Ο μουσικοσυνθέτης της οδού Ονείρων

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

hatzidakis1

Γεννήθηκε στην Ξάνθη σαν σήμερα στις 23 του Οκτώβρη του 1925 και έφυγε την εποχή που αγάπησε περισσότερο το Ανοιξιάτικο Καλοκαίρι, στις 15 του Ιούνη του 1994 στα 69 του χρόνια από φυσικά αίτια που προξενήθηκαν από επιπλοκές που του προξένησε ο σακχαρώδης διαβήτης. Υπήρξαν μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη, οι άνθρωποι που άλλαξαν την σύγχρονη και έντεχνη μουσική φέρνοντας τους ποιητές στα αυτιά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες της εποχής τους, αλλά και οι μετέπειτα επηρεάστηκαν από τους εν λόγω λίγο ως πολύ, ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί στον ήχο, στο ρυθμό, στη μελωδία, αλλά κυρίως στη μορφή και το περιεχόμενο, καθώς επίσης ως φαινόμενα της εποχής τους, από αυτά που γεννιούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού μέσα σε ένα αιώνα. Οι Τεράστιοι συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζηδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης ως πυλώνες της έντεχνης μουσικής, καθόρισαν όλους τους παρακάτω, τεράστια κεφάλια όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Νίκος Μαμαγκάκης, Ηλίας Ανδριανόπουλου, Ιάννης Ξενάκης, Γιάννης Γλέζος, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μάνος Λοΐζος, Θάνος Μικρούτσικος, Θωμάς Μπακαλάκος, Δήμος Μούτσης, Χρήστος Νικολόπουλος, Ελένη Καραϊνδρου, Σαβίνα Γιαννάτου, Λένα Πλάτωνος, Βασίλης Δημητρίου, Μανώλης Γαλιάτσος, Λουκάς Θάνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Λάγιος, Μίνως Μάτσας, Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Ζωγράφος, Λάκης Παππάς, Λινός Κόκοτος, Καίτη Χωματά, Ρένα Κουμιώτη, Κώστας Χατζής, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Πάνος Τζαβέλας, Σπύρος Σαμοΐλης, Γιώργος Ανδρέου, Θέμης Καραμουρατίδης, Γιώργος Ανδρέου, Μανώλης Γαλιάτσος, Γιάννης Γλέζος., Παντελής Θαλασσινός, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Αλέκος Ξένος, Απόστολος Καλδάρας, Αδελφοί Κατσιμίχα, αλλά και άλλοι πολύ σημαντικοί από το αστικό έντεχνο τραγούδι, το έντεχνο ροκ, την έντεχνη ποπ, αλλά και την έντεχνη λαϊκή μουσική, δεν είναι τυχαίο ότι κουβαλούν μέσα τους και τους δύο μεγάλους της σύγχρονης μουσικής μας δημιουργίας στον 20ο και 21ο Αιώνα.

Ο τεράστιος Μάνος Χατζηδάκις δεν ήταν απλά ένας συνθέτης, ήταν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που το μέγεθος της είναι αδύνατον να αποτιμηθεί με μερικές αράδες που δεν θέλουν να αποτελέσουν ένα ακόμη μνημόσυνο στην τεράστια προσφορά του.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Ο τεράστιος Μάνος Χατζηδάκης, ήταν στοχαστής, ήταν βαθύτατος γνώστης και μελετητής της ποίησης και της λογοτεχνίας, μισούσε απέραντα τον κοινωνικό και πολιτικό φασισμό. Ήταν πάνω απ’ όλα ένας πράος και νηφάλιος άνθρωπος που αγάπησε όσο λίγοι αυτά που η πατρίδα μας και η αστική της τάξη πέταξε στο βαθύ πέλαγος στο όνομα της κερδοφορίας.

Ο τεράστιος Μάνος Χατζηδάκις, μελοποιούσε τον ματωμένο γάμο του Λόρκα, έφτιαχνε γυάλινους κόσμους με κρύσταλλα που δεν είχαν και μεγάλες αντοχές, ήταν εύθραυστα όπως ή καρδιά του, που αγαπούσε πολύ ότι υπήρχε στη φύση. Ήταν ο μουσικός ζωγράφος του χαμόγελου της Τζοκόντας, ο καλλιτέχνης των πιο αισθαντικών μουσικών χροιών της εποχής του, ήταν το παραμύθι δίχως όνομα, που σαν ρυάκι κύλαγε στα αυτιά μας, εισερχόμενο από την οδό των ονείρων. Ήταν η φωνή της Αθανασίας και του μεγάλου ερωτικού, η παράλογη πορνογραφία του Sweet Movie. Μα ήταν πάνω απ’ όλα το φως του Σείριου, που φώτιζε τη μυθολογία και την ρυθμολογία ως ο νέος Καπετάν Μιχάλης και ταυτόχρονα ο οδοιπόρος, της Ελένης και της Αμοργού, στην εποχής της Μελισσάνθης. Ο τεράστιος Μάνος Χατζηδάκις, ήταν όλα αυτά και άλλα τόσα, ένας πραγματικός μύθος που τον άκουγε ολόκληρος ο πλανήτης, που οι μουσικές του πινελιές ξεπέρασαν κατά πολύ τα ελάχιστα μπροστά του “Σκαθάρια”, ταξίδεψαν στο America με ένα υπερωκεάνιο στα 60’s, έγιναν συνθέσεις και τραγούδια της Αμαρτίας σαν σκοτεινή μητέρα κάτω από τον Χειμωνιάτικο του Ήλιο, νοσταλγώντας τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου και τις μπαλάντες της Οδού Αθηνάς.

Αυτός ήταν ο Ο τεράστιος Μάνος Χατζηδάκις, που μας λείπει, όπως λείπουν όλοι αυτοί που θα μπορούσαν να κάνουν την Ελλάδα φως και όχι σκότος, και παρακμή όπως αυτή που ζούμε στην εποχή της κρίσης, όπου παιδάκια πνίγονται στις ακτές μας και αντί να αναδείχνεται η αλληλεγγύη, η στοργή, η φιλοξενία και η αγάπη, αναδείχνεται το ταξικό μίσος του καπιταλισμού από τους εγχώριους μικροαστούς ιθαγενείς….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Μέγεθος γραμματοσειράς