Αδρία, μια Θαμμένη Ήπειρος

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Με επικεφαλής και καθοδηγητή τον Ολλανδό γεωλόγο, Ντάου Φαν Χινσμπέργκεν από το Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ομάδα ερευνητών έφεραν στο φως δείγματα παλαιομαγνητικών πετρωμάτων όπου συμπεριλάμβαναν και πολλά άλλου είδους στοιχεία που θεωρούνται κομμάτι της Αδρίας, της χαμένης Ηπείρου που έδωσε το όνομα της στην Αδριατική. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Gondwana Research, δίνοντας σαφή εικόνα ότι τα πετρώματα που ανακαλύφθηκαν ήταν θαλάσσια ιζήματα και αυτό οφείλονταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας, λόγω της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών που σχημάτισαν τις οροσειρές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αν και η σύγχρονη σεισμολογία που δεν δέχεται τις συγκρούσεις πλακών, αλλά την αύξηση του μεγέθους της γης, μάλλον θα έδινε κι αυτή το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά την περιοχή και φυσικά την καλυμμένη από θαλασσινό νερό Ήπειρο που καλύπτει μεγάλο μέρος της Μεσογείου, αλλά για άλλους λόγους.

Με βάση τη δεύτερη και μάλλον πιο πραγματική θεωρία της αύξησης της υδρογείου, η Ευρύτερη Αδρία αποκολλήθηκε περίπου πριν 240 εκατομμύρια χρόνια από την Γκοντβάνα(αυτή ήταν η υπέρ ΄Ήπειρος που προϋπήρξε της Παγγαίας και χρονολογικά ανήκει στην περίοδο των 550 εκατομμυρίων ετών και ήταν συνέχεια της Ροντινίας που άνηκε στην περίοδο των 730 εκατομμυρίων ετών), με αποτέλεσμα να κινείται βορειότερα. Την περιοχή που είναι στο κέντρο της Αδριατικής, αλλά περιλαμβάνει υδάτινες περιοχές και δυτικά της Ιταλικής Χερσονήσου, Ο Χίνσμπεργκεν την θεωρεί ως «μια περιοχή κατάλληλη για καταδύσεις».

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μετέπειτα πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, τη περίοδο της Λαυρασίας, είχε περίπου το μέγεθος της σημερινής Γροιλανδίας χωρίς όμως τους πάγους. Η Ευρύτερη Αδρία βρίσκονταν ανάμεσα στην Αφρική και την Λαυρασία, αλλά ακόμη δεν είχε ξεχωρίσει η Μεσόγειος από τους ωκεανούς.

Σύμφωνα με την κλασσική σεισμολογία, την οποία ακολουθούν πιστά οι Ολλανδοί ερευνητές, πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, η Αδρία ήρθε σε σύγκρουση με την Ευρώπη, με αποτέλεσμα το πάχος των πετρωμάτων να διασκορπιστεί σε όλη την Λαυρασία όπου μέρος της είναι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ήπειρος, με αποτέλεσμα τα θαλάσσια ιζήματα που είχαν συγκεντρωθεί, ανυψώθηκαν και κατά την εν λόγω θεωρία δημιούργησαν τα Πυρηναία Όρη.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυo στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης.Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση.Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Μέγεθος γραμματοσειράς