Ο Μεγάλος Δικτάτωρ

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Αιαδικτυακά Μαθήματα Αγγλικών, από την διακεκριμένη Καθηγήτρια Αρχοντούλα Κορεκτσίδου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ 

Σαν εχτές, στις 15 του Οκτώβρη του 1940 στη Νέα Υόρκη, προβλήθηκε για πρώτη φορά, μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου σε σκηνοθεσία και πρώτο βασικό ρόλο από τον Τσάρλι Τσάπλιν, ενώ πρέπει να σημειώσουμε και θυμίσουμε κάπου εδώ πέρα, ότι είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία του μεγάλου αυτού τοτέμ της έβδομης τέχνης, που δεν ήταν βουβή.
Τα πρώτα ανεπίσημα γυρίσματα της ξεκίνησαν το 1936, ωστόσο συχνά πυκνά σταματούσαν και οι λόγοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Μάλλον επειδή είχε να κάνει με την περίοδο που η χρηματοδότηση του Γ’ Ράιχ από Αμερικανικές Πολυεθνικές, δεν είχε σταματήσει και σε μια εποχή πραγματικά έρεβος, δηλαδή κατράμι. Φυσικά όλο το σενάριο της, ήταν προσαρμοσμένο σε αυτά τα σκιώδη γεγονότα που οι μελανοχίτωνες και η εν δυνάμει κτηνωδία τους, ήταν στο Απόγειο, αλλά δεν είχε ακόμα εκδηλωθεί πολεμικά.
Η εν λόγω αριστουργηματική κινηματογραφική απόπειρα ουσιαστικά επιτάχυνε τα γυρίσματα μετά το 1939, και δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά, μια κωμικοτραγική προσπάθεια ανάδειξης και ταυτόχρονα ένας χλευασμός στα μικροαστικά υποκατώτατα ένστικτα, που αποδέχονταν άκριτα και αβασάνιστα, τα απέραντα σκοτάδια της πιο σκοτεινής και επιθετικής μορφής του Ιμπεριαλισμού. Που για να καταφέρει το ικανό ποσοστό κερδοφορίας, βρίσκει καταφυγή σε παλαιότερες μορφές εκμετάλλευσης τόσο στην περίοδο της Αριστοκρατίας, όσο και της δουλοκτησίας, εξάλλου δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι μέσα σε αυτή την κρίσιμη για τα Ευρωπαϊκά Μονοπώλια περίοδο, δηλαδή μετά το οικονομικό κραχ του 1929-1933, ανέτρεξαν σε προγενέστερα εκμεταλλευτικά συστήματα, που η σκλαβιά δεν ήταν μόνο μισθωτή, αλλά και άλλων ειδών.
Ούτε είναι τυχαίο, ότι αποκαλύφθηκαν και αποθεώθηκαν εκείνη ακριβώς την εποχή, όλα εκείνα τα εργαλεία και όλη εκείνη η αρχιτεκτονική, του διαίρει και βασίλευε με ακόμα πιο σκληρούς όρους από αυτούς της εποχής που εκφραζόταν από τη Βρετανία, όσο και από την αρχαιότερη Ρωμαϊκή λογική του.
Επρόκειτο για μια πολιτική κινηματογραφική προσπάθεια αποτύπωσης και καυστικής κριτικής αντανάκλασης, εκείνης της περίεργης εποχής του μεσοπολέμου, που προετοίμαζε τον επερχόμενο νέο μεγάλο Πόλεμο.


Η κινηματογραφική αυτή καταγραφή, πραγματοποιήθηκε με όρους ενός πρώιμου, αλλά καθόλου ανώριμου αντιφασισμού που ουσιαστικά φώναζε πως αυτά τα περίεργα προτάγματα κοινωνικού αυτοματισμού θα οδηγήσουν στα χειρότερα που όμοια της η ανθρωπότητα δεν είχε γνωρίσει, όχι μέχρι τα τότε, αλλά και μέχρι σήμερα.
Για πρώτη φορά στο πεδίο της κινηματογραφικής τέχνης, με μπροστάρη τον Τσάρλι Τσάπλιν, που έδωσε ρεσιτάλ τόσο σκηνοθεσίας, όσο και ερμηνείας, ένα σενάριο αποκάλυψε μια επερχόμενη διαστροφή και πολύ εύστοχα για μια δράκα κινηματογραφικών κριτικών, έλεγαν και έγραφαν, ότι ήταν η φυσική συνέχεια των “Μοντέρνων Καιρών” του 1935.
Την ίδια στιγμή που γράφονταν το σενάριο και ο Τσάπλιν κινηματογραφούσε αυτό το αριστούργημα της έβδομης τέχνης(που όμοιο του δεν είχε γυριστεί ξανά και έκτοτε από το Χόλιγουντ), ο φασισμός και ο ναζισμός κάλπαζε, σαν μια άγρια και επιθετική μορφή καρκίνου, που εξαπλωνόταν σαν χολέρα σε μεγάλα τμήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων των Ευρωπαϊκών πόλεων κωμοπόλεων και χωριών, με ερείσματα τόσο στη Βρετανία, όσο και μέσα στις ΗΠΑ, δεν ήταν τυχαίο, ότι κάποια από τα μονοπώλια των τελευταίων εξόπλιζαν τους ναζί.
Κέρδιζε σε πρώτη φάση προοδευτικά και σε δεύτερη φάση εκθετικά έδαφος στην καρδιά, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου, κυρίως στην Ηπειρωτική Κεντρική Ευρώπη, ως ένα κοινωνικό φαινόμενο που θα ξεβρόμιζε τον τόπο, αν όχι και το βόθρο μαζί(σας θυμίζει κάτι αυτό μήπως);
Για τα συντηρητικά μικροαστικά στρώματα που πίστευαν ότι είναι τάξη κι ο φασισμός τους το πρόσφερε απλόχερα, ήταν μια φαινομενική λύτρωση, μια εωσφορικού η προμηθεϊκού τύπου εκτυφλωτική νέα αρχή και λύση, απέναντι στις πολιτικές που τα οδηγούσαν σε συμπίεση τόσο από την εργατική, όσο και την αστική τάξη.
Τους έδωσε αρχικά την αίσθηση του “καθαρτηρίου” από τον καπιταλισμό και τις χρηματοοικονομικές του αμαρτίες, χωρίς όμως να είναι κάτι άλλο έξω και πέρα από αυτόν και μάλιστα στον ανώτατο βαθμό με την προσθήκη των πιο σκοτεινών κοινωνικών θρησκευτικής ευλάβειας σχέσεων, αλλά και παραγωγής.
Η κατ’ όνομα μεσσία τάξη απ΄ τους Φασίστες, σε συγκερασμό με τα λούμπεν στοιχεία που κι αυτά συγκλονίστηκαν αναλόγως και θεώρησαν ότι είδαν το φως το αληθινό και συμμάχησαν με τις πολυεθνικές που έδρευαν, αρχικά στις χώρες τους, αυτά τους έλεγαν τόσο ο Αδόλφος Χίτλερ, όσο και ο μέντορας του Μπενίτο Μουσολίνι.


Με τους Δικτάτορες αυτού του τύπου σε πρώτη φάση, θεώρησαν ότι βρήκαν την κότα που θα τους γεννάει τα χρυσά αυγά και ότι μπήκαν για τα καλά στη “μαντζιαδούρα”, μέχρι που τους περίμενε στην επόμενη φάση το μέτωπο και ειδικά το Ανατολικό με τα εκατομμύρια φέρετρα του πολέμου αστραπή – αρχικά και του ολοκληρωτικού πολέμου από το Καλοκαίρι του 1943 και μετά την Μάχη του Κουρσκ.
Η συνθηματολογία με πολύ μεταφυσική και άλλη τόση αντιαισθητική γκλαμουριά, ήταν βάλσαμο για όλους εκείνους που το μίσος, που η ίδια η ανταγωνιστική φύση του καπιταλισμού γεννούσε, δεν άφηνε πολλά περιθώρια παρερμηνειών και ο μεγάλος Σαρλώ τα επεσήμανε πριν να είναι αργά, αλλά το κουτί της Πανδώρας είχε ανοίξει και ο κύβος είχε προ πολλού ριφθεί και οι μικροαστοί και οι Λούμπεν ζούσαν μες στην καλή χαρά. που στην ούγια της έγραφε πλιάτσικο στις περιουσίες των Εβραίων, των ΑΜΕΑ, των Κομμουνιστών κοκ.
Ενώ αρχικά το έδαφος αυτής της κτηνωδίας, έβρισκε “πεδίο δόξης λαμπρόν”, στην απόλυτη πολιτική έκφραση των μικροαστών, στα στενά συμφέροντα τους και μέσα από τις συντεχνίες στην ταξική τους φύση που άγεται και φέρεται από τη συνθηματολογία των χυδαιότερων και πιο φρικτών δημαγωγών, που διακηρύττουν το μίσος για πολιτική και ιδεολογική γραμμή πλεύσης.
Στην αποθέωση των υποκατώτατων ενστίκτων, αυτών που σκόρπιζαν το θάνατο, όλη μέρα, κάθε μέρα, η οδηγούσαν στα κρεματόρια απανταχού της Ευρώπης, εκατομμύρια ανθρώπους επιφέροντας το θάνατο σε πάνω από 75.000.000 από αυτούς και φυσικά τον τραυματισμό, η την καταστροφή σε άλλους τόσους, σημαδεύοντας τις ζωές τους άπαξ και δια παντός.
Αυτό που ο Μεγάλος Ερωτικός και δικός μας Μάνος Χατζιδάκις τοποθέτησε σχεδόν λίγο κάτω από τον μισό Αιώνα μετά, για τον Φασισμό, το είχε πραγματοποιήσει και αναδείξει πολύ νωρίτερα με το “Μεγάλο Δικτάτορα” ο τεράστιος Τσάρλι Τσάπλιν και φυσικά με κινηματογραφικούς όρους και με όρους παντομίμας, που όχι μόνο σατίριζε η χλεύαζε το απόστημα της ανθρωπότητας, αλλά έκανε και το Χίτλερ να τον μισήσει Θανάσιμα.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Ενισχύστε Οικονομικά Την Αρθρογραφία του istosch


“Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.
Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει, ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια”.

