Μια κολοσσιαία Μυκηναϊκή ανακάλυψη

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μια κολοσσιαία Μυκηναϊκή ανακάλυψη
Μια κολοσσιαία Μυκηναϊκή ανακάλυψη

H μεγαλύτερη Μυκηναϊκής εποχής ακρόπολη -πολλαπλάσια σε έκταση από τις από αυτή των Μυκηνών,  υπήρξε μεγάλο οχυρό αλλά και κέντρο αποστραγγιστικών έργων, καθώς και ως σταθμός συγκέντρωσης (δηλαδή αποθήκευσης) καθώς και επεξεργασίας της αγροτικής παραγωγής της περιοχής. Η Ιδιαίτερα πλεονεκτική ήταν η θέση της καθώς βρίσκονταν σε κεντρικές συντεταγμένες όσον αφορά την περιοχή, παρείχε στους υπηκόους της ανεμπόδιστη θέα και παρακολούθηση προς όλες τις κατευθύνσεις, ενισχύοντας τις έτσι κι αλλιώς τεράστιες δυνατότητες εποπτείας του κάμπου της Βοιωτίας. Να σημειώσουμε εδώ πέρα ότι παρείχε απρόσκοπτη, γρήγορη και άμεση πρόσβαση στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, διευκολύνοντας τις θαλάσσιες επικοινωνίες και συγκοινωνίες των τότε εμπλεκόμενων και ενδιαφερομένων εμπορικών αντιπροσώπων.

Είκοσι χρόνια ήταν υπεραρκετά για την παρατεταμένη παύση των ανασκαφών και παραπέρα εργασιών στην ακρόπολη του Γλα. Αυτές κάτω από συγκεκριμένο και χρόνο-κοστοβόρο σχεδιασμό ξαναξεκίνησαν ένα χρόνο πίδω το 2018,  για να δοθούν(αν αυτό ήταν εφικτό με βάση τα ευρήματα) απαντήσεις στο ερώτημα που αφορούσε το συγκριτικά μικρό εύρος οικοδομικών καταλοίπων ως μέρος των υλικών σε ένα μόνο 30% της ακρόπολης αναλογικά και σε σχέση πάντα με την κολοσσιαία της έκταση των 200 στρεμματών δηλαδή των 200.000 τερτάγωνικών μέτρων.  

Στο βορειοδυτικό, νοτιοδυτικό και νότιο τμήμα της ακρόπολης ήρθαν στο φως πέντε νέα οικοδομικά συγκροτήματα, που χαρακτηρίζονται από συμμετρία και αξονική διάταξη και συμπληρώνουν σημαντικά την κάτοψη της ακρόπολης. Στα ευρήματα από τους χώρους αυτούς περιλαμβάνονται, εκτός από αγγεία αντιπροσωπευτικά της μυκηναϊκής περιόδου, θραύσματα τοιχογραφιών, μολύβδινα αγγεία και τμήματα από ανθρωπόμορφα μυκηναϊκά ειδώλια, καταδεικνύοντας την ύπαρξη της γνώριμης, κοινής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παράδοσης των χρόνων της ευρύτατης μυκηναϊκής εξάπλωσης.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Το καλοκαίρι της τρέχουσας χρονιά στο μνημειακό συγκρότημα αποκαλύφθηκε και ήρθε στο φως, ένα συγκρότημα έξι ανεξάρτητων κτιριακών όγκων, όπου η διάταξη τους είναι γραμμική σε ομάδες των τριών, με υπαίθριους χώρους αντίστοιχων διαστάσεων. Παρότι η κάθε μονάδα καταλαμβάνει επιφάνεια 250 τ.μ. περίπου που στο εσωτερικό τους χωρίζεται με λίθινους τοίχους.

Οι έρευνες προχώρησαν και σε νέα κτίρια που εντοπίστηκαν στο νότιο τμήμα της ακρόπολης, αναδείχνοντας σημαντικά ευρήματα που αφορούν κυρίως την αρχιτεκτονική και τη χρονολογική τους περίοδο.

Σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες μυκηναϊκές ακροπόλεις οι οποίες είχαν υποστεί ανακατασκευές, στο Γλα, αναδείχθηκε το σπάνιο φαινόμενο του ενιαίου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον οποίο η οχύρωση και τα κτίρια της ακρόπολης κατασκευάστηκαν ενιαία σε ένα χρονολογικό ορίζοντα που καλύπτει ολόκληρο το εύρος 13ου αι. π.Χ..

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυo στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης.Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση.Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal