Flamengo, την Πορτογαλική, την Ρώσικη, την Άταστη, τη Λαϊκή, το Γιουκαλίλι κοκ) όπου είναι η πρώτη χρονικά, η βασική και κλασική κιθάρα που χρησιμοποιούν στην κλασσική μουσική, αλλά και σε άλλα μουσικά είδη, όπου η πένα δεν ενδείκνυται στο παίξιμο της και αντικαθίσταται από τα δάκτυλα, ενώ οι τεχνικές άλλων ειδών της κιθάρας είναι αξίωμα ότι δεν μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής σε αυτό το υπέροχο όργανο. Η βασική της δομή, κατασκευή και εικόνα είναι ότι πρόκειται για μια κιθάρα μεγέθους 4/4 αλλά και μικρότερες των 3/4 αποτελείται από 19 τάστα, παράγει 3,5 μελωδικές οχτάβες, 5,5 αρμονικές και 1,5 στο μπράτσο, αποτελείται από έξι χορδές εκ των οποίων οι τρεις είναι πλαστικές(κάποτε φτιάχνονταν από τα έντερα ζώων) και οι τρεις μπάσες είναι μια ραφή από επενδεδυμένα νήματα από ελαστικό μέταλλο που ονομάζονται οι μεν πρώτες ναϋλον πλαστικές και οι δε δεύτερες ναϋλον μεταλλικές.

2) Η Ακουστική Κιθάρα: Είναι η κιθάρα η οποία για την παραγωγή ήχου χρησιμοποιεί μόνον ακουστικές μεθόδους όπως και η κλασσική, όμως παρά τις φαινομενικά μεγάλες τους ακουστικά ομοιότητες έχουν τεράστιες διαφορές. Η βασική της δομή, κατασκευή και εικόνα είναι ότι πρόκειται για μια κιθάρα μεγέθους 4/4 (δεν κυκλοφορεί σε μικρότερες εκδόσεις όπως στην κλασική) αποτελείται από 21 τάστα, παράγει από τέσσερις μελωδικές οχτάβες, 5,5 αρμονικές και 1,7 στο μπράτσο. Σε αντίθεση με την κλασική κιθάρα στις λεπτές χορδές που είναι ναύλον πλαστικές, εδώ πέρα είναι κυρίως λεπτές μεταλλικές. Με την κλασική κιθάρα διαφοροποιείται και στο μέγεθος και(ενίοτε) στον αριθμό των τάστων ενώ ή χτυπιέται τόσο με τα δάκτυλα, όσο και με την πένα. Είναι αδιανόητο για σολίστα της Κλασσικής Μουσικής να πραγματοποιεί την διεξοτεχνία του με αυτό το όργανο, το οποίος συνήθως χρησιμοποιούν οι ρυθμικοί και αρμονικοί κιθαρίστες με τριφωνικές και βάλε συγχορδίες, αλλά και στην ανάλυση της κάθε συγχορδίας σε ποπ τραγούδια, μπαλάντες και ατμοσφαιρικής φύσης αρμονικά χτυπήματα.

3) Η Ηλεκτρική Κιθάρα: Είναι η πιο σπουδαία μορφή κιθάρας, η πλέον εξελιγμένη, η πιο μεγάλη σε μέγεθος και παραγωγή οχτάβων, τα ηχοχρώματα της και φυσικά την ποικιλία, τεχνικών, ηχοχρωμάτων και φυσικά κατασκευής. Στα μειονεκτήματα της είναι ότι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρονική υποστήριξη και τεχνολογικά παρελκόμενα οι μαγνήτες της σε αντίθεση με τις δυο παραπάνω κιθάρες που χρησιμοποιούν το ηχείο δεν μπορούν να παράξουν με φυσικό τρόπο ένταση. Η βασική της δομή, κατασκευή και εικόνα είναι ότι πρόκειται για μια κιθάρα μεγέθους 4/4 (επίσης δεν κυκλοφορεί σε μικρότερες εκδόσεις όπως στην κλασική) αποτελείται από 23 τάστα, παράγει από 4,5 μελωδικές οχτάβες, 5,5 αρμονικές και 1,9 στο μπράτσο, παίζεται κυρίως με την πένα, ενώ πάνω τις έχουν εξελιχθεί όλες οι τεχνικές τόσο της αρμονικής και ρυθμικής κιθάρας, όσο και της μελωδικής. Είναι το μόνο όργανο που πιάνει τόσες πολλές μελωδικές οχτάβες μετά το πιάνο το οποίο έχει 6,5+ συνολικά. Να υπενθυμίσουμε ότι το μελωδικό όργανο που ακόμα και σήμερα δεν έχουμε βρει τις οχταβικές του δυνατότητες είναι η αξεπέραστη ανθρώπινη φωνή που ξεπερνάει τις οκτώ οχτάβες από άποψη συχνοτήτων και φυσικά μπορεί να σταθεί από μόνη της σε μια σύνθεση ενός τραγουδιού.

Πρώτο βασικό κούρδισμα στις ανοιχτές νότες της κιθάρας.

Ας δούμε όμως τις 6 νότες των χορδών όταν αυτές είναι ανοικτές. Ξεκινάμε από κάτω προς τα πάνω και μετράμε: ΜΙ (Ε), SΙ (Β), SΟL (G), RE (D), LA (A), και ξανά MI (E), όπου είναι η πάνω χορδή

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Τονικές Κλίμακες

Οι 7 Από τις 13 Νότες στα λατινικά, είναι αυτές και έτσι επίσης πρέπει να τις μάθετε, θα αναφερθούμε μόνο στους τόνους και στα ημιτονια όπως η FA(F) & Do(C) που είναι ταυτόχρονα και τόνοι και όχι στα υπόλοιπα διέσεις & υφέσεις.

DO(C) – RE(D) – MI(E) – FA(F) – SOL(G) – A(LA) – B(SI) Αυτός είναι η Majore η Μείζωνα Κλίμακα, η Ιωνικός δρόμος, η τονική κλίμακα – βαθμίδα στα είδη συγχορδιών και είναι Τ-Τ-Η-Τ-Τ-Τ-Η*

*Όπου το Τ σημαίνει Τόνος κι Όπου το Η σημαίνει Ημιτόνιο.

Τα υπόλοιπα είδη, κλίμακες, η βαθμίδες συγχορδιών είναι:

Βαθμίδα Ονομασία Στην Αρμονική Μείζονα Κλίμακα Majore (C μείζ.) Στην Αρμονική Ελάσσονα Κλίμακα Minore (A ελάσ.)
Τονική μείζονα C-E-G ελάσσονα A-C-E
Επιτονική ελάσσονα D-F-A ελαττωμένη B-D-F
Τρίτη ή Μέση ελάσσονα E-G-B αυξημένη C-E-G#
Υποδεσπόζουσα μείζονα F-A-C ελάσσονα D-F-A
Δεσπόζουσα μείζονα G-B-D μείζονα E-G#-B
Επιδεσπόζουσα ελάσσονα A-C-B  μείζονα F-A-C
Προσαγωγέας ελαττωμένη B-D-F  ελαττωμένη G#-B-DΟ πρώτος κύκλος Μαθημάτων και φυσικά της αρθρογραφίας θα έχει την εξής σειρά και θα αποτελείται από 8 Μαθήματα Θεωρητικά και υπομαθήματα όπου χρειαστεί με αρθρογραφημένο υλικό και 4 πρακτικά, τα οποία θα είναι υπό τη μορφή σημειώσεων. Όταν τελειώσει αυτός ο κύκλος θα ανοίξουμε τον κύκλο και την αρθρογραφία για τα είδη που πραγματοποιούμε στις Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες στις κατηγορίες και τις οικογένειας του Ανεξάρτητου, Εναλλακτικού, Μαχητικού, Υπερηχητικού, Νέου Ροκ Post Punk, Jazz-Punk καθώς και Punk Rock και σε όλες τις υποκατηγορίες τους, τάξεις, ομοταξίες, συνομοταξίες, από το γένος του ηλεκτρικού ήχου, η rock n roll και φυσικά όχι σε όλο το τελευταίο.

Βασικές Θεωρητικές Γνώσεις

1) Α)Πόσες Οκτάβες έχουν η Κλασική, η Ακουστική & Ηλεκτρική κιθάρα και γιατί πρόκειται για 3 διαφορετικά όργανα (Παραπάνω Σημερινή Αναφορά). Β) Διαστήματα
2) Συγχορδίες (α) διφωνικές, τριφωνικές, τετραφωνικές, πενταφωνικές, μπαρέ) – Είδη, Κλίμακες και Βαθμίδες Συγχορδιών (β) 2ας, 3ης, 4ης, 5ης, 6ης, 7ης, 8ης(Οχτάβας), 9ης, 13ης κοκ
3) Δημιουργία και κατασκευή Συγχορδιών – Κατανόηση Βαθμίδων Συγχορδιών
4) Δρόμοι – Μακάμια – Κλίμακες, ( ματζόρε, μινόρε, ουσάκ, νιαβέντ, χιτζάζ, σαμπάχ). Διαστήματα και Κλίμακες Ανιούσα – Κατιούσα
5) Διαφορά Αρμονίας – Μελωδίας & Διαφορά Ρυθμικής & Μελωδικής η Σολίστ, η Lead Κιθάρας, Διαφορές Αρμονικής & Μελωδικής Γραμμής(Αρμονικό και Μελωδικό Διάστημα) – Είναι η Αρμονία αποκλειστικά Ρυθμός και ο Ρυθμός Αρμονία;
6) Ρυθμοί – Μέτρα
7) Διαβατικές Συγχορδίες, Λύση Συγχορδιών, Ελάσσονες και Μείζονες Συγχορδίες, Αυξημένες, Ελαττωμένες- Καθαρές Συγχορδίες, Σύνθετες Σύγχορδίες, Δακτυλισμοί(η riffs), Σόλο, Τεχνικές Ηλεκτρικής Κιθάρας.
8) Τι είναι Ταμπλατούρα και γιατί οι κιθαρίστες διαβάζουν από εκεί και όχι από το κλασικό Πεντάγραμμο.Πρακτικά
1) Πιασίματα του μπράτσου της κιθάρας και τεχνικές με πένα η με δάχτυλα & Βασικό Κούρδισμα.
2) Ανάπτυξη μιας μελωδίας σε μια χορδή και πως συνδέονται οι τεχνικές της πένας με το ρυθμό και το μέτρημα.
3) Εναλλαγές σε συγχορδίες 1ης-ουσιαστικά 2ας Διαβάθμισης – 7ης Μπαρέ – 5ης η power chords – 8ης η Οχτάβας 9ης και 13ης. α)Διαβατικές Συγχορδίες β)Λύση Συγχορδιών γ)Αυξημένες-Ελαττωμένες-Καθαρές δ) Μείζονες η Δεσπόζουσε & Ελάσονες, ε) Διακοπτόμενες Συγχορδίες.
4) Τεχνικές Ηλεκτρικής Κιθάρας και τεχνικές στον Ανεξάρτητο Ηλεκτρικό Ήχο.

Ταστιέρα Ηλεκτρικής Κιθάρας
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.
Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal