Ασθμαίνοντας στις ηλεκτρικές μελωδίες της νιότης του

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

PLJ Band

Παρότι δεν ήμασταν ποτέ λάτρεις του ελληνόφωνου ηλεκτρικού ήχου που προσιδίαζε τις έντεχνες φόρμες, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι συνθέτες της, ήταν, είναι και θα είναι σπουδαίοι μουσικοί και τραγουδοποιοί.

Όμως ή φυγή ενός δημιουργού είναι ένα δράμα, ειδικά με τον τρόπο που πραγματοποιείται σε ένα δημιουργικό πνεύμα, στην νιότη του και φυσικά στο απότομο κόψιμο του νήματος, πριν ολοκληρώσει αυτό που είχε να δώσει.

Θυμόμαστε ακόμα την εποχή που κυκλοφόρησε το “Διδυμότειχο Blues”, όταν ήμασταν στο ραδιοθάλαμο του Κρήτη 101,5 και ενώ δεν παρουσιάζαμε τέτοιου είδους μουσικές και τραγούδια, μας έκανε εντύπωση το εξώφυλλο και φυσικά το περιεχόμενο του δίσκου του Λαυρέντη, έχοντας υπόψιν μας τον προηγούμενο, τον δίσκο “Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ” του 1989, ως ένα light μελωδικό LP, αλλά αυτό αποδείχτηκε πολύ ανώτερο

Μπήκαμε στο δοκιμαστικό από περιέργεια και τον ακούσαμε μιας και είχαμε περίπου μια ώρα από την εκκίνηση της εκπομπής και ειλικρινά μας έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση η δυναμική του, ο στοίχος του, η παραγωγή του και φυσικά οι ηλεκτρικές κιθάρες, που τέτοιες δεν είχαμε ξανακούσει στο λεγόμενο “έντεχνο ροκ” που στο μέλλον θα μας ήταν και χρήσιμο εργαλείο. Φυσικά ήταν και εποχή που προετοιμαζόμασταν για τον Ελληνικό Στρατό, μιας και το φύλλο πορείας ήταν στην αναμονή κι αυτό, μιας και τελικά ήρθε δύο χρόνια μετά.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Όταν ήρθε το χαρτί και όταν πραγματοποιούσαμε τη θητεία μας στον Ελληνικό Στρατό, σε πολλές σκοπιές τον εν λογω δίσκο, τον είχαμε ηχογραφημένο σε κασέτα και ακούγαμε στα ακουστικά το βασικό και ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, περιμένοντας το απολυτήριο κάτω από συνθήκες που έμοιαζαν κατά πολύ με αυτές πουπεριγράφονται στους στίχους. Η πραγματικότητα του 1976, με το 1993 δε διέφερε και πολύ από αυτή την κόλλαση του Δάντη που λέει το τραγούδι και περνούν όλοι οι άρρενες της χώρας μας.

Τα χρόνια πέρασαν και παρότι ούτε το progressive μας άρεσε ιδιαίτερα ως μουσικό είδος, έπεσε στα χέρια μας το υλικό των PLJ Band όπου ο Λαυρέντης συμμετείχε ως βασικό μέλος και ως σχήμα του είδους είναι από τα σημαντικότερα ανά την υφήλιο, με οπαδούς και πέρα από τα σύνορα μας, περισσότερους εκτός Ελλάδας, όπως συμβαίνει με τα Αγγλόφωνα σχήματα.

Δεν θα πούμε περισσότερα πράγματα, γιατί το κλίμα είναι βαρύ, ωστόσο καλό θα ήταν να δούμε και αυτή την πλευρά του καλλιτέχνη – τραγουδοποιού που έφυγε χτες αναπάντεχα, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό και που για μας είναι μουσικά τουλάχιστον με διαφορά η καλύτερη του.

Στη μνήμη του θανόντα κάναμε την αναφορά στο πρώιμο παρελθόν του με την μπάντα που είχε από το 1979 – 1982 τους PLJ Band που αποτελούνταν από τους: Αντώνης Μιτζέλο, Δημήτρη Βασαλάκη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Παύλο Κικριλή, Τόλη Σκαματζούρα, Φίλιππο Σπυρόπουλο. Αργότερα οι ίδιοι μετονομάστηκαν σε Τερμίτες, αλλά δεν ήταν πια το ίδιο πράγμα με αυτό που πρωτοξεκίνησε και ήταν πραγματικά κάτι το ιδιαιτέρως πρωτοποριακό και διαφορετικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Για μας ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα για μας εποχή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ήταν από το 1979-1982 όταν έπαιζε στους PLJ Band
Ίσως το καλύτερο progressive που γράφτηκε ποτέ στη χώρα μας
R.I.P Λαυρέντη

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυo στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης.Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση.Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Μέγεθος γραμματοσειράς