istosch eFanzine

istoschPORTAL [data &technologies lab]

Cinema

Ο σκακιστής του σεναριακού φιλμ και της σκηνοθεσίας

istosch the first Chania's multinational technologies lab   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
Arsenali Tango Marathon (Chania 19-22 April 2024)
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)

 

 

Ο σκακιστής του σεναριακού φιλμ και της σκηνοθεσίας

Ο Νικολάι Σπικόβσκι, αποτέλεσε τον πλέον πολυπράγμονα – πολυδιάστατο κινηματογραφιστή και σεναριογράφο όχι μόνο της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και ολόκληρης της Ευρασιατικής, τον οποίο αγαπούσαν πολύ όλοι οι με΄γαλοι.
Γεννημένος στην αυτοκρατορική ιμπεριαλιστική Ρωσία, σε μια απροσδιόριστα μεγάλη γεωγραφικά περιοχή που εκτείνονταν από την Λευκορωσία και έφτανε μέχρι τη Ρωσική Κριμαία. Να σημειώσουμε εδώ πέρα, πως τότε δεν ονομάζονταν Ουκρανία(που ουσιαστικά σήμαινε περίχωρα & σύνορα της τότε Αυτοκρατορίας), αλλά ονομαστικά και τυπικά Παλαιορωσία, στις 25 του Αυγούστου του 1897 στο Κίεβο το λίκνο του Ρωσικού πολιτισμού(Παλαιορωσικού, Μεγαλορωσικού και Λευκορωσικού) κι έφυγε στις 3 του Δεκέμβρη του 1977, στην πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης, στη Μόσχα σε ηλικία 80 ετών.
Θεωρείται κι όχι άδικα, ο πλέον πολυπρόσωπος κινηματογραφιστής που η αγαπημένη του θεματολογία, ήταν η επανάσταση, η κολλεκτιβοποίηση, η αντίσταση στο ναζί κατάκτητη, αλλά και το σκάκι, καθώς και η ηδονή της ερωτικής πράξης.
Με τον Νικολάι Σπικόβσκι λάτρευαν να εργάζονται μαζί του οι μοναδικοί, τεραστίων διαστάσεων, παγκόσμιας κλάσης και πρωτοπόροι κινηματογραφιστές, όπως οι Eisenstein, Kuleshov, Dziga-Vertov & Pudovkin, αλλά και ο παμμέγιστος Dovz︠h︡enko.


Στην πραγματικότητα ο Νικολάι Σπικόβσκι, όχι μόνο λειτουργούσε και καθοδηγούσε τους συνεργάτες και ηθοποιούς που υποδύονταν τους ήρωες του όπως ένας εργοδηγός και όπως ένας μετρ στο σκάκι, αλλά τους έμπνεε κι όλας.
Αυτή πνευματώδης πολυμορφία του, οφείλονταν στο ότι καταπιάστηκε αφενός μεν, τόσο με το σενάριο, όσο και με την σκηνοθεσία, αφετέρου δε, με την δημιουργία ταινιών που όλες μαζί απαριθμούσαν 40 πάσης φύσης μεγαλειώδη έργα, εκ των οποίων η πλειοψηφία παραμένει άγνωστη στην Δυτική Ευρωπαϊκή κοινωνία, τα οποία όμως είχαν παραχθεί σε 100 εκδόσεις, σε 4 γλώσσες και εντάχθηκαν σε 897 κινηματογραφικές βιβλιοθήκες ανά την υφήλιο.
Τουτέστιν τα αρχεία κινηματογραφικής φύσης είναι υπέρ του δέοντος αξιόλογα και πρωτοπορίακα, ενώ τα είδη με τα οποία καταπιάστηκε, ήταν από τις ταινίες του βωβού κινηματογράφου(όπου υπήρξε και μετρ), τα κοινωνικά δράματα, τις ταινίες μικρού μήκους, τα κοσμοϊστορικά φιλμ, ακόμα και με τις κωμωδίες καταπιάστηκε, το πολιτικό σινεμά, το μη λογοτεχνικό και λόγιο σινεμά, φτάνοντας να δημιουργεί μέχρι και ταινίες με γουέστερν, όπου η κύρια θεματολογία ήταν το επαναστατικό προτσές, η νίκη απέναντι στην αντεπανάσταση, το σκάκι και η ερωτική απελευθέρωση.

Ο Νικολάι Σπικόβσκι, θα επαναλάβουμε, όσο κουραστικό κι αν ακούγεται, υπήρξε ένας ολοκληρωμένος Κινηματογραφιστής, τόσο ως Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος , Συγγραφέας σεναρίου, όσο και ως μεταφραστής χαράκτης και εκτικετογράφος πάνω στο σελιλόιντ(δηλαδή πάνω στο ελαστικό υλικό, όπου η βάση του, ήταν η νιτρική σελιλόζη), το υλικό δηλαδή που επάνω του, αποτυπώνεται η εικόνα των κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και ως εκτελεστής δηλαδή ως ηθοποιός. Τα πιο διαδεδομένα έργα του Nikolaĭ Shpikovski

Ο «Σκακιστικός Πυρετός» του 1925 , που είναι και το πλέον διάσημο φιλμ.
Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη βουβή σοβιετική ταινία -κωμωδία του 1925 σε σενάριο Νικολάι Σπικόβσκι και σκηνοθεσία του κορυφαίου δημιουργού της εποχής, ενός εκ των αρχιερέων της μεγαλύτερης πεντάδας του Σοβιετικού και παγκόσμιου Κινηματογράφου και όλων των εποχών, Βσεβολόντ Πουντόβκιν.
Tα γυρίσματα της έγιναν κατά τη διάρκεια ενός πολύ μεγάλου και διεθνούς τουρνουά σκακιού στη Μόσχα του 1925, που περιλαμβάνει σπάνιο οπτικό υλικό της εποχής. Στην θεματολογία της ταινία ένας φέρελπις νεαρός Μοσχοβίτης, φλεγόμενος από πάθος και παρασυρμένος από τον σκακιστικό πυρετό που έχει καταλάβει την πόλη με αφορμή το παραπάνω Διεθνές Τουρνουά, ξεχνά να πάει στο γάμο του!
Την υπόθεση και την παρτίδα, τελικά τη σώζει ο ίδιος ο διεθνούς βεληνεκούς και παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα που εμφανίζεται αυτοπρόσωπος στην ταινία, μαζί με άλλους παίκτες παγκόσμιας κλάσης και βεληνεκούς της εποχής της εποχής τους, όπως οι Μάρσαλ, Ρέτι, Γέιτς, Τόρρε, Γκρύνφελντ, όπου όλοι τους συμμετείχαν στο παραπάνω διεθνές τουρνουά. Αυτό το κλασικό διαμάντι της εποχής του βουβού κινηματογράφου, υπό τη σκηνοθετική πινελιά του Vsevolod Pudovkin και με τη συμβολή του ιδίου του Nikolai Shpikovsky, τόσο σε αυτήν τη σκηνοθεσία δηλαδή, όσο και στο σενάριο, το οποίο ήταν δικό του, με τους Jose Raul Capablanca, Vladimir Fogel και Anna Zemtsovachess.

Το “Bed and sofa” (το κρεβάτι και ο καναπές μια ταινία 87 λεπτών) είναι η ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου μεταξύ μιας γυναίκας και δύο άνδρες που ζούσαν μαζί σε ένα διαμέρισμα ενός δωματίου στο υπόγειο στη Μόσχα το 1927. Εδώ το ερωτικό παιχνίδι ενώ είναι συλλογικό, λειτουργεί και ως ελατήριο ερωτικών αντιθέσεων και άλλων ποικιλόμορφων σκιρτημάτων και σκηνών μιας ανύπαρκτης ζηλοτυπίας που ακόμη κι αν αρχικά διαφαίνεται ξεπερνιέται και στην πορεία, κι όλα μαζί λειτουργούν ως καύσιμη ύλη, δηλαδή ως μια κινητήρια παθιασμένη φωτιά.
Το πάθος προδιαγράφεται λιτά, ανάμεσα σε ένα κρεβάτι κι ένα ανάκλιντρο και παραδίπλα, μια ξεχασμένη τράπεζα με μια σκακιέρα, πάντα μέσα σε ένα δωμάτιο, που προσφέρει φαντασιακή και νοερή ηδονή στους μετέχοντες.
Αυτό το ερωτικό τρίγωνο και το μινιμαλιστικό σκηνογραφικό περιβάλλον, όπου πραγματοποιείται μια αντιπουριτανική ιστορία αποτελούν ένα νέο ύφος και ήθος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. ‘Όλα αυτά, μέσα σε ένα υπόγειο διαμέρισμα ενός δωματίου, όχι στο τέλος του 20ου αιώνα, αλλά στις αρχές και μάλιστα στον βουβό κινηματογράφο, που βιώνει μια εκ θεμελίων επαναστατική διαδικασία, όπου αναπτύσσεται ο νέος άνθρωπος, ο Σοβιετικός, με την ερωτική επιθυμία μέσα από την ερωτική απελευθέρωση, που τόσο πολύ είχε πνίξει ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός.

Η Θεματολογία της γης, οι εργαζόμενοι στα ουκρανικά αγροκτήματα της εποχής, αγωνίζονται να χρησιμοποιήσουν τη γη για τους καλύτερους σκοπούς, στόχους και πλάνα που πιστεύουν κι έχουν θέσει συλλογικά, σε μια άλλη ταινία το “Ψωμί” του 1929, όπου είναι και μια αντανάκλαση της εποχής του “πολεμικού κομμουνισμού” και αντικατοπτρίζει τη γεωργική κολλεκτιβοποίηση που συνέβαινε στη Σοβιετική Ένωση την εποχή που γυριζόταν αυτή η ταινία.
Μια άλλη περιγράφει τ ο τέλος της Αγίας Πετρούπολης και προσφέρει την εικόνα των μεταβαλλόμενων συνθηκών στη Ρωσία όπως ερμηνεύεται από έναν νεαρό αγρότη που έζησε την αναταραχή στην Αγία Πετρούπολη που κορυφώθηκε με την επανάσταση το 1917, ενώ ταυτόχρονα διερευνά τα γεγονότα των χρόνων του “εμφυλίου πολέμου”, την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος , και την οριστική εγκαθίδρυση της λαϊκής κυβέρνησης και τη μετάβαση από την Αγία Πετρούπολη σε Λένινγκραντ, που κορυφώθηκε με την επανάσταση το 1917.
Το “By the Law” του παμμέγιστου επίσης L. V Kuleshov, είναι σύντομη εξιστόρηση,πάνω και μέσα στη μεθοδολογία, της ζυγισμένης και στοιχισμένης συστάδας φύτευσης και σποράς καλλιεργειών.

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Ενισχύστε Οικονομικά Την Αρθρογραφία του istosch

Σεναριογράφος

1925Shakhmatnaya goryachka – (Шахматная горячка)
1927″Bed and sofa”
1929Shkurnyk
1930 Hgemon
1935Duel – Μικρού Μήκους
1936Troye s odnoy ulitsy
1940Shumi, gorodok (as N. Shpikovsky)
1941Boyevoy kinosbornik
1941 Feast at zhirmunka
1945Berlin (Ντοκιμαντέρ σκηνοθέτης δεύτερης ενότητας:Λευκορωσικό μέτωπο )
1958V tikhom okeane (Documentary) (writer – as N. Shpikovskii)

Σκηνοθέτης

1925Shakhmatnaya goryachka – (Шахматная горячка)
1928Tri komnaty s kukhney
1929Shkurnyk
1930 Hgemon
1930Khlib
1935Duel (Μονομαχία)- Μικρού Μήκους
1936Troye s odnoy ulitsy
1945Berlin (Ντοκιμαντέρ σκηνοθέτης δεύτερης ενότητας: Λευκορωσικό μέτωπο

 

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

English for life, business and travelling
Ιδανικό / απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές οι οποίοι θέλουν να βελτιωθούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό όπως στα ταξίδια αναψυχής ή κοινωνικές συζητήσεις.
Διάρκεια: 70 ώρες
Οκτώβριος – Μάιος
Πρόγραμμα: Δευτέρα 20:00 – 21:00 και Πέμπτη 20:00 – 21:00
Τμήμα: 6-8 ατόμων
Μέσο: online
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στο επίπεδοΒ1.Περισσότερα εδώ….

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων.

Το ημερολόγιο φορτώνει...
Powered by Booking Calendar
captcha

Ενισχύστε το portal “istosch data &technologies lab

Στις δύσκολες εποχές , που το λαϊκό εισόδημα στενάζει και όλα οικονομικά δύσκολα για όλους, με ένα εξοντωτικό φορολογικό νόμο, που αφανίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μεγαλώνει την κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέποντας ουσιατικά τη χώρα φορολογικό παράδεισο για τις πολυεθνικές, εμείς κρατάμε ζωντανό το όνειρο μας, σε ένα περιβάλλον που θέλει πολύ δύναμη και πολλές θυσίες για να επιβιώσεις. 
Το Εναλλακτικό κι Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνολογίας - Διαδικτύου καθώς και το E-Funzine
(portal) μας, συνεχίζουν να εργάζoνται αδιάκοπα και με πάθος βάζοντας ζητήματα πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών επιστημών, αλλά και θετικών, καθώς και τεχνολογίας στο τελευταίο, με προτάσεις κι αναλύσεις που βοηθούν τον ελεύθερο μας χρόνο και να αναπτύξουμε μια άλλου είδους κοινωνική και κυρίως ταξική συνείδηση, που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο.
Με πολύ κόπο και μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά και με αίσθημα ευθύνσης και σε αυτή τη φάση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κάθε μικρή ενίσχυση για την παραπέρα συνέχεια του portal είναι πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και σας ευχόμαστε καλές ηλεκτρονικές Περιηγήσεις, με μια υπόσχεση από μας, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, πάνω και μέσα στα πλαίσια της εποχής.

 

Διαφήμιση Εξωτερικού συνδέσμου

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL
istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.
«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» (Νέα Κυκλοφορία)

istosch

Το portal istosch data &technologies lab, είναι μέρος του istosch data &web center που ιδρύθηκε το 2004 ως ιδέα και με το πέρας της έναρξης του νομικά ξεκίνησε τη νόμιμη δραστηριότητα του στις 31.3.2006 ως ανεξάρτητο κέντρο παροχής υπηρεσιών προετοιμασίας εισαγωγής δεδομένων, σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και portal, φιλοξενίας όλων των παραπάνω, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων και σχεδιασμού λογότυπων. Από το 2016 ενόψει των δέκα χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να αναπτύξει και το τμήμα δικτυακής προβολής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα δώσουν προέκταση και θα γεφυρώσουν το εκδοτικό κομμάτι με το καλλιτεχνικό, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών και τα όλα μαζί με αυτό της τεχνολογίας.

Translate »
istosch eFanzine

istosch eFanzine