Δεν ήταν απλά ένας κωμικός, αλλά ένας Μύθος

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Αιαδικτυακά Μαθήματα Αγγλικών, από την διακεκριμένη Καθηγήτρια Αρχοντούλα Κορεκτσίδου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Δεν ήταν απλά ένας κωμικός, αλλά ένας Μύθος

Ο “καλός μας άνθρωπος” έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 3 του Μάη του 2011 μέσα από την Εντατική Μονάδα του “Ερυθρού Σταυρού”, έπειτα από από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στις 19 Δεκεμβρίου 2010, λίγο μετά τις 7 το πρωί και σε ηλικία 84 ετών.
Υπήρξε ένα ακατέργαστο διαμάντι, από τα λίγα που είχαν τόσο μεγάλο πηγαίο ταλέντο και που ανακάλυψε εντελώς ¨τυχαία”, ο μεγάλος μας σκηνοθέτης και σκηνογράφος Νίκος Κούνδουρος, στο κάτεργο και τόπο εξορίας, αυτό της Μακρονήσου, η το Νταχάου της Μεσογείου, όπου το τότε αστικό Κράτος προσπαθούσε να “σωφρονίσει”, και να “συνεφέρει” τους εξόριστους, μέσα από μια βια και από σκληρά βασανιστήρια, που την τακτική τους, μεταλαμπάδευσε στους φύλακες και αρχιφύλακες, ο Αμερικανικός και κυρίως ο τότε παραπαίον Βρετανικός Ιμπεριαλισμός.
Στις 3 του Μάη του 2011, το δάκρυ κύλησε μαζικά και το ξέσπασμα όλων όσοι μεγαλώσαμε με την αθώα και αεικίνητη παρουσία του “Φαλακρού” πράκτορα, μετατράπηκε σε ακατάσχετους λυγμούς σε χρόνο μηδέν(dt), γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός μας (μέρος του οποίου ήταν και ο Θανάσης της καρδιά μας), “Χαρά σε κείνον που γελά, με τα παθήματα του, που κάνει γλέντι τον καημό, χορό τα βήματα του”, αυτόν που άνοιξε έναν ακόμη λογαριασμό, σε μια σειρά από φυσιογνωμίες και προσωπικότητες μεγατόνων γι αυτή τη χώρα, που η φυγή τους ήταν πραγματικό λαϊκό και εθνικό πένθος, που κατά τα φαινόμενα και για πολλές δεκαετίες ακόμα δεν θα βρει αντικαταστάτη, εξάλλου μην ξεχνάμε ότι εξέφραζε σε απόλυτο βαθμό την εποχή του.

Ο Θανάσης Βέγγος, ήταν η απόλυτη αντανάκλαση αυτού του τύπου ανθρώπου, αυτού που ήταν και αντιστασιακός και μακρονησιώτης και ταλέντο και φτωχαδάκι-εργατόπαιδο, αλλά και Πολυτεχνίτης καθώς κι Ερημοσπίτης, που στη ζωή του διέτρεξαν από τόποι εξορίας, μέχρι δάνεια που πήρε, για να μην μείνει απλήρωτο το προσωπικό των θιάσων του, συμβάντα που όχι μόνο τον σημάδεψαν, αλλά τον έκαναν να τραβήξει “μεγάλο κουπί στις φουρτούνες της ζωής του”.
Ήταν αυτός ο νέος τύπος ανθρώπου, που μέσα του, παρά το γέλιο που έδινε απλόχερα, έκρυβε μεγάλη θλίψη, την οποία όμως φρόντιζε και τη μετέφραζε δημιουργικά σε ανθρωπιά και σε αυτοσαρκασμό, μεγαλείο θα πει κάποιος και δεν θα έχει καθόλου άδικο.
Ήταν αυτό το είδος του, η μάλλον ο τύπος ανθρώπου, που μάλλον στις μέρες μας σπανίζει(εξάλλου ζούμε τις τελευταίες μέρες της βαρβαρότητας, που κατά τα φαινόμενα θα είναι πολύ σκληρές,), μοιάζει σχεδόν αναντικατάστατο, παραπέμποντας στην αθωότητα μιας γενιάς, που ήταν πάνω κάτω ίδια με τους γονείς μας(του κάθε ενός από εμάς). Αυτής της γενιάς, με τα σημάδια της ζώνης σκιαγραμημένα στο μελανιασμένο δέρμα της, που άφηνε το αποτύπωμα της πότε μέσα από τη μάχη για την επιβίωση και πότε από μια ακόμα τρύπα της “λουρίδας” που έπρεπε να σφίξει κι άλλο πάνω στο σώμα της, μονάχα για να θρέψει τα παιδιά της.
Ο Αντιφασίστας Θανάσης και ταυτόχρονα λαϊκός πατριώτης, που (αντ)έστησε νοερά στα δέκα μέτρα τον Γερμανικό Ναζισμό και Ιμπεριαλισμό, που έβγαλε τη γλώσσα στη Χούντα των συνταγματαρχών, με το “Τι έκανες στον Πόλεμο Θανάση”, του Ντίνου Κατσουρίδη, γεννήθηκε στον Πειραιά, στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927 από το Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί.


Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και υπήρξε ζωντανός ήρωας της ΕΑΜικής αντίστασης και αυτό το πλήρωσε ακριβά, στην μεταπολεμική Ελλάδα των ΜΑΥδων(των εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου που επάνδρωσαν τον κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό για να κυνηγάνε Κομμουνιστές και αντιφρονούντες), όπου εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων.
Η απόλυση του πατέρα του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση, κάτι που τον εξανάγκασε να ριχτεί άμεσα και βίαια στον αγώνα για το μεροκάματο. Κυριότερη, μεταξύ των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολήθηκε, ήταν η απασχόληση σε επεξεργασίες δερμάτων. Παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.
Τα χρόνια 1948-1950 εξορίστηκε στη Μακρόνησο για δύο χρόνια, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο(ένα από τα τοτέμ του σύγχρονου καλλιτεχνικού και πνευματικού πολιτισμού μας. Αυτή η γνωριμία όχι μόνο οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία “Μαγική Πόλις” του Κούνδουρου, αλλά ανοίχτηκε ένας δρόμος που ο ιστορικός του μέλλοντος θα χαρακτηρίσει μοναδική και προφανώς επιτελική, ούτως ώστε ο λαϊκός πολιτισμός μας, να περικυκλώσει και μέσα από το Σινεμά τη βλακεία και την αγραμματοσύνη του τότε αστικού και παρακρατικού μηχανισμού εκθέτοντας τον ανεπανόρθωτα, με ένα σαρκασμό και μια χλεύη εις βάρος του, μέσα από το πρόσωπο του τεράστιου ΘΒ.

Αυτά τα ολίγα θέλουμε να εκφράσουμε, για το βιογραφικό ενός μεγάλου κωμικού μας και βαθιά μελαγχολικού, αλλά απέραντα και απόλυτα συνειδητοποιημένου ΑΝΘΡΩΠΟΥ του μέλλοντος, του Θ. Βέγγου, που μαζί με την υπέροχη, κατά συντριπτική πλειοψηφία γενιά του, μας παρέδωσαν ένα απέραντο και αμίμητο ήθος για παρακαταθήκη, που πιστέψτε μας δεν είναι παροχημένο χρονικά
Δεν θα πούμε πολλά για αυτό το μεγάλο λαϊκό ηθοποιό, που θα μπορούσε να σταθεί οπουδήποτε, από τις ταινίες του Φελίνι και τον Ιταλικό νεορεαλισμό, το Νέο Κύμα του Γαλλικού Σινεμά(δεν είναι τυχαία η δήλωση του Τρυφώ γι αυτόν και τον πόθο του να συνεργαστεί μαζί του), μέχρι το μακρινό Χόλιγουντ ακόμα και στην εποχή του αντικομμουνισμού, που εγκαινίασε ο γερουσιαστής Μακ Άρθυ.
Αυτός ο τίμιος και λαϊκός αγωνιστής, δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια, μιας και αυτά περισσεύουν, η μάλλον δεν αποτελούν ολοκληρωμένη αποτύπωση, εξάλλου τι να πούμε εμείς για ένα τεράστιο άνθρωπο που μόνο η ιστορία συνολικά θα αποτιμήσει και όχι μόνο ο εγχώριος κινηματογράφος, που εφάμιλλο αντικαταστάτη, δεν βρήκε 11 χρόνια μετά τη φυγή του και θα περάσουν κι ΄άλλα και πάλι θα είναι”άνθρακας ο θησαυρός”.
Αυτό που θα θυμόμαστε για πάντα, από αυτόν (εκτός από την τεράστια κινηματογραφική συνεισφορά του που γέμιζε τα παιδικά μας χρόνια), είναι τότε που τον είδαμε ζωντανά στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, κάποιο καλοκαίρι εκεί στο τέλος της δεκ. του ’90 , όταν είχε τελειώσει την παράσταση Αχαρνής, ως “Δικαιόπολις” και έβγαινε από τα καμαρίνια.
Τότε που τον είδαμε για πρώτη και τελευταία φορά από τόσο κοντά και κόπηκαν τα πόδια μας, (λες και είδαμε κάποιο Θεό), τότε που ταπεινά του είπαμε πως η σκηνή από “Το βλέμμα του Οδυσσέα” για μας είναι η πιο συγκλονιστική σκηνή που μας έχει χαρίσει και πόσο τελικά σπουδαίος δραματικός ηθοποιός απέδειξε ότι ήταν…”εκείνη με το μπισκότο ε”….είπε…βουρκόσανε τα μάτια του, μας χτύπησε την πλάτη…”σε ευχαριστώ πατριώτη” είπε και έφυγε, όπως ακριβώς πριν 11 χρόνια πίσω αφήνοντας τους προβολείς της σκηνής να χάσκουν από θλίψη για το χαμό του….

Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα. Και πεθαίνουμε…. Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα. Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο.

«ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ»: Του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.