Ο Αιώνιος συγγραφέας
Ο Αιώνιος συγγραφέας
Ο Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι γεννήθηκε πριν ακριβώς 200 χρόνια, στις 11 του Νοέμβρη του 1821 στη Μόσχα κι έφυγε εξήντα χρόνια μετά στις 9 του Φλεβάρη του 1881, στην Αγία Πετρούπολη, που τότε δεν ήταν και δεν ονομάζονταν Αγία και παρότι υπήρξε μια κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κατά πολλούς, είναι, η με διαφορά μεγαλύτερη, αποτύπωνε με τρόπο εξαιρετικό και γεμάτο το Ρώσικο ψυχισμό και πάθος, μια αντιφατική, αλλά άκρως γοητευτική μοναδικότητα, που μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξαναδεί.
Η δυναμική δεινότητα της γραφής του, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα λογοτεχνικής, μυθιστορηματικής, διηγηματικής, η φιλοσοφικής πλοκής και εναλλαγής, ήταν η αντανάκλαση μιας εποχής που ουσιαστικά έπνεε τα λοίσθια στις λεγόμενες Αυτοκρατορίες και άνοιγε την πόρτα για τα έθνη-κράτη, απανταχού της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, προξενώντας μια διευρυμένη σύγχυση, σε κάθε λόγια μορφή του επιπέδου και της σημαντικότητας του Ντοστογιέφσκι.
Εκεί που ο ρομαντισμός συναντούσε το ρεαλισμό και ο υποκειμενικός παρά-αμοραλισμός, ένα πρωτόγονο υπαρξισμό(ο οποίος εμφανίστηκε έναν αιώνα αργότερα), εκεί ακριβώς βρισκόταν η τομή του γραπτού λόγου του Φιοντόρ και προφανώς δεν ήταν μόνο αυτό. Η διάχυτη και διάσπαρτη απογοήτευση του για τις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής, που αναζητούσαν τη “Θεία Χάρη” και το Θεό , μετατρέπονταν εκκωφαντικά σε ένα υποκειμενικό βολονταρισμό με όρους αναχωρητισμού και ομφαλοσκοπισμού, αλλά με μία λανθάνουσας μορφή οργή, η οποία στο βάθος έκανε την υπέρβαση και μετατρεπόταν δια ενός σχεδόν μεταφυσικού άλματος, σε υπέρτατη αγάπη, στοργή, αλλά και βαθιά λύπη.
Ο Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών της Αγίας Πετρούπολης και σύμφωνα με τα ντοκουμέντα της υπήρξε καλός και αφοσιωμένος στην ειδικότητα του, ενώ υπηρέτησε στο στρατό για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο από νωρίς φαινόταν και δεν διαψεύστηκε, η κλίση και το ταλέντο του στο ελάχιστο, όσον αφορά τη γραφή.
Η αφοσίωση του και η κλίση του στη λογοτεχνία, τον οδήγησε σύντομα, στο απονενοημένο, δηλαδή στο να εγκαταλείψει πολύ γρήγορα τις μέχρι τότε σπουδές του, με τις διόλου ευκαταφρόνητες επιδόσεις του, η με περισσότερη αντικειμενικότητα, τις όχι και τόσο ανεπιτυχείς προσπάθειες του, ούτως ώστε να γίνει στο τότε επερχόμενο μέλλον, ένας σπουδαίος μηχανικός.
Αυτό διαφαίνεται παντοιοτρόπως και ποικιλοτρόπως στη γραφή του, που σε μαγεύει και σε σε μαγνητίζει, σε κάθε ελεύθερη μετάφραση και σε κάθε γλώσσα, αν και στο κεφάλι του μέσα, ουδέποτε υπήρξε αυτή η παράμετρος, Ρώσος ήταν, για την Ρωσία νοιαζόταν.
Οι πλοκές του, παντού, σε κάθε τι που έγραφε, ότι κι αν ήταν αυτό, ήταν τόσο άρτια ερριμμένες, συνταγμένες και συντεταγμένες, ζυγισμένες και στοιχισμένες, θυμίζοντας, πότε μια μαθηματική συνάρτηση και πότε μια στρατιωτική φάλαγγα επιδείξεων, με απίθανες τεχνικές.
Οδηγούσε υπομονετικά, αν όχι βασανιστικά τον αναγνώστη εξ αρχής, στα τελικά του συμπεράσματα, όπως το ρυάκι οδηγεί το νερό στη θάλασσα και μάλιστα με τέτοια και τόση ευκολία που η ανάγνωση των έργων του ανεξαρτήτως τελικού μηνύματος και νοήματος, να είναι χάρμα ιδέσθαι, ανεξάρτητα από την απαισιοδοξία που πιθανόν να βγάζουν.
Η γραφή του θύμιζε εξισώσεις με απόλυτες τιμές πραγματικών αριθμών, που εμπλέκονταν σε σύγκριση του εαυτού τους, σε όποιο έδαφος και με όποιους όρους ήθελε να δομήσει τη σκέψη του, ξεδιπλώνοντας με τέτοια μαεστρία και με τόση μαθηματική ακρίβεια, αυτή την σύνταξη της υπέροχης γλώσσας του, που τέτοια ανταπόκριση δεν έχουμε δει έκτοτε, ήταν ο μηχανικός του λόγου και της γραφής, ανεξαρτήτως σχολής σκέψης.
