Η μέρα που λύγισε ο ποιητής…

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Η μέρα που λύγισε ο ποιητής…

Γεννημένος στην Τρίπολη Αρκαδίας στις 30 του Οκτώβρη του 1896 ο Ποιητής που πάνω του στηρίχθηκε η σχολή του Καρυωτακισμού και αποτελεί τον κυριότερο και βασικότερο εκφραστή της νεότερης λυρικής ποίησης. Τα έργα του συνεχίζουν να μεταφράζονται σε όλες τις κυρίαρχες γλώσσες του κόσμου και όχι μόνο σε αυτές κατακτώντας τα πέρατα του και κάνοντας αυτή τη μικρή χώρα διάσημη με την ποίηση του. Ο Κώστας Καρυωτάκης υπήρξε επίσης ο Βραβευμένος Δοκιμιογράφος, ο Δικηγόρος που δεν άσκησε ουδέποτε την νομική του ιδιότητα, ο Μεταφραστής των μεγάλων εκδοτικών Οίκων της εποχής του και ο Δημόσιος Υπάλληλος(που δεν κατάλαβε ηθελημένα ουδέποτε αυτή την ιδιότητα του) και που τον οδήγησε στην αυτοκτονία, στην πόλη που έγραψε και ένα από τα τελευταία του ποιήματα την Πρέβεζα. Ο μεγάλος Ποιητής, έφυγε σαν σήμερα στις 21 του Ιούλη του 1928 στην παραπάνω πόλη, έπειτα από αυτοπυροβολισμό, μιας και δεν άντεχε τα περίεργα και μίζερα εγκόσμια του δημόσιο-υπαλληλικού βίου που τον οδηγούσαν σε άβολες και πρόωρα γερασμένες κι ανέραστες φυσιογνωμίες, τα αφροδίσια νοσήματα που κουβαλούσε στο μονίμως λάγνο από σεξουαλικές επιθυμίες κορμί του, καθώς και τον άσβεστο και ανεκπλήρωτο πόθο του για την ωραιότερη Αθηναία των Παρισίων και της εποχής της, την Ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

Από μικρό παιδί ακόμα και λόγω των συχνών εργασιακών μεταθέσεων του πατέρα του(σε Λευκάδα, Αργοστόλι, Λάρισα, Πάτρα, Καλαμάτα, Αθήνα και Χανιά όπου βίωσε τον πρώτο του μεγάλο έρωτα με την Άννα Σκορδύλη), μίσησε όσο τίποτα άλλο τις μετακινήσεις, αποκτώντας σε πρώτη φάση μια επίκτητη δυσπροασρμοστικότητα και φυσικά στην πορεία κατάθλιψη σε κατάσταση νεύρωσης, που του αφαιρούσε αυτό που ονομάζουμε ποιότητα ζωής. Ότι “φρίκη” βίωσε στα παιδικά του χρόνια λόγω των ακατάσχετων μετακινήσεων, την είδε να επαναλαμβάνεται και πάλι ξανά, στον δικό του εργασιακό βίο, λόγω της συνδικαλιστικής και αντιβενιζελικής του δραστηριότητας του, με αποτέλεσμα να μην ριζώσει πουθενά, εφόσον συχνά πυκνά άλλαζε τόπο διαμονής και βιορυθμούς, στο τέλος τον ανάγκασε να λυγίσει κάτω από το βάρος όλων των παραπάνω μια μέρα σαν και σήμερα πριν ακριβώς 92 χρόνια.

Τον λατρέψαμε κι αυτόν και την μεγάλη του αγαπημένη, την Πολυδούρη, συνεχίζουμε να τον λατρεύουμε και να τον θεωρούμε με διαφορά τον σπουδαιότερο ποιητή της εποχής του.
Η ποίηση του κατά πολλούς είναι ρομαντική γιατί εκφράζει μια απογοήτευση για το αστικό σύστημα, ωστόσο δεν μιλάει πουθενά για αριστοκρατίες και άλλα τέτοια, ούτε υμνεί προγενέστερα εκμεταλλευτικά συστήματα, άρα επ’ ουδενί δεν ήταν ρομαντικός και ευτυχώς…
Ο Καρυωτάκης, ήταν, είναι και θα είναι εσαεί, ο ποιητής των πληγωμένων, αυτών που αμφισβητούν τα πάντα, ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ο Καρυωτάκης πρόδωσε το στρώμα του, τους μικροαστούς και τα έβαλε συνολικά με όλο τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, έφτυσε στα μούτρα τους χαφιέδες και ερωτεύτηκε με απύθμενο πάθος το γυναικείο κορμί.
Ο Καρυωτάκης βαθιά πληγωμένος και νοσούμενος από αφροδίσια νοσήματα απαγχονίστηκε μια μέρα σαν και την σημερινή στις 21/7/1928
Δεν είναι απλά η σημαντικότερη λογοτεχνική φωνή, που ανέδειξε η γενιά του ’20 και από τους πρώτους, που εισήγαγαν στοιχεία του μοντερνισμού στην ελληνική ποίηση, αλλά κι αυτός που εισήγαγε στην ερωτική ποίηση αυτό που κανένας άλλος δεν το είχε επιχειρήσει μέχρι πριν από αυτόν, το ρω του εσαεί ανεκπλήρωτου πόθου…

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

ΠΟΙΗΣΗ

  1. Ο Πόνος του Ανθρώπου και των Πραγμάτων.
  2. Νηπενθή
  3. Ελεγεία και Σάτιρες. Αθήνα

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Δεσποινίς Bovary.

ΔΟΚΙΜΙΑ

  1. Διαπλάσεως των Παίδων» (Διαγωνισμός Διηγήματος στα 18 του 1ο Γυμνάσιο Χανίων)
  2. Ανάγκη χρηστότητος· Ένα λανθάνον κείμενο κοινωνικής πολιτικής

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.


Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.