Ο Προμαχώνας Mocenigο και η αντίληψη της “αναστήλωσης” του

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Ο Προμαχώνας Mocenigο και η αντίληψη της “αναστήλωσης” του

Εδώ στα Χανιά το κακό έχει παραγίνει με τις κατεδαφίσεις, μετά το παλιό Νοσοκομείο, το Ξενία, το Λιμενικό Περίπτερο, ήρθε η ώρα για τον προμαχώνα της πύλης Σαμπιονάρα, με το σκεπτικό της αρχαιολογικής ανάδειξης του. Ποιας όμως αρχαιολογικής ανάδειξης του και με ποια επιστημονική μελέτη, εκτός αν υπάρχει και η τοπική κοινωνία την αγνοεί; Αυτής που κατέστρεψε δεκάδες αλμυρίκια, για να αποκαλυφθεί τι ακριβώς πέραν των θεμελίων της σχολής χωροφυλακής που δεν χρονολογείται 2000 χρόνια πίσω, ούτε φυσικά είναι κάποιο έργο που έκαναν οι Ενετοί, αλλά ένα έργο που ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Αλλά ακόμα κι έτσι να ήταν, στο όνομα της αρχαιολογικής ανακάλυψης πρέπει να γκρεμίσουμε τα πάντα;

Κακώς χτίστηκε το Ξενία εκεί που χτίστηκε, κακώς επίσης και το λιμενικό Ταμείο και που επίσης κακώς γκρεμίστηκαν, στο όνομα της ιστορικής ανάδειξης του χώρου! Κακώς η μισή παλαιά πόλη λεηλατήθηκε από τους νεοέλληνες και διαλύθηκαν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αλλά επίσης κακώς αυτό που γίνεται σήμερα και θα είναι κάκιστο να πετάξουμε ανθρώπους από τα σπίτια τους επειδή είναι μελέτη κάποιου ρομαντικού φωστήρα που ονειρεύεται αναβιώσεις Αυτοκρατορικής και Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής Φύσης. Αυτό είναι ακόμα χειρότερο γιατί αποθεώνουμε μόνο το προχτές, πετάμε όλο το χτες στον κάδο τον απορριμάτων και το σήμερα προσπαθούμε να το οδηγήσουμε εκεί που ήταν κάποτε, χωρίς να υπάρχει κάποια διαλεκτική διασύνδεση.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Εφόσον η διαλεκτική των ανθρώπινων κοινωνιών τα μετάλλαξε στα πλαίσια των αναγκών διαβίωσης, κάθε αλλαγή καλή η κακή, πρέπει να έχει και την προσαρμογή της και στην συναρμογή της στην εποχή της, χωρίς να αλλοιώνει ακόμα και τα αλλοιωμένα. Η Αρχιτεκτονική αναστροφή στο προχτές πέραν του ότι είναι μεταφυσική ανωμαλία, είναι και μια ιστορική διαγραφή της ιδιοσυγκρασίας μιας “κακής” νοοτροπίας μιας εποχής που κυριαρχούσε το πλιάτσικο, που για να μην την ξαναβρούμε μπροστά μας πρέπει να έχουμε απτά αποτελέσματα της εν λόγω ιστορικής καταγραφής στο σήμερα.

Το να ανατρέχουμε στο 1252 είναι καλό να το κάνουμε νοερά και είναι απαραίτητο, εξάλλου υπάρχουν τα ιστορικά ντοκουμέντ και λέμε μόνο νοερά, γιατί από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει εκατοντάδες γενιές που άφησαν το αποτύπωμα τους κι αυτό πρέπει να είναι όσο πιο ευκρινές διάχυτο γίνεται. Τόσο με τα καλά του, όσο και με τα κακά του, είναι η καταγραφή της διαδρομής κάθε εποχής μέσα στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Με την ίδια λογική να γκρεμίσουμε και την Δημοτική Αγορά και να αναστηλώσουμε ξανά τα τείχη. Συγνώμη δηλαδή, αλλά τι αυθαιρεσίες είναι τούτες; Και μπορεί προσωπικά την εν λόγω Αγορά να τη θεωρούμε μια κακόγουστη αυθαιρεσία της εποχής της, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα μεγαλοπρεπές μέγαρο που αποτυπώνει τα σύγχρονα Χανιά μέσα στον 20ο αιώνα, καθώς και εκείνες τις γενιές που μέσα της περπάτησαν, ψώνισαν στα μαγαζιά της και την είχαν πέρασμα. Αυτή η λογική, του να γκρεμίσουμε ότι νεότερο υπάρχει μπροστά μας, προς χάριν της σποκάλυψης του παλαιότερου είναι μια ρομαντική τάση, που ελοχεύει πολλούς και πολλαπλούς κινδύνους με πρώτο και χειρότερο το αλάθητο της προγονολατρείας και τα μύρια κακά των νεότερων. Κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι βαθιά μεταφυσική και φυσικά αντιδιαλεκτική πρακτική ειδικά όταν δεν ξέρει κανένας δημότης την όποια επιστημονική μελέτη, η οποία θα δικαιολογούσε το οτιδήποτε. Χωρίς καμία επιστημονική μελέτη, δεν αναμορφώνεις το χώρο γκρεμίζοντας ακόμα και τις “κακόγουστες” κατασκευές, για να αναδείξεις τις μεγαλειώδεις(αλήθεια σε ποιους και για ποιο λόγο τελικά, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το σήμερα);

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  

Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr