Σεργκέι Λεονίντοβιτς Ρούμπινσταϊν ένας πρωτοπόρος της «προσέγγισης της δραστηριότητας»

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

Σεργκέι Λεονίντοβιτς Ρούμπινσταϊν ένας πρωτοπόρος της «προσέγγισης της δραστηριότητας»

Ο Σεργκέι Λεονίντοβιτς Ρουμπινστάιν γεννήθηκε στις 18 του Ιούνη του1889, στην Οδησσό και σε πρώτη φάση σπούδασε Φιλοσοφία, από το 1909 έως το 1913 στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Μάρμπουργκ.
Δάσκαλοι του ήταν οι Hermann Cohen και Paul Natorp, που ήταν και οι πνευματικοί ηγέτες της θεωρητικής σχολής του “νεοκαντιανισμού” στο Πανεπιστήμιο του Marburg.
Το 1914 πήρε το διδακτορικό του με τον τίτλο “Eine Studie zum Problem der Methode” και αφορούσε, τα μεθοδολογικά προβλήματα, που εφαρμόστηκαν ειδικά στη Χεγκελιανή φιλοσοφία.
Ο Sergei Leonidovich Rubinstein (1889-1960) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σοβιετικούς επιστήμονες όχι μόνο στον τομέα της ψυχολογίας, καθότι υπήρξε ένας από του σημαντικότερους στοχαστές και φιλόσοφους.
Ωστόσο στην ακαδημαϊκή του “φαρέτρα” και στο λόγιο οπλοστάσιο του, είχε πολλά παράσημα, μιας και σπούδασε επιπλέον Φυσική, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Μαθηματικά, Ηθική και Αισθητική.
Πολλά από τα έργα του που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1910 και του 1920 παραμένουν αδημοσίευτα και ταυτόχρονα πρωτοποριακά.

Μαζί με τους Lev Vygotsky, Aleksei N. Leontiev, Alexander Luria και Carl Levitin, αποτέλεσαν, την πεντάδα που άλλαξε ολόκληρη την επιστήμη της Ψυχολογίας, ωστόσο ο συγκεκριμένος θεωρείται, ο πραγματικός θεμελιωτής και ιδρυτής της μεγάλης μαρξιστικής παράδοσης στη σοβιετική ψυχολογία και στην σχολή της δραστηριότητας, που σήμερα κυριαρχεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το 1941 έγινε αποδέκτης του Βραβείου Στάλιν, που του απονεμήθηκε το 1942, για τις μελέτες που είχε κάνει πάνω στην κοινωνική δραστηριότητα και το για το μνημειώδες – μεγαλειώδες έργο του «Αρχές Ψυχολογίας» που ολοκλήρωσε το 1940.
Ο παραπάνω πρωτοπόρος της σχολής της «προσέγγισης δραστηριότητας» στη Σοβιετική και στη συνέχεια, στη διεθνή ψυχολογία, δεν ήταν όπως προείπαμε όμως και ο μόνος.

Το 1921 έγινε καθηγητής του τμήματος φιλοσοφίας και ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Novorossiysk στην Οδησσό, ενώ από το 1922 έως το 1930, ήταν ο διευθυντής της Επιστημονικής Βιβλιοθήκης της Οδησσού. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Κρατικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Hertzen Leningrad από το 1930 μέχρι το 1942 όπου έζησε και τους δυο πρώτους Χειμώνες της ναζιστικής περικύκλωσης.
Το 1956, ο Ρουμπινστάιν εκλέχθηκε πρόεδρος του Τομέα Ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας στην Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ.
Ο μεγάλος αυτός θεωρητικός, έβαλε τη “Λυδία Λίθο” στα θεμέλια της σοβιετικής και μαρξιστικής ψυχολογίας με την πρώτη του ψυχολογική δημοσίευση ενός περιοδικού με τίτλο «Προβλήματα της ψυχολογίας στα έργα του Καρλ Μαρξ».
Η διατριβή του ήταν σχετική με τα ορολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα της ψυχολογίας με βάση τα έργα και την πνευματική κληρονομιά των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς.
Αυτό το οραματιστικό και προγραμματικό έγγραφο κυκλοφόρησε το 1934 και καθιέρωσε μερικές βασικές αρχές της ψυχολογικής έρευνας όπως:

Η εστίαση στην προσωπικότητα ως προτεραιότητα της έρευνας στην ψυχολογική επιστήμη
Η αρχή της ενότητας της συνείδησης και της δραστηριότητας που ξεπερνά τις ελλείψεις των τριών κυρίαρχων φιλοσοφιών στην ψυχολογία, συγκεκριμένα, την ενδοσκόπηση, τον συμπεριφορισμό και την «ψυχολογία του πνεύματος» (geisteswissenschaftliche / verstehende Psychologie [de], στα αρχικά Γερμανικά · ίσως, καλύτερα γνωστή ως μια σειρά παραλλαγών της λεγόμενης υπαρξιακής και ανθρωπιστικής ψυχολογίας).
Η αδιαχώριστη ενότητα του υποκειμένου και του αντικειμένου (στη φιλοσοφική έννοια των όρων).
Ο Rubinstein ήταν επίσης στην πραγματικότητα ο δημιουργός ολόκληρης της παράδοσης της ψυχολογικής έρευνας για την ανθρώπινη δραστηριότητα που τελικά οδήγησε στον πολλαπλασιασμό της λεγόμενης θεωρίας δραστηριότητας. Σε αντίθεση με αυτό το πνευματικό κίνημα και σε αντίθεση ρητά με τον συμπεριφορισμό, ο Ρουμπινστάιν επέμενε πάντα να θεωρεί τη δραστηριότητα ως αδιαχώριστη από τη συνείδηση, η οποία έρχεται επίσης σε μια σαφή αντίθεση με τη φρουϋδική παράδοση με έμφαση στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και των ασυνείδητων ψυχολογικών διαδικασιών. Έτσι, ο Rubinstein είναι de facto ο ιδρυτής της προσέγγισης δραστηριότητας στην ψυχολογία και την παιδαγωγική, αν και ο όρος «προσέγγιση δραστηριότητας» δεν θα εμφανιζόταν παρά μόνο μετά το θάνατο του Rubinstein τον Ιανουάριο του 1960.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις


Sergej L. Rubinštejn. Προβλήματα ψυχολογίας στα έργα του Karl Marx (pdf). Μελέτες στη Σοβιετική Σκέψη (1987) 33: 111. https://doi.org/10.1007/BF01151778. (Αρχικά δημοσιεύθηκε στο Sovetskaja psichotechnika, τόμος 7, No. 1, 1934. Μεταφράστηκε από τα ρωσικά από τον TJ Blakeley (Boston College) με τη συντακτική βοήθεια του Alex Kozulin (Πανεπιστήμιο της Βοστώνης). Σχετικά με τη ζωή και την καριέρα του Rubinštejn, βλ. Ted Payne, SL Ο Rubinštejn και το Φιλοσοφικό Ίδρυμα Σοβιετικής Ψυχολογίας, Dordrecht, Reidel, 1968.).


Βιβλιογραφία του Ρουμπινστάιν


Βιβλία και άρθρα του S.L. Ρούμπινσταϊν. Στο Payne, T.R. (1968). Σ.Λ. Ο Ρουμπινστάιν και τα φιλοσοφικά θεμέλια της Σοβιετικής Ψυχολογίας. Ντόρντρεχτ / Νέα Υόρκη: D. Reidel / Humanities Press, 1968


βιβλιογραφικές αναφορές


Yasnitsky, A. (2020). Ο Σεργκέι Ρουμπινστάιν ως ιδρυτής της σοβιετικής μαρξιστικής ψυχολογίας: «Προβλήματα της ψυχολογίας στα έργα του Καρλ Μαρξ» (1934) και πέραν αυτής. Σε: Yasnitsky, A. (Ed.) (2020). Μια ιστορία της μαρξιστικής ψυχολογίας: Η χρυσή εποχή της σοβιετικής επιστήμης (Routledge / Taylor & Francis) (ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Abulkhanova-Slavskaya, X.A. (1989). “Για τον εκατονταετή γέννησης του Σεργκέι Ρουμπινστάιν: Ένα προφίλ της ζωής και του έργου του Σεργκέι Ρούμπινσταϊν”. Η Σοβιετική Εφημερίδα της Ψυχολογίας. 10 (5): 16–28.

23/12/2020 Το 12ο podcasting των Ηλεκτρικών Κολλεκτίβων
24/12/2020 Οι 20 σπουδαιότερες ταινίες του Σινεμά για το 2020, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
26/12/2020Οι 30 σπουδαιότερες μουσικές κυκλοφορίες του ηλεκτρικού ήχου και της Jazz για το 2020, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
28/12/2020 Μεγάλο Αφιέρωμα στο No Wave
30/12/2020 Οι 100 σπουδαιότερους δίσκοι του ηλεκτρικού ήχου, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
Πρωτοχρονιά 31/12/2020 23:59 & 1/1/20210 00:01, Οι 100 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου μέχρι σήμερα με τα κριτήρια του istos-ch.com
Παραμονή των φώτων 5/1/2021 θα καταγράψουμε τις 100 σπουδαιότερες ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου με τα κριτήρια του istos-ch.com
7/1/2021, Τα 50 Σπουδαιότερα αποκλειστικά λογοτεχνικά βιβλία, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com

Από το Αρχείο του Portal
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.
Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. https://istos-ch.com/shop/ https://istosch.wordpress.com/ https://istosch.blogspot.com/?view=magazine https://kydoniadiet.wordpress.com/

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές του COVID-19, που συνεχίζει να είναι γύρω μας αμείωτα, με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση ύφεσης και χωρίς εμφανή σημάδια ζωηρότητας.
Το ανεξάρτητο κέντρο Τεχνολογίας και διαδικτύου, καθώς και το
portal μας συνεχίζουν να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε ζωντανοί με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Μέγεθος γραμματοσειράς