Μπερτράν Ταβερνιέ “Ο ωρολογοποιός λοχαγός του Γαλικού Σινεμα”

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μπερτράν Ταβερνιέ “Ο ωρολογοποιός λοχαγός του Γαλικού Σινεμα”

Αν οι Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Φρανσουά Τρυφό, Ερίκ Ρομέρ, Κλοντ Σαμπρόλ και Ζακ Ριβέτ είναι το κουιντέτο της Γαλλικής Νουβέλ Βαγκ ο πρόσφατα εκλιπόντας Μπερτράν Ταβερνιέ, στις 25 του Μάρτη του 2021, όπου στα 79 του χρόνια αποδήμησε εις Κύριον, αποτέλεσε τον αρχιτέκτονα της ακρίβειας για το Γαλλικό Σινεμά.
Γεννηθείς στην Λυών στις 25 του Απρίλη του 1941 και έχοντας αποκομίσει αλλά και κατανοήσει βαθιά την αντιναζιστική επιρροή του πατρός του συγγραφέα και μαχητή της γαλλικής αντίστασης Ρενέ Ταβερνιέ, που έμελλε να τον καθορίσει σημαντικά στο κινηματογραφικό και συγγραφικό του έργο.
Μετά τον πόλεμο οι γονείς του μετακόμισαν στο Παρίσι, με τον πιτσιρικά Μπερτράν να καταφεύγει στο κινηματογραφικό καταφύγιο που βρέθηκε στο διάβα του σα να ήταν “το μάννα εξ Ουρανού”. Το ταλέντο του(δηλαδή η αγάπη του και προσπάθεια αντιγραφής και μίμησης των κινηματογραφικών τεχνικών ως αποτύπωμα στη μεγάλη οθόνη τον οδήγησε στο πεπρωμένο του χωρίς καμία περιστροφή, του να γίνει σκηνοθέτης, όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά μάλλον πολύ άμεσα.

Μόλις στα 14 του άδραξε την ευκαιρία ως πρώτη του Κινηματογραφική απόπειρα που επενέργησε καταλυτικά, αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτη, αλλά και ακόλουθος Τύπου σε Πρεσβείες της Γαλλίας(όλα έχουν ένα βατήρα εκκίνησης), και στην πορεία ως δημοσιολόγος, κριτικός και αναλυτής σε κινηματογραφικά περιοδικά.
Ο ωρολογοποιός και λοχαγός του Γαλλικού Κινηματογράφου το 1974, με σχετικά μεγάλη καθυστέρηση δημιούργησε, σκηνοθέτησε και ανέδειξε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Ο Ρολογάς του Σεν Πολ (L’Horloger de Saint-Paul), όπου και κέρδισε το βραβείο Λουί Ντελύκ και τη Χρυσή Άρκτο στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Αυτό όμως ήταν η αρχή, γατί η γιορτή και το πανηγύρι του τεράστιου αυτού δημιουργού, μόλις είχε ξεκινήσει αποδείχνοντας ότι τα σκληραγωγημένα από την φωτιά και το ατσάλι παιδιά, παραμένουν άτακτα και υπερκινητικά κακομαθημένα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κινηματογραφική τέχνη σαν άλλος ανακριτής και δολοφόνος την ίδια στιγμή αλλάζει στιλιστικές φόρμες, με αποτέλεσμα, που πότε να μας οδηγεί στην αντανακλαστική σύμφυση του ρεαλισμού,πότε στο φιλμ νουάρ, πότε να ανατρέχει στην πηγή της Νουβέλ Βαγκ και πότε στο περιθωριακό sci-fi, χωρίς όμως ποτέ να λείπουν οι πινελιές από τις καίριες και βασικές του κινηματογραφικές επιρροές που ξεκινούν από τον Τζον Φορντ, μετακυλίονται στον Ζαν Ρενουάρ, αλλά και τον Ζαν Βιγκό καταλήγοντας στον Ζακ Μπεκέρ.
Μας οδήγησε ντάλα μεσάνυχτα σε νοερά και πραγματικά, αλλά γλυκά ταξίδια στις εξοχές και στη νοσταλγία ενός ποιητικού χτες που σήμερα απ΄ ότι φαίνεται δεν χωράει πουθενά, πετώντας το δόλωμα της κοινωνικής αντίστασης και αντεπίθεσης, απέναντι στην αυτοκρατορία της λήθης, της καταιγίδας και της ομίχλης, υπερτονίζοντας το μότο του που έγινε και ταινία το “βρώμικο” 1989 με το τίτλο ” Η Ζωή και Τίποτα άλλο”. Φυσικά ο τίτλος μπορεί να ήταν το μότο του, ωστόσο η ταινία αναφερόταν σε δυο γυναίκες με εντελώς διαφορετικές ταξικές καταβολές και μάλλον διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, γυρεύουν τα ίχνη των αγνοούμενων πρώην μνηστήρων τους, όπου συμβολικά και ως μήνυμα και νόημα ταυτόχρονα ο μεγάλος Μπερτράν Ταβερνιέ αποκωδικοποιεί και μεταλαμπαδεύει στους παρακολουθητές των ταινιών του και δεν είναι άλλο από αυτό, “η νοσταλγία για ζωή διαπερνάει μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες του χρόνου σαν εικόνα, πρέπει να την ανακαλύψεις με κάθε τρόπο στο σήμερα και στο αύριο, ερευνώντας τα ίχνη της”.

Φιλμογραφία

 
Έτος Γαλλικός τίτλος Ελληνικός τίτλος
1974 L’Horloger de Saint-Paul Ο Ρολογάς του Σεν Πολ
1975 Que la fête commence… Η γιορτή αρχίζει
1976 Le Juge et l’Assassin Ο ανακριτής και ο δολοφόνος
1977 Des enfants gâtés Κακομαθημένα παιδιά
1980 La Mort en direct Προμελετημένη δολοφονία
1980 Une semaine de vacances Μια εβδομάδα διακοπών
1981 Coup de torchon Το ξεκαθάρισμα
1983 Ciné Citron – ταινία μικρού μήκους
1983 La 800e Génération – ταινία μικρού μήκους
1983 Pays d’octobre
1984 Un dimanche à la campagne Μια Κυριακή στην εξοχή
1986 Autour de minuit Γύρω από τα μεσάνυχτα
1987 La Passion Béatrice
1989 La Vie et rien d’autre Η Ζωή και Τίποτα άλλο
1990 Daddy nostalgie Γλυκιά νοσταλγία
1991 Contre l’oubli – τμήμα « Pour Aung San Suu Kyi, Myanmar »
1992 La Guerre sans nom Πόλεμος χωρίς όνομα
1994 La Fille de d’Artagnan Η κόρη του Ντ’ Αρτανιάν
1995 L’Appât Το Δόλωμα
1996 Capitaine Conan Ο Λοχαγός Κονάν
1999 Ça commence aujourd’hui Αυτό αρχίζει σήμερα
2001 Histoires de vies brisées : Les « double peine » de Lyon
2002 Laissez-passer
2004 Holy Lola
2009 Dans la brume électrique Καταιγίδα στην Ομίχλη
2010 La Princesse de Montpensier Η Πριγκίπισσα του Μονπενσιέ
2013 Quai d’Orsay Ο Γάλλος Υπουργός
2016 Voyage à travers le cinéma français – ντοκυμαντέρ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

23/12/2020 Το 12ο podcasting των Ηλεκτρικών Κολλεκτίβων
24/12/2020 Οι 20 σπουδαιότερες ταινίες του Σινεμά για το 2020, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
26/12/2020Οι 30 σπουδαιότερες μουσικές κυκλοφορίες του ηλεκτρικού ήχου και της Jazz για το 2020, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
28/12/2020 Μεγάλο Αφιέρωμα στο No Wave
30/12/2020 Οι 100 σπουδαιότερους δίσκοι του ηλεκτρικού ήχου, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
Πρωτοχρονιά 31/12/2020 23:59 & 1/1/20210 00:01, Οι 100 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου μέχρι σήμερα με τα κριτήρια του istos-ch.com
Παραμονή των φώτων 5/1/2021 θα καταγράψουμε τις 100 σπουδαιότερες ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου με τα κριτήρια του istos-ch.com
7/1/2021, Τα 50 Σπουδαιότερα αποκλειστικά λογοτεχνικά βιβλία, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Font Resize
istosch webPortal