Η πέμπτη κατάσταση της ύλης

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Η πέμπτη κατάσταση της ύλης

Ένα σημαντικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όχι πριν από πολύ καιρό από Αμερικανούς Επιστήμονες αποκαλύπτοντας την κβαντική «πέμπτη κατάσταση της ύλης», έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι εν λόγω. Πρόκειται για ένα κατάψυχρο αέριο συμπύκνωμα και για ένα τεράστιο επιστημονικό και τεχνολογικό επίτευγμα, μιας και είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται κάτι τέτοιο ως ανακάλυψη στο διαστημικό περιβάλλον, όπου η μικροβαρύτητα επιτρέπει τη μελέτη της ύλης σε συνθήκες χωρίς ατμοσφαιρική πίεση, θερμοκρασία και υγρασία, δηλαδή Γήινης κατάσταση οι οποίες(όλες μαζί δηλαδή), δε βοηθούν εφόσον χαρακτηρίζονται μη ευνοϊκές.

Το εν λόγω πείραμα πραγματοποιήθηκε σε εξομοιωμένες συνθήκες ψύχους, αυτές που χαρακτηρίζουν τα πιο πλέον κρύα και σκοτεινά μέρη του διαστήματος κι όλα αυτά ευρίσκονταν μέσα σε μία συσκευή που δεν ξεπερνούσε το μέγεθος μιας βαλίτσας και αποκαλούνταν Cold Atom Laboratory-CAL. Η εν λόγω είχε εκτοξευθεί στον Δ.Σ.Σ το 2018 και εντός της έχουν γίνει και άλλες προγεννέστερες προσπάθειες. Αυτό το λιλιπούτειο εργαστήριο ψύχει άτομα ρουβιδίου σε έναν θάλαμο κενού αέρος και κενής πίεσης, ενώ με την προβολή ενός φωτός λέιζερ γίνονταν η προσπάθεια κινητικής επιβράδυνσης τους. Εν συνεχεία, ενεργοποιήθηκαν οι πολλαπλής πόλωσης μαγνητικά πεδία ούτως ώστε να συγκρατήσουν και να «παγιδεύσουν» το νέο επίκτητο νέφος των συγκεκριμένων ατόμων, με την θερμοκρασία η οποία προσεγγίζει το απόλυτο μηδέν δηλαδή τους – 273 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του γνωστού τουλάχιστον μέχρι πριν μερικά χρόνια ονομαστικού συμπυκνώματος Bose – Einstein.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Τα συμπυκνώματα αυτά είχαν καθοριστεί αποκλειστικά μόνο σε θεωρητικό πεδίο, ως η πέμπτη κατάσταση της ύλης. Τα υπόλοιπα τέσσερα είναι τα στερεά, τα υγρά, τα αέρια και το πλάσμα. Πηγαίνοντας ένα αιώνα πίσω περίπου από το 1920 μέχρι το 1922, οι Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Ινδός Σατιέντρα Ναθ Μπόουζ, είχαν κάνει μια πρώτη αναφορά, αλλά πάντα σε επίπεδο θεωρητικού πειραματισμού, δηλαδή στο χαρτί ως εξισώσεις. Για το λόγω αυτό η πέμπτη ύλη όπως ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες της ΝΑΣΑ, δόθηκε και το όνομά των θεωρητικών πρωτοπόρων, οι οποίοι πρακτικά δεν μποτούσαν να προχώρησουν παραπέρα μιας και δεν το επέτρεπαν ούτε οι συνθήκες, ούτε οι προϋποθέσεις που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν πριν από 25 χρόνια.

Αυτό το πολύ κρύο νέφος δεν συμπεριφέρεται με βάση τα άτομα και τα σωματίδια, αλλά απ’ ότι φαίνεται λειτουργεί ενιαία και ανεξάρτητα με τις κλασσικές ιδιότητες των παραπάνω, αλλά με τις κβαντικές. Στην πραγματικότητα το κάθε σωματίδιο λειτουργεί εντός της ομάδας, γι αυτό χαρακτηρίζεται και ως κύμα. Αν το συμπύκνωμα μπορεί να λειτουργεί ως ένα ενιαίο κύμα της ύλης, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες θα μπορέσει να αποτελέσει κλειδί για όχι και λίγα άλυτα μυστήρια της Φυσικής με πρώτο και καλύτερο την σκοτεινή ενέργεια.

Το πείραμα CAL πραγματοποιείται σε συνθήκες εξέλιξης, χωρίς να έχουν ακόμα καταλήξει οι εμπειρογνώμονες επιστήμονες σε τελικά συμπεράσματα, πραγματοποιούνται με εξ’ αποστάσεως μεθοδολογία και επικεφαλής είναι ο Ρόμπερτ Τόμσον του (JPL) του (Caltech) και της (NASA), ενώ τα πρώτα ενδεικτικά, αλλά απ΄ότι φαίνεται ασφαλή αποτελέσματά του δημοσιεύθηκαν σε στο περιοδικό «Nature».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  

Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.