Διάστημα το επόμενο βήμα των μεγάλων δυνάμεων

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Διάστημα το επόμενο βήμα των μεγάλων δυνάμεων

Το 2022, θα είναι η χρονιά όπου θα εκκινήσουν μαζικά οι διαστημικές αποστολές και τα προγράμματα που θα αρχίσουν να τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και που θα εκτιναχθούν στα κόκκινα τα προσεχή επόμενα και πολύ κοντινά χρόνια.
Ότι δούμε από το 2022 και μετά, θα αποτελέσει μια εκκωφαντική εξέλιξη και έκρηξη που μόνο τυχαία δεν είναι και καθόλου μη προγραμματισμένη, τουναντίον θα λέγαμε.
Αυτή η φαινομενικά ενθουσιώδης διεργασία, ούτε σπασμωδική ήταν, ούτε επέρχεται χωρίς σχέδιο και ούτε ήταν ατάκτως ερριμμένη. Ήταν, είναι και θα είναι “από τούδε και εις το εξής”, μια καλά συντονισμένη και σχεδιασμένη από όλους τους ενδιαφερόμενους, είτε με κρατικά κεφάλαια, είτε με ιδιωτικές ενέσεις και παρεμβάσεις όπως αυτές του Elon Musk.
Όλος ο προγενέστερος οραματισμός, προσανατολισμός, σχεδιασμός, οι επιστημονικές προβλέψεις, οι προθέσεις και προτάσεις, συγκλίνουν στο γεγονός, ότι το 2022, πρέπει να και θα αποτελέσει την αφετηρία εκτίναξης και κορύφωσης του άλματος στην επόμενη τεχνολογική φάση της ανθρωπότητας που θα είναι νομοτελειακά το διαστημα, όχι μόνο στην επιφόρτωση επενδυτικών αποθεματικών σε αυτό, αλλά η προσαρμογή και ο προσανατολισμός όλης της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στο απότερο μέλλον με γοργούς πια ρυθμούς. Τα αμέσως επόμενα χρόνια και κυρίως εντός της τρέχουσας δεκαετίας, ο στόχος είναι να φέρουν και τα ανάλογα αποτελέσματα στο “επενδυτικό” πλάνο και πακέτο που ονομάζεται διάστημα, με το ικανό ποσοστό κέρδους να αρχίσει να τρέχει, ξεπερνώντας ακόμα και τις αποσβέσεις που θα πρέπει να υπερκεραστούν και λυθούν άμεσα.
Το έντονο ενδιαφέρον, των επίγειων τεχνολογικών καινοτομιών και της διασύνδεσης τους, που έχουν ως στόχο τα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος και εστιάζονται σε αυτά, τόσο για επιστημονική έρευνα και μελέτη, όσο και για τη συμπεριφοριστική συγκομιδή συμπερασμάτων της εφαρμοσμένης τεχνολογικής προόδου, που έχει συντελεστεί όλο το προηγούμενο διάστημα στα γήινα εργαστήρια και στους προσομοιωτές, θα πρέπει να βρει πεδίο ορισμού, σε πραγματικές συνθήκες, στο ίδιο το διάστημα, για την παραπέρα εκμετάλλευση του.
Στο πως δηλαδή, θα αποτιμηθεί, εκτιμηθεί και συμπεριφερθεί, η προσαρμογή των απεσταλμένων καινοτόμων τεχνολογικά υλικών και σκαφών, στο νέο τους περιβάλλον, που ασφαλώς και θα είναι, από ένα σημείο και μετά, αποκλειστικά και μόνο το διάστημα, σε μια από τις πολυποίκιλες και πολυεπίπεδες παραμέτρους του, ανοίγοντας την όρεξη όλων των ενδιαφερόμενων κατασκευαστικών μερών, συμπράξεων και συμμετεχόντων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας κι αυτός είναι ο σημαντικότερος από όλους, η εκμετάλλευση των πρώτων υλών, που ενυπάρχουν σε θεωρητικά μέχρι σήμερα “προσβάσιμους” βραχώδεις πλανήτες η και δορυφόρους τους, εντός του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίες δύναται να αξιοποιηθούν για τεχνολογικές και οικονομικές εφαρμογές, θεωρητικά πιο γρήγορα!
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σελήνη, ο Άρης και τα φεγγάρια του Δία, σε πρώτη φάση και αμέσως μετά οι δυο πιο ακραίοι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος, η “καυτή”(από άποψη θερμοκρασίας Αφροδίτη) και ο παγωμένος Πλούτωνας που βρίσκεται στα συνοριακά σημεία και όρια, η στα περίχωρα του Ηλιακού μας συστήματος.


Αυτή η πλειάδα προγραμματισμένων εκτοξεύσεων “στον πέραν της γης έναστρο ουρανό”, πέραν του ότι θα είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό εδώ και πολλές δεκαετίες(έπειτα από την περι΄΄οδο 1981-1985, όπου οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση, έστελναν κάθε τρεις και λίγο κι από μια επανδρωμένη αποστολή, η ένα μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα), θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο και ουσιώδες άλμα για την επερχόμενη διαστημική εποχή, που έχει ανατείλλει ήδη, από το πρώτο μισό του 20ου Αιώνα, με τον Αρχιτέκτονα και Πατέρα του διαστήματος Κωνσταντίν Τσιλκόφσκι και το δεύτερο μισό του με την υπόλοιπη Αγία Τριάδα του, το Άγιο Πνεύμα, δηλαδή τον Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ και τον υιό τον Θρυλικό Γιούρι Γκαγκάριν, καθώς και όλους τους “Αγίους” του, ΄΄οπως ο Νηλ Όλντεν Άρμστρονγκ.
Η επιστήμη και η τεχνολογία από τούδε και έπειτα, απ’ ότι φαίνεται θα ρίξουν όλο τους το ειδικό βάρος στο ηλιακό μας σύστημα, εξάλλου βρισκόμαστε στην απαρχή μιας εποχής που νομοτελειακά θα έρθει και τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει τις επερχόμενες απόπειρες, το αργότερο μέχρι το 2040 (και πολύ λέμε), ως συνέχεια των προηγούμενων εποχών (της πληροφορίας που τελειώνει, της εικονικής πραγματικότητας και της κυβερνητικής, όπως τις έχουν προσδιορίσει οι δεξαμενές σκέψεις, σε ολόκληρο τον Καπιταλιστικό κόσμο, τα αντίστοιχα thinktanks) και θα έχει για κεντρικό μοχλό την 4η βιομηχανική Επανάσταση, αλλά και κάθε είδους τεχνολογία αιχμής που ακόμα φαντάζει νηπιακή, σε σχέση με αυτό που επέρχεται.
Με βάση τα παραπάνω και με την Σελήνη να βρίσκεται στο επίκεντρο των παραπάνω εξελίξεων και αποστολών, προετοιμάζονται πολλά ταξίδια και σχέδια για και τον Ουρανό, ωστόσο δεν θα είναι είναι το μοναδικό, αλλά ένα από τα πολλά νέα εγχειρήματα – επίκεντρα, που είναι ήδη καταχωρημένα σε φακέλους και υποφακέλους των αντίστοιχων διαστημικών υπηρεσιών.

Αυτή η ακαταμάχητη έλξη που τάχα μου δήθεν, ακόμα ασκεί το διάστημα στους ανθρώπους, πλέον δεν είναι ούτε το προκάλυμμα κι ούτε καν η αφορμή, αυτό συνετελέσθη πριν πολλές δεκαετίες νωρίτερα, ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται τότε δεν είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, για τέτοιου είδους βλέψεις και για εκτεταμένες μπίζνες, παρά-ήταν μάλλον πολύ νωρίς, όμως τώρα δεν είναι κάτι τέτοιο.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι κάτι άλλο από μια έκφραση της οικονομίας στο πεδίο της έρευνας, της ανακάλυψης, εξόρυξης και δοκιμής της αντοχής των νέων υλικών που ενυπάρχουν εκτός της υδρογείου, για τα οποία γίνεται ο λόγος.
Την συναρμολόγηση, προσαρμογή, συναρμογή, εφαρμογή και δοκιμή τους, σε σχέδια εργαλείων που υπάρχουν στα συρτάρια και προορίζονται για εκμετάλλευση και χρησιμοποίηση τους, σε συνθήκες, που τα μέχρι σήμερα γήινα υλικά, απλά αδυνατούσαν να προχωρήσουν, κυρίως λόγω ασταθούς μοριακής τους σύνθεσης και λόγω, της μη αντοχής της ίδια τους της υλικής υφής και αντοχής.


Αυτή η ανομολόγητη αναγκαιότητα για την επανεκκίνηση του διαστήματος, από τους τρεις κατά βάση μεγάλους παίκτες του πλανήτη ΗΠΑ, Κίνα & Ρωσική Ομοσπονδία, έχει ως βασικό και κοινό παρονομαστή την οικονομία και την αποφυγή νέων κρισιακών φαινομένων, στο μέλλον, πάντα στο μέτρο του δυνατού, αλλά κι ανταγωνισμών και αντιθέσεων, που έχουν αφετηρία και εδράζονται στη γη, ενώ στην ούγια τους επιγράφεται η οικονομική κυριαρχία και διαιώνιση τους, ως παγκόσμιοι παίκτες.
Η παραπέρα εκμετάλλευση του διαστήματος, όχι μόνο θα παρατείνει την κυριαρχία τους, αλλά θα ανοίξει σε έτη φωτός την ψαλίδα και την απόσταση από τους καταρχήν υποψήφιους σφετεριστές τους και κατά δεύτερον από τις υποψήφιες μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, που οι οικονομίες κάποιων εξ αυτών, μπορούν να παράσχουν αφειδώς χρηματοοικονομικά δάνεια και πρωτόκολλα, σε όλους τους παραπάνω ενδιαφερόμενους.


Ολόκληρη η οικονομία του πλανήτη μας τα επόμενα χρόνια, σταδιακά θα εξαρτάται και θα στοιχίζεται, ολοένα και περισσότερο στο διάστημα, αρχής γενομένης από το 2022 και τα γεγονότα στο Δυτικό Καζακστάν αν μη τι άλλο εκεί ακριβώς εντάσσονται, με την πράσινη οικονομία να είναι μια παρένθεση στα όρια του φληναφήματος, όμως από το 2035 τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν για να αναλώνεται ένας πλανήτης σε μια φούσκα μωρίας που στην ούγια της γράφει Ευρωπαϊκός Καπιταλισμός και που μόνο ζημιές θα επιφέρει σε αυτό που τάχα μου δήθεν καλείται να επιλύσει, δηλαδή στο περιβάλλον ως πράσινη δικτατορία.
Σε πρώτη φάση μπορεί να είναι τα rover σε Σελήνη και σε Άρη, αλλά η επόμενη φάση, δεν είναι κάτι άλλο από την κατάκτηση του όλου κοντινού ηλιακού συστήματος και σε τρίτη φάση σε ότι υπάρχει σε αυτό και με βάση αυτό, με πολλούς στόχους να γεννιούνται και να αναπτύσσονται πάνω στον άξονα οικονομικής, στρατιωτικής και γεωγραφικής υπεροχής.
Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι χωρίς διαστημικές κατακτήσεις στο μέλλον, δεν θα μπορεί κανένας από τους σημερινούς μεγάλους παίκτες να συνεχίζει να είναι μεγάλος και δεν είναι τυχαίο ότι τον χορό τον σέρνουν οι τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ όλοι οι άλλοι απλά ακολουθούν, παρακολουθούν, η συμμετέχουν δειλά, πάλι με την τεχνική συμβολή και εποπτεία των τριών μεγάλων.

Στην πραγματικότητα η Ευρώπη χωρίς την ύπαρξη της Ρωσίας, δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να πάει πουθενά σε αυτόν το χώρο, όσο κι αν η ESA, προσπαθεί να αποδείξει για λόγους γοήτρου το αντίθετο, ακόμα κι αν αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο και με τη συμβολή, πότε της Roscosmos & πότε της NASA.
Αλλά ακόμα κι αν φαινομενικά αυξάνει το διαστημικό “αποτύπωμα” της, έχει χάσει το παιχνίδι ήδη από τα αποδυτήρια, μάλλον οριστικά και αμετάκλητα, περιορίζοντάς την δραστηριότητα της στις εκτοξεύσεις δορυφόρων για τηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές εμπορικές ανάγκες και επικουρικά ερευνητικά ταξίδια, προφανώς δίχως καμία τεχνογνωσία, αλλά δεν είμαστε πλέον στο 1960 για να ξεκινάει η ΕΕ από την ίδια αφετηρία.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Ιαπωνία που επίσης έχει χάσει το τραίνο, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι κάποια από τις δύο Κορέες είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους προαναφερθέντες, αλλά πιο μπροστά και ο λόγος είναι ένας, η ύπαρξη Βαριάς Βιομηχανίας.
Η δογματική οικονομική πολιτική της ΕΕ και της Ιαπωνίας σε μικρότερο βαθμό, όχι μόνο δεν επιτρέπει να πραγματοποιήσει το παραπάνω βήμα στον εν λόγω τομέα, αλλά και αδυνατεί οικονομικά, με ένα αδυνατισμένο κι αφυδατομένο τραπεζικό σύστημα που είναι στο παθητικό απαξιωμένο εδώ και μια περίπου δεκαετία χωρίς ίχνη ανάνηψης και με μια οπτική που ο κοινός της παρονομαστής, είναι η ελαφριά καταναλωτική βιομηχανία (δηλαδή εκείνος ο κλάδος της βιομηχανίας που είναι περισσότερο προσανατολισμένος στο καταναλωτικό γίγνεσθαι), καθώς ενδιαφέρεται να παράγει όσο το δυνατόν μικρότερα και κάθε φορά περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα με αποκλειστικό στόχο και σκοπό το ικανό ποσοστό κέρδους.
“Απίθανες δυνάμεις” όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπαίνουν στο προσκήνιο έστω ως περιφερειακές δυνάμεις, όπως και το Ισραήλ και κοιτούν στο διάστημα, αλλά για διαφορετικούς λόγους απ’ ότι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, όπου μέσα σε αυτές προσπαθεί να χωθεί και η Ινδία, αλλά ακόμα μάταια.

Το “πάνω χέρι” στο διάστημα, όσο κι αν διατείνονται για το αντίθετο, δεν το έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εξάλλου δεν το είχαν ποτέ, αλλά η Ρωσία ως συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, εφόσον για δύο-μίση δεκαετίες, με τις πολιτικές Κλίντον, Μπους και Ομπάμα, το είχαν περιθωριοποιήσει συνειδητά και συστηματικά, αφήνοντας χωρίς σημαντική χρηματοδότηση τη ΝΑΣΑ, η οποία ακόμα και σήμερα πασχίζει να βρει τους πόρους, που της αρνείται παραδειγματικά, ακόμα και σήμερα το Αμερικανικό Κράτος, παρ’ ότι είναι καίριας στρατηγικής σημασίας.
Οι Αμερικανοί, ότι πραγματοποιούσαν, το πραγματοποιούσαν με τη βοήθεια των Ρώσων και με βάση τα κέντρα εκτόξευσης τους που δεν είναι μόνο ένα το γνωστό το Μπαϊκονούρ (Космодром «Байконур»‎), ένα από τα πολλά που έχει η Ρωσική Ομοσπονδία.
Φυσικά, η πρωτοκαθεδρία δεν καθορίζεται μόνο από αυτό το γεγονός. Στην πραγματικότητα δεν καθορίζεται καθόλου από αυτό, αλλά από το γεγονός ότι οι Ρώσοι πρώτοι και μετά οι Κινέζοι, δια της Σοβιετικής τεχνογνωσίας, είναι οι μόνοι που γνωρίζουν την κάθετη αρχιτεκτονική και μηχανική για την κατασκευή και συναρμολόγηση ενός Διαστημικού Σταθμού, ενώ πρώτοι και οι δυο μαζί ετοιμάζουν την πρώτη βάση στη Σελήνη.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

1) Επιχείρηση Σελήνη

Το φετινό Φλεβάρη του 2022, θα έχουμε την πρώτη μεγάλη μη επανδρωμένη αποστολή και η οποία θα μεταφέρει 13 μικρούς δορυφόρους (cubesats) κοντά στη Σελήνη. Η μεταφορά του θα γίνει με τον πύραυλο SLS (Space Launch System, αλλά αν δεν αποδειχθεί συμφέρουσα η εκτόξευση, θα στραφούν σε έναν πύραυλο τύπου Starship της Space X του Έλον Μασκ, που μπορεί να φαντάζει ισχυρότερος από τον SLS, χωρίς να είναι, αλλά είναι σίγουρα φθηνότερος, αλλά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Η Επιχείρηση “Άρτεμις” θα χωριστεί σε τρεις φάσεις:
Άρτεμις Ι) Η πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί με μια μη επανδρωμένη αποστολή από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) φέτος την Άνοιξη , όπου η διαστημική κάψουλα Ωρίων (Orion) θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για μερικές μέρες προτού επιστρέψει στη Γη, με μια βουτιά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Την μεταφορά του Ωρίωνα, θα αναλάβει ο πύραυλος SLS (Space Launch System).
Άρτεμις ΙΙ) Η Δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί το 2024, όπου ο Ωρίωνας θα πραγματοποιήσει την ίδια τροχιά μαζί με τέσσερις αστροναύτες γύρω από το φεγγάρι, ενώ τη τρίτη και τελική φάση με τον κωδικό Άρτεμις ΙΙΙ), θα πραγματοποιηθεί το 2025, όπου ο Ωρίωνας θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό και το σενάριο της αποστολής θα είναι αυτή που θα περπατήσει πάνω στο φυσικό δορυφόρο της γης, ενώ μαζί με το τετραμελές πλήρωμα του θα προσεδαφιστούν για τέσσερις ημέρες και μετά θα επιστρέψουν στη γη.
Παράλληλα φέτος, ρομποτικά οχήματα προσεδάφισης και από τις ΗΠΑ και από άλλες κυρίαρχες διαστημικά και πλανητικά χώρες, θα προσσεληνωθούν κάνοντας περιηγήσεις στο νότιο πόλο της Σελήνης, όπου αποδεδειγμένα υπάρχει αρκετό διαθέσιμο νερό σε μορφή πάγου μέσα σε κρατήρες, που δεν τις βλέπουν οι αχτίδες του ήλιου.
Η Ρωσική Ομοσπονδία, ως η βασική συνέχεια της ΕΣΣΔ, κατέχει τα πρωτεία μιας και στο ενεργητικό της, έχει καταγράψει περί τις οκτώ επιτυχημένες αποστολές προσσελήνωσης, με τελευταία αυτή της “Λούνα 24” που πραγματοποιήθηκε το 1976, θα ξαναπατήσει και ερευνήσει ξανά το έδαφος και το υπέδαφος της Σελήνης με την αποστολή “Λούνα 25” τον Ιούλη της νέας και τρέχουσας χρονιάς.
Το συγκριμένο σκάφος με την παραπάνω κωδική ονομασία, θα συλλέξει δείγμα σεληνιακού εδάφους και κυρίως ρηγόλιθου και θα το φέρει στη Γη.
Να θυμίσουμε ότι η Κίνα σε συνεργασία με την Ρωσία, έχουν ήδη προετοιμασμένα σχέδια για την από κοινού κατασκευή σταθμού στο
έδαφος της Σελήνης, για την επίσης από κοινού έρευνα του εδάφους και του υπεδάφους, που στην πραγματικότητα θα αποτελέσει και την πρώτη βάση τους στο γείτονα και φυσικό δορυφόρο μας.
Επίσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, η πολλά υποσχόμενη Ινδία και ο εκεί βασικός ενδιαφερόμενος, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO), θα κάνει την δεύτερη και μάλλον οριστική απόπειρα προσσελήνωσης του σκάφος Chandrayaan 3, μετά την αποτυχία του προηγούμενου πριν τρία χρόνια κι όπου συνετρίβη το τότε ρόβερ στην επιφάνεια της Σελήνης, εξ’ αιτίας ενός σφάλματος του λογισμικού του. Το ινδικό ρόβερ Vikram, που θα μεταφερθεί στο φεγγάρι, σχεδιάζεται αυτή τη φορά να εξερευνήσει το πολικό σεληνιακό περιβάλλον.
Η πρώτη απόπειρα της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) να στείλει ένα ρόβερ κοντά στον ισημερινό της Σελήνης δεν είναι ακόμα δεδομένη, αλλά βρίσκεται υπό συνεχή εξέταση, αν και πολύ αμφίβολο, όπως και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανεξάρτητα αν σχεδιάζουν να στείλουν το φθινόπωρο στο φεγγάρι την άκατο Hakuto-R (που κατασκευάζεται από την ιαπωνική εταιρεία ispace) και το ρόβερ Rashid (που κατασκευάζεται από τα ΗΑΕ στο Ντουμπάι). Αν αυτό πραγματοποιηθεί, το αραβικό ρόβερ θα έχει στη διάθεση του, το επιστημονικό όργανο Langmuir, του οποίου οι δυνατότητες εστιάζονται στις μετρήσεις και μάλιστα για πρώτη φορά από πλάσμα φορτισμένων σωματιδίων που ο ηλιακός “άνεμος” στέλνει στη σεληνιακή επιφάνεια.
Τέλος η Νότια Κορέα θα προσπαθήσει να σπάσει το ρόδι έστω και καθυστερημένα, κάνοντας την παρθενική της διαστημική”πρεμιέρα” τον Αύγουστο, συνεργαζόμενη με τη NASA, καθώς και με κάτι πιο ρεαλιστικό για τα δικά της μέτρα, όπως την αποστολή του σεληνιακού δορυφόρου Korean Pathfinder Lunar Orbiter, που θα κάνει γεωλογικές αναλύσεις από ψηλά.

2) Επιχείρηση “Κόκκινος Πλα΄νητης” (Άρης)

Τον Σεπτέμβρη που μας έρχεται, θα επιχειρήσει να εκτοξευθεί το ευρωπαϊκό ρόβερ Rosalind Franklin με προορισμό τον “κόκκινο” πλανήτη, όπου θα φθάσει το 2023, αλλά όχι μόνη της, καθώς η αποστολή ExoMars θα είναι μια συνεργασία της ESA που θα χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ το πρόγραμμα και κυρίως της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roscosmos που θα κάνει όλα τα άλλα, την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη και την εισαγωγή της τεχνογνωσίας της στο πρόγραμμα, με το οικονομικό μερίδιο που της αναλογεί, με βασικό και τελικό στόχο την αναζήτηση ιχνών Αρειανής ζωής.
Το παραπάνω Ρωσικής κατασκευής ρόβερ, θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το κινεζικό Zhurong αλλά ελαφρώς μικρότερο από το αμερικανικό “Perseverance και θα διαθέτει αρκετές κάμερες καθώς και θα φέρει ένα τρυπάνι με ειδικές διατρητικές ικανότητες και κυρίως για να τρυπήσει σε βάθος έως δύο μέτρων στην περιοχή Oxia Planum, η οποία εικάζεται και πιθανολογείται ότι κάποτε ίσως και να είχε συνθήκες μάλλον φιλικές για ανάπτυξη της όποιας ζωής.
Να σημειώσουμε εδώ πέρα ότι στον Άρη, όπου το ανάγλυφο του είναι ένα από τα πλέον σκληρά και άγρια ανομοιόμορφα, με μεγάλες και απότομες αποκλίσεις, οι Ρώσικες και παλαιότερα, οι Σοβιετικές αποστολές έχουν ιστορικό δεκαεννέα ανεπιτυχών επιχειρήσεων προσεδάφισης, ωστόσο έχουν μια πλήρη εικόνα και την καλύτερη δυνατή χαρτογράφηση, καθώς και την μετεωρολογική τεχνογνωσία, σε σχέση με τους Ευρωπαίους που έχουν δυο επίσης αποτυχημένες προσπάθειες και μάλιστα χωρίς κανένα ιστορικό καταγραφών.

3) Επιχείρηση τα φεγγάρια του Δια

Ο Δίας είναι “το μήλο της Έριδος” μιας έχει 80 φυσικούς δορυφόρους, αλλά στην πραγματικότητα, μόνο τέσσερις είναι αυτοί που έχουν ενδιαφέρον για κατασκευή βάσης, με ότι αυτό συνεπάγεται, οι Ιώ, Ευρώπη, Καλλιστώ, Γανυμήδης, με τους δυο πρώτους να έχουν, πάνω κάτω, τη διάμετρο της Σελήνης και τους δυο επόμενους που είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι και ενδιαφέρουν απαξάπαντες, όλους τους μεγάλους, ωστόσο σε αυτή τη φάση, αυτοί που θα κάνουν την εκκίνηση για λόγους πρεστίζ είναι η ESA, κάτι που έχει πραγματοποιήσει το Juno της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το 2021, τη χρονιά που μας πέρασε δηλαδή.
Για τους τέσσερις μεγάλους Δορυφόρους του Δία, έχει προγραμματιστεί, τον Μάη του 2022, η εκτόξευση του σκάφους JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που αναμένεται να φθάσει στον Δία σε επτά χρόνια, οπότε και θα κάνει αλλεπάλληλες κοντινές διελεύσεις από τους παγωμένους δορυφόρους Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ, μεταξύ άλλων διερευνώντας τους πιθανούς ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια τους, όπου και θα μπορούσαν να βρεθούν ίχνη εξωγήινης ζωής.

4) Επιχείρηση Αστεροειδείς

Τον Αύγουστο θα εκτοξευθεί η αποστολή Psyche της NASA με στόχο τον ομώνυμο αρχαίο και πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή (κυρίως σίδηρο), όπου θα φθάσει μετά από τέσσερα χρόνια, με στόχο να τον φωτογραφήσει, να αναλύσει τη χημική σύνθεση του και να μετρήσει την εσωτερική δομή και το μαγνητικό πεδίο του. Πιο δραματικό γεγονός θα είναι τον Οκτώβριο η κατευθυνόμενη πρόσκρουση του σκάφους DART (Double Asteroid Test) της NASA στο μικρό φεγγάρι Δίμορφο του αστεροειδούς Δίδυμου, η πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας με στόχο την εκτροπή της πορείας ενός δυνητικά απειλητικού αστεροειδούς.

5) Επιχείρηση Διαστημικός Τουρισμός & Ταξίδια

Το 2021 ήταν σημείο και έτος καμπής για τις λεγόμενες υποτροχιακές διαστημικές πτήσεις ανθρώπινου δυναμικού από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όπως τη Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, η την Blue Origin του διάσημου μεγιστάνα Τζεφ Μπέζος, που έχουν την πρόθεση να στέλνουν “τουρισμό” στο διάστημα για πρώτη φορά και σκοπεύουν να το κάνουν ρουτίνα κάπου στο μέλλον.
Να σημειώσουμε ότι για φέτος η Boeing θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει το ίδιο πράγμα με το σκάφος της Starliner επιτυχώς για πρώτη φορά, καθώς κατά το παρελθόν αντιμετώπισε πολλά τεχνικής φύσης προβλήματα, προσπαθώντας να κάνει μια πρώτη μη επανδρωμένη πτήση στο πρώτο εξάμηνο και μια δεύτερη επανδρωμένη στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, ίδωμεν!
Αν οι Νότιο Κορεάτες σκέφτονται το “παρθενικό” τους ταξίδι στη Σελήνη, γιατί να μην μπορεί ως υπόθεση εργασίας, να το επιχειρήσει αρχικά νοερά και στην επόμενη φάση, να το πραγματοποιήσει εν τέλει εφέτος και η αμερικανική United Launch Alliance (ULA), με τον πύραυλο Vulcan η οποία κατά κύριο λόγο, έχει αναλάβει και το σύνολο από τις διαστημικές αποστολές εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ένας ακόμη πύραυλος ο “‘Ατλας 5” της “ULA” βρίσκεται στην αναμονή, θα γίνει προσπάθεια να είναι αυτός που θα εκτοξεύσει το σκάφος Starliner της Boeing με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Τέλος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο και ερωτηματικό, αν θα υπάρξει περίπτωση να πετάξουν φέτος, έστω και δοκιμαστικά και για πρώτη φορά, πάνω από την ατμόσφαιρα, ο πύραυλος και το σκάφος Starship της Space X, που εντάσσεται στο σχεδιασμό για την μεταφορά ανθρώπων και φορτίων στη Σελήνη, καθώς και στον κόκκινο πλανήτη, τον ‘Αρη.

6) Επιχείρηση Διαστημικοί Σταθμοί

Οι διαστημικοί σταθμοί, σύμφωνα με τους ειδικούς του διαστήματος, είναι το σημαντικότερο κομμάτι της διαστημικής έρευνας και μελέτης και απαιτούν τρομακτική και ακριβείας, αλλά και υψηλής τεχνολογικής αρχιτεκτονικής για στηθούν και να τεθούν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και όχι μόνο σε αυτόν.
Είναι τα προκεχωρημένα φυλάκια του διαστήματος και εδώ με πρώτη Ρωσική Ομοσπονδία(τον απόλυτο master, του αντικειμένου), και δεύτερη την Κίνα, να αλλάξουν το ρου της Ιστορίας.
Τη Χρονιά που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η πρώτη Κινεζική Αποστολή, ωστόσο όμως, η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία θα συνεχίσει την τμηματική κατασκευή του νεότερου δεύτερου δικού της διαστημικού σταθμού Tiangong, που ξεκίνησε το 2021, προσθέτοντας νέα τμήματα (επιστημονικά εργαστήρια) σε τροχιά και πιθανώς καθιστώντας τον πλήρως λειτουργικό.
Το φθινόπωρο του 2022 η γαλλο-ιταλική εταιρεία Thales Alenia Space θα παραδώσει στις ΗΠΑ το εξωτερικό προστατευτικό περίβλημα του κυρίως τμήματος (Habitation and Logistics Outpost-HALO) του Gateway, ενός σεληνιακού διαστημικού σταθμού που σχεδιάζει η NASA με διεθνείς συνεργάτες, όπως ESA, JAXA, Καναδά και μάλλον ξανά τη Ρωσία με την Rosscosmos, αν και δεν πρόκειται για σταθμό που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά γύρω απ’ τη Σελήνη.
Από τον Gateway – ο οποίος θα στηθεί τμηματικά τα επόμενα χρόνια και θα λειτουργήσει πάντα θεωρητικά, από το 2024 ως ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ Γης και Σελήνης και θα αποτελεί το σεληνιακό σταθμό αφετηρίας, αλλά και τερματικό σταθμό το διαστημικό “λεωφορείο” Human Landing System (HLS).
Αυτό θα είναι που θα μεταφέρει τους αστροναύτες στο φεγγάρι, όταν πια εκεί κι επιτέλους, θα έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή σεληνιακή βάση, από τους παραπάνω ενδιαφερόμενους.
Το στοίχημα είναι αν οι προβλέψεις για τον Gateway θα είναι ασφαλείς κι αν δύναται σε πρώτη φάση να κατοικείται για ένα μήνα τον χρόνο, μετά για δύο μήνες και τελικά πιο μόνιμα σε βάθος χρόνου, ωστόσο οι Διαστημικοί Σταθμοί έχουν και ημερομηνία λήξης.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) κατοικείται συνεχώς εδώ και 21 χρόνια, όμως βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη, σε απόσταση μόνο 400 χιλιομέτρων, ενώ ο Gateway θα είναι πολύ πιο μακριά, ενώ είναι σε φάση που δεν παίρνει και πολλές ακόμη επισκευές, για πάρα πολλά χρόνια.
Η Ινδική ISRO πάντα με τη βοήθεια της Rosscosmos, όχι μόνο έχει σχέδια για δικό της διαστημικό σταθμό αλλά τον προετοιμάζει πυρετωδώς και ως πρώτο βήμα της, θα ήταν για φέτος, η πρώτη μη επανδρωμένη πτήση του σκάφους της Gaganyaan-1, που προορίζεται να μεταφέρει τους πρώτους αστροναύτες της σε τροχιά το 2023.
Τέλος ο μεγαλύτερος παίκτης του Διαστήματος, η Ρωσική Ομοσπονδία και ο μεγαλύτερος τεχνολόγος του αντικειμένου, έχει βάλει ήδη στα σκαριά από τον Απρίλη του 2021, το σχέδιο της κατασκευής του νέου αποκλειστικά δικού της διαστημικού σταθμού μέχρι το 2025, όπου αναμένεται να αποχωρήσει από τον ISS με τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας να αναφέρει πως η χώρα θα μπορεί να θέσει μέχρι το 2030 τον δικό της διαστημικό σταθμό, αν και οι πληροφορίες λένε, χωρίς να έχουν διασταυρωθεί, ότι το γεγονός θα λάβει χώρα ήδη από το 2026 και απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι και ο μοναδικός μέχρι τότε.

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.