Συνέντευξη με την Αιμιλία Πλατή για το παραμύθι «Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Συνέντευξη με την Αιμιλία Πλατή για το παραμύθι «Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»

Στις 27 του Αυγούστου του 2021, από ετούτη εδώ την ιστοπύλη, είχαμε παρουσιάσει την δουλειά της εξαιρετικής φίλης, συγγραφέως και υπέροχου απ’ όλες τις αποψεις άνθρωπου Αιμιλία Πλατή, όταν περίπου, εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο. Είχαμε γράψει τότε, ότι η εν λόγω κονδυλοφόρος, “όπως σε κάθε προηγούμενη της προσπάθεια, μέσα της κρύβει και αναπτύσσει πολλά φορτία ηλεκτρικής και αχαλίνωτης φαντασίας, που λειτουργεί παραδειγματικά και σαν βάλσαμο”.
Σήμερα από εδώ μέσα ξανά και έχοντας διαβάσει τόσες πολλές φορε΄ς το υπέροχο παραμύθι της(και δεν κολακεύουμε στο ελάχιστο, εξάλλου είμαστε πολύ σκληροί στις κριτικές μας, για όσους μας γνωρίζουν), θα θέλαμε πολύ να σας παρουσιάσουμε την ίδια σε μια συνέντευξη που απλόχερα μας παραχώρησε, όπως επίσης την αποκλειστική διακίνηση του παραπάνω από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο.

Η Συνέντευξη με την Αιμιλία Πλατή:

Καταρ΄χας να σας καλοσωρίσουμε και πριν απ’ όλα να πούμε ότι είναι μεγάλη μας χαρά που είσαι κοντά μας.
Αλήθεια Αιμιλία. τι πλάσμα ακριβως και ποια ακριβώς είναι αυτή “Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια” και τελικά πως μια γοργόνα συνδέεται με τα ανθρώπινα κάτω άκρα και όχι με μια ουρά όπως όλες όσες γνωρίζουμε από την μυθολογία και τα προγενέστερα λαϊκά παραμύθια;

Είναι ένα παιδικό παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα. Μας λέει την ιστορία της γνωστής γοργόνας Άριελ με έναν άλλο τρόπο. Μας μιλάει για το τι μπορεί να καταφέρει ένα γενναίο κορίτσι με ουρά, ή με τα πόδια της και – πιο σημαντικό ακόμα – τι μπορεί να καταφέρει χωρίς τίποτε από αυτά. Μας μιλάει για την αναπηρία. Και τον αθλητισμό.

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι πέραν της εξαιρετικής μυθοπλασίας, κατά την οποία καταγ΄ραφετε το υπέροχο παραμύθι που ξεδιπλώθηκε στα μάτια μας ως βάλσαμο, βλέπουμε ότι ενυπάρχει και μια εξ’ ορισμού αχαλίνωτη φαντασία, που όμως έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα.
Αλήθεια μπορείτε να μας πείτε, πως πραγματικά και από που εμπνευστήκατε ένα τέτοιο κι ένα τόσο συναισθματικής και ανθρώπινης φύσης πρωτότυπο και αν μη τι άλλο για την ελληνική πεζογραφία, ένα πρωτοποριακό θέμα;

Αγαπώ πολύ το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Είμαι μαραθωνοδρόμος και τρέχω συχνά σε αγώνες 10Κ, ημιμαραθωνίους και μαραθωνίους. Εκεί, στους αγώνες αυτούς, είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω αθλητές με αναπηρία που έτρεχαν μαζί μας είτε με το αναπηρικό αμαξίδιό τους είτε με συνοδό δρομέα, αν είχαν προβλήματα όρασης.
Παρατήρησα την χαρά που ένιωθαν και οι ίδιοι όπως και εγώ όταν έτρεχαν, πώς χαίρονταν την διαδρομή, το άνεμο στα μαλλιά τους, την ελευθερία του να προχωράς στη διαδρομή.
Συνειδητοποίησα πως δεν υπήρχε καμιά διαφορά στο πώς βιώναμε το τρέξιμο, την προπόνηση, τον αγώνα, εκτός ίσως από την πρακτική λεπτομέρεια πως δεν έτρεχαν με τα πόδια τους ή με τα μάτια τους. Και αυτό θέλησα να το πω με έναν απλό τρόπο ειδικά στα παιδιά.
Τα πρώτα αντίτυπα από το παραμύθι «Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια» έχουν δοθεί ως δώρο σε κάθε έναν από τους αθλητές της Ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς αγώνες.
Φροντίσαμε άλλωστε η έκδοση του βιβλίου να συμπέσει με την διεξαγωγή των Παραολυμπιακών αγώνων. Ο λόγος είναι γιατί το παραμύθι αφιερώνεται σε εκείνους πάνω από όλα που μας δείχνουν με το παράδειγμά τους πως ο αθλητισμός είναι για όλους και είναι πηγή έμπνευσης και θάρρους. Το βιβλίο είχε την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, την οποία ευχαριστώ για την τιμή.

Ειλικρινά και προσωπικά, θεωρώντας ότι ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχεί η βαρβαρότητα και ο ατομικισμός, ο οποίος έχει κάνει μια άνευ προηγουμένου, παλινόρθωση και με βήματα πολύ αποφαστιστικά, βάζετε το δάκτυλό σας, επί τον τύπον των ήλων και επί των κεφαλών των πρωταγωνιστών, με έναν υπέρτατο αλτρουϊσμό και αυτό είναι το πιο όμορφο ως μήνυμα. 
Η ε΄ρωτηση που θέλαμε να σας κάνουμε έχει διττή σημασία, το π΄ρωτο αφορά την πρακτική αντανάκλαση του παραμυθιού και η δεύτερη, ομολογουμένως πρωτότυπη εικονογράφηση του βιβλίου, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι κι αυτή είναι βγαλμένη μέσα από την μυθοπλασία και τελικά είναι έτσι τα πράγματα, η τα μεγαλοποιούμε;
Πραγματικά καλό θα ήταν να γνωρίσουμε στο αναγνωστικό μας κοινό, ποιος/α είναι ο/η καλλιτέχνης;

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Καταρχάς ναι έχει πρακτικό σκόπό, μιας κι όλες οι πωλήσεις του παραμυθιού θα δοθούν στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή για την στήριξη των αθλητών της.
Κατά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θέλω να πω πως κάθε βιβλίο μου είναι τυχερό γιατί συμπεριλαμβάνει και ταλέντα άλλων ανθρώπων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχα την τύχη να γνωρίσω την Missy Merida (κατά κόσμο Έλενα Καρανικολού) που φτιάχνει καταπληκτικά σκίτσα. Νομίζω πως δεν έχω δει ποτέ πιο όμορφες γοργόνες! Και όταν της είπα το θέμα και τον σκοπό ενθουσιάστηκε. Είναι η ίδια μια σκιτσογράφος – ακτιβίστρια και τα σκίτσα της πάντα έχουν κάτι να μας πουν. Θα ήθελα να τονίσω πως μου έδωσε τα σκίτσα της αφιλοκερδώς για το παραμύθι και τον σκοπό του.

Με βάση τις παραπάνω απαντήσεις σας, διαφάνηκε ότι υπάρχει βάση και πραγματικό υπόβαθρο για το παραμύθι κάτι που στην πραγματικότητα γεννά ερωτηματικά, αν τελικά υπάρχει στ’αλήθεια αυτή η υπέροχη ηρωϊδα, δηλαδή, η γοργόνα με τα όμορφα πόδια;

Όταν το έγραφα δεν την είχα γνωρίσει. Την γνώρισα όμως μετά, όταν πήγα το παραμύθι στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Εκεί συνάντησα την αθλήτριά μας των Παραολυμπιακών αγώνων, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, κάτοχο του χάλκινου μεταλλίου στην κολύμβηση, στους πρόσφατους αγώνες στο Τόκιο.
Με την Αλεξάνδρα και μαζί με την φανταστική ομάδα των Finish Liners, οδηγών – δρομέων, τρέξαμε μαζί τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας που έγινε πρόσφατα. Ήταν ο πιο όμορφος Ημιμαραθώνιος που έχω τρέξει ποτέ.

Προφανώς και δεν είναι ούτε το μοναδικό, ούτε το πρώτο παραμύθι με αυτά τα μυθικά πλάσμα, όπου οι λαογράφοι κάθε παραθαλάσσιας περιοχής, έχουν γ΄ραψει ξανά και ξανά, ωστόσο οι διαφορές είναι έντονες, ακόμα και μέσα από τις προφανείς επιρροές που πολύ θα θέλαμε να τις υποδείξετε και να αποδείξετε πως δεν είναι όμως ένα ακόμη παραμύθι με γοργόνα;

Αυτό ακριβώς μου το είπε και ένας καλός φίλος σαν επιχείρημα για να μην το εκδώσω γιατί η αρχή του θυμίζει και είναι παρόμοια όντως με το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Όμως, θυμάμαι την συνέντευξη της μεγάλης συγγραφέα Alice Munro, όταν της απένειμαν το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013. Την αγαπώ και την θαυμάζω απεριόριστα και είναι ο μέντοράς μου στην γραφή.
Είχε πει λοιπόν όταν την ρώτησαν πότε έγραψε για πρώτη φορά, πως αυτό συνέβη στην παιδική της ηλικία. Κάποιος της διάβασε το παραμύθι της μικρής γοργόνας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και της φάνηκε τόσο θλιβερό το τέλος του που δεν μπορούσε να ησυχάσει κι έτσι κάθισε και έγραψε το ίδιο παραμύθι με άλλο τέλος. Και κάπου μέσα μου νομίζω πως κι εγώ αυτό έκανα. Έγραψα το παραμύθι με ένα άλλο μοναδικό τέλος!

Σας Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνατε, να παρουσιάσετε μέσω της αμφίδρομης διαλεκτικής επικοινωνίας το υπέροχο παραμύθι σας, που τελικά είναι μάλλον, ένα ηθικό δίδαγμα για τους ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται στην διπλανή μας πόρτα, αλλά έχουν ανάγκη τόσο μεγάλης στήριξης, εξάλλου όπως προείπαμε, το έργο σας, είναι απέραντα αλτρουϊστικό και ανθρώπινο, σε μια εποχή που η βαρβαρότητα, έχει κάνει το τελευταίο της(θέλουμε να πιστεύουμε) come back.

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδο Β1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδο Β1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.