Ένας πρόλογος για μια λίστα 100 δίσκων του ηλεκτρικού ήχου που σύντομα θα δημοσιευθεί (Α’ μέρος)

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Ο κατάλογος που θα αναδείξουμε στο επόμενο άρθρο είναι μια καθαρά δική μας λίστα η οποία περιλαμβάνει 100 δίσκους τουλάχιστον ονομαστικά και συμπεριλαμβάνεται αποκλειστικά από είδη του ηλεκτρικού ήχου(η  rock & roll), σύμφωνα με δικά μας αισθητικά κριτήρια και που θα προσπαθούσαμε να τους βάλουμε σε ένα flash δίσκο για να τους έχουμε ακόμα και μέσα σε πυρηνικό καταφύγιο και να τους ακούμε απρόσκοπτα, αδιατάρακτα και ανεμπόδιστα. Ωστόσο είναι πολύ περισσότεροι αριθμητικά δίσκοι στην πραγματικότητα,  εφόσον στον νοητό  “αλγόριθμο” μας εντάσσονται και συμπεριλαμβάνονται, όλες εκείνες τις πλευρές που τους  αναδείχνουν όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που περικλείονται σε αυτόν.

Στο σημερινό άρθρο θέλουμε να κάνουμε για γενικευμένη εισαγωγή και ένα εξειδικευμένο πρόλογο πάνω στα κριτήρια της ανάλυσης μας για τη λίστα που θα αναπτύξουμε την ερχόμενη εβδομάδα μετά το 9ο podcast των ηλεκτρικών κολλεκτίβων, που μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε αναπτύξει στο istosch web radio, διαμέσου το istosch Portal, δηλαδή του παρόντος,

Θα ήταν λάθος η κατάταξη αυτή να γίνεται μόνο με όρους λογικής, σειριακής μεθοδολογίας, με όρους επιβράβευσης και με μαθηματικούς τύπους και συντελεστές που δεν αναγνωρίζουν, ούτε μπορούν να ερμηνεύσουν τα πάντα και είναι πολύ λίγοι στη διαλεκτική ενός έργου που συμπεριλαμβάνει πολλές παραμέτρους τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο του. Φυσικά υπάρχουν και κριτήρια και ποιοτικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν την Ήρα από το Σιτάρι, που αναδείχνουν την ποιοτική διαβάθμιση τους, ως εκφραστικά μέσα. Ωστόσο δεν θα μιλάμε για καλά, η καλύτερα δημιουργήματα με όρους θετικής προσέγγισης, αλλά για ποιοτικά χρήσιμα, η άχρηστα, ξεπερασμένα και ίσως και επικίνδυνα για την εποχή τους αποτελέσματα, με όρους ανθρωπιστικών επιστημών. Αυτό φυσικά ενέχει και τη διαχρονικότητα τους, την αισθητική και ηθική τους υπεροχή ως συναισθηματική αγωγή, έκφραση και βραχίωνας – προέκταση όλων των παραπάνω. Εξάλλου η έκφραση και πολύ περισσότερο η ανάλυση της δεν μετριούνται με αυστηρά εργαλειακά μέσα και η επιστήμη της αισθητικής είναι καθαρά ανθρωπιστική και όχι θετική, αφήνοντας να εννοηθεί ο κατάλογος είναι παντελώς ενδεικτικός και αφορά καθαρά τους συντάκτες του υποφαινόμενου portal.

Ας κάνουμε όμως μια μικρή απαρίθμηση του τι εννοούμε ποιοτικά χαρακτηριστικά με βάση τις ανθρωπιστικές επιστήμες, μιας και όταν προχωρήσουμε στον εν λόγω κατάλογο την επόμενη εβδομάδα να έχετε ένα μπούσουλα(η οδηγό χρήσης και κατανόησης). Καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι για μας ένα έργο για είναι σπουδαίο, πρέπει τόσο στη μορφή του(μουσική πχ), όσο και στο περιεχόμενο(στίχοι πχ), να έχουν τις εξής βασικές πλευρές. 

1)Να ανήκουν και να εκφράζουν την εποχή τους και να μετατρέπονται σε ειδική ιστορική πηγή έκφρασης της.

2)Το περιεχόμενο, αλλά και η μορφή τους να μην παλινδρομεί σε σχήματα που αναδείχνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, την ατομική ευθύνη και τα κατώτερα ένστικτα, να μη γυρίζουν την ανθρωπότητα στην εποχή των σπηλαίων και στο κάθε “ρομαντικό” χτες, μιας και μέσα του κρύβεται πολύ χολή και πολύ ουγκανισμός. Να στηρίζονται στη διαλεκτική και όχι στη μεταφυσική.

3)Η κάθε επανάληψη του δισκογραφημένου έργου να μην γίνεται: α)Κουραστική και β) να αναδείχνει ολοένα και νεότερα πράγματα.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Η τέχνη και ειδικά η νεανική και υπόγεια τέχνη του ηλεκτρικού ήχου είναι συνθηματολογία και η επιστήμη είναι επιχειρηματολογία και όταν τόσο στη μορφή(στη μουσική δηλαδή), εντάσσονται νέες τεχνικές πρωτοπορίες και καινοτομίες, αποκαλύπτονται μέσω των θετικών επιστημών και των αποτελεσμάτων της, (νεότερες και ποιοτικότερες παραγωγές μέσω της μουσικής τεχνολογίας αιχμής, αλλά και τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή), όσο και στο περιεχόμενο(για να μην πούμε κυρίως σε αυτό, αφού αυτό είναι το βασικό), εντάσσονται και αποκαλύπτονται οι ανθρωπιστικές, τότε το αποτέλεσμα θα παράγει αυτό που έχουμε ως αξίωμα. Τότε και μόνο τότε θα βγάζει ολοένα και νεότερα σχήματα που ανέκαθεν(κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες θα είναι σπουδαιότερα από τα προηγούμενα). Τότε και μόνο τότε θα αντικαθιστούν έργα προηγούμενων γενιών, δεκαετιών κοκ, που δεν αφορούν μόνο τον ηλεκτρικό ήχο. 

Τα μέσα διαμόρφωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών ενός δίσκου(εφόσον σε αυτούς αναφερόμασταν) σχετίζονται:

α) Με τα αντικείμενα δημιουργίας που είναι τα εξαρτημένα κατά Παβλόφ χαρακτηριστικά, όπως η σειριακή σχέση της συγκίνησης, του συναισθήματος και της εκλογίκευσης τους σε κοινωνική έκφραση

β)Τα μέσα δημιουργίας που είναι τα εργαλεία παραγωγής, δηλαδή όργανα, τεχνολογία οργάνων, ηχοχρώματα, ρυθμοί, τεχνικές, παραγωγή, ενορχήστρωση κλπ.

γ)Η Δραστηριότητα, η έμπνευση, η ενέργεια που σπαταλούν και η δυναμική δημιουργών που επενεργούν πάνω και μέσα στο έργο τους, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητα της δουλειάς τους.

Κάθε έργο στο πεδίο της έμπνευσης του αντανακλά εκφραστικές ιδιότητες και κάθε έργο καταδείχνει την προέλευση του, αν δηλαδή είναι έργο έκφρασης(κοινωνικής η ατομικής), αν είναι ένα απλό εμπορικό δημιούργημα, η τέλος είναι ένα δημιούργημα επιταγής(μιας εταιρείας, ενός παραγωγού, μιας ταινίας, ενός θεατρικού έργου, η ενός μαικήνα που πληρώνει για να ακούσει αυτό που αυτός οραματίζεται και δεν μπορεί ο ίδιος να εκφράσει.

Αυτός ήταν και ο γενικός πρόλογος που υποχρεούμασταν να αναδείξουμε, γιατί πολλοί αναγνώστες και πολλές αναγνώστριες θα περιμένουν στον κατάλογο αυτό να δουν πράγματα που έχουν εμπορικά επιβραβευθεί, που έχουν μπει σε άλλες λίστες και σε άλλους καταλόγους, ωστόσο η παρούσα λίστα δεν θα τα δουν. Σ αυτή τη λίστα δεν υπάρχουν για παράδειγμα καθόλου δίσκοι από το νέο κύμα του Βρετανικού χεβομεταλλισμού(του Power, Black, Epic Doum κλπ), έργα του southern rock, έργα του κλασσικού progressive, έργα των μεγάλων ονομάτων, εξαιρουμένων των Pink Floyd στον κινηματογραφικό τους δίσκο, δεν υπάρχουν καθόλου σχήματα του Hard Rock και φυσικά κανένα κλασσικό ροκ σχήμα, γιατί με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει κανέναν στοιχείο που να τα βάζει εντός του καταλόγου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυo στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης.Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση.Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2: Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.
https://kydoniadiet.wordpress.com/

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal