istosch eFanzine

istoschPORTAL [data &technologies lab]

Ανθρωπιστικές ΕπιστήμεςΕπιστήμεςΙστορίαΦιλοσοφία

Ο Δυϊσμός της Καρτεσιανής μεταφυσικής

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
Arsenali Tango Marathon (Chania 19-22 April 2024)
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)

 

 

Ο Δυϊσμός της Καρτεσιανής μεταφυσικής

Προχτές είχαμε τύχει σε μια κουβέντα, από διάφορους που καλά κάνουν και ασχολούνται με αυτό που ονομάζεται ανθρώπινη σκέψη, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, την οποία επαναπροσδιορίζει καθοριστικά, με τους όρους του διαφορικού λογισμού(ο διαφορικός λογισμός είναι μία υποκατηγορία του λογισμού με αντικείμενο τη μελέτη των ρυθμών μεταβολής των ποσοτήτων. Είναι μία από τις δύο παραδοσιακές υποδιαιρέσεις του λογισμού. Η άλλη είναι ο ολοκληρωτικός λογισμός και είναι ένα από τα μαθηματικά αντικείμενα που αγαπάμε πολύ).
Στην πραγματικότητα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κατανόησης, ορισμένων πραγμάτων, και σοβαρή έλλειψη πηγών, φίλτρων και ιστορικής γνώσης, δεν θα μιλήσουμε για τη φιλοσοφική, αλλά γι αυτό δεν φέρουν ευθύνη οι συνδαιτυμόνες της λεγόμενης “πνευματικής τροφής” που επάλληλα συνδιαλέγονται.
Όπως στην Ιστορία(αυτή που διδαχθήκαμε, με όρους Παπαρρηγόπουλου, ως γενιά που ταξιδεύει στο τέλος της τέταρτης δεκαετίας, αλλά και οι νεότερες γενιές, με την άλλη όχθη τύπου Μαραντζίδη, η τύπου Ρεπούση που η ΕΕ, επιμόνως ζητά για λόγους υπερεθνικής κρατικής υπόστασης τύπου Γ’ Ράιχ, με όρους Πράσινης Μετάβασης, και φυσικά κοινωνικών αντιθέσεων που θα ξεπερνούν τις συστημικές), είναι ανακατεμένος ο ερχόμενος και με όρους πληροφορίας, με αποτέλεσμα να μη γίνεται κατανοητή, και δε μιλάει κανένα εκπαιδευτικό σύστημα για την ιστορία, είτε κατά Σάθα, είτε κατά Κορδάτο, όχι σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά στα πρώτα στάδια των τρυφερών ηλικιών που η γνώση μαζεύεται σε αυτές, όπως το νερό στο σπογγοειδές σφουγγάρι.
Δεν θα μιλήσουμε για το γεγονός, αν υπάρχει δόλος(που υπάρχει, αλλά δεν το εξετάζουμε επιλεκτικά), έτσι ακριβώς και στην ακόμα πιο άγνωστη Φιλοσοφία(που αν δεν είναι επιστήμη, δεν είναι φιλοσοφία, όπως και η επιστήμη δίχως Φιλοσοφία, δεν είναι επιστήμη, όπως είχε αποδείξει ο Ουλιάνοφ), υπάρχουν κενά, κάτι κενά που προσιδιάζουν τα κενά αέρος, που όσο μεγαλύτερο, τόσο μεγαλύτερη η ανατάραξη του αεροσκάφους!
Οι εγκυκλοπαιδιστές, δεν ήταν όλοι ούτε μια ενιαία οντότητα, ούτε ήταν του ίδιου φιλοσοφικού κλάδου, η της ίδιας φιλοσοφικής σχολής, πέραν του γεγονότος, ότι όλοι τους είχαν ως κοινό παρονομαστή την ερμηνεία του κόσμου, οντολογικά, αισθητικά, ηθικά κ.ο.κ

Το να βάζεις τον Καρτέσιο(Ρενέ Ντεκάρτ), στο ίδιο κάδρο με τον Μπαρούχ Σπινόζα(που δεν άνηκε στους εγκυκλοπαιδιστές) γιατί και οι δύο ήταν “ορθολογιστές”, δεν είναι ένα μόνο λάθος, είναι στο τετράγωνο.
Δεν θα αναλύσουμε εδώ πέρα τις τεράστιες μεταξύ τους διαφορές, οι οποίες είναι ασύμβατες μιας και ο Καρτέσιος αντικειμενικά κατέληγε στον μεταφυσικό εμπειριοκριτικισμό, πολεμώντας την μεταφυσική.
Πέραν του γεγονότος, ότι χωρίς τη διαλεκτική, δεν είχε καμία “τύχη” στα αποτελέσματα του, άνοιξε το δρόμο στον Τζορτζ Μπέρκλεϊ και στην σχολή του “Υποκειμενικού Ιδεαλισμού”, όπου ο τελευταίος εκπροσωπούσε.
Παρότι προσπάθησε και κατόρθωσε να απεγκλωβίσει τη φιλοσοφία από τον σχολαστικισμό, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις νοητικές δυνάμεις του ανθρώπου και να απελευθερώσει το ανθρώπινο πνεύμα από την αυθεντία του παρελθόντος, κατέληγε στον ίδιο παρονομαστή, στον εμπειρισμό, που είναι μια ακόμα πλευρά του “Υποκειμενικού Ιδεαλισμού”.
Ωστόσο όλα αυτά έχουν μια βάση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στο ανακάτεμα του Υλισμού, με τον Ιδεαλισμό, που στη γλώσσα της φιλοσοφίας, ονομάζεται Δυϊσμός και φυσικά, παίρνει κατεύθυνση προς τη Μεταφυσική αμφίπλευρα, και ως αντί-διαλεκτική και μετά τα Φυσικά, κατά τον Σταγειρίτη, τον γνωστό Αριστοτέλη, που μαζί με τον επίσης μεταφυσικό Πλάτωνα έχουν αγιοποιηθεί και από τα Χριστιανικά Ιερατία.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Ενισχύστε Οικονομικά Την Αρθρογραφία του istosch

Σε αντίθεση με τον Ντε Καρτ(Καρτέσιο), ο μεγάλος Σπινόζα, δεν υπήρξε δυϊστής(και παρά τις αδυναμίες που είχε κι αυτός), δεν έρρεπε στην Μεταφυσική, όπως ο πρώτος.
Το αριστούργημά του, η μεταθανάτια Ηθική, με το οποίο αντιτάχθηκε στον δυϊσμό πνεύματος-σώματος του Καρτέσιου, και συνεπώς κατά του Αριστοτέλη, ήταν μια ευθεία επίθεση στον κόσμο που προσπαθούσε να χτίσει η τότε ανερχόμενη Αστική Τάξη.
Μπορεί ο μέγας Σπινόζα μελλοντικά να βρίσκει συνέχεια στον Μεγάλο Χέγκελ, η στον Λουδοβίκο Φόϊερμπαχ, ωστόσο ειδικά με τον τελευταίο μάλλον είχε πολλές αντιθέσεις, εξάλλου ο Φόερμπαχ, τοποθετούσε ξανά τον Υλισμό στις ράγες του Ιδεαλισμού και της Μεταφυσικής.
Η Σημερινή επιστήμη, δεν είναι για να την αποθεώνουμε “Αβρόχοις ποσίν”, ειδικά τη δυτική επιστήμη που πάσχει σε νευραλγικά σημεία και λόγο του Καπιταλιστικού Τρόπου Παραγωγής, η οποία με τους όρους της Προτεσταντικής – Μεταφυσικής Ηθικής, διαμορφώνει όλες εκείνες τις προοπτικές για σταθεροποίηση της ταξικής κοινωνίας και μάλιστα με ρεβανσιστικό περιεχόμενο.
Μπορεί ο Ορθολογισμός να φαντάζει επιστημονικοφανής, αλλά δεν είναι καθόλου, ειδικά αυτός του Καρτέσιου(συνέχεια του Αριστοτέλη), πάνω στους οποίους έχει δομηθεί μεγάλο μέρος του σημερινού Καπιταλισμού, στην παραγωγή σκέψης.
Φυσικά για να μπορέσει να στερεωθεί ο Δυϊσμός, η μεταφυσική του Μπέρκλεϊ, και κάθε σχολαρχείο της αναγκαιότητας για μέσους όρους(που δεν αποτελούν πανάκεια) και φυσικά η επόμενη φάση και η επουράνια δικαίωση, πρέπει να αποθεωθεί μέσα από την “ατομική ευθύνη”, να ξεδιπλωθούν οι ατομικές λύσεις και φυσικά να παρουσιαστούν οι νέοι κάθε φορά “μπαμπούλες”, που θα παίξουν και το ρόλο του λαγού.
Πάνω σε αυτή τη βάση ο Καρτεσιανός Ορθολογισμός εξελίχθηκε με τα Real Politics και το Political Correct, να δίνουν και να παίρνουν σήμερα πληροφορίες που δεν στέκουν ούτε με βαστάζους.

Ο Δυϊσμός είναι η συνειδητή προσπάθεια συνένωσης του Υλιστικού Φιλοσοφικού Κόσμου, με τον Ιδεαλιστικό και ως αποτέλεσμα του έχει την μετακύλιση του νομοτελειακά στην μεταφυσική, δηλαδή στην αντί-διαλεκτική.
Όπως ΄έλεγε ο Ουλιάνοφ, στο Υλισμό και Εμπειριοκριτικισμό, Διαλεκτική χωρίς Φιλοσοφία, δεν είναι είναι διαλεκτική και Φιλοσοφία δίχως τη διαλεκτική δεν είναι Φιλοσοφία.
Σε αυτή τη σαλάτα εποχής(από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι τον Ντεκάρτ), μια σειρά από κυτία σκέψης παρατίθενται ποσοτικά και αθροιστικά, με μαθηματικές αναγωγές που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τους “σοφιστές”, χωρίς όμως τη διαλεκτική τους, χωρίς τους νόμους της διαλεκτικής να εμπεριέχονται σε κανένα σημείο, με αποτέλεσμα οι ποσοτικές συσσωρεύσεις να καθίστανται ανεπαρκείς στο ζητούμενο που δεν είναι μόνο η ερμηνεία του “περιορισμένου” κόσμου μας, αλλά και η εξέλιξη του σε μια νέα ποιότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει στη φύση.
Αυτή η θετικιστική προσέγγιση, καταλήγει σε συμπεράσματα που οδηγούν τη σκέψη στην απαξίωση και την ανάγκη να αποθεώνονται οι αισθήσεις, δηλαδή είτε να θεωρούμε όπως ο Αριστοτέλης, ότι η Καρδιά σκέφτεται και ο Εγκέφαλος ψύχει τους ρυθμούς του αποτελέσματος της, είτε να θεωρούμε βάση του αποτελέσματος της το πείραμα με αρχή, μέση και τέλος.
Ακόμα και η θεωρητική αποκαθήλωση του Σταγιρίτης, που έκανε μέσα από το Θέατρο ο παμμέγιστος Μπέρτολντ Μπρεχτ, δεν ήταν ικανή να αλλάξει τα πράγματα στο δυτικό καπιταλιστικό κόσμο, όπου το “ικανό ποσοστό κέρδους” καθορίζει τα πάντα, είναι ο βασικός προσανατολισμός, αλλά και τη γραμμή σκέψης κατά την οποία οδηγεί στη λογική ότι οι αισθήσεις είναι η αφετηρία και το τέλος της σκέψης, ότι είναι πιο σημαντικές από το μηχανισμό της σκέψης που όπως προείπαμε για τον Ντεκάρτ είναι αθροισμένα κυτία, όπως η κατάσταση ακαταστασίας και αταξίας, κατά τον Δάσκαλο του Δασκάλου του Αριστοτέλη Σωκράτη, «λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα».
Είναι γεγονός, ότι ένα εκμεταλλευτικό σύστημα, με τις τεράστιες συστημικές του αντιθέσεις, να αποζητά απεγνωσμένα τη λύση μέσα από τα αδιέξοδα και τις εν γένει και εν δυνάμει αδυναμίες του, να οδηγεί απαρέγκλιτα τη σκέψη σε αδιέξοδα και σε μη λύσεις για κανένα λόγο και ο λόγος είναι ένας και μόνο, η αδυναμία κατανόησης, αυτό που ο μέγας Λεβ Βιγκότσκι είχε αποδείξει(και όχι μόνο αυτός, ότι η αφετηρία είναι ναι μεν οι αισθήσεις, αλλά μετά την αίσθηση, υπάρχει η γραμμή συναίσθημα, λογική και από εκεί δια της ιστορικής και όχι στατιστικής απόδειξης, παραπάνω ποσοτική συγκέντρωση και σε αυτή την κατεύθυνση οδηγεί σε μια νέα ποιότητα.

Η Λογική λοιπόν, των Γκιστάβ Λε Μπον, Έντουαρντ Μπέρνεζ, αναθέρμαναν το Μακιαβελισμό, αλλά πήραν τη σκυτάλη από τον Καρτεσιανό Ορθολογισμό που αποθέωσε ένας Πάστορας ο Μπέρκλεϊ και δημιουργός του Εμπειριοκριτικισμού, δίνοντας επίσης τη σκυτάλη μαζί με τον Υποκειμενικό Αμοραλισμό των Φρόιντ(που εξειδικεύτηκε μελλοντικά και ίσως προοδευτικά από τον Βίλχεμ Ράιχ, αλλά κι εκεί αναποτελεσματικά) και τον Υποκειμενικό Βολονταρισμό του στοχαστή(και όχι φιλοσόφου) Νίτσε, στον Γκαιμπελισμό και φυσικά στην απόρριψη ακόμα και της Αστικής Γαλλικής Επανάστασης, τους ιδεολογικούς πρόγονους του Ναζισμού, τους Κρικ, Γιούντερ και Ρόζενμπεργκ, που όχι τυχαία ήταν και πρώην σοσιαλδημοκράτες.
Δεν έλεγε τυχαία ο Μεγάλος Γεωργιανός ο Στάλιν το 1924 κι όλας, ότι «Η σοσιαλδημοκρατία, αντικειμενικά, αποτελεί τη μετριοπαθή πτέρυγα του φασισμού», η ότι τον Καρτεσιανό Ορθολογισμό χρησιμοποίησαν Πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ερευνών του Φόρεϊν Οφις, όπως ο Έρικ Άρθουρ Μπλαίρ, γνωστός ως Τζορτζ Όργουελ στρατολογημένος χαφιές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και κάρφωνε κομμουνιστές και αριστερούς και ο δυϊσμός, καθώς και ο θετικισμός, ως προϊόντα του Ορθολογισμού του Καρτέσιου, είναι ο προπομπός της σοσιαλδημοκρατίας, στο Κίνημα, στην Πολιτική και στην Οικονομία, στη Βάση και στο Εποικοδόμημα.
Έχει σημασία να δει κανείς το ρόλο του Καρτεσιανού Ορθολογισμού και να του εξασκεί συνεχόμενη πολεμική, όχι απ΄ τα δεξιά, αλλά από εκεί που πρέπει, να αποδείχνεται καθημερινά και στην πράξη, ότι καμία σχέση δεν έχει με τον επίσης Ορθολογιστή Σπινόζα, και τέλος πως ο Ιστορικός και Διαλεκτικός Υλισμός, δεν είναι Ορθολογισμός τύπου Καρτέσιου, που είναι Δυϊσμός, αυτό εξάλλου έλεγε και ο Μεγάλος Μπρεχτ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 
Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές , που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα οικονομικά δύσκολα για όλους, με ένα εξοντωτικό φορολογικό νόμο, που αφανίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μεγαλώνει την κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέποντας ουσιατικά τη χώρα φορολογικό παράδεισο για τις πολυεθνικές, εμείς κρατάμε ζωντανό το όνειρο μας, σε ένα περιβάλλον που θέλει πολύ δύναμη και πολλές θυσίες για να επιβιώσεις. 
Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E-Funzine
(portal) μας, συνεχίζουν να εργάζoνται αδιάκοπα και με πάθος βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική και κυρίως ταξική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL
istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Translate »
istosch eFanzine

istosch eFanzine