Ένα ορόσημο για τη Jazz

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

Γεννήθηκε στις 11 του Δεκέμβρη του 1938 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, και με εφόδιο τις ανώτερες μουσικές σπουδές στη Μουσική Σχολή της Δυτικής Φιλαδέλφειας και αργότερα στη Σχολή Μουσικής Granoff, ο McCoy Tyner αποτέλεσε μια από τις πλέον σημαντικές πρωτοπορίες στο χώρο της Jazz, έφυγε στις 6 του Μάρτη του 2020 αφήνοντας ένα τεράστιο και μάλλον αναντικατάστατο κενό στην σύγχρονη Jazz.

Οι πρώιμες συνεργασίες του με τους Richie και Bud Powell, ήταν το εφαλτήριο για τις μετέπειτα, αφού αποτέλεσαν το διαβατήριο για τον McCoy Tyner που παράλληλα με τις πολύ σημαντικές μουσικές σπουδές του απόδειχνε συνεχώς το πολύ ποιοτικό και υψηλό του επίπεδο, αφού ο Tyner το 1960 εντάχθηκε στο The Jazztet του Benny Golson και του Art Farmer . Έξι μήνες αργότερα, εντάχθηκε στο κουαρτέτο του John Coltrane που περιελάμβανε τους Jimmy Garrison και Elvin Jones .

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Την ίδια χρονιά, αλλά έξι μήνες μετά, μαζί με τους Jimmy Garrison και Elvin Jones και μέχρι το 1965(αφού μετά ακολούθησε τα δικά του βήματα), εντάχθηκε ως ένας από τους βασικούς συνεργάτες και πυρήνες του σχήματος του μεγάλου John Coltrane και όλοι μαζί αποτέλεσαν και το κουαρτέτο του οποίου ήταν ο πιανίστας και βασικός συντονιστής της ακριβέστατης, αψεγάδιαστης μουσικής παρουσίας του εν λόγω κουαρτέτου, τόσο στο δισκογραφημένο περιβάλλον, όσο και στις ζωντανές του εμφανίσεις παρουσίες, ως ο βασικός ενορχηστρωτής του.

Το κεφάλαιο της συνεργασίας του με τον John Coltrane έληξε άδοξα και έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το 1965, μετά από αντιπαραθέσεις που δεν μπορούσαν αντικειμενικά να γεφυρωθούν και αφορούσαν τις μουσικές φόρμες, την ενορχήστρωση και το θορυβώδες και αυστηρό ύφος των συνθέσεων του πρώτου.

Απ΄ τα πρώτα του βήματα ο McCoy Tyner προσπαθούσε να κάνει την υπέρβαση στο postBop και στην Avante Garde Jazz με το δικό του μουσικό στυλ και ύφος, που πολλές φορές προσπάθησε να επιβάλει, αλλά σχεδόν πάντα μάταια στην μπάντα του μεγάλου Coltrane. Το μελωδικό του λεξιλόγιο και ταμπεραμέντο ήταν πλούσιο και κυμαινόταν από τα σκληρά και ακατέργαστα μπλουζ, φτάνοντας  μέχρι και τις πολύπλοκες πεντατονικές κλίμακες της Νοτιο Ανατολικής Ασίας, όπου μέρος της μουσικής της παράδοσης προσπάθησε να ενσωματώσει στις συνθέσεις του, χωρίς όμως να ξεχνά ποτέ τη μητέρα όλων των μουσικών την Αφρικανική. Η πρωτοποριακή του προσέγγισή του ως προς το άκουσμα της χορδής (τόσο στην τονικότητα όσο και στο ρυθμό των τετάρτων) επηρέασε τους σύγχρονους τζαζ πιανίστες, όπως ο Chick Corea .

Inception 1962
Reaching Fourth 1962
Nights of Ballads & Blues 1963
Today and Tomorrow 1963
Live at Newport 1964
McCoy Tyner Plays Ellington 1964
The Real McCoy 1967
Tender Moments 1967
Time for Tyner 1968
Expansions 1968
Cosmos 1970
Extensions 1970
Asante 1970
Sahara 1972
Song for My Lady 1972
Echoes of a Friend 1972
Song of the New World 1973
Enlightenment 1973
Sama Layuca 1974
Atlantis 1974
Trident 1975
Fly with the Wind 1976
Focal Point 1976
Supertrios 1977
Inner Voices 1977
The Greeting 1978
Passion Dance 1978
Counterpoints: Live in Tokyo 1978
Together 1979
Horizon 1979
Quartets 4 X 4 1980
13th House 1981
La Leyenda de La Hora 1981
Looking Out 1982
Love & Peace (with Elvin Jones also released as Reunited) 1982
Dimensions 1984
It’s About Time (with Jackie McLean) 1985
Major Changes (with Frank Morgan) 1985
Just Feelin’ 1985
Double Trios 1986
Bon Voyage 1987
Blues for Coltrane 1987
Live at the Musicians Exchange Cafe 1987
Revelations 1988

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 
Satellite of Love Satellite of Love

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr