Η Αναχώρηση ενός σεμνού καλλιτέχνη

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Αιαδικτυακά Μαθήματα Αγγλικών, από την διακεκριμένη Καθηγήτρια Αρχοντούλα Κορεκτσίδου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Η Αναχώρηση ενός σεμνού καλλιτέχνη

Η ανακοίνωση για το ατύχημα και αιφνίδιο θάνατο του Νότη Μαυρουδή μας πάγωσε το αίμα και μας βύθισε στην θλίψη, σε σκέψεις και σε συνειρμούς από παραστάσεις του, η από τότε που έπεσε για πρώτη φορά κάποιος υπέροχος δίσκος στα χέρια μας. Προφανώς το ίδιο θα ένιωσαν και χιλιάδες άλλοι, συνάνθρωποι μας ανά την επικράτεια, ενώ η αναχώρηση του έκανε ακόμα φτωχότερη τη χώρα.
Γιατί ο Νότης Μαυρουδής, πέραν του ότι υπήρξε ένας πολύ μεγάλος συνθέτης, από τους μεγαλύτερους της χώρας, καθότι υπήρξε και ένας από τους πρωτεργάτες του νέου κύματος, ήταν ένας μεγαλοφυής σολίστας και δάσκαλος στην κλασσική κιθάρα(από τους πραγματικά τελευταίους μεγάλους, που από τα χέρια του πέρασαν οι μεγαλύτεροι κλασσικοί κιθαρίστες της χώρας, όπως ο Παναγιώτης Μάργαρης και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης), μα πάνω απ’ όλα, ένας σεμνός και ταπεινός άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι δύο ετών στις φυλακές Αβέρωφ, καθώς η αγαπημένη του μητέρα ήταν πολιτικός κρατούμενος, το 1945, συγκεκριμένα στις 14 του Ιούλη εκείνης της χρονιάς.
Η τεραστίων αυτή φυσιογνωμία, που ποτέ δεν κινήθηκε στον αστερισμό της αλαζονείας και της έπαρσης(θα μπορούσε άνετα να το κάνει, μιας και το μέγεθος του, θα του έδινε τόσο το δικαίωμα, όσο και το έναυσμα, να το πραγματοποιήσει χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανένα), ποτέ δεν καβάλησε κανενός είδους καλάμι και έφτιαξε τη σχολή της κλασσικής κιθάρας ως μέγιστος δάσκαλος.
Ο Νότης Μαυρουδής, ήταν μια αγιογραφία των χαλεπών καιρών μας, ένας υπέροχος και καθαρός, από κάθε άποψη, του οποίου η ηθική και η καλοσύνη έλαμπαν μέσα από το υπέροχο και βαθυστόχαστο βλέμμα του, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα γίνεται κατά πολλές και εκθετικά φτωχότερη και κυριολεκτούμε σε αυτό.


Η νηφαλιότητα του μυθική, η σεμνότητα του παραδειγματική, η αγνότητα και η ηθική του υποδειγματική, βγαλμένη από την μεγαλύτερη ηθική κληρονομιά και παράδοσης αυτής της χώρας και ήταν αντίθετη τόσο ως μορφή, όσο και ως περιεχόμενο από την κυρίαρχη ιδεολογία.
Ο μέγιστος Νότης Μαυρουδής, γαλουχήθηκε από τις έγκλειστες αγωνίστριες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στις φυλακές “Αβέρωφ”, δηλαδή καθορίστηκε ψυχή τε & σώματι, από την καλύτερη μέχρι σήμερα φουρνιά, που έβγαλε αυτή δύσμοιρη χώρα.
Μια χώρα που εκτροχιάστηκε από το 1949 και έπειτα, με αποτέλεσμα σήμερα, να κινείται πάνω με μια σταθερή τροχιά που πάσχει από αστοχία υλικού, που ετεροκαθορίζεται με όρους αποικίας, αφέλειας και αλαζονείας, ισορροπώντας στον αστερισμό, πότε της απέραντης μικροαστικής βλακείας, της ευτέλειας, της αρπαχτής και πότε στον αστερισμό της νεοπλουτίστικης λάμψης, της σαγήνης και της γκλαμουριάς, ενώ πίσω από την αυλαία, για να μην πούμε τον μπερντέ, τα κοράκια παραμονεύουν. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται χωρίς καθόλου δισταγμούς και εμβάθυνση σε κάποιου είδους σκέψη, που διαχωρίζει τα ποσοτικά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, και εν τέλη δεν είναι σε θέση να διακρίνει την ήρα από το σιτάρι, με τελικό αποτέλεσμα, τα μόνιμα, ατελέσφορα και σταθερά αδιέξοδα.
Αδιέξοδα που φέρουν τη στάμπα και την καθοδήγηση της “σωστής πλευράς της ιστορίας” και των κληρονόμων της, των εκδοροσφαγέων του υπόκοσμου, όπως των ΜΑΥΔΩΝ και των μεταγενέστερων ΕΑΤ-ΕΣΑ, που έγιναν και Κράτος και Παρακράτος και συνεχίζουν να αναπαράγονται όπως ακριβώς η χολέρα.
Αυτός ο εφιάλτης που ζει αυτή η γωνιά του πλανήτη από το 2008 και μετά, στον πυρήνα του πολιτισμού της, με κραυγαλέες αναχωρήσεις, που δεν βρίσκουν σε καμία περίπτωση, αντικαταστάτες, όπως, οι Θ. Αγγελόπουλος, Θ. Βέγγος, Α. Αλκαίος, Μ. Ελευθερίου, Θ. Ανεστόπουλος, Ν. και Β. Τριανταφυλλίδης, Μ. Ρασούλης, Αρλέτα, Ν. Παπάζογλου, Γ. Σπάθας, Λ. Μαχαιρίτσας, Μάριος Τόκας, Αγάθωνας, Λ. Κηλαηδόνης , Δ. Μητροπάνος και καμία ντουζίνα καλλιτέχνες πρώτης γραμμής, μετά οι Γ. Σπανός, Θ. Μικρούτσικος, Μ. Θεοδωράκης και σήμερα ο Νότης Μαυρουδής, δείχνουν ότι ο δρόμος θα καταλήξει σε κακοτοπιά.
Τι εν τέλει θα μείνει σε αυτόν τον τόπο, πραγματικά δεν ξέρουμε, με τον περονόσπορο που έχει πέσει, ότι σημαντικό έχουμε, φεύγει και μένει ο κατιμάς, χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση αντικατάστασης, ενώ στο διάβα σου, συναντάς κι έχεις τον κάθε εγκάθετο, να σου μιλάει για ανάπτυξη, τι σόι όμως ανάπτυξη είναι αυτή, όταν ο πολιτισμός της οδηγείται στα όρια της πενίας και δυστυχώς, ούτε το Μοναστήρι πάει καλά, ούτε Καλόγερους δε βρίσκει πλέον για να το συγυρίσουν από τον φραμπαλά του ατομικισμού, του βολονταρισμού και του μεταμοντέρνου!!!

Όλα λοιπόν τα είχε η Μαριορί, ήρθε και ετούτο το αποτρόπαιο σάλπισμα θανάτου στον αγαπημένο, ευαίσθητο, και πάνω απ’ όλα ανθρώπινο Νότη Μαυρουδή, που μπορεί να άφησε παρακαταθήκη στο διηνεκές το ασύλληπτα γλυκύτατο έργο του, που στην πραγματικότητα είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό βάλσαμο με όρους συναισθηματικής νοημοσύνης σε κοινωνικό επίπεδο.
Ο μεγάλος μας δημιουργός και συνθέτης μας, έφυγε στα 77 του χρόνια, έπειτα από ένα ατύχημα που είχε, χτες στις 2 του Γενάρη του 2023, καταλήγοντας.
Με αυτό τον τραγικό τρόπο ο Νότης Μαυρουδής, αναχώρησε και συνάντησε το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας. Κρύφτηκε ξαφνικά και άθελα του, στην ηχώ των σκιρτημάτων, της ωραιότερης ατμοσφαιρικής σύνθεσης του νέου κύματος και όχι μόνο αυτού φυσικά, κάνοντας μια όχι και τόσο εθελούσια έξοδο, στα καρτ ποστάλ των αιώνων, όπου θα παραμείνει εκεί για πάντα με χρυσά γραφικά αποτυπώματα.
Τα τραγούδια αυτού του ενήλικα, με την αιώνια καλοσύνη και την παιδική αθωότητα, ήταν, παραμένουν και ρέουν, στις παραπλήσιες αρτηρίες της καρδιάς, κάθε έντιμου στοιχείου αυτής της χώρας. Προσιδιάζουν τις ζωγραφιές του Θεόφιλου και μετατρέπονται σε οικείους τρόπους και εικόνες, που αναστενάζουν και κομματιάζονται άρδην με το πρώτο άγγιγμα της χορδής, ακόμα και μέσα από την ίδια την εισαγωγή τους.
Εντάσσονται άπαξ και δια παντός, στο αδαμάντινο μουσικό ανθολόγιο της αιωνιότητας και προσομοιώνονται στις όχθες των υδάτινων μυστικών μονοπατιών και τοπίων του ανίκητου έρωτα. Πλέουν μέσα σε ένα παραμυθένιο χάρτινο καραβάκι που διασχίζει και ταξιδεύει αμέριμνο, μονάχο και ανασφαλές, στα αλλοπαρμένα φεγγάρια του ζωοδότη απάντων τοξοβόλο Θεό, με ένα τσιγάρο στο στόμα.

Καλό Ταξίδι Νότη!!!


1967  

Τραγουδά ο Νίκος Χουλιαράς

1968  

Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας

1974  

Το νέο κύμα – Τα 14 ωραιότερα τραγούδια

1976  

Ζωγραφιές από τον Θεόφιλο

1977  

Παιδί της γης

1984  

Στην όχθη της καρδιάς μου

1985  

Έρως ανίκατε μάχαν

1987  

Το παλιό μας σπίτι (14 λαϊκά τραγούδια)

1988  

Νότης Μαυρουδής – Τα τραγούδια μου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Ενισχύστε Οικονομικά Την Αρθρογραφία του istosch

1989  

Κάπου ανατολοκοδυτικά

1990  

Ίσως φταίνε τα φεγγάρια

1993  

Τοπίο μυστικό

1995  

Χάρτινο καράβι

1997  

Ζωές από μετάξι – 12 τραγούδια για την Μαίρη Έσπερ

1998  

Λούνα παρκ

2002  

Στην ηχώ του έρωτα

2003  

Μουσικό ανθολόγιο

2004  

Live at the Odeon of Herod Atticus

2006  

Carte Postale

2006  

Εθελουσία οδός

2008  

Μια νύχτα στους αιώνες

2009  

Κλόουν

2011   Στου χρόνου τις καταπακτές
2019   Άγρυπνο φεγγάρι, Μελοποιημένοι Έλληνες ποιητές από τον 19ο και τον 20ό αιώνα

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr