Ο στιχουργός του καιρού των Χρυσάνθεμων

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Ο στιχουργός του καιρού των Χρυσάνθεμων

Πέρασαν κι όλας δυο χρόνια από τότε που ο Συριανός στιχουργός, ποιητής, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ραδιοφωνικός συντάκτης και παραγωγός που έφυγε από κοντά μας, γιατί σαν σήμερα συμπληρώνονται δυο χρόνια από το χαμό του και το μεγάλο, (αλλά και αγύριστο) ταξίδι στην ιστορική μνήμη και στο χρόνο, που απ’ ότι φαίνεται, αυτή η τεραστίων διαστάσεων φυσιογνωμία νίκησε, περνώντας στο πάνθεον των αθανάτων, αυτών δηλαδή που αφήνουν στο διηνεκές τη σφραγίδα του αειθαλούς έργου τους.

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στις 12 του Μάρτη του 1938 στην πρωτεύουσα τη Σύρας, την Ερμούπολη και σκέπασε το άψυχο κορμί του ο ίσκιος της αγαπημένης του Αθήνας μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, σαν σήμερα στις 22 του Ιούλη του 2018. Εκεί ακριβώς, στο κέντρο του λεκανοπεδίου της Αττικής, ζούσε και εργάζονταν ο μεγάλος δημιουργός (Μάνος Ελευθερίου) για πολλές δεκαετίες κάτω από συνθήκες αγρυπνίας και με μαύρα μάτια απ’ τα διαρκή ξενύχτια, πάνω και μέσα σε λευκές σελίδες και άρρωστα τραγούδια. Τραγούδια και στίχους που μιλούσαν για τους νοητούς λύκους που θεωρούν τις ζωές των κοινών θνητών αναλώσιμες και καταναλωτικές, αποκλειστικά φτιαγμένες για τα δικά τους κέρδη. Με την φυγή του άφησε πίσω του τα σιωπηρά καφενεία της γειτονιάς του να χάσκουν απονεκρωμένα στο άγγιγμα του χρόνου, προσπαθώντας να ξορκίσουν το “κακό” που τα βρήκε κι αυτά κι ο συνοικισμός τους και να μοιάζουν με ένα νοερό-μελαγχολικό και ταξιδιάρικο καραβάκι του Αιγαίου που στο τέλος βρίσκει την πόρτα της Πηνελόπης στα διαλυτήρια της Ινδίας κάτω απ’ το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου. Η φυγή του μεγάλου Μάνου Ελευθερίου άφησε πίσω ένα αναντικατάστατο κενό και πολύ λύπη, ενώ πραγματοποιήθηκε στο νοητό καιρό των χρυσάνθεμων, αφού πρώτα δόθηκε η απάντηση στο ερώτημα ποιος κυνηγάει τις ζωές όλων μας κι αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη της επιβίωσης στα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα της καπιταλιστικής εκστρατείας.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά
να την ξεμοναχιάσει μες στη νύχτα;
ουρλιάζουν και σφυρίζουν φορτηγά
σαν ψάρι μ’ έχουν πιάσει μες στα δίχτυα

Για κάποιον μες στον κόσμο είν’ αργά
ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;

Ποιος τη ζωή μου, ποιος παραφυλά
στου κόσμου τα στενά ποιος σημαδεύει;
πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά
που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει;

Ποίηση

(2013) Μαύρα μάτια
(2013) Τα λόγια και τα χρόνια
(2010) Ο νοητός λύκος
(2009) Αγρυπνία για το σκοτεινό τρυγόνι στην εκκλησία του προφήτη Ελισσαίου
(2008) Βλέμματα από την Ελλάδα,
(2008) Παραμονή Πρωτοχρονιάς
(2006) Το άγγιγμα του χρόνου
(2006) Το νεκρό καφενείο
(2005) Ένα καράβι, καραβάκι..
(2005) Ο καιρός των χρυσανθέμων,
(2004) Ο καιρός των χρυσανθέμων,
(2003) Η πόρτα της Πηνελόπης,
(2002) Είναι αρρώστια τα τραγούδια,
(2002) Ο ίσκιος της Αθήνας,
(2000) Η γάτα που ήθελε να γίνει πουλί,
(1998) Του Γενάρη το φεγγάρι,
(1997) Ένα καράβι μια φορά,
(1997) Το νεκρό καφενείο,
(1994) Το άγγιγμα του χρόνου,
(1987) Αναμνήσεις από την Όπερα,
(1983) Το μυστικό πηγάδι,
(1980) Μαθήματα μουσικής
(1978) Τα όρια του μύθου,
(1975) Αγρυπνία για το σκοτεινό τρυγόνι
(1973) Τα ξόρκια
(1972) Μαθήματα μουσικής
(1971)Τα ξόρκια
(1962) Συνοικισμός

Μυθιστορήματα
(2004) Ο καιρός των χρυσανθέμων,
(2006) Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές
(2008) Άνθρωπος στο πηγάδι
(2011) Πριν απ' το ηλιοβασίλεμα
(2016) Φαρμακείον εκστρατείας

Διηγήματα
(1964) Το διευθυντήριο
(1965) Η σφαγή
(2007) Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.


Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal