Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας

Σαν σήμερα μια μέρα πριν την Πανσέληνο του Σεπτέμβρη την 1η του ίδιου μήνα το 1902, δηλαδή πριν ακριβώς 118 χρόνια, προβλήθηκε στο Παρίσι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας η επιστημονικής φαντασίας, η οποία έθεσε τις βάσεις αυτής της κατηγορίας με τον τίτλο Le Voyage dans la Lune (Ταξίδι στη Σελήνη) δια χειρός του σκηνοθέτη Georges Méliès(Ζορζ Μελιές). Επρόκειτο για ένα μετασκευασμένο σενάριο στα κινηματογραφικά χνάρια και πρότυπα της τότε εποχής, εμπεριέχοντας μπόλικη παιδική και εφηβική αφέλεια, αλλά καθόλου θα λέγαμε επιστημονική προσέγγιση που άγγιζε τα όρια του γκροτέσκο. Το τελικό και ολοκληρωμένο κινηματογραφικό σενάριο της ταινίας Ταξίδι στη Σελήνη το εμπνεύστηκε από τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν, “Από τη Γη στη Σελήνη” και του Χέμπερτ Γουέλς, “Άνθρωποι στην Σελήνη“. Ο πρωτοπόρος Γάλλος κινηματογραφιστής, αλλά και σκηνοθέτης της εποχής του Georges Méliès(Ζορζ Μελιές), έκανε πράγματα που πολλοί συνάδελφοι του μελλοντικά δεν μπορούσαν να κατανοήσουν, στην μουσική επένδυση της ταινίας επέλεξε μια σύνθεση του David Short και το Billi Brass Quintet που είχαν αναλάβει και επιμεληθεί να ντύσουν τη μουσική της πρώτης ταινίας μυθοπλασίας του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το εν λόγω φιλμ, ήταν μια μικρού μήκους ταινία που ουσιαστικά δεν είχε κανενός είδους πνευματικό δικαίωμα, οδήγησε τον Μελιές σε πτώχευση και φυσικά ένα μήνα αργότερα το εν λόγω προβλήθηκε στις ΗΠΑ υπό την αιγίδα του Τόμας Έντισον, ο οποίος αντέγραψε την ταινία σε άλλο φιλμ, χωρίς να πάρει καμία είδους έγκριση από τον δημιουργό της και φυσικά να κάνει την διανομή από μόνος του και αυθαίρετα στην επικράτεια και ενδοχώρα των ΗΠΑ, καθώς και την αποταμίευση από τις εισπράξεις.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Η ταινία είναι μια μικρού μήκους κινηματογραφική απεικόνιση και μεταφορά από τα μυθιστορήματα που αναφέραμε παραπάνω διάρκειας το πολύ 14 λεπτών, πρωταγωνιστούσαν ο ίδιος, οι Βικτόρ Αντρέ, Μπλετ Μπερνόν και Ζαν Ντ’ Αλσί. Στην εν λόγω πρωτοποριακή του απόπειρα αφηγείται με όρους παιδικής αφέλειας την προσπάθεια που κάνουν έξι φιλόδοξοι επιστήμονες να πραγματοποιήσουν το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη. Αν και ο στόχος στέφθηκε από επιτυχία, ωστόσο η εμπλέκονται σε μια σειρά από αν μη τι άλλο χιουμοριστικές επαφές με τους κατοίκους της, μόλις αυτοί πατήσουν το πόδι τους στο φυσικό δορυφόρο της γης. Για τον πρωτοπόρο Μελιές η χρησιμοποίηση τεχνικών προερχόμενα από τα κινούμενα σχέδια ουδώλος αποτέλεσε ταμπού, εξάλλου στην εν λόγω ταινία, οι εν λόγω τεχνικές, σε συνδυασμό με την συμβολή των ειδικών εφέ, του πιο πρωτόγονου τόσο χρονικά, όσο και πρακτικά μοντάζ, ήταν καθοριστική στην περαιτέρω πορεία του παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Αν και η σχέση του με τον κινηματογράφο υπήρξε ένα “τυχαίο γεγονός” που προέκυψε από την σχέση του στις θεατρικές παραστάσεις του με του με το διάσημο «μάγο» Ζαν Ρομπέρ Χουντίν, ως ταχυδακτυλουργός και θαυματοποιός, όπου πραγματοποιούσε στο πλάι του εμφανίσεις. Η προβολή ταινιών από τους αδελφούς Λυμιέρ, το 1895 στο περιθώριο των θεατρικών παραστάσεων αποτέλεσε το σημείο καμπής για την μελλοντική του επιλογή ως άνθρωπος του Κινηματογράφου, αφού την επόμενη κι όλας χρονιά άρχισε να σκηνοθετεί ο ίδιος ταινίες, παρουσιάζοντας σε πολλές από αυτές ταχυδακτυλουργικά θεάματα, τα οποία αποτυπώνονται στην ταινία που για πρώτη φορά προβλήθηκε σαν σήμερα την 1η του Σεπτέμβρη του 1902 στο Παρίσι με τον τίτλο που αναφέραμε στις παραπάνω ενότητες.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal