Το σπουδαιότερο Κινηματογραφικό Βαγόνι της χρονιάς
Το σπουδαιότερο Κινηματογραφικό Βαγόνι της χρονιάς
Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος, χωρίς τη Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ακόμα κι αν υπάρξει, θα είναι μια μετέωρη κι ανασφαλής καρικατούρα που θα προσπαθεί να κρατηθεί με παραμάνες, όπως έλεγαν πολύ εύστοχα κάποτε για το Ηνωμένο Βασίλειο οι Sex Pistols. Μια Ήπειρος, με ξεπερασμένες Αυτοκρατορικές αντιλήψεις, που κατά βάσει είναι ξεπερασμένες φαντασιώσεις, η με τους όρους του Καρλομάγνου, του Καλβίνου και φυσικά το Αλάθητο του εκάστοτε Πάπα, στο υπόλοιπο του 21ου Αιώνα, που δεν υπάρχει κανένας χώρος γι αυτού του είδους τα τεχνάσματα και μορφώματα, τόσο πληθυσμιακά, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτισμικά και κυρίως το τελευταίο, που κάποτε ήταν “τρόπον τινά”, ένα δικό της προνομιακό πεδίο, το οποίο ετεροχρονισμένα, το μετέτρεψε σε “φέουδο” και τώρα όλα μοιάζουνε με πύργους στην άμμο με αποτέλεσμα, να πέφτουν με το πρώτο φύσημα του ανέμου.
Ειδικά η ξεπερασμένη Δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα, με τα κατακλυσμιαία παρακμιακά της φαινόμενα να εκδηλώνονται παντού μαζικά, σε κάθε δημόσιο λόγο και εκδήλωση, προσιδιάζει μια αποσυντονισμένη, παντελώς απορρυθμισμένη μηχανή, που ο ιμάντας χρονισμού αδυνατεί να την ωθήσει αποτελεσματικά, ούτως ώστε, αυτή να άγεται και να φέρεται στις ορέξεις των καλά μισθωμένων ηγεμόνων της, από τους πάσης φύσης και κάθε λογής πραματευτές, η εμπορικούς αντιπροσώπους της αντίπερα όχθης, με όρους αγοραίου έρωτα.
Αντιπροσώπους, που της πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μάλιστα από εκείνες, που δεν είναι ικανές να ράψουν ακόμα και την βασική χορδή στο πίσω μέρος από εσώρουχα της, με αποτέλεσμα να περιφέρεται με τα γερασμένα και μάλλον καθόλου πλέον “καλλίπυγα.” και γοητευτικά οπίσθια της, θυμίζοντας μια συνταξιοδοτημένη πόρνη πολυτελείας, που νομίζει ότι βρίσκεται ανέκαθεν και πάντα, εντός της σωστής, αλλά μάλλον ξεπερασμένης πλευράς του ιστορικού προτσές.
Διακονεύει, λίγο σιτάρι και ακόμα περισσότερη ενέργεια, στις πόρτες των αντιπροσώπων της νέας γης, η οποία, με τον τρόπο αυτό, όχι απλά παίρνει την αντεκδίκηση της με τους όρους της λαϊκής παροιμίας, δηλαδή την εκδίκηση της, ως ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, αλλά την οδηγούν και στον γκρεμό σε χρόνο μηδέν.
Αυτό το έχουν καταλάβει όλοι όσοι ασχολούνται με την τέχνη εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες,(λίγο πριν την έλευση του Ευρωδολαρίου, που ώθησε και οδήγησε στην φτώχεια, αν όχι στην πενία, εκατομμύρια προλετάριους και μικρομεσαίους, σε ολόκληρη την ΕΕ) και κυρίως με το σινεμά, αλλά και με την βιομηχανική παραγωγή και τη σύγχρονη τεχνολογία, τόσο στα υλικά μέρη, τα οποία σε μεγάλο βαθμό επέρχονται από τις σπάνιες γαίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που ακόμα και σήμερα είναι κάτι, σαν περιφέρειες της Ρωσίας, μιας και αποτελούν το φυσικό της υπογάστριο και εν τέλη την φυσική της προέκταση, συνέχεια και σύνορο μαζί.
Η καλλιτεχνική, μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία στην ΕΕ, έχει πάψει προ πολλού, να αποτελεί κάτι το σημαντικό και ταυτόχρονα πρωτοποριακό μέγεθος, προσομοιάζει μια μούμια που έχει «βρωμίσει» προ πολλού, μιας και στο ταριχευμένο σώμα της, δεν εισάγεται αρκετή δόση φορμόλης(η φορμαλδεΰδης), για να συνεχίσει να φαίνεται έστω και εικονικά σφριγηλό κάτω από τις γάζες.
Στην πραγματικότητα, ο πολιτισμός δεν είναι καθόλου, ούτε καν συστατικό στοιχείο της συνεπαγόμενης σκέψης της, η οποία από το 2002 και μετά, περιφέρεται σε ένα μείγμα στεγνού, απόλυτα στενού και ανυπόστατου φιλοσοφικού πραγματισμού, που συναγελάζεται με την βλακώδη συνθηματολογία, σειράς στοχευμένων υποτιμητικών, χυδαίων και ψευδεπίγραφων χαρακτηρισμών – τίτλων, με αντικειμενικό σκοπό τη σπίλωση ανεπιθύμητων νομικών και φυσικών προσώπων, αλλά και ιδιοτήτων, καθώς και τη γενικευμένη “σχετικότητα” της μετανεωτερικότητας(βλέπε μεταμοντέρνο). Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανατοποθέτηση του εαυτού της(της ΕΕ), σε ένα νέου τύπου Αυτοκρατορικό Βολονταρισμό υποκειμενικής φύσης, που απονεκρώνει κάθε είδους δημιουργικότητα, λειτουργώντας ωσάν ένα δογματικό ευαγγέλιο της “ατομικής” κερδοφορίας και ενός αδιέξοδου και σαγηνευτικού ναρκισσισμού.
Μιας κερδοφορίας, που δεν υπάρχει ούτε στα αποσφραγισμένα φακελάκια των σνακς, τα οποία περιβάλλονται από αλουμινόχαρτο κι από αυτά, που τα βρίσκει κανείς, από τα παρακείμενα συνοικιακά περίπτερα, μέχρι και τα πρατήρια των αλυσίδων super markets, αφού δεν ζούμε πλέον στον προμονοπωλιακό Καπιταλισμό, αλλά στην ανώτατη βαθμίδα του, όπου μέρος της είναι και ο πολιτιστικός κοσμοπολιτισμός τύπου Eurovision όπου κυριαρχεί η κακογουστιά και η ηθική της δικτατορίας της εξωπραγματικά ανάλαφρης καλοπέρασης.
Η σπουδαιότερη ταινία του 2022, ήρθε σε αντιδιαστολή με την εποχή της, ενώ αυτήν ερμηνεύει χαρακτηριστικά, εξάλλου πρόλαβε να βραβευθεί χωρίς να πέσει κι αυτή στις κυρώσεις της ΕΕ, σε κάθε τι ρωσικό, κάτι που έκανε ακόμη και τον μεγάλο Γκοντάρ να τα πάρει στην κάρα και να εκτοξεύσει μύδρους και τα εξ αμάξης, σε αυτό το μόρφωμα της ΕΕ δηλαδή, που μάλλον στερείται πλέον κάθε είδους σκεπτικού. η λογικής κοκ.
Η σπουδαιότερη ταινία του του 2022, ήταν και είναι φυσικά, το δημιούργημα ενός νέου Φιλανδού Κινηματογραφιστή, που μάλλον λατρεύει τον Αντονιόνι και Φυσικά τον Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό, την Προλέτ Κουλτ και την Σοβιετική Πρωτοπορία κι ευτυχώς πρόλαβε και μάλιστα βραβεύθηκε.
Ο Γιούχο Κουοσμάνεν, περί ου ο λόγος το 2021, με συμπρωταγωνιστές τους Γιούλια Άουγκ, Σέιντι Χάαρλα και το φαινόμενο της Ρωσικής υποκριτικής, τον μεγάλο Γιούρι Μπορίσοφ, δημιουργεί μια ταινία, που αν η ΕΕ, μπορούσε θα την είχε στείλει στα “Τάρταρα”, λόγω των γνωστών κυρώσεων και θα το είχε πραγματοποιήσει σαν άλλος βασιλιά των Ηλιθίων η παραπάνω ιμπεριαλιστική συμμαχία.
Περιληπτικά στο φιλμ με τον τίτλο “Βαγόνι αριθμός 6” συμβαίνει κάτι το πολύ ανθρώπινο και απέραντα γοητευτικό, όπου, μια Φιλανδή φοιτήτρια της αρχαιολογίας και η οποία σπουδάζει στη Μόσχα, βρίσκεται, στα όρια της ερωτικής απογοήτευσης και ξεκινά ένα πολύ μακρύ ταξίδι με το τρένο προς το Μούρμανσκ(την Βορειότερη πόλη της Ρωσίας και του Ανθρώπινου πολιτισμού), με σκοπό να μελετήσει τα περίφημα πετρογλυφικά του.
Στην πραγματικότητα, το ταξίδι, θα της αποκαλύψει μια περίεργη και καθόλου βολική γνωριμία, με έναν εργάτη, ο οποίος την φλερτάρει λίγο άκομψα, αλλά καθόλου επιθετικά, ως σαν σε λανθάνουσα μορφή ποιητής.
Ενώ στην αρχή είναι αναγκασμένη και μάλλον βαθιά πιεσμένη να μοιραστεί το κουπέ της με έναν μεθυσμένο μεταλλωρύχο, στην συνέχεια τα πράγματα θα αποκαλύψουν κρυμμένα συναισθήματα που μάλλον ήταν βαθιά χωμένα στην εικονική πραγματικότητα που η πλειοψηφία των ανθρώπων του σήμερα ζει και μάλιστα, στα όρια της απέραντης απομόνωσης, χωρίς να είναι φυλακισμένοι.
Όλος ο πρόλογος που πραγματοποιήσαμε, δεν ήταν καθόλου τυχαίος, μιας και ο 43χρονος Φιλανδός Γιούχο Κουοσμάνεν, αν δεν είχε προβλέψει κι εκτιμήσει αυτό που διανύουμε, μάλλον το είχε στη γκλάβα του και το επιχείρησε στο σωστό timimg, πριν δηλαδή η χώρα του και η γειτονική Σουηδία επιχειρήσουν να μπουν κάπως άδοξα στο μάλλον τελειωμένο και χωρίς κανένα αντικειμενικό μέλλον και ρόλο ΝΑΤΟ, από άποψη επιθανάτιου ρόγχου.
Ο εν λόγω, όχι μόνο έχει τον δικό του τρόπο να συνεχίζει τη σχολή του Μικελάντζελο Αντονιόνι και τους επιμέρους προβληματισμούς του, η ακόμα περισσότερο να ενσωματώνει σε αυτόν χαρακτηριστικά του μεγάλου Καλατάζοφ, αλλά προσαρμοσμένα και προσανατολισμένα στην εποχή του smart phone, διαπραγματευόμενος τη φιλία και τον έρωτα, μέσα από ένα ταξίδι σε ένα τραίνο, όπου στις ράγες του, αναπτύσσεται μια απρόβλεπτη και κατά συνθήκη συνάντηση, που θα οδηγήσει την αρχαιολόγο σε τέτοια ζωτικά ερωτηματικά, που εν μέρη δείχνουν και την ταξικότητα των σύγχρονων κοινωνιών, όλα αυτά πάνω και μέσα σε αρκετά “χρωματισμένα” καρέ που διαμορφώνονται στο φόντο των παγωμένων τοπίων του ευρωπαϊκού Βορρά.
Παρά την ταξική αντίθεση, τόσο σε ιδιοσυγκρασία, όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, αναπτύσσεται και διαμορφώνεται στην πορεία, ένα άκρως γοητευτικό και πολύ δυνατό ειδύλλιο, ως ένα παιχνίδι ερωτικής έλξης, που λειτουργεί και ως πεδίο ορισμού. Αν μη τι άλλο, είναι βαθιά επώδυνο, μιας και τα σκιρτήματα ξεγελυστρούν άδολα και απόλυτα φυσικά από την συμπεριφορά του διαχυτικού εργάτη, τόσο όσο να δημιουργούν τόσο αποτρεπτικές διαθέσεις, όσο και ρήγματα στις άμυνες της φοιτήτριας, εξού και τα συνεχή πλάνα στα άψυχα, κρύα και απέραντα φυσικά τοπία,στον αντίποδα των παραπάνω, όπου τα αντίθετα όχι μόνο έλκονται, αλλά φουντώνουν κατά γεωμτερική πρόοδο στην πορεία, όχι τόσο από τον εκφραστή τους, αλλά από την αποδέκτη τους.
Κατά την ταπεινή μας γνώμη, ετούτη τη ταινία, είναι με διαφορά η σπουδαιότερη ταινία της χρονιάς που διανύουμε, όπου η εικονική πραγματικότητα, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση και σε σύγκριση με την αντικειμενική. Αναδείχνει και αναδύει πράγματα, βγάζοντας στην επιφάνεια όλες τις προκαταλήψεις, τα απωθημένα, καθώς και τις ανασφάλειες, που μετατρέπονται σε αλλοπρόσαλλα και αλληλοσυγκρουόμενα πάθη, μέσα από το εφήμερο, που όσο κι αν δείχνει σε πρώτη φάση ενοχλητικό, σε βάθος χρόνου γίνεται βάλσαμο και ως ανάμνηση, μάλλον αποτελεί την επαναδιαπραγμάτευση μιας ζωής που επιχειρεί κάτι αντίστοιχο μέσα από από τα matrix, αλλά δίχως αυτό.
Για μας το “Βαγόνι Αριθμός 6” δεν είναι ένα απλά ένα πρωτότυπο, η ένα ανοιχτόκαρδο rail movie, είναι η επιτομή της ζωής που χάνεται μέσα από κοινωνικές αντιθέσεις, που στην πραγματικότητα, αναδείχνουν τις δευτερεύουσες αντιθέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και όχι τις πρωτεύουσες που έχουν να κάνουν με την αντίθεση της κοινωνικής παραγωγής με το κεφάλαιο, αλλά με τις προκαταλήψεις που επέρχονται μετά.
Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου
Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου
Δεν είναι τυχαίο ότι το φιλμ, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και υποψηφιότητες για ξενόγλωσση Χρυσή Σφαίρα, μαζί με τρία Ευρωπαϊκά Βραβεία (καλύτερης ταινίας, αντρικής και γυναικείας ερμηνείας).
Φινλανδία, Ρωσία, Γερμανία. 2021
Διάρκεια: 107΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART
Σκηνοθεσία: Γιούχο Κουοσμάνεν
Παίζουν: Γιούλια Άουγκ, Σέιντι Χάαρλα, Γιούρι Μπορίσοφ
English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….
English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.
Ενισχύστε οικονομικά την επιβίωση του portal “istosch data &technologies lab“ Ενισχύστε την επιστημονική και καλλιτεχνική παρέμβαση στο διαδίκτυο
Στις δύσκολες εποχές, που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα τα οικονομικά αποθέματα εξαϋλώνονται κατά γεωμετρική πρόοδο, τα προς το ζειν μέσα από ένα ισχνό μισθό, δεν φτάνουν ούτε για “αέρα κοπανιστό”, και δεν μας οδηγούν στο “ευ ζειν”, άπαντα γίνονται δύσκολα για όλους.
Με ένα εξοντωτικό φορολογικό νόμο, που αφανίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μεγαλώνει την κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέποντας ουσιαστικά τη χώρα φορολογικό παράδεισο για τις πολυεθνικές, εμείς κρατάμε ζωντανό το όνειρο μας, σε ένα περιβάλλον που θέλει πολύ δύναμη και πολλές θυσίες για να επιβιώσεις.
Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E - Funzine (portal) μας, συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα και με πάθος, βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, ανθρωπιστικών, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική και κυρίως ταξική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, ειδικά σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.