“Мир” Ο Σοβιετικός Σταθμός της Ειρήνης

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

“Мир” Ο Σοβιετικός Σταθμός της Ειρήνης

Στις 19 του Φλεβάρη του 2021 συμπληρώνονται 35 χρόνια από τότε που τέθηκε σε τροχιά από την εκτόξευση του πρώτου μεγάλου εγχειρήματος της ανθρωπότητας δια χειρός Σοβιετικής Ένωσης, από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ [(Байконур) δηλαδή από την “εύφορη η πλούσια Κοιλάδα” της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Καζακστάν], και είκοσι χρόνια από τις 23 του Μάρτη του 2001 που έκλεισε ο κύκλος ζωής του θρυλικότερου διαστημικού αντικειμένου, δια χειρός ανθρώπινου παράγοντα.

Ο Μιρ (Мир, που σημαίνει κόσμος ή ειρήνη στα ρωσικά), ήταν το μεγαλύτερο, μεγαλόπνοο σχέδιο της ανθρωπότητας, να δημιουργήσει μια βάση στο Διάστημα. Τον πρώτο διαστημικό σταθμό, με σκοπό την έρευνα του διαστήματος, τις αντοχές του ανθρώπου σε αυτό και τα συμπεράσματα που θα έβγαιναν από την επιβίωση του σε αυτόν, μέσα από τις πρωτόγνωρες και μέχρι τότε άγνωστες συνθήκες, επί μακρού χρονικού διαστήματος. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το Baikonur Cosmodrome Site 200 και ο φορέας ήταν ο εξαιρετικής τεχνολογικής και κατασκευαστικής πρωτοπορίας πύραυλος Proton-K όπου η πρώτη έκδοση του ήταν στις 16.7.1965 και η μέχρι σήμερα τελευταία του στις 30.7.2020. Ο Μιρ ήταν το αποτέλεσμα του παραπάνω εγχειρήματος και ήταν εκτός από ο πρώτος σοβιετικός διαστημικός σταθμός, και ο πρώτος της Ανθρωπότητας μέχρι σήμερα. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη του σταθμού ανέλαβε η Ρωσική Ομοσπονδία, μέσω της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας (RKA).

Ο Μιρ αποτελούνταν από περισσότερα από τρία τμήματα και αποτελούσε τη συνέχεια και το εξελικτικό επόμενο στάδιο των σταθμών του προγράμματος Σαλιού που δημιούργησαν αυτήν την τεχνογνωσία. Ο Μιρ, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος μεγάλων επιστημονικών πειραμάτων σε θετικές και βιολογικές επιστήμες. Ο ιστορικός διαστημικός σταθμός, αποτέλεσε σπουδαία πλατφόρμα μελέτης και συγκέντρωσης επιστημονικών δεδομένων και ανάπτυξης μεθόδων και τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή μελλοντικών για την εποχή επανδρωμένων διαστημικών αποστολών μακράς διαρκείας. Η τεχνογνωσία που απέκτησε μέσω του Μιρ η Σοβιετική Διαστημική Υπηρεσία, καθώς και η συνέχεια της, η Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας, και οι τεχνολογίες αιχμής που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια που ο εν λόγω βρίσκονταν σε τροχιά, αποτέλεσαν προπομπό, οδηγό και μπούσουλα, για το σχεδιασμό, αλλά και για την κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που σήμερα συμπληρώνει 23 χρόνια ζωής και όλα τα πρωτόκολλα συντήρησης του, ακόμα και ανάπτυξης του.

Το 1986, οι ΗΠΑ έκαναν αρκετές προσπάθειες με ολιγοήμερες επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις καθώς και με στοιχεία που συσσώρευαν τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια που το κόστος τους ήταν πολύ μικρό έχοντας ως κορυφή την αποτυχημένη προσπάθεια του διαστημικού σταθμού «Σκάιλαμπ», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να φτάσουν στο ελάχιστον το επίπεδο της ΕΣΣΔ που αποτελεί “τεχνολογικό και επιστημονικό ευαγγέλιο” και σε κάθε περίπτωση το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ ακόμα και σήμερα εκτός από πρωτοπόρο, αποτελεί και σταθερό καθοδηγητή. Η σταθερή και μόνιμη παρουσία της Σοβιετικής Ένωσης στο εγγύς Διάστημα πολλά χρόνια πριν, όχι μόνο αντικατέστησαν επιτυχώς το σοβιετικό Διαστημικό Σταθμό και το πρόγραμμα «Σαλιούτ» με τη συνέχεια του το Διαστημικό Σταθμό «ΜΙΡ». Μέσω του τελευταίου έσπασαν και πάλι, όλα τα ρεκόρ παραμονής του ανθρώπου στο Διάστημα, αποκομίζοντας χρήσιμες τεχνολογικής φύσης πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν την ανθρώπινη διαβίωση στο διάσημα, αλλά και την καθημερινή ζωή της υφηλίου, καθώς και με το μέλλον του ανθρώπου στο μακρινό διάστημα. Αν σήμερα έχουμε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όλα τα οφείλουμε «ΜΙΡ» και γι αυτό οι μαθητές του μεγάλου δασκάλου(του ανθρώπου που κατασκεύασε τον πρώτο πύραυλο που έφτιαξε ο άνθρωπος λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, οι απόγονοι του τεράστιου Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ, να αισθάνονται περήφανοι που μαζί με τις διαστημικές υπηρεσίες της Πατρίδας τους, να αποτελούν σχολές για κάθε έθνος της γης.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Ο «ΜΙΡ» κατασκευάστηκε με προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 5 χρόνια και λειτούργησε περίπου για 15! Σχεδόν 100 άνθρωποι, διαφόρων εθνικοτήτων, δέχτηκαν τη φιλοξενία του σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, πραγματοποιώντας χιλιάδες πειράματα και παρατηρήσεις. Στις 27 του Γενάρη του 2001, η Ρωσία έθεσε σε τροχιά, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Προγκρές» και αποτέλεσε τον φορτιστή καυσίμων, στο «ΜΙΡ», με ελεγχόμενη ώθησή στην γήινη ατμόσφαιρα στις 23 του Μάρτη του 2001. Το «Προγκρές» εκτός από ρυμουλκό λειτούργησε τόσο ως τάνκερ, που διοχέτευαν με καύσιμα τον «ΜΙΡ» για να πυροδοτήσει αυτός τους ανασχετικούς πυραύλους του, ούτως ώστε να απέδιδε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση της τροχιάς επανεισόδου στις ακτές της Αυστραλίας. Ο Μιρ ήταν σχεδιασμένος και κατασκευασμένος για να αντέξει τουλάχιστον μια πενταετία και αν αυτό πραγματοποιούνταν θα αποτελούσε μια επιτυχημένη προσπάθεια που θα άναβε το πράσινο φως, για το σχεδιασμό δεύτερου και νεότερου, ότι κόστη αυτός συνεπάγονταν. Στην πραγματικότητα, κράτησε δυο φορές περισσότερο, δηλαδή άντεξε για 15 χρόνια, έπειτα από επισκευαστικές παρεμβάσεις δεκάδων εκατοντάδων τεχνικών συντήρησης από τους Κοσμοναύτες και θεωρούνταν υπέργηρος (για το διαστημικό μέσο όρο ζωής σε δορυφόρους και πάσης φύσης ανθρώπινο κατασκεύασμα δεδομένα εκεί πάνω).

Με βάση τα παραπάνω και λόγω του ότι η συντήρηση του σταθμού δεν ήταν πλέον συμφέρουσα, κάνοντας επιπλέον τη διαμονή σ’ αυτόν επισφαλή αν όχι βασανιστήριο, για το λόγο αυτό(μαζί με μερικούς άλλους), επισπεύσθηκε η αυτοκαταστροφή του. Η σύντομη διάρκεια ζωής ενός τόσο ακριβού εγχειρήματος – συστήματος, όπως ένας διαστημικός σταθμός, είναι η διαρκής πρόσκρουση σ’ αυτόν της λεγόμενης κοσμικής σκόνης και μικρο μετεωριτών, που τον κάνουν διαρκώς ευάλωτο. Οι μικρο μετεωρίτες κινούνται με εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες αποτελούν το πιο μεγάλο πρόβλημα για το τι διάρκεια ζωής στο κοντινό διάστημα, η στην αυλή του πλανήτη μας, με τους μικρότερους που δεν ξεπερνούν τον κόκκο της άμμου να προσιδιάζουν αμμοβολή και οι μεγαλύτεροι σαν βλήματα πυροβόλου όπλου. Η φθορά του περιβλήματος του σκάφους του διαστημοπλοίου, είναι ένας διαρκής μαραθώνιος, ανοίγοντας μικροσκοπικές τρύπες σ’ αυτό, που δεν εντοπίζονταν εύκολα, ωστόσο ήταν ικανές για την διαρροή σημαντικών ποσοτήτων αέρα. Η περιπέτεια του ανθρώπου στο Διάστημα συνεχίζεται με την επιτυχία του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού λόγω του ανυπέρβλητου πειράματος του Μιρ που αποτέλεσε μπούσουλα. Ο Μιρ ήταν η μεσοσταθμική Αρχή και η συνέχεια του προγράμματος Σογιούζ που ήταν τα πρώτα ψήγματα της ανθρώπινης περιδίνησης στο διάστημα και να είμαστε σίγουροι πως οι πρωτοπόροι του οράματος του διαστήματος που όργωσε όλες τις τεχνολογικές προόδους που μέχρι σήμερα, αλλά και στο μέλλον είδαμε και θα δούμε.

23/12/2020 Το 12ο podcasting των Ηλεκτρικών Κολλεκτίβων
24/12/2020 Οι 20 σπουδαιότερες ταινίες του Σινεμά για το 2020, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
26/12/2020Οι 30 σπουδαιότερες μουσικές κυκλοφορίες του ηλεκτρικού ήχου και της Jazz για το 2020, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
28/12/2020 Μεγάλο Αφιέρωμα στο No Wave
30/12/2020 Οι 100 σπουδαιότερους δίσκοι του ηλεκτρικού ήχου, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
Πρωτοχρονιά 31/12/2020 23:59 & 1/1/20210 00:01, Οι 100 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου μέχρι σήμερα με τα κριτήρια του istos-ch.com
Παραμονή των φώτων 5/1/2021 θα καταγράψουμε τις 100 σπουδαιότερες ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου με τα κριτήρια του istos-ch.com
7/1/2021, Τα 50 Σπουδαιότερα αποκλειστικά λογοτεχνικά βιβλία, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Μέγεθος γραμματοσειράς