Δεν ήταν ποιητής, ήταν σύννεφο με παντελόνι…

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Δεν ήταν ποιητής, ήταν σύννεφο με παντελόνι…

Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский

Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский

Δεν ήταν μόνο ποιητής, αλλά μια πολυσχιδής προσωπικότητα που άλλαξε τα πάντα στο διάβα της ως πρωτοπορία στην τέχνη, αν όχι στις τέχνες. Εκτός από ποιητής, υπήρξε και σχεδιαστής αφίσας, ηθοποιός(σε θέατρο και κινηματογράφο), θεατρικός συγγραφέας, συγγραφέας, καλλιτέχνης, ζωγράφος, δημοσιογράφος, ηθοποιός θεάτρου, σεναριογράφος, αλλά και
σκηνοθέτης, ενώ για τις γυναίκες υπήρξε ένας γοητευτικότατος ανήρ.

Το όνομα του Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Μαγιακόφσκι (Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский), γεννήθηκε στις 19 του Ιούλη του 1893 και έφυγε σαν σήμερα 14 του Απρίλη του 1930, ένας θρύλος και μια απέραντη πρωτοπορία που η ανθρωπότητα της οφείλει πολλά και δεν μιλάμε μόνο για την ποίηση. Γιος Δασοφύλακα με Ουκρανικές ρίζες, γεννήθηκε στη Γεωργία που στο μέλλον έμελλε να αποτελέσει τον μεγαλύτερο ποιητή του σύγχρονου κόσμου, ένα λαμπρό ταλέντο που έφυγε με ένα άδοξο τρόπο.

Πρώτη του ποιητική συλλογή υπήρξε τo Σύννεφο με παντελόνια «Облако в штанах» του Μαγιακόφσκι και η χρονιά ήταν το 1915.
Σε αυτή τη συλλογή περιέγραφε ένα μείγμα από θέματα που στο μέλλον θα γίνονταν τμήμα της ίδιας της ποίησης, επίσης ο μεγάλος αυτός δημιουργός, έμελλε να επηρεάσει κάθε “επαναστατική” σκέψη.
Ο έρωτας, η επανάσταση, η θρησκεία, και η τέχνη, μέσα από το πρίσμα ενός πληγωμένου εραστή και ενός ανεκπλήρωτου πόθου, που ενώ ολοκληρώνεται, δεν ολοκληρώνεται ποτέ, η θεματολογία του.
Ως άνθρωπος της δουλειάς και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, χρησιμοποιούσε τη γλώσσα του κοσμάκη. Ήταν τέτοια η εκφραστική του δεινότητα και απλότητα, που το έργο του την αποθέωσε και αυτή τη διάλεκτο κι αυτή δεν ήταν άλλη από τη γλώσσα του δρόμου αποδείχνοντας ότι Μαγιακόφσκι ήταν ο πρώτος ροκ ποιητής και γι αυτό τον λατρεύουμε.
Με τη γραφή του απομυθοποίησε μια για πάντα, τις ιδεαλιστικές στυλιστικές και ρομαντικές έννοιες της ποίησης και των ποιητών πριν από αυτόν.

Ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι δεν ήταν απλά ένας ποιητής, ήταν αυτός που άλλαξε τη δομή και φυσιογνωμία της ποίησης στον εικοστό αιώνα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ο σπουδαιότερος ποιητής της σύγχρονης εποχής που αναμφισβήτητα μιλάει για τον νέο τύπου ανθρώπου και που μαζί με τη λογική του μετέπειτα μεγάλου Γερμανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ κατάργησαν οριστικά και αμετάκλητα την Αριστοτελική δομή που κυριαρχούσε η αρχή το μέσον και τέλος, επιβάλλοντας την διαλεκτική ως μέσο έκφρασης τόσο στο θέατρο όσον αφορά τον Μπρεχτ, ΄΄οσο και στην ποιητική αδεία που ο μεγάλος Σοβιετικός Ποιητής επέβαλε.

Σύννεφο με παντελόνι      

Την σκέψη σας 
την ονειρεύουσα με μαλάκυνση του εγκεφάλου, 
σαν πολύσαρκος λακές πάνω στον καναπέ λιγδιασμένο, 
θα ξεσχίσω τις καρδιές σας με δεξιότητα κανιβάλου, 
θα σας περιπαίζω, θρασύς και αηδιασμένος.

Η ψυχή μου χωρίς γκρίζα μαλλιά και μπριγιάν, 
και δίχως στοργή γεροντική!
Με την ισχύ της φωνής μου κουφαίνω το σύμπαν, 
και όμορφος εικοσηδυόχρονος 
βαδίζω με σιγουριά νταηκή.

Εσείς οι τρυφερούλιδες!
Την αγάπη με το βιολί εξηγείτε.
Ο αγενής την ερμηνεύει με νταούλι.
Αλλά τον εαυτό σας να αναποδογυρίζετε, 
όπως εγώ δεν μπορείτε, 
για να γίνεστε μόνο χείλη!

Πάρτε μαθήματα!
Από τη θηλυκιά με έξω το «ρωγοβύζι», 
από το άπατο ντεκολτέ, 
η οποία τα χείλη ήρεμα ξεφυλλίζει
σαν νοικοκυρά τις σελίδες του τσελεμεντέ.

Θέλετε, 
θα είμαι κρέας σαρκοβόρο, 
ή, αλλάζοντας του πάθους την οθόνη, 
θέλετε, 
να είμαι τρυφερό δώρο, 
όχι άνδρας, αλλά σύννεφο με παντελόνι.

Δε θέλω να πιστέψω πως υπάρχει ασχημία!
Και συνεχίζω να υμνώ με βλασφημία
τους άντρες παραξαπλωμένους σαν νοσοκομείο, 
και τις γυναίκες ταλαιπωρημένες σαν παροιμία.

Όταν το σπουδαιότερο σχήμα της Ολλανδίας μαζί με τους ΕΧ, το συγκρότημα των Dirk Polak και Mick Ness, που από το 1978 μέχρι το 2016 μονοπωλούσαν το post punk. το new wave και το art rock, σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, έχει μελοποιήσει το μεγαλύτερο ποιητή του 20ου Αιώνα τον Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι, κάπου στο 1996, όταν κυκλοφόρησε από την Ελληνική Ανεξάρτητη Δισκογραφική Εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη Lazy Dog, το αριστούργημα, “The Half Inch Universe (Complete Works ’78 – 82)”, μια συλλογή δηλαδή ανέκδοτων συνθέσεων και τραγουδιών από την ίδρυση τους που στο σύνολο τους ήταν αφιερωμένος στο σοσιαλιστικό ρεαλισμό, κάτι σήμαινε αυτό….
Σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε αποδείχνει και αναδείχνει ότι το “Το μέλλον δε θα ‘ρθεί από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς”, που έλεγε και ο ποιητής.

Ξέρω τη δύναμη των λέξεων
Ξέρω την ουσία των λέξεων
Δεν είναι αυτοί που κάνουν τα θεατρικά κουτιά να χειροκροτούν
Λέξεις σαν κι αυτές κάνουν τα φέρετρα να ξεσπούν
Βάλτε τα να ακολουθήσουν τα τέσσερα δρύινα πόδια τους
Συμβαίνει να πετιούνται έξω
Δεν τυπώθηκε, δεν δημοσιεύτηκε
Όμως η λέξη καλπάζει, η περίμετρος της σέλας σφίχτηκε
Κυκλοφορεί στους αιώνες και τα τρένα πλησιάζουν
Να γλείφουν… τα σκληραγωγημένα από τον κόπο χέρια της ποίησης

Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι,

Τους προβολείς στήσε
άπλετο φως στη ράμπα να πέφτει.
Η δράση να κυλάει
να παρασέρνεται στη δίνη.
Η τέχνη δεν πρέπει ν’ αντανακλά
σαν τον καθρέφτη
μα σαν φακός να μεγεθύνει.

Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι,
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  

Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.