Δεν ήταν ποιητής, ήταν σύννεφο με παντελόνι…

Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский

Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский

Δεν ήταν μόνο ποιητής, αλλά μια πολυσχιδής προσωπικότητα που άλλαξε τα πάντα στο διάβα της ως πρωτοπορία στην τέχνη, αν όχι στις τέχνες. Εκτός από ποιητής, υπήρξε και σχεδιαστής αφίσας, ηθοποιός(σε θέατρο και κινηματογράφο), θεατρικός συγγραφέας, συγγραφέας, καλλιτέχνης, ζωγράφος, δημοσιογράφος, ηθοποιός θεάτρου, σεναριογράφος, αλλά και
σκηνοθέτης, ενώ για τις γυναίκες υπήρξε ένας γοητευτικότατος ανήρ.

Το όνομα του Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Μαγιακόφσκι (Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский), γεννήθηκε στις 19 του Ιούλη του 1893 και έφυγε σαν σήμερα 14 του Απρίλη του 1930, ένας θρύλος και μια απέραντη πρωτοπορία που η ανθρωπότητα της οφείλει πολλά και δεν μιλάμε μόνο για την ποίηση. Γιος Δασοφύλακα με Ουκρανικές ρίζες, γεννήθηκε στη Γεωργία που στο μέλλον έμελλε να αποτελέσει τον μεγαλύτερο ποιητή του σύγχρονου κόσμου, ένα λαμπρό ταλέντο που έφυγε με ένα άδοξο τρόπο.

Πρώτη του ποιητική συλλογή υπήρξε

To Σύννεφο με παντελόνια «Облако в штанах» του Μαγιακόφσκι και η χρονιά ήταν το 1915. Σε αυτή τη συλλογή περιέγραφε ένα μείγμα από θέματα που στο μέλλον, επίσης, έμελλε να επηρεάσει κάθε “επαναστατική” σκέψη.Ο έρωτας, η επανάσταση, η θρησκεία, και η τέχνη, μέσα από το πρίσμα ενός πληγωμένου εραστή και ενός ανεκπλήρωτου πόθου, που ενώ ολοκληρώνεται, δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Ως άνθρωπος της δουλειάς και των φτωχών στρωμάτων, η γλώσσα του ήταν τέτοια που το έργο του την αποθέωσε και αυτή δεν ήταν άλλη από τη γλώσσα του δρόμου αποδείχνοντας ότι Μαγιακόφσκι ήταν ο πρώτος ροκ ποιητής και γι αυτό τον λατρεύουμε. Με τη γραφή του για απομυθοποίησε τις ιδεαλιστικές στυλιστικές και ρομαντικές έννοιες της ποίησης και των ποιητών πριν από αυτόν.

Σύννεφο με παντελόνι      

Την σκέψη σας 
την ονειρεύουσα με μαλάκυνση του εγκεφάλου, 
σαν πολύσαρκος λακές πάνω στον καναπέ λιγδιασμένο, 
θα ξεσχίσω τις καρδιές σας με δεξιότητα κανιβάλου, 
θα σας περιπαίζω, θρασύς και αηδιασμένος.

Η ψυχή μου χωρίς γκρίζα μαλλιά και μπριγιάν, 
και δίχως στοργή γεροντική!
Με την ισχύ της φωνής μου κουφαίνω το σύμπαν, 
και όμορφος εικοσηδυόχρονος 
βαδίζω με σιγουριά νταηκή.

Εσείς οι τρυφερούλιδες!
Την αγάπη με το βιολί εξηγείτε.
Ο αγενής την ερμηνεύει με νταούλι.
Αλλά τον εαυτό σας να αναποδογυρίζετε, 
όπως εγώ δεν μπορείτε, 
για να γίνεστε μόνο χείλη!

Πάρτε μαθήματα!
Από τη θηλυκιά με έξω το «ρωγοβύζι», 
από το άπατο ντεκολτέ, 
η οποία τα χείλη ήρεμα ξεφυλλίζει
σαν νοικοκυρά τις σελίδες του τσελεμεντέ.

Θέλετε, 
θα είμαι κρέας σαρκοβόρο, 
ή, αλλάζοντας του πάθους την οθόνη, 
θέλετε, 
να είμαι τρυφερό δώρο, 
όχι άνδρας, αλλά σύννεφο με παντελόνι.

Δε θέλω να πιστέψω πως υπάρχει ασχημία!
Και συνεχίζω να υμνώ με βλασφημία
τους άντρες παραξαπλωμένους σαν νοσοκομείο, 
και τις γυναίκες ταλαιπωρημένες σαν παροιμία.

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal