Η Μαύρη προϊστορία της Μαύρης Παρασκευής(πότε χρησιμοποιήθηκε ως φράση για πρώτη φορά)

Ήταν ημέρα Παρασκευή του Σεπτέμβρη του 1869 και με αφορμή το Κραχ, όταν για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ο όρος Black Friday. Στην πραγματικότητα δεν είχε να κάνει με την φρενίτιδα λιανικών πωλήσεων και αγορών ακόμα και από ανέργους και πολύ περισσότερο ακόμα και από άστεγους που θέλουν να ψωνίσουν χωρίς να έχουν την παραμικρή, ούτε καν επίκτητη ανάγκη, αλλά με την τότε καπιταλιστική οικονομική χρεωκοπία που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην παραπάνω ιδιότητα.

Αφορμή ήταν δυο χρηματιστές οι Τζέι Γκουλντ και του Τζέιμς Φισκ, που εμπλέκονταν με τις αγορές και πωλήσεις μετοχικών κεφαλαίων, από την κεφαλαιαγορά του Χρυσού και που αδίκως τους μέμφονται ως τους βασικούς υπευθύνους του Κραχ, η ως κομπιναδόρους, κερδοσκόπους κοκ. Οι διάφοροι ιστορικοί, προσπαθώντας να αθωώσουν κάθε φορά το σύστημα, ψάχνουν για εξιλαστήρια θύματα που το ίδιο δημιούργησε μαθαίνοντας τους ότι για το κυνήγι του πλουτισμού και θησαυρισμού λειτουργεί τόσο η οικονομία, όσο και η ανθρωπότητα.

Η εύκολη λύση είναι συνήθως και η αποτελεσματικότερη, βγάζοντας στην αναφορά και στήνοντας στον τοίχο κάποια εξιλαστήρια θύματα που κάνουν καλά τη δουλειά τους για τον ίδιο τον Καπιταλισμό. Και τι κάνουν δηλαδή πουλούν και αγοράζουν το μέσο όρο του “υπεραξιακού” αποτελέσματος της τρέχουσας χρηματιστικής αξίας, που αντανακλά την μέση τιμή τιμή του κυκλοφορικού, πάγιου, σταθερού και μεταβλητού κεφαλαίου, μέσα από διάφορους αλγορίθμους που τότε γίνονταν με πράξεις επί χάρτου και σήμερα με πανίσχυρους επεξεργαστές, ωστόσο η οικονομία δεν είναι μετρήσεις κόστους και οφέλους αποθεώνοντας τον “νόμο της αξίας” στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά μια ανθρωπιστική επιστήμη, που εξετάζει τις σχέσεις παραγωγής και ονομάζεται πολιτική οικονομία.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal