istosch eFanzine

istoschPORTAL [data &technologies lab]

JazzΔισκογραφίαΜουσικά Ρεύματα

Ο Πάμπλο Μιλανές αναχώρησε, η Nueva Trova του, όμως είναι ακόμα εδώ

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
Arsenali Tango Marathon (Chania 19-22 April 2024)

 

 

Ο Πάμπλο Μιλανές αναχώρησε, η Nueva Trova του, όμως είναι ακόμα εδώ

Ο Πάμπλο Μιλανές (Pablo Milanés), υπήρξε μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της μουσικής της Κούβας κι απεβίωσε την Δευτέρα 22 Νοέμβρη του τρέχον τος έτους, έπειτα από μάχη που έδινε με τον καρκίνο, σε ηλικία 79 ετών.
Ο Πάμπλο Μιλανές (Pablo Milanés), είχε γεννηθεί στις 24 του Φλεβάρη του 1943 και εκτός από ένας σπουδαίος Κουβανός συνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας, ήταν και συνιδρυτής του nueva trova, ενός είδους που δημιούργησε μαζί με τους Σίλβιο Ροντρίγκεζ και Νοέλ Νικολά.
Η γενέτηρά του ήταν το Bayamo της Κούβας, ωστόσο μετανάστευσε στην πρωτεύουσα Αβάνα όπου και σπούδασε στην εθνική σχολή μουσικής της.

Επηρεασμένος και βαθιά εκστασιασμένος από το «feeling» (το οποίο ήταν και παραμένει, ένα μουσικό στυλ που ξεκίνησε στη Κούβα κάπου στη δεκαετία του 40), ένα στυλ στο οποίο κυριαρχούν κατά βάση τα αισθήματα τα οποία καθορίζουν, τόσο το ύφος, όσο και την ερμηνεία.
Δεν είναι τυχαίο, ότι το εν λόγω στυλ ετεροκαθορίσστηκε, εφόσον επηρεάστηκε από τα αντίστοιχα βορειοαμερικανικά αισθησιακά και ερωτικά τραγούδια της εποχής εκείνης και και της πρώιμης χωρίς ίχνος αυτοσχεδιασμού τζαζ.
Το «feeling» είχε ως βάση την κιθάρα, όπου οι χειριστές της, οι τροβαδούροι, την ανήγαγαν στο ίδιο επίπεδο με τις φωνητικές και τραγουδιστικές δυνατότητες.
Το συγκεκριμένο στυλ, πλάι στην πρωτογενή σημασία της φωνής καθώς και των φωνητικών ικανοτήτων των σπουδαίων ερμηνευτών, έδινε τη δυνατότητα στην κιθάρα και στις τεχνικές των εκάστοτε σολίστ, να αναχθούν και να συμπορευτούν, με τους τραγουδιστές, με σκοπό, το ύφος και το ηχόχρωμα, για να γίνουν πιο βατά και να βελτιώσουν την επικοινωνία με το κοινό τους.

Αυτή ήταν και η αφετηρία του Πάμπλο Μιλανές ως ερμηνευτής, καθότι εντάχθηκε με αυτούς τους όρους και για πρώτη φορά, στο συγκρότημα των Los Bucaneros, με το οποίο συνεργάστηκε τόσο ως τραγουδιστής, όσο και ως κιθαρίστας, μέχρι το 1966.
Την περίοδο και την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Πάμπλο Μιλανές, υπερβαίνει το μέχρι τότε μουσικό ύφος και ήθος, κι αποπειράται να αλλάξει κλίμα, δημιουργώντας ένα νέο στυλ, ξεκινώντας να γράφει αποκλειστικά πολιτικοποιημένα τραγούδια.
Το 1972 και με την παραπάνω συνθήκη γεννιέται και τυπικά η Nueva Trova, η οποία για έξι συναπτά έτη κυοφορούνταν από τον μεγάλο αυτό δημιουργό. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος, αφού αυτός, μαζί με τους Silvio Rodriguez και Noel Nicola, θεωρούνται οι συνιδρυτές της Nueva Trova.
Με τον Silvio Rodriguez χωρίζουν οι δρόμοι, μιας και ο Πάμπλο Μιλανές, διεισδύει σε μελωδίες επηρεασμένες από τη Βραζιλία, τις πραγματοποιεί στη κιθάρα και στο πιάνο.
Η Nueva Trova, βασίζεται στην κιθάρα, και ως στυλ βασίστηκε στο πρώτο κύμα της, αλλά και τις ρίζες της, οι οποίες δεν ήταν τίποτα άλλο, από τις μπαλάντες που συνέθεσαν οι διάφοροι τροβαδούροι της εποχής, την περίοδο, λίγο πριν ανεξαρτησία του νησιού, από τους Ίβηρες κατακτητές.
Η nueva trova, είναι η προσπάθεια οι Κουβανοί τραγουδοποιοί να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν μια Τέχνη στρατευμένη, που μιλάει για κοινωνικά προβλήματα, στηρίζοντας το Νησί της Επανάστασης και τις κοινωνικές του αξίες.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Ενισχύστε Οικονομικά Την Αρθρογραφία του istosch

«Είμαι ένας εργάτης που εργάζεται με τραγούδια, κάνοντας με τον δικό μου τρόπο αυτό που ξέρω καλύτερα, όπως κάθε άλλος Κουβανός εργάτης»,

Pablo Milanés

Το συγκεκριμένο στυλ, βοήθησε τα μάλα τόσο αυτόν όσο και άλλους δημιουργούς να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία, ήταν ο κοινός τόπος κι οδηγός, ούτως ώστε, ο Πάμπλο Μιλανές, να συναντηθεί και έλθει σε επαφή, γνωριμία και συνεργασία, με άλλα τόσα σημαντικά πρόσωπα της στρατευμένης τέχνης που θεωρείται ένας από τους δημιουργούς της, όπως Violeta Parra, ο Chico Buarque, ο Vinicius de Moraes, ο μεγάλος Χιλιανός Víctor Jara και πολλοί άλλοι, τόσο στην Λατινική και Βόρεια Αμερική, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Ο Πάμπλο Μιλανές, συνεργάστηκε και με άλλους πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Silvio Rodríguez, Joaquín Sabina, Ana Belén, Joan Manuel Serrat, Víctor Manuel, Los Van Van, ενώ μερικά από τα πλέον φημισμένα τραγούδια του είναι Yolanda, Yo me quedo, Amo a esta isla. Με αυτά και με εκείνα, οι αρχές της δεκαετίας του 80, τον βρίσκουν στο απόγειο των δημιουργικών και καλλιτεχνικών του οργασμών και “φιλοδοξιών”, που και παρατεταμένοι είναι, αλλά και διέπονται της παραπάνω λογικής, η οποία ορίστηκε από την Nueva Trova.
Σε πρώτη φάση, δημιουργεί και ξεκινάει το δικό του σχήμα, με διάφορους ομότιμους φίλους και συναδέλφους του, συνεχίζοντας, όχι μόνο να αναμιγνύει διάφορα είδη μουσικής, με όρους και βάση την κοινωνική και πολιτική διάσταση, την βαθιά πατριωτική παρουσία, αλλά και την διεθνιστική αντιιμπεριαλιστική δράση.

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές , που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα οικονομικά δύσκολα για όλους 
Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E-Funzine
(portal) μας, συνεχίζουν να εργάζoνται αδιάκοπα και με πάθος βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Translate »
istosch eFanzine

istosch eFanzine