Μάνος Χατζιδάκις

Φυσικά ο Τσάπλιν σε αντίθεση με τον δικό μας Μάνο που στοχάζονταν περί του θηρίου, έκανε μια υπέροχη από όλες τις απόψεις κωμωδία, που κατά βάση, ήταν μια παρωδία, ένα ρεζίλεμα του φασισμού – ναζισμού, σε ύψος, βάθος, μήκος και πλάτος, που επενέργησε ευεργετικά και συνεχίζει να επενεργεί έτσι, ακόμα και σήμερα, ως η κορωνίδα του αντιφασιστικού και αλληγορικού σινεμά, που σου δημιουργεί αρχικά γέλωτα και στην πορεία, επιφέρει απέραντο προβληματισμό και άλλη τόση θλίψη.
Ο “Μεγάλος Δικτάτωρ” , ενυπάρχει σε κάθε λίστα με τις 100 σπουδαιότερες ταινίες του 20ου αιώνα, σχεδόν σε κάθε λίστα για τις ταινίες του Χόλιγουντ, καθώς και στη δικιά μας, δηλαδή αυτή του παρόντος portal.
Στο δια ταύτα τώρα, ένας Εβραίος κουρέας εμπλέκεται σε μια σειρά από σπαρταριστές ατάκες, αλλά και σε μια σειρά από κωμικές παρεξηγήσεις εξαιτίας της τεράστιας ομοιότητάς του(στα όρια του κλώνου) με το δικτάτορα Χίνκελ και στο εν λόγω φιλμ.
Στον “Μεγάλο Δικτάτωρ” το μπαράζ από διαδοχικές, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση κωμικές παρεξηγήσεις, αντανακλώνται καθημερινά στον μέχρι πρότινος, πέραν κάθε υποψίας και ταυτόχρονα ανυποψίαστο Εβραίο κουρέα- κομμωτή , εξαιτίας της σε επίπεδο κλώνου, ομοιότητάς του με το δικτάτορα Χίνκελ δηλαδή στον Αδόλφο Χίτλερ.
Στον “Μεγάλο Δικτάτωρ” ο Τσάπλιν πάει σε άλλο επίπεδο την υποκριτική για τις ανάγκες αυτής της ατελείωτης ταινίας και φυσικά την σκηνοθεσία μέσα από τα στούντιο του Χόλιγουντ, κατανοώντας εις βάθος την εποχή του.
Η υποκριτική του δεινότητα και το ειδικό βάρος της ταινίας, τον οδηγούν στη σκηνή, λες και γεννήθηκε γι αυτήν την ταινία, όπου το πάθος ξεχειλίζει απ΄ τα αυτιά καθώς και το αστείρευτο ταλέντο του, και με το να κινηματογραφεί τον ηθοποιό εαυτό του, σε διπλό ταμπλό δηλαδή σε διπλό ρόλο.
Από τη μια πραγματοποιείται η συνειδητή αναφορά στην φιγούρα στο επίπεδο της καρικατούρας- παρωδίας του Αδόλφου Χίτλερ(ως ένας ναρκισσιστής και διπολικός Φυρερίσκος στο επίπεδο της ψύχωσης) και εκτοξεύει την πολιτική σάτιρα στο διάστημα, πολύ πριν σε αυτό βρεθεί ο Σοβιετικός Γ. Γκαγκάριν, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Εκεί όμως που όλες οι άμυνες του θεατή πέφτουν, είναι όταν πραγματοποιεί την πλέον ασυναγώνιστη η σκηνή(και μια από τις σκηνές-διαδοχικά καρέ ορόσημα στην παγκόσμια κινηματογραφία), όταν αρχίζει τα αργόσυρτα εμπρόσθια και οπίσθια λακτίσματα, την πετοσφαίριση και τα τσαλιμάκια με την υδρόγειο-μπαλόνι, γελοιοποιώντας τον Αδόλφο, προτού έρθει ο συγκλονιστικός μονόλογος του φινάλε να ραγίζει καρδιές.
Η ταινία αυτή του Τσάπλιν, εκτός του ότι ήταν και η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του, στους κύκλους των κριτικών του κινηματογράφου θεωρείται και η σημαντικότερη για κάθε σάτιρα σε κάθε εποχή και από κάθε χώρα, studio κοκ.
Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, καθότι υπήρξε υποψήφιος για πέντε Όσκαρ, όπως Καλύτερης Ταινίας, Πρώτου΄ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, δεύτερου’ Ανδρικού Ρόλου και Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, αυτό που την έκανε πιο σημαντική και πλέον χαρακτηριστική με όλη τη σημασία της κάθε λέξης ξεχωριστά, γιατί απόδωσε την εποχή της στο έπακρο, ως ένα σημαντικό ιστορικό αντιφασιστικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά, γιατί τσάκισε και συνεχίζει να τσακίζει το φασισμό και γιατί σε κάθε επανάληψη της, όχι μόνο δεν γίνεται κουραστική, αλλά αποκαλύπτει όλο και νεότερες πλευρές γιατί ο φασισμός – ναζισμός είναι απεχθής.

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.


Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.