Με αφορμή ένα βιβλίο του Κορδάτου
Με αφορμή ένα βιβλίο του Κορδάτου
Κάπως έτσι θα κατανοήσουμε γιατί η επιστήμη ακόμα κι όταν δε μπορεί σε κάποια φάση να απαντήσει κάποια πράγματα και κάποια ζητήματα, πάντα θα βρίσκει απαντήσεις αργά, αλλά σταθερά, αποκαθηλώνοντας το όποιο μεταφυσικό αφήγημα.
Οι Θρησκείες μπορεί να έκλεισαν τον ιστορικό τους κύκλο και ρόλο τους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ούτε θα αυτοκαταργηθούν, ούτε δε θα συνεχίζουν να υπάρχουν, η ότι θα είναι ανίσχυρες όλο το επόμενο βραχύβιο μέλλον. Όχι μόνο γιατί είναι μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού (εξάλλου οι φοβίες και οι ανασφάλειες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όσο υπάρχει ο Καπιταλισμός, αλλά και μετά από αυτόν πιότερα συρρικνωμένα φυσικά), αλλά γιατί σε κάθε τρόπο παραγωγής, στον οποίο, εκτός από τις ενυπάρχουσες και κυρίαρχες σχέσεις παραγωγής, ενυπάρχουν τα σπέρματα των επόμενων, αλλά και τα υπολείμματα όλων των προηγούμενων, με τα συνακόλουθα θεωρητικά και νομικοπολιτικά εποικοδομήματα τους να κινούνται πάγια και παράλληλα μαζί τους. Γιατί η διαλεκτική της προσαρμογής της μεταφυσικής(που είναι αντίδιαλεκτική, αυτό σημαίνει μεταφυσική εξάλλου), βρίσκει πεδίο προσαρμογής σε κάθε τρόπο παραγωγής, που πάντα θα εκφράζει και θα εκφράζεται από ένα, η κάποια τμήματα και μερίδες, που θα αποτελούν τα υπολείμματα των ξεπερασμένων σχέσεων παραγωγής κι αυτό είναι ένα πραγματικό επακόλουθο.
Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου
Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου
Είναι δύσκολο σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία να αποτιναχθεί ο ρόλος τους, γιατί αυτές συγκρότησαν τις κοινωνίες, πριν την ύπαρξη της φιλοσοφίας, των εποικοδομημάτων και των ανθρωπιστικών επιστημών στην εξέλιξη της κοινωνίας, αυτές ήταν ο βασικός νομοθέτης, δεν είναι τυχαίο ότι στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός είναι ο Τιμωρός και στην Καινή ο εκπρόσωπος της “αγάπης”.
Οι Θρησκείες από την εποχή του ανιμισμού και του τοτεμισμού, εκφράζουν τα πρώτα ψήγματα πίστης σε φαινόμενα που δεν ερμηνεύονταν, ήταν κύρια πολυθεϊστικά δίνοντας την σκυτάλη στην ανθρώπινη μορφή των Θεών και πάλι πολυθεϊστικά, μέχρι που ήρθε ο Ζωροαστρισμός, ο πρόγονος όλων των “μονοθεϊστικών” θρησκειών βάζοντας την ΝΕΜΕΣΙΣ ως τιμωρό και εξαναγκαστικό ελατήριο της τάχα μου δήθεν μεταθανάτιας ζωής, που θα απέδιδε δικαιοσύνη για το πέρασμα στην υλική ζωή.
Οι Θρησκείες σε κάθε φάση αντανακλούν και εκφράζουν το επίπεδο ανάπτυξης μιας κοινωνίας, τον καταμερισμό της εργασίας της και φυσικά το ποσοστό της κυριαρχίας μιας τάξης απέναντι σε άλλες, ανάλογα την γεωγραφική περιοχή.
Αν σε κάποια γωνία της Ευρώπης υπήρχαν αρχικά η δουλοκτησία, σε κάποιες άλλες πέρασαν απευθείας στην φεουδαρχία – αριστοκρατία, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε σε όλες τις Ηπείρους ούτε ταυτόχρονα, ούτε με τα ίδια χρονικά ελατήρια. Από αυτήν την άποψη, εφόσον η κοινωνική, οικονομική και πολιτική αναγκαιότητα τους δεν είναι παντού η ίδια, γιατί εκφράζουν μια γενικευμένη ανισσομετρία σε μεγάλες γεωγραφικές αποκλίσεις και διαφορές, και που σε κάθε περιοχή επίσης έχει τα ίδια χαρακτηριστικά σε μικρότερες κλίμακες. άρα και το επίπεδο των θρησκειών θα βρίσκεται σε ανάλογη αντιστοιχία.
Ο σπουδαιότερος ιστορικός της χώρας, μετά τον Σάθα(ιστορικά πάντα), ο Γιάνης Κορδάτος, στο παρακάτω βιβλίο – εγχειρίδιο, αποδείχνει με τον πιο πειστικό τρόπο και με τα πλέον αποδεικτικά πειστήρια και επιχειρήματα μέσα από της πηγές και τα ιστορικά γεγονότα(κι όχι τα ιστορικά συμβάντα, αλλιώς θα ήταν παρά-ιστορία), το πως και γιατί δημιουργήθηκαν, πως εξελίχθηκαν και τι εξέφραζαν στις ανθρώπινες κοινωνίες, από τις πρωτόγονες μέχρι το μεσοπόλεμο και πως αυτές καθόριζαν το νομικοπολιτικό τους αφήγημα στις παραπάνω.
- (…) Ο Κορδάτος σαν επιστήμονας που κύρια φροντίδα του έχει την αποκάλυψη της αλήθειας δίχως να λυγίζει μπροστά στις οποιεσδήποτε δυσκολίες, αφιέρωσε πολλά χρόνια ερευνητικής προσπάθειας στη θρησκεία, ένα φαινόμενο της ανθρώπινης ιστορίας που περιβάλλεται από πολλές προκαταλήψεις και μυστήριο. (…) Στο έργο του «Αρχαίες Θρησκείες και Χριστιανισμός», εξετάζει το πρόβλημα της καταγωγής της Θρησκείας και παρακολουθεί την εξέλιξή της από την πρωτόγονη εποχή της προγονολατρείας μέχρι την πρώτη μονοθεϊστική θρησκεία, τον Ιουδαϊσμό. Στο κύριο μέρος της εργασίας του ασχολείται, ανάμεσα στ’ άλλα, με την κοινωνική ανάλυση της Παλαιστίνης στις παραμονές του Χριστιανισμού, ενώ σύγχρονα αναζητεί την καταγωγή και το ιστορικό πρόσωπο του Ιησού. Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου ο Κορδάτος περιγράφει αναλυτικά την πορεία της εξάπλωσης του Χριστιανισμού, επισημαίνοντας τη δράση του Απόστολου Παύλου και αναλύοντας το κοινωνικό περιεχόμενο των ευαγγελίων. (Από παλαιότερη έκδοση, του εκδοτικού Οίκου “Μπουκουμάνη” 1973)
- Το νομίζω χρέος μου να δώσω μερικές εξηγήσεις. Το νέο μου αυτό βιβλίο δε γράφτηκε για να πειράξει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός. Δεν έχει τίποτα το υποκειμενικό, αλλά είναι ολότελα αντικειμενική έρευνα της καταγωγής της θρησκείας και της εξέλιξης της διαμέσου των αιώνων. Αν απ’ τις ριζωμένες προλήψεις, τα συμπεράσματά μου δε θ’ αρέσουν στους πολλούς, το φταίξιμο δε θα’ ναι δικό μου.
Το θέμα μου το ήξερα από τα πριν πως ήταν δύσκολο. Η ελληνική βιβλιογραφία μάλιστα είναι ολότελα – έξω από τις αρχαίες πηγές – φτωχή κι ανίδεη σ’ αυτό το θέμα. Η ξένη το αντίθετο είναι πολύ πλούσια. Υπάρχουν τόμοι, βιβλιοθήκες ολόκληρες, πάνω στο πρόβλημα της θρησκείας, της ιστορίας. […] (Από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.
Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab“
Στις δύσκολες εποχές, που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα τα οικονομικά αποθέματα εξαϋλώνονται κατά γεωμετρική πρόοδο, τα προς το ζειν μέσα από ένα ισχνό μισθό, δεν φτάνουν ούτε για “αέρα κοπανιστό”, και δεν μας οδηγούν στο “ευ ζειν”, άπαντα γίνονται δύσκολα για όλους.
Με ένα επερχόμενο σφόδρα εξοντωτικό φορολογικό νόμο, που αφανίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μεγαλώνει την κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέποντας ουσιαστικά τη χώρα φορολογικό παράδεισο για τις πολυεθνικές, εμείς κρατάμε ζωντανό το όνειρο μας, σε ένα περιβάλλον που θέλει πολύ δύναμη και πολλές θυσίες για να επιβιώσεις.
Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E - Funzine (portal) μας, συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα και με πάθος, βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, ανθρωπιστικών, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική και κυρίως ταξική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, ειδικά σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.