PHP, ο διασημότερος προεπεξεργαστής υπερκειμένου, πηγαίος κώδικας του διαδικτύου

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Αιαδικτυακά Μαθήματα Αγγλικών, από την διακεκριμένη Καθηγήτρια Αρχοντούλα Κορεκτσίδου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

 

 

PHP, ο διασημότερος προεπεξεργαστής υπερκειμένου, πηγαίος κώδικας του διαδικτύου

Πολλοί από τους χρήστες του διαδικτύου έχουν δει κατά περιόδους το ακρωνύμιο της php στις γραμμές διευθύνσεων των φυλλομετρητών τους(Browsers αγγλιστί) και στο τέλος μιας διεύθυνσης που έχουν αναγράψει εκεί, ωστόσο οι περισσότεροι που δεν είναι ειδήμονες ούτε γνωρίζουν και ούτε τους αφορά να γνωρίσουν, η και να μάθουν τι ρόλο παίζει αυτό το ακρωνύμιο(format) και πόσο χρήσιμο και ασφαλές είναι στην περιήγηση τους, τότε υπάρχει ένα θέμα το οποίο στον παρονομαστή του αναγράφεται το μείζων ζήτημα της εποχής μας στην χώρα μας, που ονομάζεται ψηφιακός αναλφαβητισμός, ο οποίος επεκτείνεται οργασμικά από τα κοινωνικά δίκτυα, τις πλατφόρμες συνομιλιών καταλήγοντας στις ερωτικού περιεχομένου και γνωριμιών πύλες, που αν όχι όλες, αλλά σχεδόν όλες, για λόγους ασφαλείας, είναι φτιαγμένες με αυτό το ακρωνύμιο της php. Φυσικά δεν φταίνε αυτοί, δηλαδή δεν έχουν μερίδιο ευθυνών, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της ποιότητας αυτού του εργαλείου. Τι είδους παροχές προσφέρει αυτό το εργαλείο περιήγησης που πέφτει στα χέρια τους σαν το μάννα εξ΄ουρανού, γιατί αυτό το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους εξήγησε ποτέ τίποτα, με αποτέλεσμα να βασιλεύει η απέραντη άγνοια και πλην των ενδιαφερομένων προγραμματιστών, μηχανικών υπολογιστών κλπ, ουδείς άλλος ενδιαφέρεται να κατανοήσει γιατί είδους διαμάντι μιλάμε και τι σημαίνει για εμάς τους προγραμματιστές και συναδέλφους του χώρου, αυτό το υπέροχο ακρωνύμιο δηλαδή format.
Κυρίες και Κύριοι, η Αυτού Μεγαλειώτης του Δικτυακού προγραμματισμού η γλώσσα όλων των γλωσσών το avante garde του web development η PHP.

Τι κάνει όμως ο εν λόγω πηγαίος κώδικας, τι σημαίνει, τι είναι η php και τι την κάνει τόσο γοητευτική και υπέροχη στα μάτια μας και στις δουλειές μας; Αυτά καλούμαστε να απαντήσουμε στα δικτυακά μαθήματα αυτής της υπέροχης γλώσσας, που δημιουργήθηκε από τον φοιτητή Rasmus Lerdorf εντελώς τυχαία το σωτήριο έτος 1994 μΧ, όταν αυτός προσπαθώντας να φτιάξει ένα απλό script(η σενάριο με το ακρωνύμιο, η format php.cgi), για αυστηρά και αποκλειστικά για δική του χρήση, [με μια από τις κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού της εποχής, αλλά και σήμερα(η κοντολογίς τον πηγαίο κώδικα) τη C], δεν φανταζόταν τότε και δεν περνούσε καν απ΄τον εγκεφαλικό του φλοιό και κατ΄επέκταση στη συνείδηση του , ότι θα έφερνε στο φως τη μεγαλύτερη επανάσταση του δικτυακού προγραμματισμού, τον διασημότερο διαδικτυακά πηγαίο κώδικα, (και για τους γράφοντες φυσικά) τον πλέον αγαπημένο, προσεγγίζοντας το μέλλον.
Παρότι το σενάριο αυτό(η script) του Rasmus Lerdorf είχε ως σκοπό να διατηρεί μια λίστα στατιστικών στοιχείων, απ΄ όσους διάβαζαν το βιογραφικό του σημείωμα, με τον καιρό αποδείχτηκε ως η πλέον διάσημη γλώσσα συγγραφής σεναρίων (scripting language). Αυτή ενσωματώνεται στην HTML, συνεργάζεται άψογα με τα Java Scripts, και με την Ajax, συνδέεται με τα CSS και εκτελείται στην πλευρά του server (server-side scripting), που είναι συνήθως Apache ακόμα κι αν δεν είναι εγκατεστημένη η αδελφική της Βάση Δεδομένων, η MySQL(αυτό θα το αναδείξουμε παρακάτω όμως) με ταχύτητες που ευνοούνται από την αρχιτεκτονική της. Τέλος με την πληθώρα ποιοτικών εργαλείων που έχουν φτιαχτεί γι αυτήν, έχει ως σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους web developers όχι μόνο να δημιουργούν δυναμικές ιστοσελίδες, αλλά να τις κάνουν να πραγματοποιούν απίστευτων δυνατοτήτων επεξεργαστικές φόρμες και όχι μόνο.

Ξεκινώντας από το δεύτερο ερώτημα τι σημαίνει δηλαδή αυτό το ακρωνύμιο και μετά θα προχωρήσουμε σε όλα τα υπόλοιπα: PHP σημαίνει(Hypertext PreProcessor, δηλαδή προ-επεξεργαστής υπερκειμένου). Αυτή η υπέροχη γλώσσα που οι πάσης φύσης διαδικτυακοί προγραμματιστές λατρεύουν όπως οι αγνοί ποδοσφαιρόφιλοι τον Diego Maradona, είναι το διαμάντι του ιντερνετικού προγραμματισμού και το μέλλον του. Ακόμα και η εξαιρετική Python δεν μπορεί να σταθεί με τις ίδιες αξιώσεις, στις όποιες σεναριακές εξισώσεις μπροστά της.
Τι την κάνει όμως τόσο γοητευτική στα μάτια των “ειδικών”, νεότερων και παλαιότερων;
Οι περισσότεροι web developers(μεταξύ αυτών και εμείς) αναπτύσσουν τα περιβάλλοντα τους δυναμικά, με ξεδιπλωμένα άμεσα και γρήγορα, όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εργαλεία της, τα οποία εκτελούν πολλά εκατομμύρια χρήστες με ταχύτητα, ασφάλεια και κυρίως πολυπλοκότητα σε ολόκληρη την υφήλιο, επειδή εμπεριέχει την ελαστική λογική και αξεπέραστη αρχιτεκτονική αναδόμησης που δίνει το DIY open source, μετατρέποντας την σε μια κορυφαία γλώσσα προγραμματισμού με αναρίθμητες δυνατότητες, απελευθερώνοντας την δημιουργική φαντασία του κατασκευαστή στο πεδίο της πραγματικής σεναριοποίησης της, ενώ χρησιμοποιείται όχι τυχαία φυσικά, από μια πληθώρα εφαρμογών και ιστότοπων, καθώς και από κάθε σπουδαίο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου ( Content Management System), όπως το WordPress, το Drupal, το Open Cart, to Joomla, το Blogspot κλπ.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Ενισχύστε Οικονομικά Την Αρθρογραφία του istosch

Η php κάνει ό,τι ακριβώς κάνει κάθε πρόγραμμα τεχνολογίας CGI(Computer Generated Imagery), που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά, “το σκεπτικό που δημιουργείται στον υπολογιστή”, αλλά δεν κάνει μόνο αυτό, επεξεργάζεται τα δεδομένα μιας οποιασδήποτε φόρμας δεδομένων και όχι μόνον αυτής στον Server που ανακατευθύνεται, διαχειρίζεται ιστοσελίδες με πολλαπλά δυναμικό περιεχόμενο με αποστολή και λήψη δεδομένων και όλα αυτά σε αγαστή συνεργασία με τα java scripts & την ajax.
Τώρα τι διαφορά έχει η PHP από τους αντίστοιχους ανταγωνιστές της και πια τα πλεονεκτήματα της; Κατά κύριο και βασικό λόγο την εσωτερική υποστηρικτική της ιδιότητα και δυνατότητα, της πλήρους και καλής ποιότητας επεξεργασίας, σε πολλούς τύπους βάσεων δεδομένων. Ότι δηλαδή ότι είναι συμβατή σε πολλούς διακομιστές που δεν έχουν υποχρεωτικά εγκατεστημένο το αδελφικό της format, αυτού της MySQL, αλλά υποστηρίζουν και άλλου τύπου εγκατεστημένες Βάσεις Δεδομένων, όπως αυτές της Adabas D, της dBase, της Empress, της FilePro, της Informix, της InterBase, της mSQL, της Oracle Postgre, της SQL, της Solid Sybase της Velocis και της Unix dbm. Αυτό που κάνει η php με την αναδημιουργία των ερωτημάτων στο αντίστοιχο περιβάλλον τους, αδυνατούν να το πραγματοποιήσουν όλες οι άλλες γλώσσες μαζί κι εδώ μιλάμε για πραγματική υπεροχή σε σχέση με όλες τις άλλες παρόμοιες της.
Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, πρέπει να σημειώσουμε ότι πραγματοποιεί αυτόματα όλες τις προϋποθέσεις υποστήριξης για συνομιλία μ’ άλλες υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας τα γνωστά πρωτόκολλα όπως το IMAP, το SNMP, το NNTP, το POP3 και φυσικά τα HTTP & HTTPS,. ενώ δεν μιλήσαμε καν για την ασφάλεια που παρέχει αφού είναι μια open source γλώσσα, δηλαδή από αυτές του λεγόμενου “Ανοιχτού Κώδικα”, με όλα τα προνόμια που τον συνοδεύουν.

Η προεπιλεγμένη επέκταση αρχείου για αρχεία PHP είναι “.php”.

Ένα αρχείο PHP περιέχει συνήθως ετικέτες HTML και κάποιο κώδικα δέσμης ενεργειών PHP.

Παρακάτω, έχουμε ένα παράδειγμα ενός απλού αρχείου PHP, με ένα σενάριο PHP που χρησιμοποιεί μια ενσωματωμένη λειτουργία PHP “echo” για την έξοδο του κειμένου “Καλώς ήρθατε στη σελίδα μας!” σε μια ιστοσελίδα:

Πρώτο μάθημα προγραμματισμού
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.


Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.