Οι 30 σπουδαιότεροι δίσκοι της δεκαετίας του 2010

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Η δεκαετία του 2010 έβγαλε πράγματα και θαύματα και θαυμάσιες δισκογραφημένες σε βινύλιο και στο διαδίκτυο δουλείες τόσο από νεότερες, όσο και από παλαιότερες μπάντες. Το πρόβλημα είναι ότι οι τελευταίες που έτσι κι αλλιώς επηρέασαν νομοτελειακά τις πρώτες, βγάζουν ακόμα και σήμερα ανώτερες δουλειές, τρεις ακόμα και τέσσερις δεκαετίες από την εμφάνιση τους, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά κι αυτό δεν είναι και τόσο ευοίωνο γεγονός. Όλα έχουν όμως μια λογική η δεκαετία 2009-2019 δοκιμάστηκε από το 2006 σε ένα νέο πεδίο που ουσιαστικά σήμαινε την σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση της δισκογραφίας από τη μουσική βιομηχανία και την μεγάλη υποχώρηση που υπέστη τόσο ο ηλεκτρικός ήχος(ροκ σε όλες του τις εκφάνσεις), όσο και η μαύρη μουσική κυρίως η Jazz . Σε αυτή τη φάση μικρά και νεότερα σχήματα που δοκίμαζαν την τύχη τους από το κομβικό 2002 και έπειτα στην παραπαίουσα δισκογραφία είχε ως αποτέλεσμα την αναδιάταξη της μουσικής βιομηχανίας, το πέρασμα της σε μια νέα φάση που σήμαινε το κλείσιμο εταιρειών, μουσικών χώρων, ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προϊόντος σε εξαγωγή. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω ήρθε και η μεγάλη καπιταλιστική κρίση του 2008 και εξόντωσε στην κυριολεξία ταλέντα που δεν είχαν χώρο πλέον, όχι μόνο να εκφραστούν, αλλά και να αναπνεύσουν. Στις αρχές τις τρέχουσας δεκαετίας είδαμε ξεχασμένα και ξεπερασμένα σχήματα που έρχονταν από την δεκαετία του 1970 να ξανακάνουν την επανεμφάνιση τους, μόνο και μόνο γιατί μαζί αυτά των 1975-2000 μπορούσαν να κρατήσουν όρθιο όλο το οικοδόμημα της μουσικής βιομηχανίας τόσο από τις συναυλίες, όσο και από το τεράστιο αποθεματικό που είχαν συγκεντρώσει από τα πνευματικά δικαιώματα και από τις πωλήσεις δίσκων κατά το παρελθόν. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό, ότι στην δεκαετία του 2010, τα hardrock και progressive σχήματα της περιόδου 1969-1974 να πάνε άπατα κυρίως με τον ξεπερασμένο στίχο και ήχο τους, σε αντίθεση με αυτά που από το 1975 μέχρι το 2005, άλλαξαν τον ηλεκτρικό και χάλκινο ήχο. Τα νεότερα δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά πράγματα γι αυτό και η δεκαετία του 2010 είναι η πρώτη δεκαετία που οι παλιοί είναι κατά πολύ ανώτεροι από τους νεότερους.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Έτσι έχουν τα πράγματα που δυστυχώς η ευτυχώς δεν αλλάζουν και για να μην γινόμαστε ιδεαλιστές που αναζητάμε μόνο το όνειρο χωρίς να προσεγγίζουμε την πραγματικότητα, αυτή αποδείχνει συνεχώς πως καθορίζει και το τι είδους όνειρο θα μπορέσει να επιβιώσει. Η απόλυτη κυριαρχία των σχημάτων που έδρασαν και παρέδωσαν σε μια εικονικά αποδεκατισμένη δισκογραφία, τη νέα φάση της μουσικής βιομηχανίας, χωρίς MTV, χωρίς μεγάλους εξειδικευμένους ραδιοσταθμούς σε AM &FM, με νέες μικρές εταιρίες να μπαίνουν στο προκήνιο, όπως ακριβώς μπήκαν οι ανεξάρτητες εταιρείες στη δεκαετία του 1975-1985, με φτηνότερα(μπηρ παρά) μέσα αναπαραγωγής τόσο σε βινύλιο, τόσο σε κασέτες, όσο και σε CD/DVD, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, άρχισε να φέρνει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα κάπου από το 2015 και έπειτα, μεσούσης της κρίσης. Θεωρητικά, αλλά και πρακτικά η μεταβατική φάση του νέου lofi που όλα γίνονταν στο διαδίκτυο τελείωσε κάπου εκεί να έχει την απόλυτη κυριαρχία και να παραδίδει αρχικά σε συλλέκτες και μετά σε ακροατές του μέσου όρου τη χαρά βινυλίου χωρίς να εξαφανίσει τη φτηνότατη λύση του internet, να επιστρέφει και να και επανακάμπτει πανηγυρικά και ευτυχώς για τα καλά σταθερά και μόνιμα, όπως είχαμε προβλέψει σε ραδιοφωνική μας εκπομπή στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν δηλαδή άρχισε να το αντικαθίσταται μαζικά από το cd.

Ο παρακάτω κατάλογος των 30 καλύτερων δουλειών της τρέχουσας δεκαετίας αναδείχνει όλα τα παραπάνω εισαγωγικά, φτάνει να δει κανείς τις χρονολογίες και τα ονόματα που καλύπτουν το 70% του κατ εμάς καταλόγου.

1MudhoneyDigital Garbage 2018
Hotel X X Years 2015
2 Black Flag What The… 2013
3Meat PuppetsDusty Notes2019
4Bad ReligionAge of Unreason2019
5PixiesBeneath the Eyrie2019
HOR Culture Wars 2010
6New Model ArmyFrom Here2019
7 Mark Lanegan Band Somebody’s Knocking2019
8Guided By VoicesZeppelin Over China2019
9Dream SyndicateThese Times2019
10HORSLO ‘&’ SLEAZY 2014
Paint ThinnerHagioscope to the Heart2019
11The MenzingersHello Exile2019
12AdolescenceCropduster2018
13Giant SandReturns To Valley Of Rain2018
Mojack Under the Willow Tree 2011
14BokomolechBright New Darkness2019
15Mark Lanegan BandBlues Funeral2012
Jambang 200 Days in Space 2010
16BambaraShadow on Everything2018
17SlowdiveSlowdive2017
18SWANSThe Seer2012
Greg Ginn & the Texas Taylor Corrugators Legends of Williamson County 2010
19PennywiseAll or Nothing2012
20PixiesIndie Cindy2014
21Pixies Head Carrier 2016
22 Allah Las Polar Onion 2019
23 Atlantæum Flood One day 2019
24 Bring Me The Horizon Sempiternal 2013
25 Green Day Awesome as Fuck 2011
26 Foals Holy Fire 2013
27 Primus Green Naugahyde 2011
28 Foo Fighters Sonic Highways 2014
29 Melvins Hold It In 2014
30 Mojack Hijinks2011
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Font Resize
istosch webPortal