Η μικρότερη μέρα του Χρόνου, αλλά όχι στα μέρη μας

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Ο Χειμώνας ξεκινάει με το χειμερινό ηλιοστάσιο που στην πολύ Βόρεια Ευρώπη είναι στις 21 του Δεκέμβρη, ωστόσο στη χώρα μας έχει ξεκινήσει από την 9η του ίδιου μήνα. Το διάστημα αυτό που η γη κάνει μια σταθερά αφαιρετική τροχιά γύρω απ’ τον Ήλιο στο βόρειο Ημισφαίριο, προοδευτικά απομακρύνεται αυτό από τη θερμότητα του Ήλιου, σε αντίθεση με το νότιο ημισφαίριο που πλησιάζει σε αυτόν και στη θέρμη του, με αποτέλεσμα να έχει το τελευταίο καλοκαίρι και τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου στη σημερινή ημερομηνία περίπου στο ύψος του Μπουένος Άιρες, έχοντας εκεί το θερινό ηλιοστάσιο. Πάμε στη χώρα μας ξανά και στο βόρειο ημισφαίριο εφόσον σε αυτό ανήκει, αλλά στα νότια κομμάτια του, όπου από τις 21 του Νοέμβρη, μέχρι τις 12 του Δεκέμβρη στα τμήματα αυτά, η γη κάνει μια περίεργη ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο που άλλοτε αφαιρούνται λεπτά, τόσο απ΄το χάραμα, όσο απ΄την δύση του ηλίου ακανόνιστα, με αποτέλεσμα άλλοτε να προστίθενται και άλλοτε να αφαιρούνται λεπτά, πότε στην αρχή της μέρας και πότε στο τέλος όπως προείπαμε. Από τις 30 του Νοέμβρη μέχρι τις 9 του Δεκέμβρη που έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου σχεδόν σε όλο το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό τόξο, γίνονται εκπληκτικές προσθαφαιρέσεις, δεν είναι δε τυχαίο ότι στα εν λόγω νοτιότερα τμήματα του Βορείου Ημισφαιρίου ότι στατιστικά καταγράφονται οι πιο κρύες μέρες και νύχτες του χρόνου.

Το Γεωγραφικό πλάτος της πατρίδας μας ξεκινάει από την 41η παράλληλο από Βορρά, καταλήγοντας στην 35η παράλληλο προς Νότο, με νοτιότερο σημείο τη Γαύδο και βορειότερο σημείο το Ορμένιο του Δήμου Ορεστιάδας που ανήκει στο νομό Έβρου. Για τις παραλλήλους που βρισκόμαστε, η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και η επίσημη είσοδος του Χειμώνα είναι η 9η του Δεκέμβρη της αγίας Άννας κατά το Ορθόδοξο Χριστιανικό ημερολόγιο και η 343η ημέρα του Χρόνου(344η για τις δίσεκτες χρονιές), η οποία ξημερώνει στις 7.34 και ο ήλιος δύει στις 17.04 όλα αυτά φυσικά με βάση το ημερολόγιο και το μέσο όρο των μεσημβρινών της χώρας μας που έχουν διαφορά τόσο στην ανατολή, όσο και στη δύση.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Σήμερα η 21η του Δεκέμβρη ξημερώνει πάντα με βάση το ημερολόγιο στις 7.35 και ο ήλιος δύει στις 17:10. Εδώ πέρα παρατηρούμε ότι ξημερώνει 1 λεπτό αργότερα η ημέρα, αλλά νυχτώνει έξι λεπτά επίσης αργότερα κι αυτά με βάση το μ.ο των μεσημβρινών που σχετίζονται με την πατρίδα μας τόσο προς ανατολάς, όσο και δυσμάς, που σημαίνει ότι ανατολικά μπορεί η ανατολή να είναι στις 7.31 και στο Ιόνιο 7. 36. Για τις παραλλήλους της πατρίδας μας για μας, σαφώς και δεν είναι η μέρα που ξεκινάει ο Χειμώνας. Αυτό το γεγονός καθιερώθηκε ως νοοτροπία από την εποχή του Μπάουερ, Μάουερ, την εποχή του Όθωνα συγκριτικά με τη Βαυαρία, ωστόσο επειδή η Γη δεν είναι επακριβώς στρογγυλή, αλλά οβάλ μερικές παραλλήλους πάνω και κάτω από τον ισημερινό και επειδή το μέγεθος της μεγαλώνει μέρα με τη μέρα σε κάθε σεισμό τα δεδομένα σε 100 χρόνια επίσης θα είναι διαφορετικά. Μπορεί πριν από 2000 χρόνια στη συγκεκριμένη ημερομηνία πάντα με βάση το δικό μας Γρηγοριανό ημερολόγιο, που προφανώς δεν ήταν το ίδιο, η 21 του Δεκέμβρη να ήταν και η μέρα που καθόριζε στις παραλλήλους μας το Χειμώνα.

Για τους δύσπιστους, αρκεί σήμερα να κοιτάξουν το ημερολόγια τους, που ουσιαστικά καταγράφουν το μέσο όρο και θα δουν πως η μέρα μεγαλώνει κατά ένα λεπτό από τις 9 του τρέχοντος μηνός.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Μέγεθος γραμματοσειράς