Dario-Fo, ένας στρατευμένος κονδυλοφόρος που Φόραγε Φράκο

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Αιαδικτυακά Μαθήματα Αγγλικών, από την διακεκριμένη Καθηγήτρια Αρχοντούλα Κορεκτσίδου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

 

 

Dario-Fo, ένας στρατευμένος κονδυλοφόρος που Φόραγε Φράκο

Ο Dario Fo‎, γεννήθηκε στο Leggiuno-Sangiano της επαρχίας του Δήμου Βαρέζε,της βορειοδυτικής Λομβαρδίας στις 24 του Μάρτη του 1926 κι έφυγε στα 90 του χρόνια, σαν σήμερα στις 13 του Οκτώβρη του 2016.
Αυτό το θαυμάσιο ταλέντο που δεν παρέμεινε φυσικά μόνο τέτοιο, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς θεατρικούς συγγραφείς, σαρκαστικός ευθυμογράφος, που ποιούσε ήθος τόσο ως ηθοποιός, όσο και ως θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης μουσικών θεμάτων που λειτουργούσαν ως χαλί στις παραστάσεις που έδινε τόσο αυτός, όσο και οι Θίασοι που τον Διασκεύαζαν, η επί το ορθότερο τον μετέφεραν στο σανίδι, δεν είναι καθόλου τυχαίο δε, ότι βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο, μιας και ο Ντάριο Φο, ήταν εξωπραγματικός και ταυτόχρονα ο γήινος και στρατευμένος.

Παρότι χρησιμοποιούσε τις τεχνικές της “Commedia dell’arte” (δηλαδή της κωμωδίας της τέχνης, που εξάλλου, επί λέξει αυτό σημαίνει), όχι με την παραδοσιακή έννοια της και με όρους αυστηρής καλλιτεχνικής φύσης και βιώματος, αλλά με αυτήν της τεχνικής και του επαγγελματισμού της υποκριτικής τέχνης. Ωστόσο όμως, ο Ντάριο Φο, πειραματίζονταν πάνω σε αυτό με ένα λίγο ως πολύ αυστηρό δικό του τρόπο και ουσιαστικά παρέκαμπτε σε μεγάλο βαθμό ακόμα και τα πρωτόκολλα της.
Στην πραγματικότητα, είχε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση, στη σχέση της κωμωδίας με την αυστηρή τεχνική απόδοση της και όχι με τον καλλωπισμό της, ούτως ώστε να τονίζουν και να στρογγυλεύουν καλλιτεχνικά τις άγριες, επιθετικές και σκληρές γραμμές, του σεναρίου.
Λάτρευε να εργάζεται με επαγγελματίες ηθοποιούς που φυσικά θα ακολουθούσαν πιστά τον μαέστρο τους, όχι μόνο κατά το γράμμα του έργου, αλλά και κατά το πνεύμα, με κάθε λεπτομέρεια υποκριτικής τεχνικής να αποθεώνεται, ιδιαίτερα σε μη βιωματικούς ρόλους που απαιτούσαν και αυτοσχεδιασμό. Αυτό όμως εμμέσως πλην σαφώς ερχόταν σε αγεφύρωτη αντίθεση με τους χαρακτήρες που ενσάρκωναν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, της λόγιας κωμωδίας.
Με τους τελευταίους, τόσο ο Φο, όσο και ” η κλασσική “Commedia dell’arte δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν τεχνικά, αλλά καλλιτεχνικά(δηλαδή, με υπερβάλλον ζήλο, εκεί που δεν χρειαζόταν) μιας και αυτοί λειτουργούσαν βιωματικά, σε αντίθεση με τους παραπάνω επαγγελματίες που έφταναν την υποκριτική στα κόκκινα, χωρίς περιττές πινελιές, γιατί πολύ απλά, δεν ήταν ταύροι σε υαλοπωλεία.
Αυτός φυσικά, ήταν και ο βασικότερος λόγος που συνεργαζόταν τόσο στενά με την ηθοποιό και μετέπειτα σύζυγό του, Franca Rame, μια σπουδαία ηθοποιό του θεάτρου, με καταγωγή τη Βόρειο Δυτική Λομβαρδία, η οποία εκτός από μια πολύ ιδιαίτερη υποκριτική ηρωίδα που μπορούσε να αυτοσχεδιάζει σχεδόν τα πάντα, διατέλεσε συγγραφέας και συνδικαλίστρια με σοσιαλιστικό παρονομαστή.

Αυτό το ιδιαίτερο ταλέντο που εκτός από όλα τα παραπάνω διετέλεσε κινηματογραφικός ηθοποιός, ζωγράφος, ποιητής, σκηνογράφος και ενδυματολόγος, «έθετε τον δάκτυλον επί (εις) τον τύπον των ήλων» και κυρίως βαθιά μέσα στο μάτι των φασιστών της Δημοκρατίας του Σαλό, τον οποίο, όχι τυχαία τον είχαν στρατολογήσει ως κληρωτό και δια της βίας, μόνο και μόνο, για να σταματήσει να φυγαδεύει μαζί με μια αντιστασιακή ομάδα, πρόσφυγες και στρατιώτες των συμμάχων στην Ελβετία, ωστόσο κατάφερε να δραπετεύσει και να κρυφτεί για το υπόλοιπο του πολέμου, ενώ μετά από αυτόν να σπουδάσει αρχιτεκτονική και να στηρίζει με κάθε τρόπο την εργατική τάξη σχεδόν σε όλα του τα έργα, τονίζοντας τις αδυναμίες της, ενώ υπήρξε και λάτρης του Κινηματογραφικού Ιταλικού Νεορεαλισμού.
Έμαθε να φωνάζει με τα κείμενα του στα μούτρα του συστήματος που μεταπολεμικά πήγε να στηθεί στη χώρα του και όχι μόνο σε αυτή, ως άλλο αναρχικό πνεύμα με ταξικό πρόσημο και προσανατολισμό, ενάντια στους μικροαστούς και στους φασίστες, αλλά κυρίως στους μεγάλους επιχειρηματίες και στους χρηματιστές, αφενός μεν σατιρίζοντας τους μόνιμα και σταθερά, ως αντίπαλο, αφετέρου δε, αναγνωρίζοντας την ενότητα τους στην ταξική συνείδηση και στην γνώση που είχαν και συνεχίζουν να έχουν και να επεκτείνουν ακόμα και σήμερα επιστημονικά τα συμφέροντα τους, ότι παρά τις μεταξύ τους επιχειρηματικές αντιθέσεις, ο βασικός τους αντίπαλος τους είναι μόνο οι εργάτες.
Με τον ίδιο τρόπο, να τονίζει διαρκώς και αλληγορικά, ότι δεν προτίθεται να πληρώσει κανενός είδους λογαριασμό για αέρα κοπανιστό, χορεύοντας με τη σύζυγο του, την παντομίμα των πιστολέρο, δηλαδή τους ίδιους σημειολογικά, στην πραγματικότητα, ως κονδυλοφόρους της υπέροχης γραφής του, όπου με τον τρόπο αυτό, μετατρέπονται σε αρχαγγέλους, που δεν Παίζουν Φλίπερ, αλλά προσπαθούν να πείσουν τους εργάτες, πως δε φτάνει να γνωρίζουν 300 λέξεις όλες κι όλες, γιατί τα Αφεντικά γνωρίζουν 1000 κι αν δεν αυτομορφωθούν, θα τους πάρουν φαλάγγι.
Πως ο Πάπας και η Μάγισσα παρά τις αντιθέσεις τους, είναι τίγρεις που θα κατασπαράξουν και θα καταπνίξουν, μαζί με τα σύμβολα της δύσης και της ανατολής, τους ανώμαλους Δικέφαλους, όποιον πάει να σηκώσει ανοργάνωτος και από μόνος του το κεφάλι και όλοι αυτοί που προτείνουν Σπίτι, Κρεβάτι κι Εκκλησία(δηλαδή, μαμ, κακά και νάνι και από εκεί και πέρα τίποτα άλλο), σπρώχνουν μια άλλου είδους μαριχουάνα που μοιάζει πιο γλυκιά, αλλά είναι αυτή που προξενεί το μεγαλύτερο κακό στην κοινωνία που αντί για Φενταγίν(θεματοφύλακα των επαναστατικών διαδικασιών), σε μπούφο, ανήμπορο να διεκδικήσει κάτι σημαντικό για το αύριο.
Ο Ντάριο Φο, δεν ήταν απλά εξαιρετικός, ήταν η στρατευμένη απόλαυση.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Ενισχύστε Οικονομικά Την Αρθρογραφία του istosch

«Σ’ έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες: αχ, σας παρακαλώ, θα μπορούσατε λιγάκι να μου κάνετε λίγο χώρο ν’ αναπνεύσω κι εγώ; θα μπορούσατε να είστε λίγο πιο καλός, με λίγη περισσότερη κατανόηση; Ας συμφωνήσουμε…»

Dario Fo

Όχι. Ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις μαζί τους είναι να τους στριμώξεις στον καμπινέ, να τους χώσεις το κεφάλι μέσα στη λεκάνη και να τραβήξεις το καζανάκι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, ίσως με λιγότερο φανταχτερές βιτρίνες, ίσως με λιγότερες λεωφόρους, αλλά με λιγότερες λιμουζίνες, με λιγότερους απατεώνες. Τους πραγματικούς απατεώνες, αυτούς τους μισάνθρωπους με τις χοντρές κοιλιές. Κι έτσι θα είχαμε δικαιοσύνη.

Dario Fo

Δάχτυλο στο μάτι (Il dito nell’occhio, 1953)
Οι Αρχάγγελοι δεν Παίζουν Φλίπερ (Gli arcangeli non giocano a flipper, 1959)
Είχε δυο Πιστόλια (με Άσπρα και Μαύρα Μάτια) (Aveva due pistole dagli occhi bianchi e neri, 1960)
Αυτός που Κλέβει ένα Πόδι Έχει Τύχη στην Αγάπη (Chi ruba un piede è fortunato in amore, 1961
Η Μεγάλη Παντομίμα (΄΄Grande pantomime con bandiere e pupazzi piccolo I medi΄΄), 1968
Μίστερο Μπούφο (Mistero Buffo, 1969)
Ο Εργάτης Ξέρει 300 Λέξεις το Αφεντικό 1000, Γι’ αυτό Είναι Αφεντικό (L’operaio conosce 300 parole il padrone 1000 per queato lui e il padrone, 1969)
Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού (Morte accidentale di un anarchico, 1970)
Φενταγίν (Fedayin, 1971)
Δεν Πληρώνω! Δεν Πληρώνω! (Non si paga, non si paga!, 1974)
Η Μαριχουάνα της Μαμάς Είναι πιο Γλυκιά (La marijuana della mamma è la piu bella, 1976)
Όλο Σπίτι, Κρεβάτι κι Εκκλησία (Tutti casa letto e chiesa, 1977)
Η Ιστορία μιας Τίγρης κι Άλλες Ιστορίες (Storia della tigre et altre storie, 1978)
Η Όπερα του Ζητιάνου, (L’opera dello sghignazzo, 1981)
Μια Μάνα (Una madre, 1982)
Το Ανοιχτό Ζευγάρι (Coppio aperta, 1983)
Ελισάβετ: Γυναίκα Κατά Λάθος (Quasi per caso una donna: Elisabetta, 1984)
Το Ημερολόγιο της Εύας (Diario di Eva, 1984)
Ένας Ήταν Γυμνός κι ο Άλλος Φόραγε Φράκο (L´uomo nudo e l´uomo in frak, 1985)
Ο Πάπας και η Μάγισσα (Il papa e la strega, 1989)
Ο Ανώμαλος Δικέφαλος (L’anomalo Bicefalo, 2003)

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.


Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.