Ο νονός του Εγκέλαδου και η σύγχρονη σεισμολογία.

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ήταν αρχηγός των Γιγάντων και ο πιο ισχυρός που μπορούσε μέσα από τη φυσική του δύναμη να ταρακουνήσει τα μέχρι τότε νοητά εδάφη. Εξάλλου ήταν γιος της Γαίας αλλά και του Τάρταρου. Ο Εγκέλαδος στέφθηκε ηγέτης καθότι είχε πρωτεύοντα ρόλο στη Γιγαντομαχία στην οποία όμως έχασε τη ζωή του με αποτέλεσμα η Γαία να του δώσει τη δύναμη από τον κάτω κόσμο να την ταρακουνάει για να παίρνει εκδίκηση για το θάνατο του γιου της. Με αυτό τον τρόπο οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως, όταν γινόταν σεισμός, ο Εγκέλαδος ήταν θυμωμένος και επειδή ήταν πολύ μεγάλος τράνταζε όλα τα μέχρι τότε νοητά εδάφη.

Από τότε έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια και η μυθολογία ως ένα παραϊστορικό μέγεθος έφτιαχνε ιστορίες με βάση την αναγωγή των φυσικών φαινομένων στο υπερφυσικό. Στην εποχή που δημιουργούνται όλα τα μυθεύματα, επειδή τίποτα δεν μπορούσε να εξηγήσει με βάση τη λογική, αλλά και με βάση τα επιστημονικά εργαλεία που τότε δεν υπήρχαν, έφτιαχνε μυθιστορίες που πέρναγαν από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα, με τις όποιες νέες επινοήσεις να παρεισφρέουν κάθε έκαστη φορά.

Μέχρι που φτάσαμε περί του 1000 πχ όπου εμφανίστηκε η  Θεογονία του Ησιόδου, η οποία συμπυκνώνει (όλες αυτές τις δια του λόγου μεταφερόμενες) ιστορίες που δεν ήταν οι ίδιες με τις αρχικές ως ιδέες τουλάχιστον, μιας και κάθε φορά μπόλιαζαν νεότερα, άλλα (πολλές φορές και αντιθετικά) στοιχεία περιγράφοντας, την καταγωγή των θεών, των Γιγάντων και των Τιτάνων της ελληνικής μυθολογίας. Εκεί είναι το ορόσημο της γέννεσης της μυθολογίας ως ενιαία και αδιάσπαστη φόρμα του εν λόγω επικού ποιήματος το οποίο μας παρέδωσε αυτό που διαδίδονταν και διαμορφώνονταν στην ανθρώπινη αντίληψη διάσπαρτα και κατόπιν πρώιμων παρατηρήσεων των φυσικών φαινομένων και μεγεθών.

Η Θεογονία του Ησιόδου μπορεί να ξεκίνησε το περίπου στο 1000, ωστόσο η συγγραφή του συμπεριέλαβε και άλλους συγγραφείς στο μέλλον και ολοκληρώθηκε και από τους μεταγενέστερους, μιας και κράτησε περίπου τρεις αιώνες, όσο κάνει δηλαδή κάθε θρησκεία για να γεννηθεί μέσα από τη μυθολογία. Η κάθε μυθολογία, όπως και η Ελληνική, σαφέστατα και δεν αποτελεί ούτε πηγή ιστορικής αλήθειας, ούτε αντικείμενο ιστορικής έρευνας, ωστόσο όμως και είναι και αποτελεί μια σημαντικότατη πηγή για την ίδια τη μυθολογία, που αναφέρει το σύνολο σχεδόν των θεοτήτων που σέβονταν και τιμούσαν, αλλά και το αντίθετο οι αρχαίοι Έλληνες, εκεί ακριβώς βρίσκεται και ο Εγκέλαδος.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Αυτά ως ένας μικρός αλλά και μεγάλος πρόλογος γιατί σαν σήμερα, χιλιετίες μετά το μυθολογικό Εγκέλαδο, γεννήθηκε ο νονός της μέτρησης της δύναμης του και κατά πολλούς νονός της σεισμολογίας. Ο Τσαρλς Φράνσις Ρίχτερ (η Charles Francis Richter αγγλιστί), γεννήθηκε στις 26 του Απρίλη του 1900 και απεβίωσε στις 30 του Σεπτέμβρη του 1985. Αυτός ο σπουδαίος Αμερικανός σεισμολόγος και φυσικός, ήταν ο υπαίτιος της δημιουργίας της κλίμακας που πήρε το όνομα του και η οποία. Ήταν αυτός που αποκάλυψε και ολοκλήρωσε τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του μεγέθους σεισμικής ροπής και χρησιμοποιούνταν για τη μέτρηση του μεγέθους των σεισμών.

Με αφορμή τη γέννηση του εν λόγω σεισμολόγου, σήμερα η σύγχρονη σεισμολογία που γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και καταρρίπτει την οριζόντια μετακίνηση πλακών μέσω ρηγμάτων, γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα. Τι λέει όμως αυτή η θεωρία η οποία μιλάει και για συνεχή και ανανεούμενη παραγωγή υδρογονανθράκων στα έγκατα της γης αποτελώντας σε μεγάλο βαθμό τους δημιουργούς αυτού το κορυφαίου φυσικού φαινομένου. Μα από την ίδια τη διαλεκτική της υδρογείου που σχετίζεται από τον δεύτερο νόμο της διαλεκτικής, που βασίζεται στο πέρασμα των ποσοτικών αλλαγών, σε ριζικά νέες ποιοτικές αλλαγές και είναι ένας από τους πιο γενικούς νόμους της εξέλιξης της φύσης και της κοινωνίας και αυτός ο νόμος διατυπώνεται ως “Ο Νόμος του περάσματος των ποσοτικών αλλαγών σε ποιοτικές”. Αυτή είναι η λογική της Σοβιετικής Σεισμολογίας που σήμερα επαληθεύεται διαρκώς και υιοθετείται πλέον επίσημα από την επιστημονική κοινότητα ως η πλέον (και η μοναδική) εύστοχη. Κοντολογίς αυτή η επαναστατική θεωρία μας λέει ότι η γέννηση των σεισμών οφείλεται στις κατακόρυφες και όχι στις οριζόντιες κινήσεις των τεκτονικών πλακών, με αποτέλεσμα σε κάθε σεισμό να μεγαλώνει η υδρόγειος κατά μερικά χιλιοστά όπου παρατηρούμε με τον τρόπο αυτό και τι ς οριζόντιες μετακινήσεις τους, που δεν πλέουν σαν βάρκες στους ωκεανούς, αλλά η κίνηση τους οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους της γης. Από που όμως ξεκινούν αυτές οι κατακόρυφες μετακινήσεις των πλακών προς τα πάνω και πως δικαιολογούνται;

Εδώ ακριβώς επέρχεται “ο Νόμος του περάσματος των ποσοτικών αλλαγών σε ποιοτικές” και αυτός είναι κανόνας που αποκαλύπτει το αίτιο της δημιουργίας του φαινομένου των Σεισμών. Εδώ έχουμε το παράδειγμα της ποσοτικής αλλαγής του φυσικού αερίου [όταν είναι απαλλαγμένο από τους λοιπούς υδρογονάνθρακες πέραν του μεθανίου, δηλαδή όταν έχουμε το ξηρό φυσικό αέριο(σε αεριούχα δηλαδή μορφή), σε ποσότητα 1 κυβικού μέτρου], στη νέα ποιότητα, η οποία είναι μια φυσική διεργασία ανάμειξης με άλλους υδρογονάνθρακες, όπου εκτός από το μεθάνιο, γίνεται μείγμα δηλαδή με αντίστοιχες ποσότητες προπανίου, βουτανίου,διοξείδιου του άνθρακα, αζώτου, υδρογόνου, ήλιου και υδρόθειου κι αυτό μετατρέπεται σε μια άλλη ποιότητα σε υγρό φυσικό αέριο. Με την αλλαγή της ποιότητας και με τον τρόπο αυτό εφταπλιασιάζει το μέγεθος του, με αποτέλεσμα η ποσότητα του ενός κυβικού μέτρου, αυτομάτως να μετατρέπεται σε εφτά κυβικά, στη νέα ποιοτική αλλαγή, με ότι αυτό συνεπάγεται στη δημιουργία ανακατατάξεων στα διάφορα στρώματα στο υπέδαφος και η ενέργεια που απελευθερώνεται. Αυτή η “μπακαλίστικη” αναγωγή που τέθηκε ως παράδειγμα των αιτιών των σεισμών που είναι λίγα χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης και αποδείχνουν γιατί η γη μεγαλώνει. Σε ένα παλαιότερο άρθρο θα δούμε και πόσες ήπειροι υπήρχαν (στο λινκ που μόλις παραθέσαμε από δικό μας άρθρο), ωστόσο υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές και πολύ πιο επιστημονικές και επιστημολογικά προσδιορισμένες τοποθετήσεις που δεν είναι της παρούσης. Εμείς θέλαμε να εκλαϊκεύσουμε το φαινόμενο των σεισμών μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης σεισμολογίας και όπως το κατανοούμε μέσα από το φτωχό μας νοητικό πεδίο, με αφορμή τη γέννεση του ανθρώπου που έδωσε το επώνυμο του στη μέτρηση του δυναμικού πεδίου των σεισμών, όμως αυτό δεν υπόκειται αλλαγής γιατί πρόκειται για μονάδα μέτρησης δυναμικού φορτίου. Για παραπέρα επιστημονική μελέτη των όποιων ενδιαφερομένων, υπάρχει και αντίστοιχη βιβλιογραφία και στην Ελλάδα υπάρχει τέτοιος εκπρόσωπος ο Δρ Σταύρος Τάσσος που εξηγεί την θεωρία αυτή. Εμείς θα σας δώσουμε δυο λινκ, απ΄τα οποία μπορείτε να δείτε εις βάθος τις ακριβώς λέει η Σοβιετική και πλέον η σύγχρονη Σεισμολογία.

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ και Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ από το portal του 902 του Σταύρου Τάσσου Σε μορφή PDF τ
Στη συνέντευξη του Σταύρου Τάσσου στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στο δημοσιογράφο Φίλη Καϊτατζή στις  08/12/2013 με το τίτλο Σφαίρα είναι και γυρίζει.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυo στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης.Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση.Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2: Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal