Οι τεχνικές τις ηλεκτρικής κιθάρας στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα
Οι τεχνικές τις ηλεκτρικής κιθάρας στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα

Οι τεχνικές στις κιθάρες, τόσο στις ρυθμικές, όσο και στις μελωδικές (δηλαδή στις rythm και στις lead), ήταν αυτές που προέκυψαν πάνω στην αναγκαιότητα ο ηλεκτρικός ήχος να αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αποτύπωναν και τις ιδιότητες του.
Το Rock n Roll από τα μέσα της δεκαετίας του 1950(όταν δηλαδή έγινε δημοφιλές μουσικό ρεύμα), έψαχνε τη διαφοροποίηση του από το Rythm & Blues(φυσικά και με τη βοήθεια της μουσικής βιομηχανίας) χωρίς να είναι και τόσο εφικτή σε πρώτη φάση η διάκριση ανάμεσα στο Rock h Roll & στο Rockabilly, που ουσιαστικά ήταν η πρώτη διακλάδωση του, μετά από την καταφυγή του απο το RnB.
Όμως με την πάροδο του χρόνου και με τη βοήθεια μουσικολόγων [που στην πορεία πολλοί απ’ αυτούς έγιναν μουσικοκριτικοί στον τότε νεότευκτο μουσικό τύπο και στα ΜΜΕ(αρχικά κυρίως μόνο ραδιόφωνο) για επαγγελματική αποκατάσταση], το πράγμα άλλαξε και οι διαφοροποιήσεις επισημάνθηκαν και μάλιστα άμεσα.
Το γεγονός ότι ήταν η βάση όλου του ηλεκτρικού ήχου δε μπορούσε να αναιρεθεί, εξάλλου ο “κύβος ερρίφθη” την κατάλληλη στιγμή περίπου μια δεκαετία μετά τον Β’ ΠΠ, όπου ο κόσμος άλλαζε και γίνονταν διπολικός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση, δηλαδή ανάμεσα στον Καπιταλισμό και τον Σοσιαλισμό.
Η Βάση όλων ήταν Rythm & Blues και η προπολεμική αντιφασιστική Folk του Woody Gathry, όπως και το αντιφασιστικό Country που διαχώρισε τον ευατό του από το παραδοσιακό.
Τα εν λόγω γεγονότα δημιούργησαν την αναγκαιότητα διακλάδωσης του Rock n Roll με τη γέννεση του ίδιου του κυλιόμενου βράχου σε δύο επιμέρους μουσικά υποσύνολα.
Ο πρώτος διαχωρισμός, ήταν γεγονός και από εκεί και μετά θα τον βλέπουμε να πραγματοποιείται διαρκώς με νέα είδη που θα παράγουν νεότερα υποσύνολα κοκ.
Το Rock n Roll μαζί με το Folk των 40’s είχε ως βασικό ένα νέο όργανο την ηλεκτρική κιθάρα του Rythm n Blues, την ηλεκτρικο-ακουστική και την κλασσική κιθάρα αντίστοιχα, ενώ το κατάλευκο Rockabilly είχε αποκλειστικά το πιάνο.
Το Rythm & Blues βρίσκονταν παντού, ειδικά όπου υπήρχαν ηλεκτρικές κιθάρες και με τον πατέρα του όλου Rock n Roll, τον Charles Edward Anderson Berry (18/10/1926 – 18/3/ 2017).
To Rock n Roll, χώνευε ολοένα και πιο πολύ το Folk ειδικά του Woody Gathry ειδικά σε βάθος χρόνου με καλλιτέχνες όπως οι Bob Dylan, Phil Ochs, Johnny Cash, Bruce Springsteen, Robert Hunter, Harry Chapin, John Mellencamp, Pete Seeger, Andy Irvine, Joe Strummer, Billy Bragg, αλλά και άλλοι να αναδείχνουν αυτή τη σύμφυση ως ένα νομοτελειακό συναπάντημα.
Στον αντίποδα βρίσκονταν το επίσης κατ’ όνομα Rock n Roll, το Rockabilly με πρώτη και κυρίαρχη φιγούρα, το δημιούργημα της μουσικής βιομηχανίας τον λεγόμενο “Βασιλιά” τον Elvis Presley στην πρώτη γραμμή, ο οποίος αποδείχτηκε ότι άθελα του υπήρξε ένα πολύ επιτυχημένο κατασκεύασμα και δημιούργημα των εταιρειών και όχι μόνο αυτών βέβαια.
Μαζί με τους Jerry Lee Lewis, Ray Edward “Eddie” Cochran(η Eddie Cochran), αλλά και τους Αφροαμερικανούς Charles Hardin Holley(η Buddy Holly) και το Little Richard, αποτέλεσαν το λεγόμενο rockabilly, με τον τελευταίο να βρίσκεται στο μεταίχμιο και των δύο ειδών.
Με αυτά τα τεράστια ονόματα, έγινε η πρώτη προσπάθεια χειραγώγησης του Rock n Roll απ΄ την ίδια τη μουσική βιομηχανία ως μια λευκή διείσδυση στη Blue Note του Rythm & Blues.
Για να καταστεί δυνατό το εν λόγω γεγονός, έπρεπε να γίνει και έγινε με όρους εξευρωπαϊσμού του επίσης (Αφροαμερικανικού ήχου του Rythm & Blues), αλλά και δια της προτεσταντικής ηθικής, μέσω του μοναδικού ευρωπαϊκού οργάνου του πιάνου, που είναι το όργανο με τις περισσότερες οκτάβες στα λεγόμενα έγχορδα δια των πλήκτρων, και θεωρητικά θα μπορούσε να εκτοπίσει την κιθάρα από το νεογέννητο είδος, το Rock n Roll δηλαδή!!!
Το πιάνο φυσικά ενυπήρχε σε πολλούς καλλιτέχνες του Rythm & Blues όπως οι Charles Brown, Larry Darnell και άλλων, ωστόσο αυτός που επέβαλε την κιθάρα ως πρωτοκλασάτο όργανο απ΄ το ήταν ο τεράστιος John Lee Hooker.
Η κιθάρα είναι ένα καθαρό Αραβικό όργανο, διαδεδομένο στην Βόρεια και Κεντρική Αφρική από τα μέσα του 16ου αιώνα(ίσως και νωρίτερα, εξάλλου αν δεν ήταν οι Άραβες ούτε τα μαθηματικά της αρχαιότητας θα γνωρίζαμε, ούτε την κιθάρα), το οποίο εισήχθη στην Ευρώπη μέσω των Αράβων δια της νότιας Ιβηρικής.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κιθάρα μπήκε στην Ευρώπη μέσω της Ανδαλουσίας δια των Φλαμέγκο και πολύ αργότερα στον 20ο αιώνα διάφοροι κλασσικοί συνθέτες προσπάθησαν να την εισάγουν στην κλασσική μουσική ως ένα πολύ βολικό όργανο.
Η κιθάρα καλύπτει σχεδόν 5,5 αρμονικές οχτάβες(θεωρητικά καλύπτει 4,5 δια της μιας πέμπτης στην κάθε παραπάνω χορδή), ωστόσο αυτά είναι πολύ γενικά,μιας και με την εμφάνισης της ακουστικής και της ηλεκτρικής κιθάρας, τα πράγματα τριχοτομήθηκα σε τρια διαφορετκά όργανα, ενώ το(επίσης εισαγόμενο στην ευρωπαϊκή μουσική τσιγγάνικο “παγανιστικό”)βιολί καλύπτοντας 4(αν και αυτό παίζεται με τεταρτημόρια και όλα είναι αυστηρά θεωρητικές προσεγγίσεις που σε μεγάλους συνθέτες με κλασσική παιδεία, τέτοιου είδους ζητήματα είναι βασικά).
1) Η κλασσική Κιθάρα: Είναι η παλαιότερη και με καταγωγή από τους Άραβες που την ανακάλυψαν (με τις πάμπολλες οικογένειες της, την οκτάχορδη, την δωδεκάχορδη, την κιθάρα του Flamengo, την Πορτογαλική, την Ρώσικη, την Άταστη, τη Λαϊκή, το Γιουκαλίλι κοκ) όπου είναι η πρώτη χρονικά, η βασική και κλασική κιθάρα που χρησιμοποιούν στην κλασσική μουσική, αλλά και σε άλλα μουσικά είδη, όπου η πένα δεν ενδείκνυται στο παίξιμο της και αντικαθίσταται από τα δάκτυλα, ενώ οι τεχνικές άλλων ειδών της κιθάρας είναι αξίωμα ότι δεν μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής σε αυτό το υπέροχο όργανο. Η βασική της δομή, κατασκευή και εικόνα είναι ότι πρόκειται για μια κιθάρα μεγέθους 4/4 αλλά και μικρότερες των 3/4 αποτελείται από 19 τάστα, παράγει 3,5 μελωδικές οχτάβες, 5,5 αρμονικές και 1,5 στο μπράτσο, αποτελείται από έξι χορδές εκ των οποίων οι τρεις είναι πλαστικές(κάποτε φτιάχνονταν από τα έντερα ζώων) και οι τρεις μπάσες είναι μια ραφή από επενδεδυμένα νήματα από ελαστικό μέταλλο που ονομάζονται οι μεν πρώτες ναϋλον πλαστικές και οι δε δεύτερες ναϋλον μεταλλικές.
2) Η Ακουστική Κιθάρα: Είναι η κιθάρα η οποία για την παραγωγή ήχου χρησιμοποιεί μόνον ακουστικές μεθόδους όπως και η κλασσική, όμως παρά τις φαινομενικά μεγάλες τους ακουστικά ομοιότητες έχουν τεράστιες διαφορές. Η βασική της δομή, κατασκευή και εικόνα είναι ότι πρόκειται για μια κιθάρα μεγέθους 4/4 (δεν κυκλοφορεί σε μικρότερες εκδόσεις όπως στην κλασική) αποτελείται από 21 τάστα, παράγει από τέσσερις μελωδικές οχτάβες, 5,5 αρμονικές και 1,7 στο μπράτσο. Σε αντίθεση με την κλασική κιθάρα στις λεπτές χορδές που είναι ναύλον πλαστικές, εδώ πέρα είναι κυρίως λεπτές μεταλλικές. Με την κλασική κιθάρα διαφοροποιείται και στο μέγεθος και(ενίοτε) στον αριθμό των τάστων ενώ ή χτυπιέται τόσο με τα δάκτυλα, όσο και με την πένα. Είναι αδιανόητο για σολίστα της Κλασσικής Μουσικής να πραγματοποιεί την διεξοτεχνία του με αυτό το όργανο, το οποίος συνήθως χρησιμοποιούν οι ρυθμικοί και αρμονικοί κιθαρίστες με τριφωνικές και βάλε συγχορδίες, αλλά και στην ανάλυση της κάθε συγχορδίας σε ποπ τραγούδια, μπαλάντες και ατμοσφαιρικής φύσης αρμονικά χτυπήματα.
3) Η Ηλεκτρική Κιθάρα: Είναι η πιο σπουδαία μορφή κιθάρας, η πλέον εξελιγμένη, η πιο μεγάλη σε μέγεθος και παραγωγή οχτάβων, τα ηχοχρώματα της και φυσικά την ποικιλία, τεχνικών, ηχοχρωμάτων και φυσικά κατασκευής. Στα μειονεκτήματα της είναι ότι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρονική υποστήριξη και τεχνολογικά παρελκόμενα οι μαγνήτες της σε αντίθεση με τις δυο παραπάνω κιθάρες που χρησιμοποιούν το ηχείο δεν μπορούν να παράξουν με φυσικό τρόπο ένταση. Η βασική της δομή, κατασκευή και εικόνα είναι ότι πρόκειται για μια κιθάρα μεγέθους 4/4 (επίσης δεν κυκλοφορεί σε μικρότερες εκδόσεις όπως στην κλασική) αποτελείται από 23 τάστα, παράγει από 4,5 μελωδικές οχτάβες, 5,5 αρμονικές και 1,9 στο μπράτσο, παίζεται κυρίως με την πένα, ενώ πάνω τις έχουν εξελιχθεί όλες οι τεχνικές τόσο της αρμονικής και ρυθμικής κιθάρας, όσο και της μελωδικής. Είναι το μόνο όργανο που πιάνει τόσες πολλές μελωδικές οχτάβες μετά το πιάνο το οποίο έχει 6,5+ συνολικά. Να υπενθυμίσουμε ότι το μελωδικό όργανο που ακόμα και σήμερα δεν έχουμε βρει τις οχταβικές του δυνατότητες είναι η αξεπέραστη ανθρώπινη φωνή που ξεπερνάει τις οκτώ οχτάβες από άποψη συχνοτήτων και φυσικά μπορεί να σταθεί από μόνη της σε μια σύνθεση ενός τραγουδιού.
Η κιθάρα ήταν για τους μεγάλους συνθέτες ένα πολύ δυνατό όργανο, που από συμπληρωματικό έπρεπε να γίνει πρωταγωνιστικό και αυτό συνηθίζονταν στον καθολικό νότο, ενώ στον προτεσταντικό βορρά ήταν κάτι σαν ανεππιθύμητο τα πρώτα χρόνια, της λεγόμενης μεταρρύθμιης.
Στην πραγματικότητα ποτέ, η Προτεσταντικής Ηθικής Ευρωπαίοι της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης δεν συμπάθησαν την κιθάρα, την θεωρούσαν λαϊκό και ξένης προέλευσης όργανο, που οι πρώτες καταβολές τις χάνονταν στην Παγανιστική Αρχαία Ελλάδα, προβάλλοντας ως δικό τους προηγμένο δημιούργημα τα εκκλησιαστικά όργανα και το πιάνο(τον βασιλιά των οργάνων κατά τα λεγόμενα τους) των από 5,5 μέχρι 7,5 οχτάβων ανάλογα το μέγεθος των πλήκτρων.
Αυτά για τη μακρινή ιστορία που όμως καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τα είδη που προέκυψαν απ΄τη σύμφυση Rythm & Blues με τη Folk και του Rythm & Blues με την Ευρωπαϊκή Εκκλησιαστική μουσική, τουλάχιστον σε επίπεδο οργανικής σύνθεσης την οποία στις μέρες μας αποθεώνουν μια σειρά σχήματα από το progressive, μέχρι το Power Metal. με το τελευταίο να επιχειρεί να μπολιάζει στο εσωτερικό του, ακόμα και την παγανιστική μυθολογία των Γερμανικών λαών.
Οι δυο δρόμοι του Rock n Roll(το ίδιο το Rock n Roll ως υποσύνολο πια και το πρώιμο Rockabilly), γέννησαν χιλιάδες άλλους δρόμους και κατηγορίες, σύνολα και υποσύνολα μουσικών ρευμάτων.
Ότι βασίστηκε στην ηλεκτρική κιθάρα βγήκε από αυτοδίδακτους αλλά και σπουδασμένους μουσικούς που έβαλαν στην άκρη τους κλασσικούς κανόνες και δημιούργησαν πρωτοπορίες με το έτσι θέλω, κόντρα και ενάντια στη θέληση της μουσικής βιομηχανίας που πάντα έσπρωχνε βολικά σχήματα, τόσο στο στίχο(κυρίως εκεί), όσο και στη μουσική.
Η μουσική βιομηχανία στις δεκαετίες του 1960(Country Rock, 60’s Rock) και μέχρι το 1978(κυρίως με τα progressive αλλά και με το Techno Rock, Art & Pub Rock), έκανε πάμπολλες προσπάθειες η κιθάρα και τα ντραμς να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Σε πρώτη φάση επέλεξε στις παραγωγές η κιθάρα να έχει μόνο ρυθμικό χαρακτήρα και να είναι μέσα στο κάθε σχήμα όχι πρωταγωνιστής, αλλά ο ρολίστας, το ίδιο έκανε και για τα ντραμς, τονίζοντας ως κύρια όργανα, άλλοτε τα πλήκτρα, άλλοτε το βιολί και άλλοτε τη φυσαρμόνικα(αυτός είναι ο πραγματικός βασιλιάς των οργάνων με πάνω από 8 οκτάβες).
Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου
Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου
Όταν εμφανίστηκαν ο Jimy Hendrix(ο οποίος επέβαλε και το τρέμολο, ενώ έβαλε στο προσκήνιο και τους αριστερόχειρες κιθαρίστες), ο Santana και οι Yardbirds, τα πράγματα είχαν ξεφύγει για τους παραγωγούς της μουσικής βιομηχανίας, μιας κι ο πρώτος επέβαλε την Lead Κιθάρα με τους γνωστούς αλλοπρόσαλλους ρυθμούς που εναλλάσσονταν σε κλίμακες, τρόπους και δρόμους που ξεπερνούσαν τους κλασσικούς(Ιωνικός και Αιολικός κλπ), φτιάχνοντας τον Αμερικάνικο τρόπο που ήταν καθαρά Αφροαμερικάνικος.
Ο δεύτερος επέβαλε τους ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής και οι τρίτοι δια του Jeff Beck το πετάλι Wah, καθώς και τα περίεργα μουσικά σχήματα που καταργούσαν την μέχρι τότε γνωστή θεωρία στις κιθάρες(Hammer on, Pizzicato, Legato & Tapping, δηλαδή τεχνικές που αφορούν την ηλεκτρική κιθάρα).
Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και μέχρι τα μέσα του 1970,αρχικά με τους MC5 του Wane Kramer(θεωρείται ο δεύτερος σπουδαιότερος κιθαρίστας της ηλεκτρικής κιθάρας μετά το Hendrix), αργότερα με τους Stooges του Ron Asheton(μια θρυλική φυσιογνωμία και ένας από τους πέντε πιο σπουδαίους κιθαρίστες του ηλεκτρικού ήχου), ακόμα πιο μετά τους New York Dolls αλλά και The Heartbreakers, δια του Johnhy Thunders και στο τέλος με τους Ramones με τον John William Cummings(επίσης έναν από τους 10 καλύτερους κιθαρίστες του όλου rock n roll σύμφωνα με το περιοδικό TIME και ο οποίος ανακάλυψε και προώθησε το downstroke, με όλους αυτούς, γράφτηκαν οι πιο πρωτοποριακές σελίδες στην ιστορία της ηλεκτρικής κιθάρας, σε αυτούς να μην ξεχάσουμε τον Joe Strummer που επέβαλε το Sturming.
Παράλληλα με αυτούς, οι Frank Zappa, Velvet Underground και Fugs, μερικά από τα βασικά ονόματα που καθόρισαν όλη τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα του ηλεκτρικού ήχου, που λέει, ότι με ένα μπάσο, δυο κιθάρες, και ένα σετ ντραμς ως βασικά όργανα, μαζί ότι άλλο θέλει να προσθέσει ο συνθέτης, αλλά ως δευτερεύον(στο Zappa δεν λειτούργησε απόλυτα έτσι), είναι και θεμιτό και εφικτό να παιχτούν τα καλύτερα και πιο γεμάτα τραγούδια, αρκεί οι ρυθμοί και οι στίχοι να βαράνε στο ψαχνό, έχοντας εριστικό περιεχόμενο, φυσικά αντιστοιχα πράγματα είχαμε πολύ νωρίτερα από το garage-rock & garage-punk, καθώς και από το surfpunk και την γκαραζοψυχεδέλεια.
Παρότι ήδη απ΄ την δεκαετία του 1940, είχαν καθοριστεί οι νέου τύπου συγχορδίες στις κιθάρες(οι λεγόμενες μικρές) η riffs(που είναι καθαρή αρμονία, δηλαδή μικρές συγχορδίες, σε αντίθεση με τα licks που είναι η μελωδία, οι δκατυλισμοί, τα σόλο κοκ), οι περισσότερες μπάντες αδυνατούσαν να παίξουν τις λεγόμενες power chords που σε πρώτη φάση ήταν μόνο οι της 5ης βαθμίδας κυρίως για το φόβο της κακής κριτικής, αλλά και του πολύ δυνατού ήχου που έβγαζαν αυτές.
Αυτό το επέβαλαν οι MC5 και μαζί μ αυτούς όλοι οι προαναφερθέντες, όπου κι ακολουθούσαν κατά πόδας, ενώ ταυτόχρονα επέβαλαν το Palm Muting και τις Barret κάθε βαθμίδας, κυρίως της 7ης.
Οι Stooges στην αρχή και πολύ αργότερα οι SonicYouth επέβαλαν τις 8ης Βαθμίδας power chords, αλλά και τις easy Chords(δική τους εφεύρεση ήταν αυτές), καθώς επίσης και το Unison Bending μια ιδιόμορφη τεχνική στην κιθάρα που συγχωνεύει τα σόλο με τις συγχορδίες και δίνει έναν τόνο μπλε νότας στο μάζεμα του ρυθμού, ενώ την ίδια περίοδο οι Savage Republic έκαναν το ίδιο πράγμα με τισ ring Chords.
“Μπορεί η μπάντα που επέβαλε τις συγχορδίες 8ης(είναι οι συγχορδίες 5ης χωρίς την πέμπτη με μια χορδή κενή ανάμεσα στην τονική και την 8η) να ήταν οι Stooges, όμως αυτή που τις αποθέωσε μια μίση δεκαετία αργότερα, ήταν η μπάντα του αφιερώματος.” *Από το πρόσφατο αφιέρωμα μας στους Sonic Youth.
Οι New York Dolls επέβαλαν το γκλαμ punk, καθώς επίσης και την μετατροπή της Εmin1(Μι Μινόρε πρώτης) σε Power Chord 5ης σε ολόκληρη την ταστιέρα κατεβαίνοντας προς τα κάτω, καθώς και τα guitar Slides.
Οι Ramones επέβαλαν το downstroke(η μέθοδος κάθετου χτυπήματος των χορδών με μοναδική διεύθυνση της πένας προς τα κάτω, αυτό ονομάζεται όλες οι πένες κάτω) και σε αυτούς οφείλουν τα πάντα, οι πάντες, από τους Sex Pistols μέχρι τους Metallica, από το Hardcore(πάσης φύσης),το Thrash, το Post Punk, το New wave, Grunge, No Wave, Stoner, Denim Rock, Dark Garage, Alt Rock κοκ. απ΄το χώρο του Εναλλακτικού και Ανεξάρτητου Ροκ.
Οι Fugs και ο Zappa το Jazz Legato, καθώς επίσης και το Jazz Rocκ με τον πολιτικοποιημένο στίχο.
Όλα τα παραπάνω σχήματα όπως οι Sex Pistols(επέβαλαν τα σύνθετα riffs), Bad Relligion(επέβαλε το Banana Sturm), Buthole Surfers(Swiping Technics), Husker du(riffchords), Minor Threat, Fugazi, Black Flag, Dead Kennedys, No Means No, DOA, SNFU, MDC, Descendents, Big Black, Angry Samoans, Minutemen, Youth of Today, Social Distortion, Agnostic Front, Cro Mags, Meat Puppets, Bad Brains, Gun Club, Fleshtones, Fuzztones, Wipers, Toxic Reasons, Flipper, Scracth Acid, Freeze, Dicks, Madball, Adolescents, Dead Moon, Nirvana, Mudhoney, Anthrax, Metallica, Megadeth, Slayer, Death, Sepultura, Joy Division, MOB, EX, Ministry, Einsturzende Neubauten, ολόκληρη η Αυστραλέζικη Σκηνή, το Paisley Underground, το Alternative Rock, το Americana, το Grunge, το Shoegaze και η Βρετανική από το 1976 και έπειτα, οι Pixies, ολόκληρη η 4AD και χιλιάδες άλλα τεραστίων διαστάσεων ονόματα οφείλουν την ύπαρξη τους στους παραπάνω. Κλείνοντας σας παραθέτουμε ένα πίνακα στην αρχή του άρθρου το οποίο δείχνει τι ακριβώς τεχνική διαμορφώνονταν στις κιθάρες κάθε είδους βάζοντας όμως ο καθένας από αυτούς το δικό του λιθαράκι και δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε σε όλους γιατί δε θα τελειώσει το άρθρο ούτε στον 22ο αιώνα.

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….
English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.
Ενισχύστε οικονομικά την επιβίωση του portal “istosch data &technologies lab“ Ενισχύστε την επιστημονική και καλλιτεχνική παρέμβαση στο διαδίκτυο
Στις δύσκολες εποχές, που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα τα οικονομικά αποθέματα εξαϋλώνονται κατά γεωμετρική πρόοδο, τα προς το ζειν μέσα από ένα ισχνό μισθό, δεν φτάνουν ούτε για “αέρα κοπανιστό”, και δεν μας οδηγούν στο “ευ ζειν”, άπαντα γίνονται δύσκολα για όλους.
Με ένα εξοντωτικό φορολογικό νόμο, που αφανίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μεγαλώνει την κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέποντας ουσιαστικά τη χώρα φορολογικό παράδεισο για τις πολυεθνικές, εμείς κρατάμε ζωντανό το όνειρο μας, σε ένα περιβάλλον που θέλει πολύ δύναμη και πολλές θυσίες για να επιβιώσεις.
Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E - Funzine (portal) μας, συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα και με πάθος, βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, ανθρωπιστικών, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική και κυρίως ταξική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, ειδικά σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.