Η Μυθοπλασία της Βιας στον Κινηματογράφο σε σχέση με την Ιστορία

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

Η Μυθοπλασία της Βιας στον Κινηματογράφο σε σχέση με την Ιστορία

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αναφορά με μιαν άλλη ματιά στο pro roman imperium(*)και στην τέχνη της εποχής του ιμπεριαλισμού (**) Η βάση ήταν κάποιες ασύνδετες και ατάκτως ερριμμένες σκέψεις που χρόνια τώρα τις είχαμε παραθέσει και πάλι στο ιστολόγιο μας και αφορούσε την δομή της τέχνης και της τεχνοτροπίας στην εποχή των τελευταίων και ανώτατων σταδίων του κάθε εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ούτως η αλλιώς, η ιστορία ως μέρος της συνέχειας της αντικειμενικής πραγματικότητας του συνόλου του υλικού κόσμου. Σαφώς ενέχει τα δικά της διαλεκτικά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά, τις δικές της γνωσιολογικές της παραξενιές, στο πως θα πραγματοποιηθεί αυτή ανεξάρτητα από τη βούληση και των ανθρώπων ως ξεχωριστές ατομικές οντότητες, αλλά από τις αντικειμενικές συνθήκες που είθισται να είναι η πρωτεύουσα αφετηρία, τις οποίες θα τις δούμε να καταγράφονται τόσο πραγματολογικά, όσο και σημειολογικά και να αναπτύσσονται στο πρόσωπο του μυθικού ήρωα του Stanley Kubrick και του συγγραφέα Anthony Burgess, Alex DeLarge όσο και στο ιστορικό πρόσωπο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα, με διαφορετικά ιστορικά κίνητρα. Σε αντίθεση όμως με την πραγματική ιστορία. το σενάριο μπορεί να γραφτεί για να τονίσει όλα τα παραπάνω χωρίς να τα λάβει υπόψιν, να παραχθεί μέσα από την βούληση που όμως είναι αντανάκλαση της ιστορικής πραγματικότητας που δημιουργεί βιώματα που κάποια στιγμή θα εκφραστούν.

Αυτή ήταν λοιπόν η αφορμή να ξεδιπλώσουμε τις σκέψεις μας πάνω στην αισθητική της ιστορίας και στην ιστορία της εξαγωγής του αισθητικού της αποτελέσματος μιας ταινίας, που το μήνυμα της απορρέει δια της κοινωνικής και κυρίως ταξικής βίας από τις κυρίαρχες τάξεις, από τα πάνω ως κατευθυνόμενη συνήθεια(όχι ως μητέρα της, αλλά ως μαμή της, σε πολλές περιπτώσεις με όρους οπαδικού σωβινισμού και την εθνικιστική υστερία από την εποχή της δημιουργίας των εθνών Κρατών, σε σχέση με τον ήρωα μας. Ωστόσο προϋπήρχε αυτών από την Ελληνιστική περίοδο στην λεγόμενη Αρχαιοελληνική Δουλοκτησία). Είναι η μορφή εκείνης της βίας που γίνεται μέρος της εξέλιξης της ατομικής αλαζονείας, για να μην απονεκρωθεί ο ατομικισμός, που στην ούγια του έχει ως κοινό παρονομαστή το μότο του λέει,ότι “ η παραγωγική διαδικασία είναι μέσο πλουτισμού αλλά και σαγήνης, και όχι μια ταξική αναγκαιότητα συνειδητοποίησης για το ξεπέρασμα της μισθωτής σκλαβιάς τουλάχιστον στον καπιταλισμό”,

Αυτός είναι και ο βασικός άξονας και πυρήνας του περιεχομένου της παραπάνω διαδικασίας που δημιουργεί ιδιοσυγκρασίες και χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που δεν διακρίνονται κάποιας ανθρωπιστικής ηθικής και δεν έχουν κοινωνικού τύπου αμυντικά και επιθετικά με ταξικό πρόσημο χαρακτηριστικά από την εργατική τάξη και τα μικρά και μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, αλλά αυτά που εκδηλώνουν και φέρουν το πρόσημο και τα ατομικιστικά γνωρίσματα του επιθετικού και όχι αμυντικού εθνικού χαρακτήρα(που είναι πατριωτικός γιατί εμπεριέχει και ταξικά χαρακτηριστικά) και τα οποία στον καπιταλισμό αποτελούν μορφή εξαγώγιμης βίας για την διαιώνιση αυτού αποκλειστικά του ίδιου του συστήματος και όλα τα παραπάνω αποτελούν αντανάκλαση του.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Όλα τα παραπάνω ομαδοποιούνται ταυτόχρονα με την ανάγκη για μια αταλάντευτη και αδιάκοπη δια βίου ύπαρξη και αναπαραγωγή, δηλαδή για την εξάπλωση της μιας μορφής κοινότητας των ανθρώπων που δημιουργήθηκε ιστορικά και αντικατέστησε την λαότητα, ούτως ώστε να μην εξαλειφθεί και να μην εξαλειφθεί η σχέση με την κατοχική σχέση στα μέσα παραγωγής. Η εξαγωγή της πολιτικό οικονομικής ηθικής που βρίσκεται σε αποσύνθεση και αποσυντίθεται κατά γεωμετρική πρόοδο μαζί με τους φορείς της αυτό ακριβώς απαιτεί για να μπορέσει ακριβώς να υπάρξει και στο μέλλον.

Η έξοχη και υπερρεαλιστική ιστορία του αξεπέραστου Stanley Kubrick και του συγγραφέα Anthony Burgess “Το Κουρδιστό Πορτοκάλι” (A Clockwork Orange), εκτός του ότι προσιδιάζει και θυμίζει κάτι από Βισκόντι στο Η γοητεία της αμαρτίας” (Gruppo di famiglia in un interno, του 1974) και αναπτύσσει Αριστοτεχνικές κινηματογραφικές εικόνες που πραγματικά κόβουν την ανάσα για την βιαιότητα τους, έχουν και μια Αριστοτελικού τύπου συνέχεια με αρχή μέση και τέλος αλλά από την αντίστροφη σε σχέση με το Αριστοτελικό δημιούργημα τον Αλέξανδρο το Μακεδόνα.
Και ο Anthony Burgess και ο Stanley Kubrick λες και θέλουν να αποκαλύψουν στο φως της ημέρας τον ήλιο που κατά τον Διογένη τον Κυνικό έκρυβε ό πρόγονος της Ρωμαϊκής Δουλοκτησίας σαν ανώτατο στάδιο της αρχαίο Ελληνικής ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την Ελληνιστική περίοδο όπου ήταν και η τελευταία της Ελληνικής δουλοκτησίας και η οποία, όπως σε κάθε ταξικό σύστημα που εμφανιστήκε μετά τον καταμερισμό της εργασίας στην ανθρωπότητα και στην ανθρώπινη ιστορία, αρχικά επέβαλε βία στο εσωτερικό της δηλαδή επιβλήθηκε στις στις Ελληνικές Πόλεις κράτη και μετά εξήχθει προς ανατολάς.


Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν γιος του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας και μακρινός απόγονος του ημίθεου και κατοπινού Θεού Ηρακλή σύμφωνα με τους θρύλους της εποχής. Η ένδοξη ιστορία του ξεκίνησε ως μαθητής του Αριστοτέλη καταλήγοντας εν τέλη δολοφόνος του ανιψιού του μεγάλου Σταγιρίτη φιλοσόφου. Να σημειώσουμε επίσης ότι γεννήθηκε το 356 π. Χ. στην Πέλλα, πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους ως γόνος αριστοκρατικής οικογένειας . Η μετεξέλιξη του λαμπρή και εξόχως συναρπαστική, θα την ζήλευαν όλοι οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ στην εποχή μας, μιας και εξαπλώθηκε σε περιοχές μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας για τον σημερινό ιμπεριαλισμό κυρίως λόγω των μεγάλων αποθεμάτων ενεργειακού πλούτου υπό την μορφή πηγών. Τότε φυσικά δεν έπαιζαν κανένα ρόλο αυτά που σήμερα παίζουν ως πηγές πλούτου, ούτε φυσικά ευσταθούν οι φαντασιοπληξίες του συμπαθέστατου κατά τα άλλα Δημοσθένη, αλλά η ανάγκη να εξαχθεί ο ελληνικός κοινωνικός και οικονομικός παράγοντας που όλο ένα και περισσότερο εκφυλίζονταν και παράπαιε μέσα στο χρόνο μιας και βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της δουλοκτησίας. Η ιστορία δεν γράφεται με το αν, όμως είναι σίγουρο ότι ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας όχι μόνο την έσωσε από την καταστροφή, αλλά τις έδωσε πνοή και συνέχεια για σχεδόν ένα αιώνα με τις εκστρατείες που πραγματοποίησε στην ανατολή και αποτέλεσαν την σκυτάλη ανάμεσα στην Ελληνική δουλοκτησία και την μετέπειτα Ρωμαϊκή.
Για να μην μακρηγορούμε ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας λόγω της αριστοκρατικής του καταγωγής ξεκίνησε από την φιλοσοφία, έτρεφε μέγιστο σεβασμό σε αυτήν, άσχετα πως αυτή δια του Διογένη του κυνικού δεν έδειξε κάτι αντίστοιχο. Αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε το εν λόγω ιστορικό πρόσωπο. Για να καταλήξει στην βια που ως μαμή με πρώτο αυτό και μετά με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ξεγεννούσε στην ιστορία την φεουδαρχία η οποία εμφανίστηκε περίπου 400 χρόνια αργότερα και με όχημα τον Χριστιανισμό που αποτέλεσε και το ιδεολογικό υπόβαθρο της.
Στο Κουρδιστό Πορτοκάλι τα πράγματα πάνε ανάποδα και η βία δεν είναι μαμή αλλά μάνα και ο πατέρας καλών και κακών μαντάτων. Μέχρι σχεδόν το μέσον της ταινίας παντού βία ξύλο χωρίς λόγο που δεν βγήκε απ’ τον παράδεισο αλλά από την κόλαση των καπιταλιστικών αδιεξόδων, που χρησιμοποιείται ως βαλβίδα ανώδυνων εκτονώσεων. Εδώ πέρα έχουμε μια πρωτόγνωρη και αληθινή βια να ξετυλίγεται ακατάσχετα και γεμίζει σχεδόν ολόκληρο το φιλμ. Με τόση βια και τόσους βανδαλισμούς, κλοπές, βιασμούς χωρίς λόγο που να σε πιάνει το στομάχι σου. Όμως μετά υπάρχει η κάθαρση και ο εξαγνισμός μιας διαπαιδαγώγησης που στον καπιταλισμό δεν ξεκινάει απ’ τα σχολεία, αλλά σε ένα κομμάτι του σωφρονιστικού συστήματος, όχι σε αυτό των λούμπεν στοιχείων, αλλά των μεσαίων στρωμάτων κυρίως της πόλης. Ο κεντρικός ήρωας Αλέξανδρος και αυτός αλλάζει και εκεί που ο Διογένης ο Κυνικός ψάχνει τον ανθρωπισμό με το φανάρι του την ώρα που ο Μέγας Αλέξανδρος του έκρυβε τον ήλιο, ο άλλος ο Αλέξανδρος ο Delarge από την ταινιάρα του Κιούμπρικ, του τον προσφέρει στο ποτήρι, μεταμελημένος. Το σουρεαλιστικό alter ego του Delarge μας παρέχει το μήνυμα “η εκπαίδευση είναι εξανθρωπισμός”, κάτι που στον δικό μας Αλέξανδρο το Μακεδόνα αποτέλεσε εξανδραποδισμός και υπεύθυνος για τούτο ήταν ο Αριστοτέλης που πλήρωσε και αυτός το τίμημα, διδάσκεις βια, θα πάρεις βια λέει ο λαός, με αποτέλεσμα ο γητευτής του Βουκεφάλα να δολοφονήσει τον ανιψιό του φιλοσόφου, τι ειρωνεία πια και αυτή!!!
Σε συνθήκες ανωτάτων σταδίων εκμεταλλευτικών συστημάτων αυτό που τελικά μορφοποιεί τον ανθρώπινο παράγοντα είναι η κατεύθυνση της παιδείας και της καλλιέργειας και τελικά τι αυτή ζητάει, επομένως είναι λάθος να λέμε ότι όλα είναι θέμα παιδείας, όταν αυτή διασυνδέεται με το κοινωνικό πολιτικό σύστημα που διατρέχει μαζί της χωρίς να θέλει να το ανατρέψει.

(*) Το pro roman imperium όπως και το Roman είναι κυρίως συμβολικού χαρακτήρα πολιτικές ορολογίες.
(**)Ο Ιμπεριαλισμός σήμερα είναι καθαρά κοινωνικοπολιτική έννοια και συμβολίζει το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού τον ΚΜΚ όπου τα μονοπώλια γίνονται κράτος και που σύμφωνα με τον Λένιν συμβαίνουν 5 πράγματα.
1)Συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής και του κεφαλαίου(μονοπώλια)
2)Συγχώνευση του τραπεζικού με το βιομηχανικό κεφάλαιο
3)Έχουμε εξαγωγή κεφαλαίων αντί εμπορευμάτων
4)Δημιουργούνται οι διεθνείς μονοπωλιακές ενώσεις.

23/12/2020 Το 12ο podcasting των Ηλεκτρικών Κολλεκτίβων
24/12/2020 Οι 20 σπουδαιότερες ταινίες του Σινεμά για το 2020, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
26/12/2020Οι 30 σπουδαιότερες μουσικές κυκλοφορίες του ηλεκτρικού ήχου και της Jazz για το 2020, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
28/12/2020 Μεγάλο Αφιέρωμα στο No Wave
30/12/2020 Οι 100 σπουδαιότερους δίσκοι του ηλεκτρικού ήχου, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com
Πρωτοχρονιά 31/12/2020 23:59 & 1/1/20210 00:01, Οι 100 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου μέχρι σήμερα με τα κριτήρια του istos-ch.com
Παραμονή των φώτων 5/1/2021 θα καταγράψουμε τις 100 σπουδαιότερες ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου με τα κριτήρια του istos-ch.com
7/1/2021, Τα 50 Σπουδαιότερα αποκλειστικά λογοτεχνικά βιβλία, σύμφωνα με τα κριτήρια του istos-ch.com

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.


Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab
Μπορεί η καραντίνα να "τελείωσε", ωστόσο ο COVID-19 συνεχίζει να είναι γύρω μας με αποτέλεσμα όλα είναι σε φάση επανεκκίνησης χωρίς όμως αυτή να δείχνει σημάδια ζωηρότητας. Ωστόσο το portal μας συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας που αυτές τις μέρες μας βοηθούν να κρατηθούμε σπίτι με προτάσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να παραμείνουμε ασφαλείς, εντός και εκτός των τοιχών.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλή υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές…

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

RCT TEAM

Η ομάδα Radio Collectiva Team είναι μια εικονική ομάδα δραστηριοτήτων που ίδρυσε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κοτσώνης στα Χανιά, με αφορμή την εκπομπή του "Κολλεκτίβα της Σελήνης" το 1995 και η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε "Ηλεκτρικές Κολλεκτίβες". Το 2008 ξεκίνησε το Blogging και σήμερα εκτός από αυτό συμμετέχει στο portal istosh data &technologies lab και στο the-blue.gr

Μέγεθος γραμματοσειράς