Ο ερωτικός ποιητής της Σιέρρα Βιλκαμπάμπα

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Ο ερωτικός ποιητής της Σιέρρα Βιλκαμπάμπα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ποιητικό έργο νερουδα

Σαν σήμερα στις 12 του Ιούλη του 1904 γεννήθηκε ένας πολύ μεγάλος δημιουργός της ανθρώπινης ιστορίας, ο τεράστιος Pablo Neruda, (αυτό ήταν και το φιλολογικό ψευδώνυμο του ), ενώ το πραγματικό του ήταν Ρικάρδο Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο, Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto.
Κατά τους μελετητές θεωρείται ο σημαντικότερος ποιητής του 20ου αιώνα, ενώ τo 1971 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, λόγων των ιδεολογικών του πεποιθήσεων και αυτό δεν άρεσε σε πολλούς.
Αυτός, ο Δηλωμένος Κομμουνιστής, ο επίμονα αμετανόητος και πέραν κάθε λογικής εξήγησης διορατικός προσκυνητής της λατινικής Αμερικής που αγωνίζεται τόσο με πείσμα, όσο και με πάθος ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και ο παράφορα ερωτικός ποιητής, ο στιχουργός και συγγραφέας επηρεάστηκε όσο κανένας άλλος τόσο πολύ από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Ο Πολιτικός, ο Γερουσιαστής, ο Διπλωμάτης και διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο της Χιλής, δολοφονήθηκε άνανδρα, από το καθεστώς του δικτάτορα Πινοσέτ και τα σκυλιά του, ήταν μια εξέχουσα και πληθωρική προσωπικότητα, ίσως και να είναι ο σπουδαιότερος σουρεαλιστής ποιητής του αιώνα που μας πέρασε, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα και στίγμα, που δεν λέει να ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου και την εναλλαγή και μετάλλαξη του, σε νεότερους εκμεταλλευτικούς πολιτισμούς που αναδύονται από τον καταμερισμό της εργασίας, και που οι φυλές της περιοχής ουδέποτε αποδέχτηκαν.
Αυτό το τοτέμ της λεκτικής υμνωδίας στην αγάπη, στον έρωτα, στην φύση και στις παραδόσεις των ιθαγενών της περιοχής του, αποδείχνει, ότι πέραν της τεράστιας γραφίδας του που ήταν ανέκαθεν απλοϊκή και ταυτόχρονα, η ουσία και το μεγαλείο της απλότητας και της ρηξικέλευθης σκέψης, η περίληψη και ταυτόχρονα η επιτομή στα ανθρώπινα πάθη και στο δικαίωμα στο όνειρο για παραπέρα εξανθρωπισμό του πιθήκου, μέσα από τις ρίζες του και ενάντια στην πάσης φύσης σκλαβιά του…
Αυτός ο πολυγραφότατος υπερρεαλιστής, εξέδωσε πληθώρα ποιητικών συλλογών ποικίλου ύφους, όπως τα ανυπέρβλητα ερωτικά του ποιήματα, έργα που διέπονται από τα Αχαλίνωτα πάθη και την πολιτική σκοπιά.

Καθισμένος στα “Υψώματα του Μάτσου Πίτσου” κάπου στα 2.350 μέτρα και μέσα από το Ναό του Ήλιου («Τορεόν») ως φιλοξενούμενος της άλλης αγαπημένης του γαίας, μετά τη Χιλή φυσικά, το γειτονικό Περού, αγναντεύοντας στο απέραντο και στο αδύνατο λόγω αποστάσεως και εκ διαμέτρου αντίθετης θέσης και ακτής (αλλά συναισθηματικά δυνατό, γιατί εκεί ακριβώς στους νοητούς συνειρμούς, καταργούνται οι νοητές αποστάσεις και οι γραμμές των οριζόντων), μέχρι τις Ηράκλειες στήλες, (δηλαδή το Βράχο της διώρυγας του Γιβραλτάρ, τόσο απέραντα μακρυά) και την αντίπερα της, βόρεια αφρικανική ακτή στο βάθος, καταγράφοντας με τον τρόπο αυτόν, τις “ωδές στα κοινά πράγματα” όπως ο έρωτας, ο Ισπανικός Εμφύλιος, ξύνοντας με άγριο τρόπο τις πληγές και τις αναμνήσεις στην ατελείωτη πένα του, ο μεγαλύτερος Χιλιανός ποιητής.
Ο απελπισμένος και τεράστιος ποιητής της ωδής της αγάπης, της ξεχασμένης από την σκόνη της ιστορίας μνήμη, ο ταυτόχρονα υπερφίαλος τροβαδούρος των είκοσι πιο δυνατών και δομημένων ερωτικών στίχων που υμνούν με τόσο πάθος και ανομολόγητο πόθο για την πατρώα γη της Χιλής.
Τα κύκνεια άσματα του, θρηνούν για το λυκόφως των συνηθειών των αυτοχθόνων και των παραδόσεων τους, μέσα από το τέλος της ιδιοσυγκρασίας τους, στο όνομα της επιβαλλόμενης από την αποικιοκρατία αγάπης, όπου στο όνομα της πραγματοποιήθηκαν τα πιο ειδεχθή εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL


Ο καπετάνιος του γενικού άσματος της τρίτης κατοικίας(η πρώτη είναι οι πόλεις και οι πόλεις κράτη, η δεύτερη, οι αγροτικές κοινότητες), παραβάλει τα μνημεία του πολιτισμού των ιθαγενών και των σκλάβων, σε σχέση με το σύγχρονο πολιτισμό, που ο τελευταίος τα έχει αποθέσει και βάλει στο παρασκήνιο της ιστορίας με όρους γραφικής αναπαράστασης και τουριστικής ατραξιόν. Σε αντίθεση με την επίσημη αφήγηση της Ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, ο μεγάλος Νερούδα παραθέτει τα ανιμιστικά τοτέμ(των ιθαγενών, αλλά και των αυτοχθόνων και των Αφροαμερικανών ως μια μετα-διονυσιακή τελετουργία), μέσα από την θεοποιημένη φύση της ζούγκλας, των ποταμών και των βουνών της Νότιας Αμερικής, ως “νεότερα” και ταυτόχρονα αρχαιότερα, αλλά σίγουρα πιο αληθινά σε σχέση με τα καινοφανή και εισαγόμενα ιερά της.
Η ποίηση του είναι μια εξωτερίκευση της εσωτερικής του αναζήτησης στα ιδανικά της Νότιας Αμερικής, πριν την Ευρωπαϊκή εισβολή άλλα και κατοπινά στην εποχή του, στον έρωτα και στον σοσιαλισμό.
Η αναζήτηση του, είναι μια διαλεκτική μελέτη πάνω και μέσα στς ινδιάνικες φυλές, αλλά και στις ιερές καταβολές της, που ο Ρωμαιοκαθολικισμός και η Αμερικανοκρατία του Δικτάτορα Πινοσέτ το πήγαν την σκλαβιά σε άλλα επίπεδα εκτοπισμού και εξαφάνισης τους.

Μερικά από τα μεγάλα έργα του:

 • 1923 «Crepusculario»
 • 1924 Είκοσι ερωτικά ποιήματα και ένα τραγούδι απελπισμένο – («Veinte poemas de amor y una canciσn desesperada»)
 • 1935 «Residencia en la tierra»
 • 1947 «Tercera residencia»
 • 1950 Γενικό Άσμα -(«Canto general»)
 • 1952 Οι στίχοι του καπετάνιου – («Los versos del capitαn»)
 • 1954 «Odas elementales»
 • 1953 Όλη η αγάπη – («Todo el amor»)
 • 1958 Εστραβαγάριο – («Extravagario»)
 • 1964 «Memorial de Isla Negra»
 • 1974 Το βιβλίο των ερωτήσεων – («Libro de las preguntas»)που εκδόθηκε μετά το θάνατό του
 • 1974 αυτοβιογραφία «Confieso que he vivido» που επίσης εκδόθηκε μετά το θάνατό του
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας. 


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.