Προσιδίαζε, προσάρμοζε και αποτύπωνε, με τόση ευκολία, με την ακρίβεια και την λεπτομέρεια του μηχανικού(που όπως προγράψαμε σπούδαζε), τα αποκυήματα της οργιάζουσας φαντασίας του(που ήταν μια μυθοπλαστική αντανάκλαση της τότε πραγματικότητας), μέσα στα πρόσωπα των ηρώων και αντιηρώων του.
Αυτή η γραφή, σε κάθε δεύτερη, η και τρίτη ανάγνωση της, γίνονταν ακόμα περισσότερο μεγεθυμένη στα μάτια της ξεπεσμένη Αριστοκρατίας, που μετατρέπονταν σε ένα εκθετικό τρόμο της, που ξεδιπλώνοντας τον κατά μέτωπο, αφού αντιλαμβάνονταν, τη νομοτελειακή εικόνα της διολίσθηση της, παντού σε ολόκληρη τη γηραιά Ήπειρο, καθώς και στην χώρα του, την Αυτοκρατορική Ρωσία, με αποτέλεσμα να γίνεται κάτι σαν τρομοκράτης.
Η μελέτη του πραγματοποιήθηκε με όρους μηχανικής, αφορούσε αποκλειστικά την κοινωνία και τον κόσμο, μέσα από την ζωή του και τους όρους επιβίωσης του. Το θέμα των έργων του, ήταν αποκλειστικά η ίδια η ζωή και μόνο αυτή.
Η παρατήρηση του ήταν πάνω και μέσα στο περιεχόμενο της ζωής των υποβαθμισμένων συνοικιών και κατοίκων τους, τις οποίες προσέγγιζε, κατέγραφε και παρατηρούσε αναλυτικά εις βάθος.
Με τον τρόπο αυτό γνώρισε από κοντά τη φτώχεια, τον πόνο, την εξαθλίωση των ταπεινών, των φτωχών και καταφρονεμένων, που ήταν και οι πιο συνηθισμένες εικόνες των ηρώων, αν όχι καρικατούρων των έργων του. Λάτρεψε, αλλά και μίσησε ταυτόχρονα τον απλό άνθρωπο τον οποίο ήθελε να ανυψώσει χωρίς όμως να έχει τη βοήθεια του, αλλά και της κοινωνίας του. Ο Φιοντόρ υπήρξε αγωνιστής με ριζοσπαστικές αντιλήψεις, δεν υπήρξε ουδέποτε επαναστάτης, με οργανωτική και πολιτική έννοια, εναντιώθηκε στην πολιτική του Τσάρου Νικολάου του Α’, ωστόσο αυτή του η στάση, είχε ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για συνωμοσία και να καταδικαστεί σε τετραετή φυλάκιση στις φυλακές του Ομσκ, στις οποίες υπέφερε τα πάνδεινα, με τρομερά βασανιστήρια και εξευτελισμούς, οι οποίοι ήταν και η αφορμή για την αντιφατική στάση του ενάντια σε αυτό που αγάπησε και μίσησε ταυτόχρονα, τον απλό λαϊκό άνθρωπο.
Αν ο εγκλεισμός του ήταν το πρώτο ελατήριο για αυτή την αντιφατική στάση, η αποφυλάκιση του, το 1859 και η επιστροφή του στην Πετρούπολη, του όξυναν την πεποίθηση του για τις βασικές ευθύνες που φέρει ο ίδιος ο απλός κόσμος για την θέση που βρίσκεται, ήταν το δεύτερο.
Η έκδοση δύο περιοδικών μαζί με τον αδελφό του, τον έφεραν σε δεινή θέση και καταχρεωμένο, με αποτέλεσμα μέχρι το 1866 η συγγραφή του να έχει απογειωθεί σε αριθμούς, μιας και είχε εκδώσει μέχρι τότε 12 έργα, τα σημαντικότερα της συγγραφικής του ζωής.
Με τη συνεχής και ακούραστη γραφή του, αποτύπωσε, τα κατά γενική ομολογία καλύτερά του έργα, όπως τα εξής: «Ο παίκτης», «Οι αδερφοί Καραμαζώφ», «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ο Ηλίθιος», «Οι δαιμονισμένοι» και με βάση αυτά, να αποκτά τα χρήσιμα έσοδα για την επιβίωση και διαβίωση του..
Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου
Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου
Όταν ανάσανε από το βάρος των χρεών, ανέλαβε τη διεύθυνση σύνταξης του περιοδικού «Πολίτης», ενώ λίγα χρόνια αργότερα εξέδωσε και πάλι το δικό του περιοδικό, αλλά αυτή τη φορά χωρίς την παρουσία του αδελφού του με τον τίτλο, «Το Ημερολόγιο Ενός Συγγραφέα» και σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδοτικές εμπειρίες, όχι μόνο σημείωσε τεράστια επιτυχία, αλλά του δώθηκε και η δυνατότητα να απαλλαγεί από τα βαρίδια των χρεών.
Τα έργα του, «Ο φτωχόκοσμος», οι «Λευκές νύχτες», οι «Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι», οι «Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων», το «Το υπόγειο», δεν ήταν απλά μυθιστορήματα, ήταν ότι καλύτερο έχει γραφτεί ποτέ στο χώρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Θεωρείται και αναγνωρίζεται από τους ομότεχνους του, από την εποχή του, μέχρι σήμερα, ο μεγαλύτερος μυθιστοριογράφος όλων των εποχών, με τα έργα του να έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.
Το έργο του Ντοστογιέφσκι, αγαπήθηκε, διαβάστηκε και μελετήθηκε τόσο πολύ, που αν μη τι άλλο, επηρέασε το σύνολο των σημαντικότερων σύγχρονων λογοτεχνών ανά τη υφήλιο, ενώ δεν υπάρχει χρονιά που να μην παίζεται παντού σε όλο τον κόσμο, μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του.
Μυθιστορήματα
1846:«Οι φτωχοί» – (Бедные люди)
1846:«Ο σωσίας» – ( Двойник)
1847: «Η νοικοκυρά» – (Хозяйка)
1849: «Νιετόσκα Νιεζβάνοβα» – (Неточка Незванова)
1859:«Το όνειρο του θείου μου» – (Дядюшкин сон)
1859:«Το χωριό Στεπαντσίκοβο και οι κάτοικοί του» – (Село Степанчиково и его обитатели)
1861:«Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων» – (Записки из Мёртвого дома)
1861:«Ταπεινοί και καταφρονεμένοι» – (Униженные и оскорблённые)
1864:«Σημειώσεις από το υπόγειο» – (Записки из подполья )
1866 «Έγκλημα και τιμωρία» – (Преступление и наказание)
1867:«Ο παίκτης» – (Игрок)
1869:«Ο ηλίθιος» – (Идиот)
1869:«Ο αιώνιος σύζυγος» – (Вечный муж)
1872:«Οι δαιμονισμένοι» – (Бесы)
1875:«Ο έφηβος» – (Подросток)
1880:«Αδελφοί Καραμαζώφ» – (Братья Карамазовы)
Διηγήματα
1846: «Ο κύριος Προχάρτσιν» – (Господин Прохарчин)1848: «Πολζούνκοφ» – (Ползунков) – (με τίτλο «Ο παλιάτσος»)
1848: «Από τις σημειώσεις του αγνώστου» (συλλογή διηγημάτων)
1848: «Η γυναίκα ενός άλλου και ο άντρας κάτω απ’ το κρεβάτι» – (Чужая жена и муж под кроватью) атью)
1848: «Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο γάμος» – (Ёлка и свадьба)
1848: «Λευκές νύχτες» – (Белые ночи)
1848: «Μια αδύναμη καρδιά» – (Слабое сердце)
1848: «Ένας τίμιος κλέφτης» – (Честный вор)
1849: «Ο μικρός ήρωας« – (Маленький герой)
1834- 1859: «Αλληλογραφία»
1862: «Μια αξιοθρήνητη ιστορία» – (Скверный анекдот)
1863: «Χειμερινές σημειώσεις σε καλοκαιρινές εντυπώσεις» – (Зимние заметки о летних впечатлениях)
1865: «Ο κροκόδειλος» – (Крокодил)
1873: «Μπόμποκ» – (Бобок)
1876: «Ένα γλυκό κορίτσι» – (Кроткая)
1877: «Το όνειρο ενός γελοίου» – (Сон смешного человека)
1877: «Ο χωρικός Μάρεϊ»
1873 – 1881:«Το Ημερολόγιο Ενός Συγγραφέα» – (Дневник писателя)
1880: «Ο λόγος για τον Πούσκιν» – (Речь Достоевского о Пушкине)
English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….
English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.
Ενισχύστε οικονομικά την επιβίωση του portal “istosch data &technologies lab“ Ενισχύστε την επιστημονική και καλλιτεχνική παρέμβαση στο διαδίκτυο
Στις δύσκολες εποχές, που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα τα οικονομικά αποθέματα εξαϋλώνονται κατά γεωμετρική πρόοδο, τα προς το ζειν μέσα από ένα ισχνό μισθό, δεν φτάνουν ούτε για “αέρα κοπανιστό”, και δεν μας οδηγούν στο “ευ ζειν”, άπαντα γίνονται δύσκολα για όλους.
Με ένα εξοντωτικό φορολογικό νόμο, που αφανίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μεγαλώνει την κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέποντας ουσιαστικά τη χώρα φορολογικό παράδεισο για τις πολυεθνικές, εμείς κρατάμε ζωντανό το όνειρο μας, σε ένα περιβάλλον που θέλει πολύ δύναμη και πολλές θυσίες για να επιβιώσεις.
Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E - Funzine (portal) μας, συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα και με πάθος, βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, ανθρωπιστικών, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική και κυρίως ταξική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, ειδικά σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.