PHP, ο διασημότερος προεπεξεργαστής υπερκειμένου, πηγαίος κώδικας του διαδικτύου (Μάθημα Δεύτερο)

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

PHP, ο διασημότερος προεπεξεργαστής υπερκειμένου, πηγαίος κώδικας του διαδικτύου (Μάθημα Δεύτερο)

Πολλοί από τους χρήστες του διαδικτύου έχουν δει κατά περιόδους το ακρωνύμιο της php στις γραμμές διευθύνσεων των φυλλομετρητών τους(Browsers αγγλιστί) και στο τέλος μιας διεύθυνσης που έχουν αναγράψει εκεί, ωστόσο οι περισσότεροι που δεν είναι ειδήμονες ούτε γνωρίζουν και ούτε τους αφορά να γνωρίσουν, η και να μάθουν τι ρόλο παίζει αυτό το ακρωνύμιο(format) και πόσο χρήσιμο και ασφαλές είναι στην περιήγηση τους, τότε υπάρχει ένα θέμα το οποίο στον παρονομαστή του αναγράφεται το μείζων ζήτημα της εποχής μας στην χώρα μας, που ονομάζεται ψηφιακός αναλφαβητισμός, ο οποίος επεκτείνεται οργασμικά από τα κοινωνικά δίκτυα, τις πλατφόρμες συνομιλιών καταλήγοντας στις ερωτικού περιεχομένου και γνωριμιών πύλες, που αν όχι όλες, αλλά σχεδόν όλες, για λόγους ασφαλείας, είναι φτιαγμένες με αυτό το ακρωνύμιο της php. Φυσικά δεν φταίνε αυτοί, δηλαδή δεν έχουν μερίδιο ευθυνών, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της ποιότητας αυτού του εργαλείου. Τι είδους παροχές προσφέρει αυτό το εργαλείο περιήγησης που πέφτει στα χέρια τους σαν το μάννα εξ΄ουρανού, γιατί αυτό το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους εξήγησε ποτέ τίποτα, με αποτέλεσμα να βασιλεύει η απέραντη άγνοια και πλην των ενδιαφερομένων προγραμματιστών, μηχανικών υπολογιστών κλπ, ουδείς άλλος ενδιαφέρεται να κατανοήσει γιατί είδους διαμάντι μιλάμε και τι σημαίνει για εμάς τους προγραμματιστές και συναδέλφους του χώρου, αυτό το υπέροχο ακρωνύμιο δηλαδή format.
Κυρίες και Κύριοι, η Αυτού Μεγαλειώτης του Δικτυακού προγραμματισμού η γλώσσα όλων των γλωσσών το avante garde του web development η PHP. Συνέχεια πρώτου μαθήματος εδώ.


Σε τι Σουίτα δικτυακού προγραμματισμού μπορούμε να γράψουμε με php

Σε πρώτη φάση δεν είναι αναγκαίο να μισθώσουμε κάποιο διακομιστή που θα παρέχει υποστήριξη στην PHP και στην MySQL, αλλά και να μην υπάρχει υποστήριξη της τελευταίας, δεν μας πολυ πειράζει, μιας και στο προηγούμενο μάθημα αναδείξαμε πως δεν είναι και τόσο απαραίτητη η ύπαρξη ενός apache server, μιας και ο πηγαίος κώδικας τον οποίο διαπραγματευόμαστε είναι ένα πολυεργαλείο με μεγάλη ελαστικότητα.
Εγκαταστήστε έναν περιβάλλον προγραμματισμού στον υπολογιστή σας, εκτός αν έχετε κάποια σουίτα δικτυακού προγραμματισμού όπως το Dreamweaver της Adobe το οποίο έχει προεγκατεστημένh την php, όπως και το BlueFish, η και το Geany, καθώς και άλλες σουίτες, η αλλιώς εγκαταστήστε την PHP και MySQL από την επίσημη πλατφόρμα της php.
Χρησιμοποιήστε ένα Web Host με υποστήριξη PHP
Εάν ο διακομιστής σας έχει ενεργοποιήσει την υποστήριξη για PHP δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα.

Η Σύνταξη της PHP

Ένα αρχείο PHP περιέχει συνήθως ετικέτες HTML και κάποιο κώδικα δέσμης ενεργειών PHP. (από το πρώτο μάθημα)

Παρακάτω, έχουμε ένα παράδειγμα ενός απλού αρχείου PHP, με ένα σενάριο PHP που χρησιμοποιεί μια ενσωματωμένη λειτουργία PHP “echo” για την έξοδο του κειμένου “Καλώς ήρθατε στη σελίδα μας!” σε μια ιστοσελίδα:(από το πρώτο μάθημα)

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

<?php
// PHP 	Lorem ipsum dolor sit amet
?>

Ένα σενάριο του πυγαίου κώδικα της PHP μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε και σε οποιοδήποτε έγγραφο που έχετε δημιουργήσει με HTML5 η οποιαδήποτε άλλη έδοση της, στη σελίδα που θέλετε να χτίσετε η να διορθώσετε – αλλάξετε, μέρος του κώδικα σε κάποιο σημείο από άλλο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου ( Content Management System), όπως το WordPress, το Drupal, το OpenCart, to Joomla, το Blogspot κλπ..

Ένα σενάριο PHP ξεκινάει και τελειώνει έτσι, για να γίνει αναγνωρίσιμο οπουδήποτε και αυτό, πρέπει να το θυμόμαστε πάντα : <?php Lorem ipsum dolor sit amet ?>

Η προεπιλεγμένη επέκταση, η το format του αρχείου μας αποκλειστικά για την PHP είναι “.php”.
Ένα αρχείο PHP περιέχει συνήθως ετικέτες HTML5 και Ajax, ενσωματώνει τις δέσμες των CSS και συνεργάζεται διακομετακομιστικά στον Server και με την MySQL, τόσο μόνη της, όσο και με κάποια σενάρια που ονομάζονται Java-Scripts και κάποιο κώδικα δέσμης ενεργειών PHP.
Παρακάτω, έχουμε ένα παράδειγμα ενός απλού αρχείου PHP, με ένα σενάριο PHP που χρησιμοποιεί μια ενσωματωμένη λειτουργία PHP “echo” για την έξοδο του κειμένου “Lorem ipsum dolor sit amet!” σε μια ιστοσελίδα:

Παράδειγμα

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1>My Lorem ipsum dolor sit amet</h1>

<?php
echo "Lorem ipsum dolor sit amet!";
?>

</body>
</html>

Ισοτιμίες και Ευαισθησίες της PHP

Στην PHP, οι λέξεις-κλειδιά είναι (ifelsewhileecho,), οι κλάσεις, οι συναρτήσεις και οι λειτουργίες που καθορίζονται από τον χρήστη και δεν έχουν αντικειμενικές ευαισθησίες.
Στο παρακάτω παράδειγμα, και οι τρεις δηλώσεις echo παρακάτω είναι ίσες ισότιμες και ισχύουν:

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<?php
ECHO "Lorem ipsum dolor sit amet!<br>";
echo "Lorem ipsum dolor sit amet!<br>";
EcHo "Lorem ipsum dolor sit amet!<br>";
?>

</body>
</html>

Σημείωση: Ωστόσο, όλα τα ονόματα των μεταβλητών είναι πεζών-κεφαλαίων!
Στο παρακάτω παράδειγμα αναδείχνεται μια ειδοποιός διαφορά, πάνω σε μια ίδια εντολή, μόνο η πρώτη δήλωση θα εμφανίσει την τιμή της $ μεταβλητής χρώματος! Αυτό συμβαίνει επειδή τα $ color, $ COLOR και $ coLOR αντιμετωπίζονται ως τρεις διαφορετικές μεταβλητές:

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<?php
$color = "Κόκκινο";
echo "Το ποδήλατο μου είναι " . $color . "<br>";
echo "Η σέλα του ποδηλάτου είναι " . $COLOR . "<br>";
echo "Η ανάρτηση μου κάνει αντίθεση " . $coLOR . "<br>";
?>

</body>
</html>

Αυτά ως προς την βασική σύνταξη της php γι αυτό το μάθημα στο οποίο αναδείξαμε τις ισοτιμίες και τις ευαισθησίες της. Σας ευχόμαστε καλή προσπάθεια και προσαρμογή σε αυτόν το υπέροχο και απλό πηγαίο κώδικα.

Η JavaScript (JS) 
Eίναι διερμηνευμένη γλώσσα προγραμματισμού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Αρχικά αποτέλεσε μέρος της υλοποίησης των φυλλομετρητών Ιστού, ώστε τα σενάρια από την πλευρά του πελάτη (client-side scripts) να μπορούν να επικοινωνούν με τον χρήστη, να ανταλλάσσουν δεδομένα ασύγχρονα και να αλλάζουν δυναμικά το περιεχόμενο του εγγράφου που εμφανίζεται.
Η JavaScript είναι μια γλώσσα σεναρίων που βασίζεται στα πρωτότυπα (prototype-based), είναι δυναμική, με ασθενείς τύπους και έχει συναρτήσεις ως αντικείμενα πρώτης τάξης. Η σύνταξή της είναι επηρεασμένη από τη C. Η JavaScript αντιγράφει πολλά ονόματα και συμβάσεις ονοματοδοσίας από τη Java, αλλά γενικά οι δύο αυτές γλώσσες δε σχετίζονται και έχουν πολύ διαφορετική σημασιολογία. Οι βασικές αρχές σχεδιασμού της JavaScript προέρχονται από τις γλώσσες προγραμματισμού Self και Scheme.
Είναι γλώσσα βασισμένη σε διαφορετικά προγραμματιστικά παραδείγματα (multi-paradigm), υποστηρίζοντας αντικειμενοστρεφές,προστακτικό και συναρτησιακό στυλ προγραμματισμού.
Η JavaScript χρησιμοποιείται και σε εφαρμογές εκτός ιστοσελίδων — τέτοια παραδείγματα είναι τα έγγραφα PDF, οι εξειδικευμένοι φυλλομετρητές (site-specific browsers) και οι μικρές εφαρμογές της επιφάνειας εργασίας (desktop widgets). Οι νεότερες εικονικές μηχανές και πλαίσια ανάπτυξης για JavaScript (όπως το Node.js) έχουν επίσης κάνει τη JavaScript πιο δημοφιλή για την ανάπτυξη εφαρμογών Ιστού στην πλευρά του διακομιστή (server-side).
Η CSS (Cascading Style Sheets – διαδοχικά φύλλα ύφους ή επάλληλα φύλλα ύφους) 
Είναι μια γλώσσα υπολογιστή που ανήκει στην κατηγορία των γλωσσών φύλλων ύφους που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της εμφάνισης ενός εγγράφου που έχει γραφτεί με μια γλώσσα σήμανσης.
Χρησιμοποιείται δηλαδή για τον έλεγχο της εμφάνισης ενός εγγράφου που γράφτηκε στις γλώσσες HTML και XHTML, δηλαδή για τον έλεγχο της εμφάνισης μιας ιστοσελίδας και γενικότερα ενός ιστοτόπου. Η CSS είναι μια γλώσσα υπολογιστή προορισμένη να αναπτύσσει στυλιστικά μια ιστοσελίδα δηλαδή να διαμορφώνει περισσότερα χαρακτηριστικά, χρώματα, στοίχιση και δίνει περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με την html. Για μια όμορφη και καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα η χρήση της CSS κρίνεται ως απαραίτητη.
Η HTML5 
Eίναι γλώσσα σήμανσης για τον Παγκόσμιο Ιστό. Είναι η πέμπτη και τελευταία -ως σήμερα- έκδοση της HTML. Η ομάδα Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) άρχισε να εργάζεται για αυτή την έκδοση τον Ιούνιο του 2004 με το όνομα Web Applications 1.0.Εκδόθηκε τον Οκτώβρη του 2014 από το W3C. Η HTML5 αντικατέστησε τη HTML 4.01, την XHTML 1.0 και την DOM Level 2 HTML. Ο σκοπός είναι η μείωση της ανάγκης για plug-in εμπορικών εταιρειών και πλούσιες διαδικτυακές εφαρμογές (RIA) όπως το Adobe Flash, το Microsoft Silverlight, το Apache Pivot, και η Sun JavaFX. Οι ιδέες πίσω από την HTML5 εμφανίστηκαν αρχικά το 2004 από την ομάδα WHATWG. Η HTML5 εμπεριέχει το πρότυπο Web Forms 2.0 που είναι επίσης της WHATWG. Το πρότυπο HTML5 υιοθετήθηκε ως αρχικό βήμα για τις εργασίες της νέας ομάδας εργασίας HTML του W3C το 2007. Αυτή η ομάδα εργασίας δημοσίευσε το Πρώτο Δημόσιο Έγγραφο Εργασίας του προτύπου στις 22 Ιανουαρίου 2008. Οι συντάκτες της HTML5 είναι ο Ίαν Χίκσον της εταιρίας Google και ο Ντέιβ Χίατ της εταιρίας Apple.
Η Ajax (επίσης AJAX σύντομογραφία για "Ασύγχρονη JavaScript και XML")
Είναι ένα σύνολο από Web development τεχνικές που χρησιμοποιούν πολλές τεχνολογίες του διαδικτύου απο την πλευρά του πελάτη για να δημιουργήσουν ασύγχρονες Web εφαρμογές. Με Ajax, οι Web εφαρμογές μπορούν να στέλνουν και να ανακτούν δεδομένα από έναν διακομιστή(server) ασύγχρονα (τρέχοντας στο παρασκήνιο), χωρίς να παρεμβαίνουν στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά της υπάρχουσας σελίδας. Με την αποσύνδεση του επιπέδου των δεδομένων που έχουν την δυνατότητα αλλαγής από το επίπεδο παρουσίασης της σελίδας, η Ajax επιτρέπει σε Web σελίδες, και κατ ' επέκταση σε Web εφαρμογές, να αλλάζουν το περιεχόμενο τους δυναμικά, χωρίς να χρειάζεται να φορτωθεί εκ νέου ολόκληρη η σελίδα. Στην πράξη,οι σύγχρονες εφαρμογές συνήθως χρησιμοποιούν JSON , αντί για XML, λόγω των πλεονεκτημάτων του JSON που υπάρχουν εκ φυσικού στην JavaScript. Η Ajax δεν είναι μια ενιαία τεχνολογία, αλλά μάλλον μια ομάδα τεχνολογιών. Η HTML και η CSS μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό για να επισημάνουν και να δωσουν ειδικό στυλ στις πληροφορίες. Η ιστοσελίδα μπορεί στη συνέχεια να τροποποιηθεί με την JavaScript για εμφανίζει δυναμικά – και να επιτρέπει στο χρήστη να αλληλεπιδρά με τα νέα στοιχεία. Το ενσωματωμένο XMLHttpRequest αντικείμενο εντός της JavaScript χρησιμοποιείται συνήθως για να εκτελέσει την Ajax στις ιστοσελίδες επιτρέποντας σε ιστοσελίδες να φορτώσουν το περιεχόμενο τους πάνω στην οθόνη, χωρίς να ανανεώσουν τη σελίδα. Η Ajax δεν είναι μια νέα τεχνολογία, ή κάποια διαφορετική γλώσσα, αλλά υπάρχουσες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται με νέους τρόπους
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.


Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Font Resize
istosch webPortal