istosch eFanzine

istoschPORTAL [data &technologies lab]

Ανθρωπιστικές ΕπιστήμεςΦιλοσοφία

Ο κάθε “σπουδαίος” Στοχαστής, δεν είναι απαραίτητα και φιλόσοφος

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
Arsenali Tango Marathon (Chania 19-22 April 2024)
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)

 

 

Ο κάθε “σπουδαίος” Στοχαστής, δεν είναι απαραίτητα και φιλόσοφος

Όταν αναφερόμαστε στη Φιλοσοφία, ανεξάρτητος φιλοσοφικής σχολής, η φιλοσοφικής αρχής, αν ανήκει στον ιδεαλισμό, η στον υλισμό, μιλάμε για το τι είναι η φιλοσοφία και το τι εκφράζει για παράδειγμα.
Αντικειμενικά είναι μια μορφή της ανθρώπινης κοινωνικής συνείδησης που επιδιώκει και επεξεργάζεται μια κοσμοθεωρία, ένα σύστημα ιδεών και αντιλήψεων για τον κόσμο και τη θέση του ανθρώπου σε αυτόν, ερευνά την γνωστική, αξιολογική, ηθική και αισθητική θέση του ανθρώπου προς τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο Έλληνα Φιλόσοφο, ακαδημαϊκό και Δόκτορα Φιλοσοφίας, Δημήτρη Κασιούρα, η φιλοσοφία ως κοσμοθεωρία, έχει στενή σχέση με τα ταξικά συμφέροντα, με την πολιτική και ιδεολογική πάλη, καθοριζόμενη από την κοινωνική πραγματικότητα, ασκεί σοβαρή επίδραση στο είναι, στη διαμόρφωση νέων ιδανικών, ηθικών κανόνων και πολιτιστικών αξιών. Επίσης σύμφωνα με τον εν λόγω, η Φιλοσοφία βασίζεται στη θεωρητική και πρακτική στάση του ανθρώπου, απέναντι στην αντικειμενική πραγματικότητα, ξεκαθαρίζει τις αμοιβαίες σχέσεις υποκειμένου και αντικειμένου.
Η φιλοσοφία χωρίζεται στους τομείς της οντολογίας(δηλαδή της διδασκαλίας για το είναι), της γνωσιολογίας(θεωρίας της γνώσης και γνωσιοθεωρίας), η λογική, η αισθητική, η ηθική και νεότεροι τομείς, η Επιστημολογία, η πολιτική Φιλοσοφία, η Φιλοσοφία της γλώσσας και η Φιλοσοφία της Θρησκείας.
Τα ερωτήματα που μας θέτουν ορισμένοι για το αν ο Νίτσε ήταν Φιλόσοφος, έχει μια απάντηση και αυτή είναι ότι παρότι τον έχουμε μελετήσει αρκετά και εις βάθος, ανεξάρτητα του ότι δεν μας εκφράζει, δεν υπήρξε φιλόσοφος, που εξέφραζε μια συστηματοποιημένη κοινωνική συνείδηση αλλά κάτι άλλο, γι αυτό και ο Νίτσε ήταν στοχαστής, αναστοχαστής και αναλυτής, δε διδάσκεται σε φιλοσοφικές σχολές ως Φιλόσοφος, αλλά ως στοχαστής, αναστοχαστής και αναλυτής.
Μπορεί να μην είμαστε και δεν είμαστε οπαδοί των σχολών που άνηκε όπως του Υποκειμενικού Αμοραλισμού, η του Υποκειμενικού Βολονταρισμού, όπως ο Βαυαρός και κατόπιν Γερμανός Αναρχικός Μαξ Στίρνερ(25/10/1806 – 25/6/1856), αλλά ήταν στοχαστής και όχι φιλόσοφος, όπως ήταν και ο τελευταίος που αποθέωσε το “Εγώ”, με όρους μεταφυσικής οντολογίας, οριοθετώντας φιλοσοφικά τον Ατομικισμό βάζοντας στο επίκεντρο του ηθικού, οντολογικού και πολιτικού προβληματισμού του, το “Εγώ” (το οποίο είναι μια ανεστραμμένη οντολογία, αλλά είναι τέτοια).


Ο Νίτσε σε αντίθεση με τον Στίρνερ, ήταν αποκλειστικά και μόνο στοχαστής και αναλυτής. Μπορεί και υποτίθεται, ότι πήγε παραπέρα τον υποκειμενικό Βολονταρισμό, αλλά εκχυδαΐζοντας τον στο έπακρο, αφού αποθέωσε και αναβάθμισε τον τυχοδιωκτισμό, πηγαίνοντας στον σε άλλο επίπεδο. Εξάλλου ήταν ο πρώτος, αν όχι ο μόνος στην εποχή του, που ανακήρυξε – διακήρυξε τη “βούληση για εξουσία”, ως ανώτατη βουλητική δύναμη που κινεί τον κόσμο και τα νήματα του.
Αυτό ακόμα κι αν ανήκει σε μια Φιλοσοφική σχολή όπως του “Υποκειμενικού Βολονταρισμού” που δεν διάγετε, ούτε ηθικής, ούτε αισθητικής, ούτε επιστημολογίας, ούτε ασφαλώς και γνωσιολογίας που είναι κλάδοι της φιλοσοφίας και που προφανώς δεν είναι ούτε πολιτική φιλοσοφία, ούτε ασφαλώς Λογική, αλλά μια συναισθηματική οπισθοδρόμηση στο επίπεδο των χαμηλότατων ενστίκτων, κάτι που η φιλοσοφία δεν κάνει και δεν μελετάει.
Ο Νίτσε δεν ήταν και δεν διδάσκεται ως φιλόσοφος, αλλά στοχαστής και αναστοχαστής, γιατί η φιλοσοφία δεν ερμηνεύει τη δομής της λογικής με όρους ενστίκτων, που αντικειμενικά, πρακτικά και ουσισατικά δεν αποδέχεται και δεν δέχεται, ούτε η γνωσιολογία και η ηθική(η οποία δεν αποδέχεται και τον αμοραλισμό ως σχολή της, που επίσης εκπροσωπεί ο Νίτσε), ως κλάδοι της φιλοσοφίας και τα εξιδανικεύει (τα ένστικτα δηλαδή), δίνοντας τους λογικοφανή κριτήρια και χαρακτηριστικά.
Γι αυτό οι ερωτήσεις του στυλ και του τύπου τι γνώμη έχουμε για το Νίτσε, για μας είναι ένας απόλυτα χαμένος χρόνος και η γνώμη μας δεν είναι και η καλύτερη, είναι αυτή και την έχουμε εκθέσει και επίσημα σε άρθρα μας κατά το παρελθόν, την οποία λέμε για τελευταία φορά και κλείνει το κεφάλαιο!
Τώρα όσον αφορά τόσο τη σχολή όσο του υποκειμενικού βολονταρισμού που ο Στίρνερ εκπροσωπεί, όσο και της σχολής του αντικειμενικού Βολονταρισμού, που εκπροσωπούν οι Έντουαρντ φον Χάρτμαν (23/2/1842 – 5/6/1806), δηλαδή, ο πρώτος μελετητής και συγγραφέας της Φιλοσοφίας του Ασυνείδητου και ο Άρτουρ Σοπενχάουερ(22/2/1788 – 21/9/1860) που θεωρείται και ο ιδρυτής μίας νέας φιλοσοφικής σχολής, επίκεντρο της οποίας είναι η βούληση. Σε αντίθεση με τον Υποκειμενικό Βολονταρισμό αυτού του Στίρνερ που είναι καθαρά εγωκεντρικός, ο Αντικειμενικός των Χάρτμαν και Σοπενχάουερ, είναι μοιρολατρικός.
Ωστόσο οι δύο παραπάνω σχολές, μαζί με τη σχολή του Ινστρουμενταλισμού, του Ιντουϊτιβισμού, του Ιντετερμινισμού(που δεν είναι σχολή, αλλά βάση για άλλες σχολές) και του βιταλισμού είναι οι πρόγονοι, νεότερων, σκληρότερων, βαθιά αντιεπιστημονικών βάσεων “σκέψης”, όπως του “Ολοκληρωτισμού” της Χάνα Άρεντ(14/10/1906, 4/12/1975), όσο και του επίσης βαθύτατα αντιεπιστημονικού “Μεταμοντερνισμού” που κηρύττει τον πόλεμο στη λογική, εφόσον κηρύττει τον πόλεμο, ενάντια στις μεγάλες αφηγήσεις, δηλαδή στις Αναλύσεις και βασικά στη Φιλοσοφία, στην Κοινωνιολογία, στην Ανθρωπολογία, στην Ανθρωπογεωγραφία, στις Πολιτικές επιστήμες, στον Ντετερμινισμό, αλλά και σε κάθε ανθρωπιστική επιστήμη που δεν είναι συνθηματολογία, αλλά επιχειρηματολογία.


Ο κάθε “σπουδαίος” Στοχαστής λοιπόν, δεν είναι απαραίτητα φιλόσοφος, εξάλλου αυτός που αναλογίζεται με περίσκεψη, η που προβληματίζεται αρκετά και σκέφτεται κάτι σε βάθος, δεν είναι φιλόσοφος.
Ο Φιλόσοφος είναι κατά βάση ένας επιστήμονας που μελετάει με βάση τα εργαλεία της φιλοσοφίας, καθορίζοντας μια ολοκληρωμένη μορφή κοινωνικής συνείδησης που έχει κοσμοθεωρητική βάση. Ο φιλόσοφος δεν είναι ούτε σοφιστής(δηλαδή δεν είναι μια συλλογιστική μονάδα που στηρίζεται στην εσκεμμένη παραβίαση των νόμων και των κανόνων της λογικής, με βάση την ετυμολογική ρίζα των λέξεων), ούτε στοχαστής, ούτε αναλυτής και δεν λειτουργεί με βάση την μεθοδολία της μαθηματικής επαγωγής.
Απ΄ αυτήν την άποψη ο Νίτσε δεν ήταν και δεν υπήρξε ποτέ Φιλόσοφος, αλλά τα δυο τελευταία, μιας και ανάλυσε πολύ μέρος της Ελληνικής Φιλοσοφίας, όπως και τον Ζαρατούστρα, ενώ πολέμησε ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία της φιλοσοφίας, την διαλεκτική και την μαιευτική τη διαλεκτική του Σωκράτη που δεν είναι ούτε καν μέρος της επιστήμης της διαλεκτικής.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Ενισχύστε Οικονομικά Την Αρθρογραφία του istosch

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές , που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα οικονομικά δύσκολα για όλους, με ένα εξοντωτικό φορολογικό νόμο, που αφανίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μεγαλώνει την κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέποντας ουσιατικά τη χώρα φορολογικό παράδεισο για τις πολυεθνικές, εμείς κρατάμε ζωντανό το όνειρο μας, σε ένα περιβάλλον που θέλει πολύ δύναμη και πολλές θυσίες για να επιβιώσεις. 
Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E-Funzine
(portal) μας, συνεχίζουν να εργάζoνται αδιάκοπα και με πάθος βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική και κυρίως ταξική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL
istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Translate »
istosch eFanzine

istosch eFanzine