Ο γιος της γερακίνας και στιχουργός της Καταχνιάς

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Ο γιος της γερακίνας και στιχουργός της Καταχνιάς

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 του Μάρτη του 1926 κι έφυγε μια μέρα σαν κι αυτή στις 6 του Αυγούστου του 2015 στο Παλαιό Φάληρο μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, πριν ακριβώς πέντε χρόνια και με την τιμητική σφραγίδα του σπουδαιότερου στιχουργού του λαϊκού μας τραγουδιού, το οποίο αποθέωσε στην Κυριολεξία σε ηλικία 89 ετών.

Ο δημιουργός και γιος της “γερακίνας” με βάση τα ιστορικά ντοκουμέντα και τις συνεντεύξεις που κατά καιρούς είχε δώσει στα ΜΜΕ, έλεγε ότι το εν λόγω τραγούδι (το οποίο ήταν μια πραγματική και βιωματική ιστορία), το είχε γράψει μετά από τα σημάδια άγριων, απάνθρωπων και βάρβαρων βασανιστηρίων, που είχαν στόχο το κεφάλι του και τα οποία είχαν πάρει τη μορφή σφαιριδίου και είχαν αποτυπωθεί ως κατάλοιπο όταν ήταν κρατούμενος το 1944. Αυτά τα σημάδια έλεγε συχνά-πυκνά ότι τον ενοχλούσαν πολύ κατά περιόδους για περίπου 60 χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα, να ήταν η αιτία να προήλθε το εγκεφαλικό που τον οδήγησε στο Θάνατο.

Ο Κώστας Βίρβος σε όλο το διάστημα κατά το οποίο ενασχολήθηκε επαγγελματικά με το χώρο της στιχουργικής ένδυσης του περιεχομένου των υπέροχων μουσικών θεμάτων που του είχαν ανατεθεί, τα μετέτρεψε σε μεγαλειώδη και αθάνατα λαϊκά τραγούδια τα οποία απογείωναν τα πάθη και τις αγωνίες ενός βασανισμένου λαού, ενώ πέρασαν ανεπιστρεπτί ως ένα δομικό ιστορικό ντοκουμέντο της εποχής του. Τα τραγούδια που είχαν τη στιχουργική του σφραγίδα τα σιγοψιθύριζαν ακόμα και αυτοί που φιλοσοφικά, ταξικά και ιδεολογικά άνηκαν στην αντίπερα όχθη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χορεύονταν υπό τη μορφή του ζεϊμπέκικου ακόμη και από τους απογόνους των βασανιστών του, που μονίμως, σταθερά και χωρίς καμία αιδώ προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να διαστρεβλώσουν τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα και να τα παρουσιάσουν δικά τους κατασκευάσματα. Ακόμα και οι εκπρόσωποι του μεγάλου εγχώριου επιχειρηματικού γίγνεσθαι παρότι ιδεολογικοί του αντίπαλοι, τον θεωρούσαν πολύ μεγάλο, εφόσον είχε κερδίσει δικαιωματικά με την δουλειά του το σεβασμό απάντων.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Ο εν λόγω έγραψε τους στίχους σε περίπου πάνω από 2000 (και βάλε) τραγούδια και αποτέλεσε μια μορφή όπου το περιεχόμενο της όχι άδικα χαρακτηρίστηκε ως μοναδικό και τον κατάταξε στους μεγάλους δασκάλους του είδους πάνω και μέσα στο ίδιο το λαϊκό τραγούδι.

Ο γιος της γερακίνας, αυτός που αποτύπωσε την ιστορική καταχνιά αυτού του δύσμοιρου τόπου, όπου τα άγια χώματα του απλώνονται από τον Θεσσαλικό Κύκλο καταλήγοντας στις απέραντες αλλά γεμάτες πίκρα και βάσανα, όνειρα, έρωτες και χαμούς αρχιπελάγη, καθώς και στον ξεριζωμό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που έβρισκαν την φυγή και τη θαλπωρή στα πέρατα του κόσμου.

Αυτός ήταν ο δικός μας Κώστας Βίρβος, ο στιχουργός του λαϊκού πόνου που πριν πέντε χρόνια ακριβώς από σήμερα πέρασε στην Αθανασία και που έντυσε τις μουσικές συνθετών που μάλλον θα περάσουν αιώνες να τους ξαναδούμε να αναπτύσσονται τόσο μαζικά, από τον Καλδάρα, τον Τσιτσάνη και το Μάρκο, μέχρι τον Μίκη, τον Λεοντή και τον Μαρκόπουλο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Font Resize
istosch webPortal