Η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Αιαδικτυακά Μαθήματα Αγγλικών, από την διακεκριμένη Καθηγήτρια Αρχοντούλα Κορεκτσίδου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια

Σε μια εποχή που οι εγκυκλοπαίδειες βρίσκονται στους κάλαθους της ανακύκλωσης από πολλούς πρώην ιδιοκτήτες τους, είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε επειδή δεν έχουν πια κάποια επικουρική και βοηθητική δυνατότητα και δυναμική ως παλαιότερο εκπαιδευτικό βοήθημα, αυτή η διεργασία, μας κόβει στα δυο την καρδιά και αιμορραγεί ωσάν αιμορραγικό εγκεφαλικό ολόκληρος ο φλοιός του όποιου εγκεφάλου μας, όταν τις βλέπουμε να εκτίθεται στην ανακύκλωση, λες και είναι αχρείαστες πια, η ότι έπαψαν να έχουν ιστορικό ρόλο. Το πιο εμβληματικό ερωτικό υποκείμενο του πόθου και ο καλύτερος σύντροφος του κάθε ανθρώπου είναι ένα βιβλίο, για λόγους που δεν είναι της παρούσης και όταν το βλέπεις στις άκρες του δρόμου σε κούτες στοιβαγμένο και παραπλεύρως των γαλάζιων κάδων, μόνο σε ψυχική αναταραχή και οδύνη μπορείς να εξέλθεις.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλου τύπου άνθρωποι, γαλουχημένοι μέσα στην καλοσύνη, στην ομορφιά της ψυχής και της αντικειμενικά πλήρως δομημένης προσωπικότητας, που αυτό δεν θα το πραγματοποιούσαν ουδέποτε, είναι τόσο μεγάλη η καλλιέργεια τους, που αντικειμενικά, δεν έχουμε λόγια, γιατί ακόμα και να παραδοθεί κάπου, ένα βιβλίο, θέλουν να μην πάει χαμένο, αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο τους ευχαριστούμε, αλλά τους βγάζουμε και το καπέλο, γιατί δωρίζουν σε άλλους ανθρώπους το πιο όμορφο δημιούργημα του ανθρώπου το βιβλίο.

Στο δια ταύτα τώρα, είναι μεγάλη υπόθεση, κάποιοι άνθρωποι να εκτιμούν τόσο πολύ το έργο κάποιων τρίτων, άλλων και ίσως και ξένων(στην προκειμένη ημών), που να τους παραδίδουν κάτι που οι δωρητές, γνωρίζουν και ξέρουν εν είδει αξιώματος, ότι όχι μόνο δεν θα πάει χαμένη η δωρεά τους, αλλά το δωρίζουν στους δωρητές με μεγάλη χαρά και απέραντη εμπιστοσύνη και μάλιστα αυτό το δώρο να είναι καλύτερο ακόμα και από ένα πακτωλό χρημάτων(αυτή είναι η κατά την εποχή που ζούμε κυρίαρχη αντίληψη).

Οι άνθρωποι(οι δωρητές δηλαδή), όχι μόνο δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν τέτοιου ειδικού βάρους συνεισφορά για όλα τα παραπάνω, αλλά το πραγματοποίησαν χωρίς δεύτερη σκέψη και ομόφωνα για κάτι που δεν ήταν και τόσο εύκολο, γιατί αυτό αφορούσε και είχε να κάνει με τη μνήμη αγαπημένου τους και δικού τους προσώπου.

Αν αυτό δεν αποτελεί μεγάλη τιμή για τους υπογράφοντες, γιατί ως τέτοιοι και ως φυσικά πρόσωπα θα τιμήσουν ημάς, σχεδόν στο ακέραιο τη μνήμη των δικών τους ανθρώπων, στους ειπείν βιβλιοφάγους(καμιά φορά είναι πολύ άσχημο να περιαυτολογεί κάποιος, αλλά αυτό αισθάνονταν αυτοί και αυτές που πρότειναν την παραπάνω δωρεά), αφού οι ωφελούμενοι της δωρεάς, αρέσκονται να διαμοιράζουν αφιλοκερδώς αυτό που παρέλαβαν και αυτό είναι η γνώση που δεν θα πάει σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο χαμένη, αλλά θα διαμοιραστεί.

Την Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια την μαζεύαμε ως περιοδικό τεύχος οικογενειακώς, για πάνω από μια πενταετία, μέχρι να την βιβλιοδετήσουμε, μέχρι που δόθηκε για βιβλιοδεσία και χάθηκε σε κάποιο τυπογραφείο πλην ενός τόμου κι έκτοτε δεν την ξαναείδαμε. Πριν μερικές μέρες όταν την ξαναβρήκαμε, παραλάβαμε αγκαλιάσαμε, ταξινομήσαμε, τοποθετήσαμε νοσταλγικά και βαθιά συγκινημένοι αυτό το μεγαλειώδες έργο της ανθρωπότητας, γιατί σε αυτήν ανήκει πλέον, από τους δωρητές, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς, με την υπόσχεση να μην ξεχαστεί η μνήμη του δικού τους ανθρώπου.

Στην πραγματικότητα από τότε και μετά κάθε τόμος που ξεσκονίζονταν σχολαστικά και κάθε τυχαίο άνοιγμα σε όποια τυχαία σελίδα, ανάβλυσαν συνειρμοί, που δεν είχαν να κάνουν με μια ολόκληρη εποχή, όπου μια ανιδιοτελής δράκα ανθρώπων και αυτοί των δωρητών και των δωρουμένων, αλλά και χιλιάδων άλλων αυτού του είδους τη γνώση, την έκαναν εργαλείο για την αλλαγή σε έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τους ευχαριστούμε από καρδίας και να είναι σίγουροι πως η μνήμη και η κοινωνική συνείδηση, θα βρουν το δρόμο που τους αξίζει και αυτός δεν είναι άλλος από την αποτίναξης της μισθωτής σκλαβιάς.

Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια (Большая советская энциклопедия‎ ή БСЭ)

Η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια (Большая советская энциклопедия‎ ή БСЭ) είναι μία από τις μεγαλύτερες και περιεκτικότερες εγκυκλοπαίδειες στον κόσμο και ξεκίνησε η πρώτη της έκδοση το 1926, ενώ επίσημα κυκλοφόρησε το 1947, όταν η η εν λόγω πρώτη της έκδοση παρουσιάστηκε στα βιβλιοπωλεία, πρώτα και πριν από όλα στα ρώσικα. Αυτή ήταν η πρώτη από τρεις εκδόσεις και την αρμοδιότητα για την έκδοση της επίσημα, είχε το σοβιετικό κράτος και τα πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην έκδοση της.

Η πρώτη αποτελούνταν από 65 δερματόδετους τόμους, με 65.000 λήμματα να εμπεριέχονται στο περιεχόμενο της, με έναν επικουρικό και συμπληρωματικό τόμο με θεματολογία και λήμματα αποκλειστικά για την Σοβιετική Ένωση, ο οποίος βγήκε στην κυκλοφορία στο τέλος του 1947, ενώ ο πρώτος αρχισυντάκτης και επιθεωρητής έκδοσης, τουλάχιστον μέχρι το 1941 ήταν ο Ότο Σμιτ.

Η δεύτερη έκδοση πραγματοποιήθηκε στην περίοδο από το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1958 με την επίβλεψη της αρχισυνταξίας του Σεργκέι Βασίλοφ και μπορεί ήταν φαινομενικά μικρότερη, μιας και αποτελούνταν από 50 επίσης δερματόδετους τόμους, ωστόσο τα πάνω από 110.000 λήμματα, την έκαναν μοναδική για την εποχή. Σε αυτήν όπως και στην προγενέστερη έκδοση, υπήρξε ένας επίσης εμβόλιμος και συμπληρωματικός τόμος, όπου προστέθηκε στο παλμαρέ της, ενώ συνολικά προστέθηκαν νέα στοιχεία και ανακαλύψεις, τόσο αλφαβητικής προσθετικής λημμάτων, όσο και μια ανατροφοδότηση στα μέχρι τότε υπάρχοντα, κατόπιν της δεύτερης έκδοσης, στους τόμους από 1-7 και 8-51, μετά το 1960, ενώ στην παρούσα έκδοση προστέθηκαν επιπροσθέτως δύο ακόμη τόμοι ευρετηρίων.

Η τρίτη έκδοση εκδόθηκε ανάμεσα στο 1969 και 1978, κυκλοφόρησε επίσημα το 1979 και αποτελούνταν από 30 τόμους και 120.000 λήμματα και με έναν επίσης ευρετηριακό τόμο όπου προστέθηκε από το 1981 και έπειτα. Ο εικοστός τέταρτος τόμος ήταν διπλός, με τον έναν, να είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης, με πρώτο αρχισυντάκτη τον Αλεξάντρ Προχόροφ.

Η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια κυκλοφόρησε ειδικά στην δεκαετία του 1980, αλλά και 1990 μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά οι πλέον πετυχημένες εκδόσεις της, ήταν η αγγλική που κυκλοφόρησε από την Macmillan Publishers, καθώς και η ελληνική.

Ελληνική έκδοση

5 Ολόκληρη η τρίτη έκδοση, όχι μόνο μεταφράστηκε στα ελληνικά, αλλά δημοσιεύτηκε και κυκλοφόρησε σε 35 τόμους από το 1977, μέχρι και την Άνοιξη του 1984.

Τα άρθρα που αφορούσαν την Ελλάδα, ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνία επεκτάθηκαν με στοιχεία που πρόσθεσαν δεκάδες δικοί μας ακαδημαϊκοί και άλλοι λόγιοι συνεργαζόμενοι και συντελεστές, ενώ καταγράφηκαν χιλιάδες νεότερα λήμματα, που αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την ελληνική έκδοση.

Τέλος στην εν λόγω έκδοση, προστέθηκε ένας επιπλέον, συμπληρωματικός τόμος που καλύπτει νεότερα για την εποχή γεγονότα της εποχής που αφορούσαν την περίοδο από το 1985 μέχρι το 1989, όπου και δημοσιεύθηκε .

Μετασοβιετική έκδοση

Η δημοσίευση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας μπορεί να ανεστάλη το 1990, επί Γκορμπατσόφ και να σταμάτησε το 1991 επί Γιέλτσιν. με διάταγμα του οινόφλυγα και διαλυτή του σύμπαντος(κάποια στιγμή, η ιστορία θα τους κρίνει και τους δύο πολύ αυστηρά, για τις όποιες εγκληματικές τους παραλείψεις και όχι μόνο και μακάρι να ήταν μόνο παραλείψεις), ωστόσο το 2002 ξανάρχισε την εκδοτική της δραστηριότητα και συνεχώς ανανεώνεται αλλά με μικρότερα κόστη κοκ.

Ανέμισα στο 2003 και το 2004, μια ομάδα χορηγών και οικονομικά νεόπλουτων καταχραστών του σοβιετικού λαϊκού πλούτου, με ιδεολογική αντίληψη των Σιλοβίκι, στην προσπάθεια τους να ανανεώσουν την τάχα μου δήθεν παλιά εγκυκλοπαίδεια με την ενημέρωση, αναθεώρηση γεγονότων, αλλά και την αφαίρεση των λημμάτων με την δική τους ιδεολογική, αλλά και πολιτική τοποθέτηση που σε μεγάλο βαθμό ήταν εγκληματική τακτική, που ως συνέπεια είχε την επαναφορά τους μετά από μερικά χρόνια και μπορεί προσωρινά η εγκυκλοπαίδεια, να έιχε αλλάξει το όνομά της σε Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια, αλλά τα τάχα μου δήθεν ξεπερασμένα άρθρα, που ξαναγράφτηκαν ξαναγράφτηκαν από την αρχή, επανήλθαν στην προγενέστερη μορφή, όπως και η ονομασία της σε Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, από Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια, που ως τέτοια, δεν είχε καμία τύχη.

Ο τελευταίος συντάκτης της ” Μεγάλης Ρωσικής Εγκυκλοπαίδειας,” ήταν ο Σεργκέι Λεονίντοβιτς Κράβετς και ήταν μια έκδοση από 35 τόμους, σταμάτησε να κυκλοφορεί ως τέτοια το 2014 και ξεκίνησε για μια ακόμη φορά, ως Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, στο τέλος του 2016 και κυκλοφορεί επίσημα μέχρι σήμερα.

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.


Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.