Το “νέο αυτόνομο Ίντερνετ” της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Το “νέο αυτόνομο Ίντερνετ” της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η Ρωσική Ομοσπονδία μετά την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν, αποκτούν το δικό τους Παγκόσμιο δίκτυο, με την πρώτη να ανακοινώνει την ολοκλήρωση της Παρουσίας του στα τέλη του Οκτώβρη που μας πέρασε και το οποίο ονομάζεται RUNET, του οποίου οι εργασίες ανάπτυξης και δημιουργίας του ξεκίνησαν το 2015, αναδείχνοντας για μια ακόμη φορά την τεχνολογική της υπεροχή έναντι κυρίως της ΕΕ. Η Ρωσία σε σχέση με την ΕΕ βρίσκεται σε ανοιχτή, αν όχι σε πολεμική “αντιπαράθεση”, δείχνοντας της στην κυριολεξία τα δόντια και την απάντηση που της χρειάζεται και αξίζει, σε τεχνολογικό, επιστημονικό και βιομηχανικό επίπεδο και με όχημα τις υποδομές που η Σοβιετική Ένωση δημιούργησε.

Το Αυτονομημένο Διαδίκτυο στη Ρωσική Ομοσπονδία ή το ρωσικό Διαδίκτυο κοντολογίς (российский Интернет) μπορεί να λειτουργεί και ταυτόχρονα και αποσπασματικά με τον παγκόσμιο ιστό, απομονώνοντας τρόπον τινά τις δυνατότητες ελέγχου της χώρας σε ευαίσθητους τομείς, όπως αυτούς της άμυνας και κυρίως των επιθέσεων που συχνά πυκνά δέχεται από διάφορους καλοπληρωμένους “καλοθελητές” ως επικριτές της (τέτοιους ειδικά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια έχουμε πολλά στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ) που ονειρεύεται ακόμα τους ζωτικούς χώρους στο υπογάστριο της Ρωσίας, όπως το έκανε και επί ναζιστικού Τρίτου Ράιχ, αλλά έφαγε τα μούτρα της για τα καλά και το ίδιο θα ξανασυμβεί και σήμερα, αν, όταν και εφόσον το επιχειρήσει ξανά.

Το παγκόσμιο δίκτυο και οι εκφραστές του, τα Social Media και οι “δωρεάν” πάροχοι ψηφιακής πλατφόρμας, όχι μόνο δεν είναι δημοφιλείς σε αυτή την τεράστια και υπέροχη χώρα που παραδίδει μαθήματα πολιτισμού εδώ και αιώνες και με οδηγό την πρώην Σοβιετική Ένωση, πήγε την ανθρωπότητα στο διάστημα και στον μέλλον, πρόσφερε έναν ανεκτίμητης αξίας πολιτισμό, ενώ ανέκαθεν συνεισφέρει εμπράκτως στις τεχνολογικές και επιστημονικές πρωτοπορίες. Το RUNET, εκ των πραγμάτων είναι ένα μέρος του Διαδικτύου που σχετίζεται με τη Ρωσία, προϋπάρχει του 2015 ως Provider, ενώ η πρόσβαση στο αυτονομημένο Διαδίκτυο στη Ρωσία είναι διαθέσιμη σε επιχειρήσεις και οικιακούς χρήστες σε διάφορες μορφές, όπως cable, DSL, FTTH, Τ3, mobile, wireless και satellite.

Για την ιστορία, οι Ευρωπαϊκές διαφημιστικές προβολές, καθώς και οι ναζιστικού τύπου και έμπνευσης κανονισμοί περιορισμού της ΕΕ για το διαδίκτυο, θα δημιουργήσουν πολλά εναλλακτικά, αυτόνομα και παράλληλα δίκτυα στο μέλλον, τα οποία θα προέρχονται και από τις “σύμμαχες χώρες” της ΕΕ, όπως του Αμερικανικού Βορρά, αλλά και του νότου, περιορίζοντας τον Ευρωπαϊκό Πατερναλισμό που θεωρεί ότι θα παρακολουθεί τα πάντα και θα προβαίνει στον έλεγχο των πληροφοριών τους, χειραγωγώντας τα. Γι αυτούς τους λόγους οι ιθύνοντες του Διευθυντηρίου της ΕΕ, έχουν θορυβηθεί, μιας και η ανησυχία που προξενείται σε αυτούς τους κύκλους, η τάση μερικών χωρών να «απεξαρτηθούν» από το διεθνές διαδίκτυο, δημιουργώντας δικά τους εναλλακτικά δίκτυα, κάτι που οδηγεί σταδιακά σε διάσπαση του ενιαίου διαδικτύου, που θέλει να ελέγξει ο απαρχαιωμένος και βαθιά πατερναλιστικός ρόλος της ΕΕ.

Για την ιστορία, τον Σεπτέμβριο του 2011 η Ρωσία ξεπέρασε τη Γερμανία στην ευρωπαϊκή αγορά με τον μεγαλύτερο αριθμό μοναδικών επισκεπτών στο διαδίκτυο, τον Μάρτιο του 2013 μια έρευνα διαπίστωσε ότι τα ρωσικά είχαν γίνει η δεύτερη πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα στον Παγκόσμιο ιστό, μετά τα Κινέζικα.

Οι Ρώσοι είναι ισχυροί χρήστες κοινωνικών δικτύων, εκ των οποίων το Odnoklassniki.ru (χρησιμοποιείται από το 75% των 25-35 ετών Ρώσοι το 2009) και το VKontakte είναι τα πιο δημοφιλή. Το LiveJournal ήταν επίσης πολύ δημοφιλές.

Διαβάστε επίσης εδώ

“Ο Ψηφιακός Κολοσσός του Καζάν”

Άρθρο του istoschPORTAL τη 25ης του Απρίλη του 2019

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.